6 Şubat 2025 Perşembe

01:41   6 ŞUBAT DEPREMLERININ IKINCI YıLıNDA TBB`DEN AÇıKLAMA: "ADALET YERINI BULANA KADAR MÜCADELEYI BıRAKMAYACAĞıZ"   01:21   CHP`DEN 6 ŞUBAT DEPREMLERININ IKINCI YıLıNDA VIDEOLU PAYLAŞıM   23:44   6 ŞUBAT DEPREMLERININ YıL DÖNÜMÜ... VAHAP SEÇER, "DEPREMZEDE VATANDAŞLARıMıZA DESTEK OLMAYA, GELECEK IÇIN ÖNLEM ALMAYA DEVAM EDECEĞIZ"   23:42   TİP LIDERI ERKAN BAŞ`TAN, 6 ŞUBAT DEPREMLERININ IKINCI YıLıNDA IKTIDARA TEPKI : "TOPLADıĞıN PARAYı GÖTÜRÜP ZENGINLERE, PATRONLARA PEŞKEŞ ÇEKTIĞIN IÇIN..."   22:57   EGE DENIZI`NDE 5,0 BÜYÜKLÜĞÜNDE BIR DEPREM DAHA MEYDANA GELDI   15:57   SEÇER ILE KARALAR`DAN SILIVRI`DE TUTUKLULARA ZIYARET: “MUTLAKA ÜLKEMIZI TAM DEMOKRASIYE KAVUŞTURACAĞıZ”   15:29   VATANDAŞLARıN PAHALıLıK SITEMI: "ÇOCUKLARDAN BORÇ ALARAK IDARE EDIYORUZ. HER TARAF BATMıŞ, BIR ŞEY ALAMıYORUZ``   15:06   TOROSLAR’DA TARıMıN GELECEĞI KONUŞULDU   14:52   6 ŞUBAT DEPREMLERININ 2`NCI YıLı... CAN ATALAY: 53 BIN 537 INSANıN ÖLÜMÜNÜN ARDıNDAN NELER YAPıLDı? BU INSANLARıN ÖLÜMLERININ TÜM SORUMLULARı YARGıLANDı Mı   13:31   SıLA BEBEK DAVASı... CHP`LI ÖZÇAĞDAŞ: "BU UTANÇ TÜRKIYE`NIN UTANCıDıR, SADECE SUÇLULARıN DEĞIL"   13:23   MEZITLI BELEDIYESI, 14 ŞUBAT SEVGILILER GÜNÜ DOLAYıSıYLA 1 HAFTALıK ETKINLIK PROGRAMı HAZıRLADı   12:57   TARSUS’TA HALK SAĞLıĞıNı TEHDIT EDEN BIN 500 KILOGRAM PEYNIR ELE GEÇIRILDI   12:52   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “DEPREMIN ÜZERINDEN İKI YıL GEÇTI, SÖZLER TUTULMADı, DEPREMZEDELER HÂLÂ MAĞDUR!”   11:52   CHP LIDERI ÖZGÜR ÖZEL ADıYAMAN`DA... ÖZEL: DEPREMIN ÖNCESINDE, SıRASıNDA VE SONRASıNDA SıNıFTA KALMıŞ BIR IKTIDARLA KARŞı KARŞıYAYıZ   11:11   CHP`DE GÜNDEM CUMHURBAŞKANı ADAYı ÖN SEÇIMI... ÖZEL, YAVAŞ ILE GÖRÜŞTÜ. PARTI KULISLERINDE ÜÇLÜ GÖRÜŞME BEKLENIYOR   09:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, GENÇLERE DESTEK OLMAYı SÜRDÜRÜYOR   09:56   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT: "ORTAK AKıL ILKESIYLE ÇALıŞMALARıMıZı ŞEKILLENDIRMEYE DEVAM EDIYORUZ"   09:31   MERSIN SU VE KANALIZASYON İDARESI`NE, AB DELEGASYONU, FRANSıZ KALKıNMA AJANSı VE İLBANK TEMSILCILERINDEN ZIYARET   09:21   MERSIN SINEMA OFISI, “SINEMA SÖYLEŞILERI”NIN ILKINDE YÖNETMEN TAYFUN PIRSELIMOĞLU`NU KONUK ETTI   01:39    HAKIM VE SAVCı ADAYLARıNıN ATAMA KARARNAMESI RESMI GAZETE`DE  
 
     
   

Can Atalay: Bolu Kartalkaya‘da yaşanan felaket, bir sosyal cinayettir. Yasalar ve yönetmelikler yeniden düzenlenmelidir


Milletvekilliği düşürülen Gezi Davası hükümlüsü Can Atalay, Bolu Grand Kartal Otel`deki yangına ilişkin olarak, “Bolu Kartalkaya‘da yaşanan felaket, tıpkı Soma‘da, Ermenek`te, Aladağ‘da, Çorlu‘da, Hendek‘te, Pamukova‘da, Amasra‘da ve İliç‘te yaşadığımız gibi bir sosyal cinayettir” ifadesini kullandı. Atalay, "Yurttaşların can güvenliğini yasa ve yönetmeliklerin gevşekliğine karşı korumak kamu kurumlarının temel yükümlülüğüdür. Bu doğrultuda, yasalar ve yönetmelikler acilen yeniden düzenlenmelidir" dedi.

 

Tarih : 28 Ocak 2025 Salı 11:41   Okunma : 436

Milletvekilliği düşürülen Gezi Davası hükümlüsü Can Atalay, avukatları aracılığıyla X hesabından yaptığı paylaşımda, Bolu Kartalkaya`da çıkan otel yangını faciasının "sosyal cinayet" olduğunu ifade etti. Atalay, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Sosyal cinayet; kamu hizmetinin yahut kamusal denetimin özelleştirme ya da başkaca bir piyasa koşullarına uygunluk gerekçesi ile eksik ve/veya kötü ifası nedeniyle yaşanan ölümlere verdiğimiz isimdir. Başka bir deyişle, ölümle sonuçlanan bir olay eğer doğru bir planlama ve denetim mekanizması kurularak önlenebilir diyorsak, bunun adı sosyal cinayettir.

Bolu Kartalkaya‘da yaşanan felaket, tıpkı Soma‘da, Ermenek`te, Aladağ‘da, Çorlu‘da, Hendek‘te, Pamukova‘da, Amasra‘da ve İliç‘te yaşadığımız gibi bir sosyal cinayettir. Sıraladığımız bu katliamların her birinin öznel şartları olmakla birlikte ortak noktaları, gözü dönmüş sermayenin kamusal teşvikle, tamamen kontrolsüz, denetimsiz ve en önemlisi insan hayatını tamamen gelir kapısı ya da maliyet kalemi olarak gören zihniyetinin sonuçlarıdır.

Şimdi Kartalkaya özelinde soralım; Otele Turizm Teşvik Kanunu`na dayanılarak ruhsat verilmiş midir, ne zaman verilmiştir? Medyadaki bazı bilgilere göre 1997 yılında kapasite artırımı verildiği söyleniyor. Bu kapasite artırımı sırasında mimari ve statik projeleri kim incelemiştir? Sonuçta yapı ruhsatını kim vermiştir? Bu kapasite artırımı sırasında binanın yangın yükü ve yangına ilişkin tedbirlerin alındığına dair bir tespit yapılmış mıdır? 2007 tarihli olduğu söylenen `itfaiye oluru` belgesi tespit edilmiş midir? 2024 tarihli talep üzerine Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgeye kadar hangi kurumlar ve kaç kez yangın denetimi yapmıştır? Bakan beyin açıklamasına göre 2021 ve 2024`te denetim yapılmış. Peki bu iki denetime yangın güvenliği dahil değil miydi? İki denetimde ne tespit edilmiştir?

"Kamusal sağlık fonksiyonu taşıyan en ufak bir birim yok, itfaiye yok, en yakın itfaiye 40 km ötede"

Kamu hizmetinin ve kolluk hizmeti bütünselliğinin parça parça edilmesinin sonuçlarını görmüyor muyuz? 1984 tarihli Turizm Teşvik Kanunu, planlamanın parçalanmasının ilk örneğidir. 2200 rakımlı bir yere 12 katlı bina yapılıyor ama kamusal sağlık fonksiyonu taşıyan en ufak bir birim yok, itfaiye yok, en yakın itfaiye 40 km ötede! Ülkeye döviz getirecekler diye bütün doğal sit alanlarını yağmalayan turizm canavarına, bir yangın tedbiri alındırmak için 78 yurttaşın ölmesi mi gerekiyor? Anayasa madde 123, idareyi bir bütün olarak tanımlar. Yurttaşlar devleti yekpare olarak görür. O halde, bakanlıklar gibi idari makamlar nasıl bu sorumluluktan kaçmaya çalışabilir? Binanın yangın denetimi ile alt bölümlerinin (kafeterya gibi) ayrı ayrı denetlenmesi nasıl mümkün olabilir? Bu durum, yangın denetiminin bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini göstermiyor mu?

"Yasalar ve yönetmelikler acilen yeniden düzenlenmelidir"

Yurttaşların can güvenliğini yasa ve yönetmeliklerin gevşekliğine karşı korumak kamu kurumlarının temel yükümlülüğüdür. Denetimlerin, yurttaşların can güvenliğini esas alan bütüncül bir yaklaşımla yürütülmesi zorunludur. Bu doğrultuda, yasalar ve yönetmelikler acilen yeniden düzenlenmelidir. Aksi takdirde, sosyal cinayetler engellenemez ve kâr hırsı insan hayatını tehlikeye atmaya devam eder.

"Bu sosyal cinayet düzeni ile mücadele etmeye devam edeceğiz"

Kartalkaya`da hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaşadığımız her katliamda `meseleyi siyasileştirmeyelim` diyen kim varsa siyasi ve hukuki sorumluluktan kaçmak niyetindedir. Çünkü yaşadıklarımız siyasetsizliğin doğrudan bir sonucudur. Daha önceki katliamlarda da söylediğimiz bir söz vardı, `Bu son olsun, unutursak kalbimiz kurusun`. Maalesef ne onlar son oldu ne de unutanların kalbi kurudu. Ama biz yine de bu bozuk düzenle, bu sosyal cinayet düzeni ile mücadele etmeye devam edeceğiz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA