19 Nisan 2025 Cumartesi

14:46   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... İMAMOĞLU`NUN MESAJı: ``YOZGAT, ŞU YA DA BU PARTININ DEĞIL, CUMHURIYET`IN, DEMOKRASININ, MILLI EGEMENLIĞIN KALESIDIR"   14:43   CHP`NIN "MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR" MITINGI... ÇIFTÇILER ÖZGÜR ÖZEL`I YOZGAT`ıN GIRIŞINDE TRAKTÖRLERIYLE KARŞıLADı   14:26   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... "EKREM İMAMOĞLU`NUN BIR AN ÖNCE SILIVRI ZINDANıNDAN ÇıKARıLMASıNı ISTIYORUZ"   14:26   CHP`NIN `‘MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI… ÇIFTÇILER: ``BEN ADALET IÇIN BURADAYıM. KENDIM, ÇOCUKLARıM, GELECEKTEKI NESILLER IÇIN BEN BURADAYıM``   14:15   CHP`NIN "MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR" MITINGI... ÇIFTÇI ERSOY: CUMHURIYET`I KURTARMAYA GELDIK   13:59   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ERHAN ADEM: "YÜREĞI, CESARETI OLAN BU MILLETIN ÖNÜNE ERKEN SEÇIM SANDıĞıNı MUTLAKA GETIRMELI"   13:55   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... MURAT EMIR: "BUGÜN BURADAN TÜM TÜRKIYE`YE BIR UMUT SAÇACAĞıZ"   13:32   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN KORUMASıNDAKI ANNE KEDI ALACA`NıN YAVRULARı IÇIN SAHIPLENDIRME SÜRECI BAŞLADı   12:58   NIĞDE`DE ÜRÜNLERI ZIRAI DONDAN ZARAR GÖREN LAHANA ÜRETICISI: "61 YAŞıNDAYıM BÖYLE ZIRAI DON GÖRMEDIM"   10:44   TESK GENEL BAŞKANı BENDEVI PALANDÖKEN: "KIRA STOPAJıNıN TAMAMEN KALDıRıLMASı GEREKIYOR"   10:41   CHP`LI TAŞCıER: “4,4 MILYON ÇOCUK ETE HASRET, 2 MILYON ÇOCUK MEYVE TÜKETEMIYOR, 1,8 MILYON ÇOCUK YENI KıYAFET ALAMıYOR”   10:04   İYİ PARTI LIDERI DERVIŞOĞLU: "BEN CUNTA TANıMLAMASıNı EKSIK VE YETERSIZ BULURUM"   09:54   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, DENIZ KIRLILIĞIYLE MÜCADELE KONUSUNDA ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   09:39   CHP`LI AŞKıN GENÇ`IN DINLEDIĞI ŞEHIT YAKıNı: “KAMUDA 28 YıL ÇALıŞTıM, 22 BIN LIRA EMEKLI AYLıĞı ALıYORUM… BIR EV KIRASı 15 BIN TL, NASıL YAŞAYACAĞıZ?”   09:28   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı BAKAN: BIR INAT UĞRUNA TÜRKIYE`NIN 50 MILYAR DOLARıNı YAKTıLAR AMA ÇIFTÇININ ZARARı IÇIN ARAYAN SORAN YOK   23:58   ABD`NIN ŞAM BÜYÜKELÇILIĞINDEN SURIYE`YE SEYAHAT UYARıSı   23:29   CHP`LI YAVUZYıLMAZ: AK PARTI DÖNEMINDE İBB`DE, `CUMHURBAŞKANLıĞı AILE FERTLERI`NE KEYFI ARAÇ TAHSISLERI YAPıLDıĞıNı TESPIT ETTIK   22:50   İMAMOĞLU`NUN AVUKATı MEHMET PEHLIVAN: İMAMOĞLU`NUN DIPLOMASı HAKKıNDA RAPOR HAZıRLAYAN YÖK ÜYELERI HAKKıMDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU   22:36   MUHARREM İNCE: FIZIK ÖĞRETMENLIĞINE 61, DIN KÜLTÜRÜNE 1802 ATAMA YAPARSAN BILIMDEN UZAKLAŞıRSıN   22:20   HATAYSPOR 2  -  3  KONYASPOR  
 
     
   

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş: "Karadeniz sahilindeki yerleşim alanları özellikle çok katlı binalar heyelan sahaları üzerinde kurulmuştur"


Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Karadeniz sahilindeki yerleşim alanları özellikle çok katlı binalar heyelan sahaları üzerinde kurulmuştur. Örneğin Trabzon`daki Akyazı Beşirli heyelan sahaları veya Rize`nin heyelan sahaları Arhavi`nin heyelan sahaların çoğu çok katlı binalar heyelan sahalar üzerinde kurulmuştur. Dolayısıyla bu çok katlı binalar hem heyelan riski altında hem de nedir deprem tehlikesi altında" dedi.

 

Tarih : 25 Ocak 2025 Cumartesi 16:50   Okunma : 3191

Haber: Esra Nur Pervan

(TRABON) - Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Karadeniz sahilindeki yerleşim alanları özellikle çok katlı binalar heyelan sahaları üzerinde kurulmuştur. Örneğin Trabzon`daki Akyazı Beşirli heyelan sahaları veya Rize`nin heyelan sahaları Arhavi`nin heyelan sahaların çoğu çok katlı binalar heyelan sahalar üzerinde kurulmuştur. Dolayısıyla bu çok katlı binalar hem heyelan riski altında hem de nedir deprem tehlikesi altında" dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz Bölgesi`nin deprem çekincesinin aynı olduğunu ve Trabzon`un kuzeyde Karadeniz fayı güneyde Kuzey Anadolu fayı arasında kalan bir bölge olduğunu söyledi.

``Trabzon`un deprem çekincesinin arttığını`` belirten Prof. Dr. Osman Bektaş, şöyle konuştu:

"Trabzon 1947 deprem tehlikesi haritasında 2. derece deprem bölgesinde bulunuyordu ancak 1963 yılındaki yenilenen deprem tehlike haritasında Bakanlar Kurulu tarafından Trabzon deprem bölgesi dışına çıkarıldı gerekçe neydi 47 haritasını hazırlayanlar da yabancı yer bilimcilerin katkısı var. Dolayısıyla işte Trabzon`da deprem olmaz mantığıyla Trabzon ne yapıldı deprem bölgesi dışına çıkarıldı. Ancak 1968 yılında Karadeniz sahilinde jeoteknik ortam olarak Trabzon`la Bartın aynı bölgede olmasına karşın 1968 yılında Bartın`da bir deprem oluyor depremin yeri Karadeniz, Karadeniz fayı Bartın`ı yıkıyor. Dolayısıyla 96 haritasında Bartın 1. derece deprem bölgesi olarak kalıyor ama onun doğusundaki yine aynı jeoteknik ortamda bulunan Trabzon 4 derece bölgesinde bulunuyor.

Karadeniz 2 fay hattı arasında kalıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi kuzeyde Karadeniz fayı güneyde Kuzey Anadolu fayı arasında kalan bir bölge Trabzon`da aynı kuşakta Bartın da aynı kuşakta dolayısıyla her ikisinde çekincesi deprem çekincesi aynı olması gerekiyor. Bu durum 2018 yılında yenilenen Deprem Tehlike Haritasında düzeltildi. Bartın`ın deprem çekincesi aşağıya çekildi, Trabzon`un deprem çekincesi kat yukarıya kaldırıldı. Bugün Karadeniz Sahili hemen hemen eşit deprem çekincesi sahiptir. Şimdi 6.6`lık deprem zemin içindir yani AFAD`ın verdiği yönetmelikte geçen 02.03 veya bunun karşılığı olan 6.6`lık deprem sağlam zemin içindir yani bazalt üniversitenin (Karadeniz Teknik Üniversitesi) oturduğu bazalt kayalar içinde ancak sahile indiğiniz zaman yani kumsal alanı veyahut alüvyon sahasına indiğiniz zaman bu değer daha da artar 3-4 kat daha artar özellikle dolgu alanlarında bizim statlarımızın, havaalanlarımızın, hastanelerimizin bulunduğu dolgu alanlarında deprem tehlikesi 3-4 kat daha fazla artar.  Onun yanında lojistik olarak mesela şeylerden barajlarda enerji santrallerinde tabii ki bu risk daha fazladır."

"Uydudan sürekli kitle hareketlerini oturma hareketleri yer hareketlerini gözlemlemek gerekir"

Trabzon genelinde önemli yapıların dolgu alanı üzerinde olduğunu ve belirli aralıklarla uydu üzerinden kitle hareketlerinin gözlemlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Olabilecek orta büyüklükteki bir deprem Karadeniz`de veya Trabzon`a yakın bir deprem ne yapabilir? Bu deprem heyelanda tetikleyebilir. Dolayısıyla Karadeniz sahilindeki yerleşim alanları özellikle çok katlı binalar bu heyelan sahaları üzerinde kurulmuştur. Örneğin Trabzon`daki Akyazı Beşirli heyelan sahaları veya Rize`nin heyelan sahaları Arhavi`nin heyelan sahaların çoğu çok katlı binalar heyelan sahalar üzerinde kurulmuştur. Dolayısıyla bu çok katlı binalar hem heyelan riski altında hem de nedir deprem tehlikesi altında. Heyelan tehlikesi heyelan olma olasılığı tütün tarlasında heyelan olsa bunun bir zararı olmaz ama o tütün tarlasına siz sürekli heyelan sahasında çok katlı binalar yaparsanız o çok katlı binalarda da birçok insan yaşarsa olabilecek olan bir heyelan veya bir depremde heyelan olması şart değil tetiklenen bir depremde ve tetiklenen heyelanda çok büyük afetler yaşamak mümkün. O açıdan bizler bu heyelan sahalarını kontrol etmemiz lazım benim önerim şu gerek mesela dolgu alanlar üzerinde çok oturmalar stat oturmaları hastanelerin oturması ve hemen daha güneyindeki yamaçtaki heyelanları kontrol etme kitle kaymalar kontrol etmek için muhakkak suretle uydudan sürekli kitle hareketlerini oturma hareketleri yer hareketlerini gözlemlemek gerekir.

``Şu anda bir deprem olsa Rize yerle bir olur. Çünkü tamamen dolgu alanı üzerinde"

Şimdi depremin yeri zamanı hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değil, ancak AFAD`ın verilerine göre bugün Karadeniz`de olabilecek bizim Doğu Karadeniz sahilinde olabilecek olan yer sarsıntısını belirtmek gerekirse AFAD söylüyor diyor ki `önümüzdeki 50 yıl içerisinde Doğu Karadeniz Bölgesi`nde olabilecek olan en büyük sarsıntı yüzde 90 olasılıkla 6.6 depreme karşılık gelir` ama yüzde 10 olasılıkla bundan daha büyük bir deprem sarsıntısı yaşayabiliriz. 

Rize çok daha kötü dolgu alan üzerinde kurulmuş zaten Rize`nin kentsel dönüşümü dolgu alandan dolayı oturmalardan dolayı gündemde Rize`yi başka yere taşıyacaklar. Allah göstermesin şu anda bile bir deprem olsa Rize yerle bir olur çünkü tamamen dolgu alanı üzerinde."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA