Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Mersin Sinema Ofisi, bir ilke imza atarak Sinema Söyleşileri serisini başlattı. Söyleşinin ilk serisinde konuk olarak, çektiği filmlerle ulusal ve uluslararası ödüller alarak sinema dünyasındaki başarılarıyla adından sıkça söz ettiren, aynı zamanda yazar kimliği ile tanınan yönetmen Tayfun Pirselimoğlu yer aldı.
“Tayfun Pirselimoğlu Sineması ve Son Dönem Türk Sineması” başlığı ile gerçekleştirilen söyleşiye, sinema dünyasına ilgi duyan sanatseverlerin yanı sıra sinema sektöründe okuyan ve bu alanda kariyer yapmak isteyen öğrenciler de katıldı.
Pirselimoğlu söyleşide yazarlıktan sinema sektörüne geçiş sürecini, geçmişten bugüne sinema sektörünün kat ettiği yolculuğu, yazarlık kariyerinin yönetmenliğini nasıl beslediğini, sinema sektörünün güncel durumu ve sektördeki yenilikleri, teknoloji ile birlikte sinemada yaşanan dönüşümlerin izleyici tutumlarına etkisini, bu alanda kariyer yapmak isteyen öğrencileri nelerin beklediğine dair bilgi ve hayat deneyimlerini paylaştı.
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, etkinliğe ilişkin şu bilgileri verdi:
“Mersin Sinema Ofisi çatısı altında Sinema Söyleşileri serimizin ilkini gerçekleştirdik”
“Mersin Sinema Ofisi çatısı altında başlattığımız Sinema Söyleşileri serimizin ilkini, Tayfun Pirselimoğlu`nu ağırlayarak gerçekleştirdik. Gayet sıcak bir atmosferde gerçekleşti. Sinema alanında çalışmak isteyen öğrenciler ve bu alanda kariyer yapmak isteyen vatandaşlarımız, söyleşiye aktif olarak katıldılar. Sorularıyla da söyleşiye değer kattılar. Söyleşilerimiz devam edecek. Kentte gerek bölgemizde yaşayan, gerekse de uluslararası sinema alanında çalışmalar ortaya koymuş yapımcı ve yönetmenleri vatandaşlarımızla buluşturmaya devam edeceğiz. Bu çalışmalar, Mersin Sinema Ofisi`nin en önemli çalışmaları alanında gösterilecek.”
Yazar ve yönetmen Tayfun Pirselimoğlu da etkinlikte öğrenciler ve ilgililer tarafından soru almaktan memnun olduğunu dile getirdi. Pirselimoğlu, sinema gibi zor bir işi yapmanın, kahraman işi olduğunun altını çizerek, şunları dile getirdi:
“Yurt dışında olan uygulamaları Mersin`de de görmek çok kıymetli”
“Benim için çok keyifli bir akşamdı. Mersin`de böyle bir şeyin olması, burada yeni bir kitle ile karşılaşmam, can alıcı sorular almam beni çok mutlu etti beni. İlk filmini çekmek için ıstırap çeken gençlerin soracağı çok soru var. Bu soruların bana sorulması ve bir şekilde cevap vermem, sorularını karşılayabilmem beni mutlu ediyor. Sinema yapmak çok zor. Bu kadar zor bir işi yapmaya koyulmuş, bunun için çaba sarf edenleri çok kıymetli buluyorum. Onlar sinema adına birer kahraman sayılacak insanlar. Dolayısıyla bu kahramanlıklarını cenk alanında gerçekleştirmek için hazırlıklarına dair soracakları her sorunun cevabını vermeye çalışıyorum.”
Yurt dışında var olan destek ve uygulamaların, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yerel yönetimde uygulanmasının çok kıymetli olduğunu da sözlerine ekleyen Pirselimoğlu, “Belediyelerin, vatandaşlar adına yapacağı işlerin içerisinde çok önemli bir etkinlik bu. Yerel yönetim olarak, sanatla alakalı çaba göstermek ve onlardan da bunların karşılığını görmek çok kıymetli. Ben yurt dışında önemli şehirlerde yaşadım ve yaşadığım şehirlerde belediyelerin vatandaşlarına nasıl alanlar açtıklarını gözlerimle gördüm. Mersin`de de bunun yapılıyor olması ve bu durumun bir parçası olduğumu hissetmek beni çok mutlu etti” ifadelerini kullandı.
“Bu etkileşim sayesinde birçok şeyi sorma ve öğrenme imkanı buluyoruz”
Uluslararası festivallerde çektiği kısa filmlerle ödül alan Edebiyat öğretmeni Zülfü Gül, kendisinin de 15 yıldır sinema ve fotoğrafla ilgilendiğini, birçok kısa film çektiğini kaydederek, düzenlenen etkinlikleri çok faydalı bulduğunu dile getirdi. Gül, “Bu etkileşim çok güzel. Bu alanlarla ilgili aklımıza takılan şeyleri sohbet esnasında sorup, etkinlik sayesinde bunları öğrenebiliyoruz. Aynı zamanda bir şehirde konser, tiyatro, spor gibi sosyal faaliyetler olabiliyor, ama bazı insanlar için farklı seçeneklerin olması da güzel. Bana hitap eden etkinlik burası. Bu bir konser veya spor etkinliği olsaydı gitmezdim, ama ben bu alanı seviyorum. Dolayısıyla benim de alanımı doyuran bir etkinliğin olması çok güzel” diye konuştu.
“Seyircilerin sorduğu sorularla, filmleri daha iyi anlama fırsatımız oldu”
Sinema ve televizyon dalında yüksek lisans öğrencisi olduğunu söyleyen Nurullah Güzel, yönetmenle birebir temasta olmanın kendini geliştirme noktasında çok önemli olduğunu belirterek, “Tayfun Bey`i birebir görmek, onun kendi dilinden filmlerini dinlemek güzeldi. Filmlerinde bizim gördüğümüz, ama kendisinin görmediği ya da kendisinin gördüğü ama bizim görmediğimiz şeyler üzerine çok güzel anekdotlar paylaştı. Seyircilerin sorduğu sorularla filmlerini daha iyi anlama fırsatımız oldu. Filmlerini yaparken, edebiyat ve film uyarlamaları üzerine güzel anekdotlar ve detaya inmeler oldu. Bu konuda film yapmanın ve yazmanın hem zorluğunu, hem kolaylığını öğrenmiş olduk. Yapımcısının da burada olmasıyla, film yapım sürecindeki maddi finansmanların karşılanmasındaki zorlukları ve kolaylıkları gördük” dedi.