Türk Harb-İş Sendikası Ankara Şubesi, Milli Savunma Bakanlığı`na bağlı 5`inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü önünde sendika üyesi işçilerin katılımıyla oturma eylemi yaptı. Fabrika önündeki işçiler, ``Vergide adalet istiyoruz``, ``Direne direne kazanacağız`` , ``Harb-İş işçisi, vatan bekçisi`` sloganları attı.
Basın açıklamasında konuşan Ankara Şube İdare Sekreteri Soner Metin, ``Hayat pahalılığı, satın alma gücümüzdeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi, kamu iş yerlerinde ücret dengesizliği başta işçiler olmak üzere, toplumun büyük bir bölümünün yaşama şartlarını ağırlaştırmaktadır. Sürekli sabırlı olmamız istendi. Ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüzbinler ile söyleyeceğiz. Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz`` ifadelerini kullandı.
Açıklamasında vergide adalet çağrısı yapan Metin, ``Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak servet elde edenler var. Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalıdır`` diye konuştu.
``TÜİK`in gerçek dışı resmi enflasyonuna göre belirlenen ücret zammı bizi daha da yoksullaştırıyor`` diyen Metin, açıklamasında şunları söyledi:
``İşçi kişi nasıl geçireceğiz diye kara kara düşünüyor``
“Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam geliyor. Dün aldığımızı aynı fiyatla bugün alamaz olduk. Büyükşehirlerde ev kiraları ortalamada asgari ücretin üzerine çıktı. Elektriğe ve doğal gaza geçtiğimiz aylarda yüzde 38 zam geldi. Önümüz kış. İşçi kışı nasıl geçireceğiz diye kara kara düşünüyor. Ülkemizde gelir adaleti hızla bozuldu. Geçmiş yıllarda ekonomik krizler yaşandı. Geçim şartları ağırlaştı. Ancak bu dönemde olduğu kadar yoksulluk görülmedi. İşçiler mağdur olmadı. Kaldı ki açıklanan enflasyon yaşadığımız gerçeğin çok uzağındadır. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa bu kayıp daha da artacaktır. Ülkemizde gelir adaletini sağlamak için vergide adaletin sağlanması gerekir. Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15`de sabitlenmelidir. İşçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemelidir.``