25 Eylül 2024 Çarşamba

11:21   90 YAŞıNDAKI HASTA ANNESIYLE YAŞAYAN ENGELLI VATANDAŞ: "YA HASTALıKTAN YA AÇLıKTAN YA DA BAKıMSıZLıKTAN ÖLECEĞIZ"   11:06   TÜRK ECZACıLARı BIRLIĞI`NDEN "DÜNYA ECZACıLAR GÜNÜ" MESAJı   10:54   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN DÜZENLEDIĞI ‘ULUSLARARASı KILIKYA ULTRA MARATONU` IÇIN GERI SAYıM BAŞLADı   10:49   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT`TAN CHP İLÇE BAŞKANLıĞı`NA ZIYARET   10:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "ÜRETICI HAK ETTIĞI GELIRI ELDE EDEMIYOR"   08:58   CHP`DE ROTA ERKEN SEÇIM...   01:04   BIRLEŞMIŞ MILLETLER GÜVENLIK KONSEYI,  LÜBNAN GÜNDEMIYLE TOPLANACAK   22:41   MILLI EĞITIM BAKANı TEKIN: ``TALEP OLDUĞU SÜRECE IMAM HATIP OKULU AÇMAYA DEVAM EDECEĞIZ``   19:29   RSF`DEN, GAZZE`DE GAZETECILERE KARŞı IŞLENEN SAVAŞ SUÇLARı IÇIN ULUSLARARASı CEZA MAHKEMESI`NE DÖRDÜNCÜ ŞIKAYET   17:35   MEZITLI BELEDIYESI`NDEN ILKOKUL ÖĞRENCILERINE KıRTASIYE DESTEĞI   17:07   CHP KURMAYLARıNıN İMAMOĞLU ZIRVESI SONA ERDI... GÜL ÇIFTCI: ``OLASı BIR ANTIDEMOKRATIK, HUKUKA AYKıRı HUKUKA AYKıRı BIR KARAR ALıNMASı ALıNMASı DURUMUNDA TÜRKIYE`YE MALIYETI NE OLACAK``   16:24   YAŞAMıNı YITIREN SENARIST, YAPıMCı VE YÖNETMEN TOMRIS GIRITLIOĞLU IÇIN TÖREN DÜZENLENDI   15:55   KEMAL KıLıÇDAROĞLU`NDAN, EKREM İMAMOĞLU`NA DESTEK TELEFONU    14:46   ÖZGÜR ÖZEL`DEN “AHMAK DAVASı” AÇıKLAMASı   14:20   TÜRK HARB-İŞ SENDIKASı`NDAN 5`INCI ANA BAKıM FABRIKA MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE OTURMA EYLEMI   14:15   YENIŞEHIR BELEDIYE SPORLU GENÇ YETENEK YUSUF, SILIFKE BELEDIYE SPOR`A TRANSFER OLDU   14:10   AKDENIZ’DE KıRSAL MAHALLELERE HIZMET ATAĞı DEVAM EDIYOR   14:09   ÖZGÜR ÖZEL: “SURIYE ILE KURULAN HER DIPLOMATIK ADıM TÜRKIYE`DEKI SıĞıNMACı SORUNUNU ÇÖZMEYE KATKı SAĞLAYACAĞı IÇIN ÇOK DOĞRU ADıMDıR``   13:32   MOTO KURYE SAMET ÖZGÜL`ÜN KARDEŞI BERNA ÖZGÜL: "SABıKALı INSANLAR ARAMıZDA DOLANDıKÇA BIZ NE SAMET ÖZGÜL`Ü NE DE ŞEYDA YıLMAZ`ı KORUYABILIRIZ"   12:26   CUMHURBAŞKANı YARDıMCıSı YıLMAZ KÖRFEZ KIRLILIĞINDE YEREL YÖNETIMLERI IŞARET ETTI  
 
     
   

Türk Eczacıları Birliği`nden "Dünya Eczacılar Günü" mesajı


Türk Eczacıları Birliği (TEB), Dünya Eczacılar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Stratejik bir ürün olan ilaca güvenli ve kolay erişimin, üretim ve tedarik zincirinin sağlamlaştırılmasının en etkili yolu şüphesiz ki yerli ve milli ilaç üretiminden geçmektedir. Ülkemizde de acilen yerli ve milli ilaç seferberliği başlatılmalıdır" çağrısında bulundu.

 

Tarih : 25 Eylül 2024 Çarşamba 11:06   Okunma : 428

Türk Eczacıları Birliği, 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. "Eczacılar, sağlık sistemi içerisinde daha etkin şekilde konumlandırılmalıdır" başlığıyla yapılan açıklama şöyle:

"Türk Eczacıları Birliği, eczacıların sağlık alanındaki etkin rolünü vurgulamak ve mesleki gelişimine katkı sağlamak amacıyla 2009 Dünya Eczacılık Kongresinde 25 Eylül`ün tüm dünyada ortak olarak ‘Dünya Eczacılar Günü` adıyla kutlanmasını önermiştir. Bu öneri, Uluslararası Eczacılık Federasyonu tarafından oy birliğiyle kabul edilmiştir. Bu tarihten itibaren 25 Eylül ülkemizde ve tüm dünyada Dünya Eczacılar Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl Dünya Eczacılar Günü teması küresel sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında eczacıların üstlendikleri rollere odaklanıyor. Bu tema ile eczacıların farklı alanlarda sağlık ihtiyaçlarını karşılamadaki rolünün daha sağlıklı toplumlar inşa etmek için ne denli önemli olduğu vurgulanıyor.

"Eczacılar sağlık sisteminin sürdürülebilirliği ve güçlendirilmesi açısından da büyük önem taşımakta"

Kronik hastalıkların görülme sıklığındaki artış, bulaşıcı hastalıkların küresel ölçekte engellenemeyen yayılımı, antibiyotik direnci, ilaçlara ve diğer sağlık ürünlerine erişimde yaşanan sıkıntılar, sağlıktaki eşitsizlikler ve güçlü ve sürdürülebilir sağlık sistemlerinin geliştirilmesi tüm ülkelerin en önemli gündemleri arasında yer alıyor. Bu gündemlere yönelik stratejilerin temelinde ise birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi, sağlık risklerinin önlenmesi ve sağlıkta olağanüstü durumlara karşı hazırlıklı olmak bulunuyor. Ülkemizde TÜİK`in 2030 yılı projeksiyonlarına göre 2023-2030 yaşlı nüfus artışının yüzde 26,5 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Yaşam süresinin artmasına paralel olarak ülke nüfusunun da hızla yaşlanması, kaçınılmaz olarak hastalık yükü, hasta yoğunluğu, ilaç ihtiyacının artışı ve tedavi maliyetlerinin yükselmesine yol açıyor.

Stratejik bir ürün olan ilaca güvenli ve kolay erişimin, üretim ve tedarik zincirinin sağlamlaştırılmasının en etkili yolu şüphesiz ki yerli ve milli ilaç üretiminden geçmektedir. Özellikle pandemi ve sonrasında ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar AB ülkelerini de harekete geçirmiştir. Geçtiğimiz mayıs ayında yayınlanan tavsiye kararlarıyla özellikle kritik ilaçlar listesinde yer alan ilaçların üretim ve dağıtımındaki aksaklıkların giderilmesi ve tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi için ilaç üretimini Asya`dan yeniden Avrupa`ya geri getirmeye dair çalışmalar hızlandırılmıştır. Ülkemizde de acilen yerli ve milli ilaç seferberliği başlatılmalıdır. İlaçların üretiminden hastalara güvenli bir şekilde ulaştırılması ve takibine kadar sorumluluk üstlenen ilaç uzmanlarıdır. Eczacılar; bilgileri, uzmanlıkları ve kolay erişilebilirlikleri ile yetkin sağlık çalışanlarıdır.

Eczacılar sahip oldukları bu yetkinlikleri kamuda, akademide, hastanelerde, serbest eczanelerde ve ilaç sanayinde gece gündüz demeden ülke yararına, toplum yararına kullanmaktadırlar. Farklı çalışma alanlarında hizmet sunan bütün meslektaşlarımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi, kamuda ve ilaç sanayinde eczacı istihdamının artırılması ve eczacıların sağlık sistemi içerisinde daha etkin şekilde konumlandırılmaları mesleki devamlılığın sağlanmasının yanında sağlık sisteminin sürdürülebilirliği ve güçlendirilmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.

Bu gerekçelerle;

-Kamuda görev yapan meslektaşlarımızın çalışma koşullarında iyileştirilmeler hayata geçirilmeli, özlük haklarındaki yapısal sorunlar acilen çözüme kavuşturulmalıdır. Kamudan emekli meslektaşlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

-Serbest eczanelerde hizmet sunan meslektaşlarımızın koruyucu-önleyici sağlık hizmetleri, akılcı ilaç kullanımı, kronik hastalıkların takibi ve yönetimindeki rol ve sorumlulukları hem finansal açıdan hem de mevzuat çerçevesinde geliştirilmelidir.

-Serbest eczanelerin içinde bulundukları ekonomik dar boğazdan kurtulmaları ve hizmet sürekliliklerinin sağlanması adına gerekli iyileştirmeler yapılmalıdır.

-Yardımcı eczacılık uygulamalarının hem meslektaşlarımız hem de kamu ve toplum yararına daha iyi koşullara getirilebilmesi adına gerekli adımlar atılmalıdır.

-Kamuda, ilaç sanayinde ve akademide eczacı istihdamı artırılmalıdır.

-Kontrolsüzce açılan eczacılık fakültelerinin yarattığı niteliksel ve niceliksel sorunlar gözetilerek artık yeni eczacılık fakültesi açılmamalı, mevcut fakültelerin akreditasyon gerekliliklerini tamamlamaları sağlanmalıdır.

Kamuda, serbest eczanelerde, akademide, ilaç sanayiinde ve diğer çalışma alanlarında hizmet sunan 50 bini aşkın meslektaşımızla birlikte hayata değer katan bir mesleğin mensupları olmaktan gurur duyuyoruz. Toplum sağlığı için özveri ile çalışan ve bu onurlu mesleğe katkı koyan tüm meslektaşlarımızın 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü kutlu olsun. Eczacı varsa hayat var."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA