18 Ekim 2024 Cuma

11:55   CHP`LI BÜLBÜL, MECLIS`TE DAĞıTıMı ENGELLENEN ADALET RAPORU`NU PAYLAŞTı: "BU DÖNEMDE YENI VE CIDDI BIRÇOK HUKUKSUZLUK YAŞANMıŞ, ANAYASAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER KıSıTLANMıŞ, TEK ADAM REJIMI, ÜLKEYI UÇURUMA SÜRÜKLEMIŞTIR"   11:48   DEVA PARTILI KARAL`DAN BAKAN ŞIMŞEK`E `LIONEL MESSI` SORUSU: "KAMU KAYNAKLARı KULLANıLARAK ÖDEMESI YAPıLACAK REKLAMDA MESSI`NIN OYNATıLMASıNDA KAMU YARARı NEDIR?"   11:47   GÖKAN ZEYBEK`TEN AK PARTI`YE: ``DEVLETIN BÜTÜN OLANAKLARıNı KULLANıYORLAR, ARTıK FÜTURSUZCA KAMU YÖNETICILERIYLE SIYASETI DIZAYN ETMEYE ÇALıŞıYORLAR``   11:38   ÖZGÜR ÖZEL`IN DOĞU VE GÜNEYDOĞU GEZISI... CHP DIYARBAKıR İL BAŞKANı AKYıL: “GENEL BAŞKANıMıZıN DEMOKRASI AÇıSıNDAN BURADA VERECEĞI MESAJ ÖNEMLIDIR”   11:23   FERNAS IŞÇILERI IŞVERENLE MASAYA OTURMAK IÇIN SOMA`DA... İŞÇI HEYETI, GÖRÜŞME IÇIN MADEN OCAĞıNA GITTI   10:53   OGM: DÜNDEN BU YANA MEYDANA GELEN 35 YANGıNA MÜDAHALE ETTIK   10:46   GAMZE TAŞCıER: "HÜKÜMETIN BÜTÇE AÇıĞıNı FINANSE ETMEK ADıNA YÜKÜ YURTTAŞBANK`A YÜKLEMIŞ``   10:40   HERKESİN KİMSESİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN; ‘MERSİN SOSYAL POLİTİKALAR OFİSİ’..   10:27   E-YDS YARıN 4 ILDE DÜZENLENECEK, NÜFUS MÜDÜRLÜKLERI SıNAV GÜNÜ AÇıK TUTULACAK   10:02   ESENYURT BELEDIYESI`NIN 2024 İSTIHDAM FUARı`NDA IŞ ARAYANLAR VE IŞVERENLER BIR ARAYA GELDI   09:41   DEPREMDE 63 KIŞIYE MEZAR OLAN TUTAR YAPı SITESI C BLOK DAVASıNDA YENI GELIŞME: KAYMAKAMLıK, 2 KAMU GÖREVLISINE SORUŞTURMA IZNI VERMEDI   09:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, FENILKETONÜRI HASTALARıNA GıDA DESTEĞINE BAŞLADı   09:21   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT: "GECE GÜNDÜZ ÇALıŞıP BEŞ YıLı EN IYI ŞEKILDE DEĞERLENDIRECEĞIZ"   01:17   2025 YıLı IÇIN CUMHURBAŞKANLıĞı BÜTÇESI YÜZDE 38 ARTTı. CUMHURBAŞKANLıĞı`NA 17 MILYON LIRA DEĞERINDE 20 ARAÇ ALıMı IÇIN ÖDENEK AYRıLDı   22:38   LAIKLIK MECLISI`NDEN, ÇEDES ETKINLIĞINE ÖĞRENCI GÖNDERMEYEN ÖĞRETMENLERE VERILEN CEZALAR IÇIN SUÇ DUYURUSU   19:31   “HERKESIN KIMSESI MERSIN SOSYAL POLITIKALAR OFISI” AÇıLDı... VAHAP SEÇER: "İKTIDAR KIMSESIZLERI KIMSESIZ BıRAKTı"   12:04   SIVAS`TA DEPREM... BAKAN ALI YERLIKAYA: "İLK BELIRLEMELERE GÖRE HERHANGI BIR OLUMSUZ DURUM BULUNMAMAKTADıR"   11:51   SIVAS`TA 4,7 VE 4,1 BÜYÜKLÜĞÜNDE IKI DEPREM   09:32   DEPREMDE YıKıLAN NILÜFER APARTMANı DAVASıNDA HATAY VALILIĞI`NIN KARARı IPTAL EDILDI   09:20   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, OTOMOTIV FESTIVALI`NIN AÇıLıŞ TÖRENINE KATıLDı  
 
 
 
 
 
   

Hatimoğulları: "Demokratik bir anayasayı sağlayabilmek için öncelikli yapılması gereken yol temizliğidir"


DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Toplum bize, `12 Eylül askeri cunta anayasasıyla artık ilerlenmez’ diyor. Bu bir ihtiyaçtır, ama demokratik bir anayasayı sağlayabilmek için öncelikli yapılması gereken yol temizliğidir. Bunu yapabilmenin yolu bazı pratik adımlardan geçer. Merkezin adaletli, yerelin güçlü olduğu idari bir sistem kurulmalıdır. Toplumsal barış için iktidar ve devlet aklının Gezi ve Kobani sendromundan kurtulması gerekiyor” dedi.

 

Tarih : 8 Ekim 2024 Salı 15:35   Okunma : 459

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında konuştu. Toplantıya 10 Ekim Gar saldırısında hayatını kaybedenlerin aileleri de katıldı. 10 Ekim`de Ankara Garı`ndaki anmaya katılacaklarını belirten Hatimoğulları, konuşmasının başında Polonez ve Fernas işçilerinin yanı sıra özel sektör öğretmenlerinin direnişlerine selam gönderdi. Hatimoğulları, gündemdeki konulara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Her gün kadın cinayetlerine uyanıyoruz Türkiye`de. Erkekler bu cesareti nereden alıyor? Erkekler bu cesareti işletilmeyen yargıdan alıyor. İstanbul Sözleşmesi`nden vazgeçen iktidardan alıyor. 6284 sayılı kanunun tartışmaya açan siyasi iktidardan alıyor bu cesareti. İktidar ve yandaş medya sıradan olaylarmış gibi ele alıyor ve toplumun nazarında bunları normalleştiriyor.

"Siz algı yönlendireceğinize, İstanbul Sözleşmesi`ne geri dönün"

Cumhurbaşkanı, kadın cinayetleriyle ilgili açıklama yapıyor diyor ki `Cezasızlıkla ilgili algı yaratılmaya çalışılıyor.` Ey Erdoğan, şunu bil ki, biz kadınlar algı yaratmak için değil sizlerin yargı sistemindeki cezasızlığını biz burada bir kez daha ifşa ediyoruz. Siz algı yönlendirmeye kalkacağınız yere kadınların katledilmesini önlemek için acilen İstanbul Sözleşmesi`ne geri dönün. 6284 sayılı kanunu tartışmaya açmak yerine hayatına geçmesini sağlamak bu hükümetin görevidir. Çekin kanlı ellerinizi bedenimizden, emeğimizden, kimliğimizden. Erkek tarafından katledilen her kadın onurumuzdur." 

"AKP iktidarının uyguladığı politiklarından dolayı üreten de aç, tüketen de aç"

İktidarın yeni yasama döneminde İş Kanunu`nda değişiklik yapmayı planladığını kaydeden Hatimoğulları, şöyle devam etti:

"Yeni yasama döneminde İş Kanunu`nda değişiklik yaparak, esnek çalışma biçimlerini gündeme alacak gibi görünüyor. Sosyal güvenlik sisteminde reform adıyla, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nda kimi değişiklikler planlıyorlar. 12 bin 500 TL maaşla geçinemediği için çalışmak zorunda kalan emeklilerden de prim almayı önemli hedefleri arasına koymuş durumdalar. Konya`da birkaç gün önce 79 yaşında bir işçi inşaatta çalışmak zorunda kalmış ve çalışırken bir iş cinayetinde yaşamını kaybetti. İnşaattan düştü. Bir hayalini kurun, dedeniz yaşında bir insan 79 yaşında çalışmaya mahkum edilmiş, çünkü verilen 12 bin 500 TL emekli maaşıyla kendini ve ailesini geçindiremiyor. Bu da bu iktidarın utancı olsun.

AKP iktidarının uyguladığı politikalarından dolayı üreten de aç, tüketen de aç. Sadece İstanbul`da her gece 1 milyon insan yatağa aç giriyor. Aileler servis parası ödeyemiyor, çocuklarına bir simit parası veremez hale gelmiş durumda. Gelirde, vergide, yargıda adalet yok. Bu iktidarın bu ülkeyi yönetme ehliyeti de yok."

İsrail`in Gazze`ye dönük saldırılarına ilişkin de Hatimoğulları, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Siviller katledildi, topluma dönük baskılar söz konusu. Orta Doğu halklarına emperyalist düzen dayatılıyor. Haritalar yeniden çizilmek isteniyor. Şimdi İsrail`in Beyrut`a, Suriye`ye hatta Irak ve İran`a kadar uzanan saldırıları söz konusu. Enerji kaynakları, Doğu Akdeniz`deki hidrokarbon gaz rezervleri, dünya yeniden şekillendirilmek isteniyor. Bu nedenle bu savaşlar çıkartılıyor. Bu düzende özgürlükler de barış  da yok. Kan var, gözyaşı var, insan ölümleri var.

"Türkiye hiçbir şekilde İsrail`e yaptırım uygulamadı"

Erdoğan, `İsrail`in gözü Anadolu`da` diyor. Bu gerçeklerin altını çizmek zorundayız. Erdoğan`ın `one minute` çıkışı ya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde İsrail karşıtı yaptığı konuşmalarla bir yol alabildiğini zannediyorsa yanılıyor. Bu konuşmalar bir hamasettir. Bu konuşmaların pratik karşılığı yoktur. Türkiye, hiçbir şekilde İsrail`e bir yaptırım uygulamadı. Ticari ilişkileri kesiyoruz dese de ticari ilişkileri farklı formlarla devam ettirdiğini herkes biliyor. Filistin halkı için kimse timsah gözyaşı dökmeye kalkmasın.

"Müzakereye de diyaloğa da oturmaya hazırız"

Bu çıkışlarıyla Erdoğan`ın iç siyaseti dizayn etmek istediğini çok iyi biliyoruz. Yine `Anadolu`ya İsrail saldırabilir` çıkışıyla da şunu çok iyi yönetmek istediğinin gayet farkındayız. Ülke çok ağır bir ekonomik krizle karşı karşıya. Tencere iktidar götürür. Onlar da bunun o kadar farkında ki bu savaş tamtamlığını aynı zamanda iç siyasete tahvil etme gibi bir durumun içinde olduğunu mutlaka belirtmeliyiz.

Bizler, iç barış sağlanırsa, Kürt sorunu çözülürse, dışarıdaki barışın sözcülüğünü de çok daha kolay yapabilir seviyeye geleceğimizi bu kürsüden ifade ettik.

Partimizi adına şu soruyu hem iktidara, hem muhalefete soruyoruz. AKP ve ortakları bahsini ettiğimiz bu tablonun neresindeler. Ana muhalefet partisi, bu tablonun neresinde? DEM Parti bu tablonun olduğu gibi bugün de onurlu barış karesinde. Onurlu barışın tesis edilmesi için ödenecek bedel neyse verilecek mücadele neyse vermeye hazırız. Bu konuda müzakereye de diyaloğa da oturmaya hazırız ama şu unutmamalı ki sözde değil özde. Kamera karşısına çıkarak iki söz söyleyerek yetinilmesi değil, tam da çözüme dahil bir programın kamuoyuna açıklanması böyle bir somutlukla ancak siyaset konuşulabilir."

"Toplum bize, `12 Eylül askeri anayasa programıyla ilerlenmez` diyor"

Hatimoğulları, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:   

"Anayasa ve toplumsal barış gibi çok önemli sorunlarımız var. Kim nerede durursa dursun, bizim pusulamız toplumsal barışı sağlamaktır. Toplum bize diyor ki, öncelikle `herkesin gönülden inandığı ve herkesin benim anayasam diyebileceği bir anayasayı yapın` diyor. Toplum diyor ki `12 Eylül askeri cunta anayasasıyla artık ilerlenmez` diyor. Evet, bu bir ihtiyaçtır ama bunu sağlayabilmek için yani demokratik bir anayasayı sağlayabilmek için en geniş mutabakatı sağlayan bir toplumsal sözleşmeye imza atabilmemiz için öncelikli yapılması gereken yol temizliğidir. Demokratik bir anayasaya giden yolun temizliğini sağlamaktır. Bunu yapabilmenin yolu bazı pratik adımlardan geçer. Aksi zaten mümkün değildir. Merkezin adaletli, yerelin güçlü olduğu idari bir sistem kurulmalıdır. Toplumsal barış için iktidar ve devlet aklının Gezi ve Kobani sendromundan kurtulması gerekiyor.

AİHM kararlarının uygulanması ve hayata geçirilmesi bu yol temizliğinin önceliğinden biridir. İmralı tecridi 4 yıla yakındır devam ediyor. Yol temizliğinin en önemli öğelerinden biri siyasi tutsakların serbest kalmasını sağlayacak yasal adımları atmaktır. Bu ülkeye yapılan en büyük kötülük 20 Temmuz`daki OHAL darbesi girişimi.

Yol temizliği derken, Alevilere yönelik ikinci sınıf toplum muamelesi son bulmalıdır. Aleviler, ÇEDES projesini, maarif programını reddediyor, eşit yurttaşlık hakkı bütün farklı inançlar için sağlanmalıdır. Anayasayı yaparken parlamentoda kapalı kapılar ardında değil, topluma gitmek en önemli adımlardan birisidir.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA