(MERSİN)- CHP`nin Mersin`de düzenlediği Kadına Yönelik Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bağlamında Sosyal Politikalar Çalıştayı`nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, “Cinsiyet temelli şiddete karşı mücadelemizi arttırarak sürdüreceğimizi ve kadınların güçlenmesi için tüm gücümüzle çalışacağımızı taahhüt ediyoruz. Buradan merkezi hükümete bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda iktidar anlayışının ve politikalarının da değişmesi gerekmektedir. Hükümet acil bir eylem planı oluşturmalı ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir” denildi.
"Bugün burada, cinsiyet temelli şiddeti önlemek ve kadınların güçlenmesine destek olmak amacıyla 14 büyükşehir ve 21 il belediyesinin temsilcileriyle düzenlediğimiz çalıştayın sonuç bildirgesini sunmak üzere bulunuyoruz. Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her geçen gün artmaktadır. İktidar eliyle çalışma ve sosyal hayattan uzaklaştırılan kadınlar, şiddet sarmalı içinde yalnız bırakılmaktadır. Kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusu merkezi yönetimin ana aktör olduğu kararlı politikaların ve sistemli uygulamaların hayat geçirilmesi gereken bir alandır. Maalesef merkezi hükümet üzerine düşen sorumlulukları yerine getirememekte, halihazırda kazanılmış pek çok hakkı kadınlardan almaya çalışmaktadır. İstanbul Sözleşmesi`nden çıkılması da bu anlayışın bir tezahürü olarak, kadına yönelik şiddetin artmasına neden olmakta ve kadına yönelik şiddete karşı hukuki güvencelerin ortadan kalkmasına yol açmaktadır. Bu gerçeklik toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları mücadelesinde kararlılıkla ve hızla hareket etmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmaktadır. İstanbul Sözleşmesi`ne acilen geri dönülmeli, yasalar gerektiği gibi uygulanmalı ve kadına şiddeti normalleştiren yönetim anlayışından vazgeçilmelidir. Yasalardaki eksiklerle beraber var olan yasaların da uygulanmıyor oluşu tamamen merkezi hükümetin iktidar anlayışı ve politik tercihinden kaynaklanmaktadır.
"Kadına yönelik şiddet, toplumun bütüncül bir değişim geçirmesi gereken çok yönlü bir sorundur"
Merkezi hükümetin görevini yerine getirmediği böyle bir ortamda yerel yönetimlerin doğrudan halkla iletişim kurabilen ve toplumsal dönüşüm süreçlerinde aktif rol oynayan kurumlar olması sebebiyle; kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında gerçekleşecek bütüncül değişimde belediyelerin rolü ve sorumlulukları da oldukça önemlidir. Kadına yönelik şiddet, bireysel bir mesele olmaktan öte; toplumun bütüncül bir değişim geçirmesi gereken çok yönlü bir sorundur. Bizler de CHP`li yerel yönetimler olarak bu bilinç ve yaklaşımla toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya ve kadın yönelik şiddeti önlemeye dair nitelikli, kapsamlı ve sürdürülebilir çalışmalar yürütmekteyiz. Toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden hayata geçirdiğimiz kültür, sağlık, eğitim, tarımsal hizmetler vb. tüm sosyal politikalar bağlamında toplumun tüm kesimlerine hitap etmekle birlikte, kadını her alanda destekleyen ve önceleyen bir yaklaşımla hareket etmekteyiz. Bununla birlikte yaptığımız hizmetleri daha da geliştirmek, çeşitlendirmek ve daha fazla kadına ulaştırabilmek için var gücümüzle çalışacağımızı buradan beyan ediyoruz.
"Belediyelerimiz toplumsal cinsiyet eşitliğini bir yönetim şekli olarak benimsemiştir"
Bugün çalıştay sürecinde tartışılan konular ve oluşturulan raporlar doğrultusunda bundan sonraki süreçte politikalarımızı şekillendirecek uygulamalarımıza dair aldığımız kararları şu şekilde özetlemek istiyoruz:
Belediyelerimiz; İstanbul Sözleşmesi`nin ayrım gözetmeme ilkesini temel alarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini bir yönetim şekli olarak benimsemiştir. Belediyelerimiz; ‘Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı`nı imzalanması ve tüm imza yetkili konumlarda yüzde 50 kadın temsilinin sağlanması için çaba gösterecektir. Belediyelerimiz, kadınların maruz kaldığı şiddet, taciz ve ayrımcılık gibi toplumsal cinsiyet temelli sorunları tespit etmek ve bu sorunların raporlanmasını sağlamak için katılımcı bir yönetim anlayışıyla sürekli ve etkili bir izleme mekanizması kuracak ve var olanları geliştirecektir. Yerel Eşitlik Eylem Planı yereldeki sorunların katılımcı bir yöntem ile tespiti ve bu sorunları giderecek adımların belirlenerek yol haritası çıkarılması için en önemli stratejik araç olacaktır. Ve tüm belediyelerimizde yaygınlaştırılacaktır. Belediye sınırları içinde, şiddet mağduru kadınların başvurabileceği hukuki, psikolojik ve sosyal destek hizmetleri sunan kadın danışma merkezleri açılmalı ve var olanlar yaygınlaştırılacaktır. Kadın Danışma merkezleri 7/24 hizmet verecek şekilde güçlendirilmeli ve uzman kadrolarla desteklenecektir.
"Engelli kadınlara yönelik güçlendirmek ve mesleki eğitim kursları açılacak, var olanlar yaygınlaştırılacaktır"
Kadınların iş gücü piyasasına katılımını destekleyerek, onların ekonomik özgürlüğünü kazanmasını sağlamak, şiddet döngüsünü kırmanın etkili bir yoludur. Kadınların ekonomik bağımsızlığını sağlamak ve güçlenmelerini sağlamak amacıyla belediyelerde kadın istihdamını teşvik eden politikalar geliştirilecektir. Belediyelerimiz, karar alma mekanizmalarında ve yönetim süreçlerinde kadınların daha fazla yer almasını sağlamak için politikalar geliştirecektir. Kadınların, kendi yaşadıkları sorunları ve ihtiyaçları dile getirebileceği, yerel yönetim süreçlerinde aktif olarak rol alabileceği yeni ve aktif katılım mekanizmaları oluşturulacaktır. Belediyelerimiz, toplumsal cinsiyet eşitliğini ana akımlaştırmak için hizmet sunumu, yatırım ve strateji alanlarında entegre bir yaklaşım benimsenecektir. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe uygulanacaktır. Kadınların yoğun olarak kullandığı sokaklar, parklar ve duraklar gibi alanlar, güvenli hale getirilecek ve aydınlatılacaktır. Tüm kamusal binalarda emzirme/ bebek bakım odası bulundurulmasına öncelik verilecektir. Cinsel sağlık eğitimleri çocuk yaştan itibaren toplumsal cinsiyet temelli başlatılacak, cinsel sağlık, üreme sağlığı ve kadın sağlığı özelinde tarama uygulanabilecek alanlar oluşturulacaktır. Kız çocukların eğitime devam edebilmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi için bölgesel-sosyal sorunlar dikkatle incelenerek kırsal ve kentsel alanda tüm tedbirler alınacaktır. Engelli kadınlara yönelik güçlendirmek ve mesleki eğitim kursları açılacak, var olanlar yaygınlaştırılacaktır.
"Hükümet acil bir eylem planı oluşturmalı ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir"
Belediyelerimiz, kadınların sosyal hayata katılımını güçlendirmeye yönelik sosyal ve kültürel etkinliklerde kadın katılımına öncelik verecektir. Belediyelerimiz, birbirleriyle iyi uygulama örneklerini paylaşarak deneyim aktarımı atölyeleri düzenleyecektir. Sonuç olarak, bu çalıştayda ortaya konulan öneri ve görüşler doğrultusunda, cinsiyet temelli şiddete karşı mücadelemizi arttırarak sürdüreceğimizi ve kadınların güçlenmesi için tüm gücümüzle çalışacağımızı taahhüt ediyoruz. Buradan merkezi hükümete bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda iktidar anlayışının ve politikalarının da değişmesi gerekmektedir. Hükümet acil bir eylem planı oluşturmalı ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir."