18 Ekim 2024 Cuma

11:55   CHP`LI BÜLBÜL, MECLIS`TE DAĞıTıMı ENGELLENEN ADALET RAPORU`NU PAYLAŞTı: "BU DÖNEMDE YENI VE CIDDI BIRÇOK HUKUKSUZLUK YAŞANMıŞ, ANAYASAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER KıSıTLANMıŞ, TEK ADAM REJIMI, ÜLKEYI UÇURUMA SÜRÜKLEMIŞTIR"   11:48   DEVA PARTILI KARAL`DAN BAKAN ŞIMŞEK`E `LIONEL MESSI` SORUSU: "KAMU KAYNAKLARı KULLANıLARAK ÖDEMESI YAPıLACAK REKLAMDA MESSI`NIN OYNATıLMASıNDA KAMU YARARı NEDIR?"   11:47   GÖKAN ZEYBEK`TEN AK PARTI`YE: ``DEVLETIN BÜTÜN OLANAKLARıNı KULLANıYORLAR, ARTıK FÜTURSUZCA KAMU YÖNETICILERIYLE SIYASETI DIZAYN ETMEYE ÇALıŞıYORLAR``   11:38   ÖZGÜR ÖZEL`IN DOĞU VE GÜNEYDOĞU GEZISI... CHP DIYARBAKıR İL BAŞKANı AKYıL: “GENEL BAŞKANıMıZıN DEMOKRASI AÇıSıNDAN BURADA VERECEĞI MESAJ ÖNEMLIDIR”   11:23   FERNAS IŞÇILERI IŞVERENLE MASAYA OTURMAK IÇIN SOMA`DA... İŞÇI HEYETI, GÖRÜŞME IÇIN MADEN OCAĞıNA GITTI   10:53   OGM: DÜNDEN BU YANA MEYDANA GELEN 35 YANGıNA MÜDAHALE ETTIK   10:46   GAMZE TAŞCıER: "HÜKÜMETIN BÜTÇE AÇıĞıNı FINANSE ETMEK ADıNA YÜKÜ YURTTAŞBANK`A YÜKLEMIŞ``   10:40   HERKESİN KİMSESİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN; ‘MERSİN SOSYAL POLİTİKALAR OFİSİ’..   10:27   E-YDS YARıN 4 ILDE DÜZENLENECEK, NÜFUS MÜDÜRLÜKLERI SıNAV GÜNÜ AÇıK TUTULACAK   10:02   ESENYURT BELEDIYESI`NIN 2024 İSTIHDAM FUARı`NDA IŞ ARAYANLAR VE IŞVERENLER BIR ARAYA GELDI   09:41   DEPREMDE 63 KIŞIYE MEZAR OLAN TUTAR YAPı SITESI C BLOK DAVASıNDA YENI GELIŞME: KAYMAKAMLıK, 2 KAMU GÖREVLISINE SORUŞTURMA IZNI VERMEDI   09:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, FENILKETONÜRI HASTALARıNA GıDA DESTEĞINE BAŞLADı   09:21   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT: "GECE GÜNDÜZ ÇALıŞıP BEŞ YıLı EN IYI ŞEKILDE DEĞERLENDIRECEĞIZ"   01:17   2025 YıLı IÇIN CUMHURBAŞKANLıĞı BÜTÇESI YÜZDE 38 ARTTı. CUMHURBAŞKANLıĞı`NA 17 MILYON LIRA DEĞERINDE 20 ARAÇ ALıMı IÇIN ÖDENEK AYRıLDı   22:38   LAIKLIK MECLISI`NDEN, ÇEDES ETKINLIĞINE ÖĞRENCI GÖNDERMEYEN ÖĞRETMENLERE VERILEN CEZALAR IÇIN SUÇ DUYURUSU   19:31   “HERKESIN KIMSESI MERSIN SOSYAL POLITIKALAR OFISI” AÇıLDı... VAHAP SEÇER: "İKTIDAR KIMSESIZLERI KIMSESIZ BıRAKTı"   12:04   SIVAS`TA DEPREM... BAKAN ALI YERLIKAYA: "İLK BELIRLEMELERE GÖRE HERHANGI BIR OLUMSUZ DURUM BULUNMAMAKTADıR"   11:51   SIVAS`TA 4,7 VE 4,1 BÜYÜKLÜĞÜNDE IKI DEPREM   09:32   DEPREMDE YıKıLAN NILÜFER APARTMANı DAVASıNDA HATAY VALILIĞI`NIN KARARı IPTAL EDILDI   09:20   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, OTOMOTIV FESTIVALI`NIN AÇıLıŞ TÖRENINE KATıLDı  
 
 
 
 
 
   

Depremde 63 kişiye mezar olan Tutar Yapı Sitesi C Blok davasında yeni gelişme: Kaymakamlık, 2 kamu görevlisine soruşturma izni vermedi


Adana Seyhan Kaymakamlığı, 6 Şubat depremlerinde 63 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi C Blok ile ilgili 2 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni vermedi. Tutar Yapı Sitesi`nde hayatını kaybedenlerin avukatlarından Gülsüm Özdoğru, Seyhan Kaymakamlığı`nın kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

 

Tarih : 18 Ekim 2024 Cuma 09:41   Okunma : 254

HABER: MEHMET OFLAZ

(ADANA) - Adana Seyhan Kaymakamlığı, 6 Şubat depremlerinde 63 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi C Blok ile ilgili 2 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni vermedi. Tutar Yapı Sitesi`nde hayatını kaybedenlerin avukatlarından Gülsüm Özdoğru, Seyhan Kaymakamlığı`nın kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adana`nın Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi`nde bulunan Tutar Yapı Sitesi`nin sadece C bloku yıkıldı. Enkaza dönen binada 63 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi de yaralandı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, "Çukurova Üniversitesi`nce düzenlenen bilirkişi raporuna göre bina ile ilgili zeminden herhangi bir kaynaklanan sorun bulunmadığının tespit edildiği, Tutar Yapı Sitesi`nden alınan beton ve çelik numunelere göre binanın yapıldığı yıl yürürlükte olan 1975 Deprem Yönetmeliği hükümlerine uyulmadığı" iddiasına ilişkin Seyhan Belediyesi eski imar müdürleri Alim Erdoğan ve Fatoş Sakarya hakkında "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında soruşturma izni talep etti. 

"Yapı kullanma raporu ve yapı kullanma izin belgesi yok"

Savcılığın talebi üzerine İçişleri Bakanlığı`na bağlı mülkiye başmüfettişi Talip Yel ve mülkiye müfettişi Ergün Baysal tarafından ön inceleme raporu hazırlandı. ANKA Haber Ajansı`nın edindiği bilgiye göre; binaya ilişkin Seyhan Belediye Başkanlığı tarafından 12 Haziran 1996 yılında yapı ruhsatı düzenlendiği belirtilen raporda, "Yapı sahibi SS Rumeli Hisar Konut Yapı Kooperatifi tarafından, Tutar Yapı Sitesi`nin B ve C blokları için, Seyhan İlçe Belediyesi`ne 3 Nisan 1997 tarihinde yapılan temel üstü vize başvuru dilekçesi üzerinde; harita ve kadastro mühendisleri tarafından `inşaatın temel üstü uygunluğu, tapunun aplikasyon krokisi ile mimari projedeki vaziyet planına göre inşa edilmiş olduğu tarafımdan tespit edildi ve ilgili şahsa teslim edildi` ibaresinin yer aldığı, temel üstü kaşesinin bulunduğu ve yapı ruhsatının temel vizesi bölümünün 14 Nisan 1997 tarihinde imzalandığı, Tutar Yapı Sitesi`ne ait yapı kullanma raporu (iskan) ve yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığı tespit edilmiştir" denildi. 

"Hukuki sorumlulukları bulunmuyor"

Ön inceleme heyeti tarafından görevlendirilen bilirkişiler tarafından düzenlenen bilirkişi raporunda, özetle şunlar kaydedildi:

"Söz konusu binayla ilgili olarak Adana Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma evrakı eki bilirkişi raporunda yapı ruhsatının düzenlenmesi ile ilgili yapı ruhsatı aşamasında istenilen projelerle ilgili herhangi bir eksiklik ve proje hatası olduğuna dair herhangi bir tespit yapılmadığı gibi müfettişliğimiz tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti tarafından düzenlenmiş olan raporda yapı kullanma izni düzenlenmemiş ve kat irtifak tapusu bulunan Tutar Yapı Sitesi`nin yıkılmasına neden olan kusurlu beton ve demir imalat aykırılıklarının yapı ruhsatı düzenleme tarihinden sonra binanın yapım aşamasında gerçekleşmesi dolayısıyla inşai faaliyetlerin başlanması konusunda izin niteliği taşıyan yapı ruhsatını düzenleyenlerle ilgili olarak belediye görevlilerine sorumluluk atfetmenin mümkün olmadığı tespit ve kanaati göz önüne alındığında 6 Şubat 2023 tarihli depremler sonucu yıkılan Tutar Yapı Sitesi C Blok ile ilgili olarak yapı ruhsatı düzenleyen Seyhan Belediyesi görevlilerinin Türk Ceza Kanununun `görevi kötüye kullanma` başlıklı 257`nci maddesi uyarınca hukuki sorumluluklarının bulunmadığı, kanaatine varılmıştır."

Soruşturma izni yok

Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci imzalı kararda, 2 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmedi. Karar, ailelere yeni tebliğ edildi. ANKA`nın ulaştığı kararda, şunlar kaydedildi:

"Yukarıda yapılan açıklamalar ve İçişleri Bakanlığı`nca görevlendirilen mülkiye başmüfettişi Talip Yel ve mülkiye müfettişi Ergün Baysal tarafından getirilen teklif doğrultusunda, konunun ceza hukuku yönüyle yapılan değerlendirilmesi neticesinde; Seyhan Belediyesi`nde görevli eski İmar Müdürü Alim Erdoğan ve Fatoş Sakarya hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun hükümlerine göre soruşturma izni verilmemesine karar verdim."

Tutar Yapı Sitesi`nde hayatını kaybedenlerin avukatlarından Gülsüm Özdoğru, Seyhan Kaymakamlığı`nın kararına itiraz edeceklerini açıkladı. Özdoğru şunları kaydetti:

"Tutar Yapı Sitesi C Blok ile ilgili hem Çukurova Üniversitesi hem de Karadeniz Teknik Üniversitesi raporlarında `belediye kusurludur` diyor, buna rağmen soruşturma izni verilmemiş. Tutar Yapı Sitesi`nin C Bloğu`nda yapım aşamasında Seyhan Belediyesi`ndeki kamu görevlilerinin kusurları mevcuttur. Ama çok daha vahim olan, Karadeniz Teknik Üniversitesi raporuna göre yıkımda etkisi olan tadilatlar ile ilgili yapılan şikayetlerin yok sayılması. Çukurova Belediyesi kamu görevlilerine ilişkin soruşturma izninin akıbetini bilmiyoruz. Oysa tadilatı yapan şahısların şahidi bile `gürültüden sonra şikayetçi oldular. Şikayet üzerine bizi belediyeden çağırdılar. Belediyede görevli Ali Arslanlıoğlu ile beraber kendi makam odasında bu şahıs bizi apartman sakinleri ile bir araya getirdi. Ali bey bize inşaat incelemeleri için birilerini göndereceğini, bu işlemden sonra tekrar görüşeceklerini söyledi. Ekip geldikten sonra Ali bey bizimle görüştü. Bir sıkıntı olmadığını söyledi` diyor. Çukurova Belediyesi `şikayet yok` diyor. Nerede bu şikayetler? Baş müfettiş bizzat şahitlerimizi dinledi, onlar da tadilatları şikayet etmişler. Şikayetlerin yok edilmesi, yıkım boyutundaki tadilatların denetlenmemesi suç teşkil etmiyor mu? Bu kararı kabul etmemiz mümkün değil, itiraz edeceğiz."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA