24 Ekim 2024 Perşembe

15:30   MHP TBMM GRUP DANıŞMANı GÜNGÖR`ÜN GÖREVINE SON VERILDI...   15:22   TARSUS BELEDIYESI 2025 MALI BÜTÇESI BELIRLENDI   15:19   MAHKEMEDEN NARIN GÜRAN`ı BABASı VE 22 KIŞI HAKKıNDA DURUŞMAYA ZORLA GETIRME KARARı   15:12   SES`TEN “YENIDOĞAN ÇETESI” PROTESTOSU   15:10   ÖZGÜR ÖZEL, TUSAŞ TERÖR SALDıRıSıNDA YARALANANLARı HASTANEDE ZIYARET ETTI…   15:03   KURTULMUŞ: ``HEM ZAMANLAMASı HEM SEÇILEN MEKAN ITIBARıYLA IYI ÇALıŞıLMıŞ, IYI HAZıRLANMıŞ BIR TERÖR SALDıRıSı"   14:05   İYİ PARTILI TÜRKKAN`DAN YENI ÇÖZÜM SÜRECI ELEŞTIRISI   14:03   ŞEHIT TAKSI ŞOFÖRÜ MURAT ARSLAN, KAHRAMANKAZAN ŞEHITLIĞI`NE DEFNEDILDI   13:39   DEPREMDE YıKıLAN BELUK APARTMANı A BLOK DAVASıNDA "BILIRKIŞI" KRIZI   13:12   CHP MYK`NıN GÜNDEMI IÇ GÜVENLIK...   12:52   İYİ PARTILI ÇÖMEZ, TUSAŞ SALDıRıSıNDAKI IHMALLERE DIKKAT ÇEKTI   12:43   TEİS`TEN, ITHAL ILAÇLARDA KURUN 21,67 LIRA OLMASıNA ELEŞTIRI...   12:02   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, KADıNLARıN YANıNDA OLMAYA DEVAM EDIYOR   11:47   ESENYURT BELEDIYE BAŞKANı ÖZER: "TEMIZLIK SADECE BELEDIYENIN GÖREVI DEĞILDIR, HEPIMIZIN ORTAK SORUMLULUĞUDUR"   04:59   CHP`LI NAZLıAKA, ŞEHIT ZAHIDE GÜÇLÜ`NÜN HIKAYESINI ANLATTı: EŞI ONA ÇIÇEK YOLLAMıŞ VE ÇIÇEĞI ALMAK IÇIN DıŞARı ÇıKTıĞı ESNADA TERÖRE KURBAN GITMIŞ   17:21   RTÜK BAŞKANı ŞAHIN: TUSAŞ`ıN KAHRAMANKAZAN TESISLERINE YÖNELIK TERÖR SALDıRıSı SONRASıNDA ILGILI MAHKEME TARAFıNDAN YAYıN YASAĞı KARARı ALıNMıŞTıR   17:19   TUSAŞ`A TERÖR SALDıRıSı... MÜSAVAT DERVIŞOĞLU: “TÜRKIYE DÜŞMANı TERÖRISTLERE KARŞı SON ANA KADAR MÜCADELEMIZI SÜRDÜRECEĞIZ"   17:10   TUSAŞ`A TERÖR SALDıRıSı... ÖZGÜR ÖZEL, DIYARBAKıR`DA KONUŞTU: "KIMDEN NEREDEN NE GEREKÇEYLE GELIRSE GELSIN TERÖRÜ LANETLIYORUZ"   17:02   TUSAŞ`A TERÖR SALDıRıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “TUSAŞ TESISLERINE YÖNELIK OLARAK GERÇEKLEŞTIRILEN TERÖR SALDıRıSıNı LANETLIYORUM”   16:59   TUSAŞ`A TERÖR SALDıRıSı... CHP GRUP BAŞKANVEKILI MURAT EMIR: ``KONUYU IVEDILIKLE TAKIP EDIYORUZ``  
 
     
   

TEİS`ten, ithal ilaçlarda kurun 21,67 lira olmasına eleştiri...


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Cumhurbaşkanı kararı ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kurunun 21,67 lira olarak güncellenmesini  eleştirdi. Saydan, "Kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir" dedi.

 

Tarih : 24 Ekim 2024 Perşembe 12:43   Okunma : 388

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, "Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar" ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kurunun 21,67 lira olarak güncellenmesine tepki gösterdi. Saydan, konuyla ilgili şunları kaydetti:

"İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru yüzde 23,5 artışla 21,67 TL`ye yükseldi. Ancak kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. Zira güncel kura göre euro bugün itibarıyla 37 TL seviyesinde bulunuyor. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir.

Biz eczacılar için ilaçların hem bulunabilir hem de ulaşılabilir olması kritiktir. Zira bulunamayan ilaç, en pahalı ilaçtır. Bu güncellemenin, ilacın hastaya ulaşmasına imkân sağlayacak seviyede olmadığını, yarayı iyileştirmeyeceğini sadece bir pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz. İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını bekliyoruz.

"Aradaki fark yüze 70`in üzerindedir"

Son yıllarda ilaç sektöründe yaşanan sorunlar daha da gözle görülür hale gelmiştir. Bu durumun kökeni, euro kurunun ilaç sektöründe, gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye devam etmesidir. Uygulamanın ilk başladığı dönemde, ilaç için belirlenen Euro kuru, reel Euro kuru ile yakın bir seviyede ilerliyordu. Ancak bugün itibariyle, ilaç euro kuru 21,67 lira olarak belirlenirken, reel euro kuru 37 lira seviyelerine çıkmıştır. Aradaki fark yüze 70`in üzerindedir.

Bu sistemin günümüz ekonomik koşullarında yetersiz kaldığı ve bulunamayan ilaç sorununa çözüm olmaktan ziyade sorunu büyüterek vatandaşlarımızın ilaca ulaşmasını engellediği açıktır. Artık yeni bir çözüm yolu bulmak zorundayız. TEİS olarak sağlık otoritemizin anlık çözümlere yönelmek yerine kalıcı çözümler bulması gerektiğine inanıyoruz.

İlaç gibi hayati bir ürünün üretilebilmesi, ulaşılabilmesi ve bulunabilmesi için geçtiğimiz yıllarda ülkemize layığı ile hizmet etmiş olan bu fiyatlandırma sisteminin artık işlevini yitirdiğini ve güncel ekonomik koşullara uygun yeni bir sistemin inşasına ihtiyacımız olduğunu kabul ederek işe başlayabiliriz. En kısa sürede sektörün tüm paydaşlarının kabul edeceği yeni bir sisteme geçilmesi ve ilacın bulunabilir hale gelmesi için gereken düzenlemelerin yapılması gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA