23 Şubat 2025 Pazar

09:50   BAHÇELI`NIN "ASKıDA 9 GÜLEK BUĞDAY PROJESI"... ZIRAAT MÜHENDISLERI ODASı GENEL BAŞKANı SUIÇMEZ: "BU PROJE TARıM VE EKONOMI POLITIKALARıNıN IFLAS ETTIĞININ GÖSTERGESIDIR"   09:41   MERSIN İTFAIYESI, TECRÜBESINI KAHRAMAN`ıN ERMENEK İTFAIYESI ILE PAYLAŞTı   09:34   ÇYDD 36 YAŞıNDA...GENEL BAŞKAN PROF. DR. YÜKSEL: “AYDıNLıK YARıNLAR IÇIN HEP BIRLIKTE YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞIZ”   01:42   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı YAVUZYıLMAZ: YÜKSEK GELEN ELEKTRIK FATURALARıNA ITIRAZ HAKKıNıZı KULLANABILIRSINIZ   15:50   AHMET ÖZER HAKKıNDAKI IDDIANAMEYE TEPKI... CHP`LI BULUT: "HUKUKSUZLUKLARıNıZA TESLIM OLMAYACAK, BIR ADıM GERI ATMAYACAĞıZ"   14:46   NASUH MAHRUKI HAKKıNDA 11 AY 20 GÜN HAPIS CEZASı VERILDI, HÜKMÜN AÇıKLANMASı GERI BıRAKıLDı   14:45   TOROSLAR BELEDIYESI ZOR GÜNLERDE DE VATANDAŞLARıN YANıNDA   14:08   CHP GRUP BAŞKANVEKILI ALI MAHIR BAŞARıR: "İKTIDAR ÜLKEYE TOPLUMSAL BARıŞı BOZACAK BIR PARANOYA YAŞATıYOR"     13:43   AHMET ÖZER HAKKıNDA 113 GÜN SONRA IDDIANAME HAZıRLANDı   12:37   İMAMOĞLU`NUN AVUKATı MEHMET PEHLIVAN, İMAMOĞLU`NUN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAYLıĞı BAŞVURU BELGELERINI CHP GENEL MERKEZI`NE SUNDU   12:28   İMAMOĞLU, ÖN SEÇIM ADAYLıĞıNı DUYURDU: "ÖZGÜRLÜĞE, ADALETE, REFAHA VE BIRLIK OLMAYA HASRET MILLETIMIZLE BIR YOLCULUĞA ÇıKıYORUZ"   12:24   EĞITIM-SEN`DEN "DÜNYA ANADILI GÜNÜ" AÇıKLAMASı: "KÜLTÜRLERIN ÖZGÜRCE YAŞAMASı VE GELIŞMESININ ÖNÜNDEKI BÜTÜN YASAL VE FIILI ENGELLERIN BIR AN ÖNCE KALDıRıLMASıNı TALEP EDIYORUZ"   12:05   GÖREVDEN ALıNAN ESENYURT BELEDIYE BAŞKANı AHMET ÖZER: “HAKIKATLER, ALGı OPERASYONLARı ILE DEĞIŞTIRILEMEZ”   11:58   YENIŞEHIR BELEDIYESI, GÜZELLIK MERKEZLERINDE DENETIMLERINI SÜRDÜRÜYOR   11:14   ANAYASA MAHKEMESI, ``NÖBET TUTMA`` EYLEMINE KATıLDıKLARı IÇIN DISIPLIN CEZASı ALAN ÖĞRETMENLER IÇIN ``HAK IHLALI`` KARARı VERDI   11:14   BAHÇELI, "ASKıDA 9 GÜLEK BUĞDAY PROJESI"NI BAŞLATTı... CHP`LI ENGINYURT: "ÇIFTÇININ ANASı AĞLAMıYORSA BAHÇELI NEDEN KAMPANYA BAŞLATTı"   09:19   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, `1 EKMEK 1 ÇORBA` PROJESI ILE 2 BUÇUK MILYONUN ÜZERINDE VATANDAŞA ULAŞTı   19:46   ANKARA TABIP ODASı`NDAN "SAHTE ALKOL" ÇıKıŞı: " ALKOLLÜ IÇKILERDEKI VERGI VE ÖTV`LERIN YÜKSEK OLUŞU KARABORSA ALKOLLÜ IÇKI FAALIYETLERINI BÜYÜTEN BIR ETKENDIR"   19:34   ÖZGÜR ÖZEL`DEN, TUTUKLU ÜMIT ÖZDAĞ`A ZIYARET..."ÜMIT ÖZDAĞ`ıN ŞAHSıNDA BÜTÜN ZAFER PARTILILERI SELAMLıYORUM, GENEL BAŞKANıNıZ ORADA BU MÜCADELE VERDIKÇE BIZ SONUNA KADAR YANıNıZDAYıZ"   16:46   EKREM İMAMOĞLU, YARıN PARTISININ CUMHURBAŞKANı ADAYıNıN BELIRLENECEĞI ÖN SEÇIM IÇIN BAŞVURUSUNU YAPACAK  
 
     
   

CHP Kadın Kolları: "Kadınlara uygulanan tüm ayrımcılıkların ortadan kaldırılması için mücadeleye devam edeceğiz"


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanlığından Medeni Kanun`un kabul edilişinin 99`uncu yılı dolayısıyla yapılan açıklamada, "Cumhuriyet Halk Partisi`nin Kadın Kolları olarak, partimizin tüm eşitlikçi erkekleriyle birlikte kazanılmış haklarımız için, laiklik için, demokrasi için, Narin için, kadınlara bugün uygulanan tüm ayrımcılıkların ortadan kaldırılması için mücadeleye de sonuna kadar devam edeceğimizin sözünü veriyoruz" ifadeleri kullanıldı.

 

Tarih : 17 Şubat 2025 Pazartesi 15:09   Okunma : 454

CHP Kadın Kolları Başkanlığından Medeni Kanun`un kabul edilişinin 99`uncu yılı dolayısıyla açıklama yapıldı. Medeni Kanun`un 17 Şubat 1926`da laik Türkiye Cumhuriyeti`nin en önemli hukuk ve kadın devrimlerinden biri olarak TBMM`de kabul edildiği ve 4 Ekim 1926`da yürürlüğe girdiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Ülkemizin nüfusunun yarısı olan kadınların toplumdaki yerini en net şekilde tanımlayan bu kanun, kadınların birey olarak kabul edilmesi, bir kimliğe sahip olması anlamını taşımıştır. Bir Cumhuriyet devrim kanunu olan Medeni Kanun 99 yıl önce kadınların eğitim hayatına, sosyal, kültürel ve ekonomik hayata erkeklerle eşit olarak katılmalarının önündeki engelleri kaldırmış, dolayısıyla eşitlik, laik hukuk devleti temellerinin üzerinde kurallar çerçevesinde hayata geçirilmiştir.

"Bu mücadelede, örgütlü bir güçle mücadele veren kadın örgütlerinin emeklerini de unutmuyoruz"

Kadınların eşitlik mücadelesine yol açmış olan Cumhuriyet devrimlerinin mimarı ve Cumhuriyet Halk Partimizin ebedi lideri olan Mustafa Kemal Atatürk`ü bir kez daha saygıyla, minnetle anıyoruz. Bu mücadelede, Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana örgütlü bir güçle kadın erkek eşitliğini sağlamak için mücadele veren kadın örgütlerinin emeklerini de unutmuyoruz.

"Medeni Yasa, kadınların hakları açısından bir devrim niteliğindedir"

Medeni Kanunu`nun 76`ncı yılında, 2002 yılında, kanunun çağın gerisinde kalan hükümleri değiştirildi ve toplumsal yaşamın gereklerine de uygun bir şekilde düzenlemeler yapıldı. `Aile reisliğine` dayanan aile modeli, yerini `eşitlik` ilkesine dayalı aile modeline bıraktı. Eşit mal paylaşımı ve nafaka ile ilgili adil düzenlemeler eklendi. Evlenme yaşı, kadın ve erkek için 18 yaşından gün alma koşuluna bağlandı. Evlilik dışı çocuklar, evlilik içi çocuklarla eşit haklara sahip oldular. Onur kırıcı davranışlar, eşler için boşanma nedeni sayıldı. Ayrıca `edinilmiş mallara katılma rejimi`, yasal mal rejimi haline getirildi ve evlilik birliği içerisinde edinilen mallara diğer eş ortak oldu. Ve bu haliyle Medeni Yasa da ilk Medeni Kanun gibi kadınların hakları açısından bir devrim niteliğindedir.

"Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak Medeni Yasa`mıza sahip çıkıyoruz"

Aile hukukunu mutlak eşitlik temeline oturtan ve ülkemizin tüm kadınlarının emeği ve başarısı olan Medeni Yasa`mıza yönelik bilinçli saldırıları görüyor, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak her bir üyemizle birlikte Medeni Yasa`mıza sahip çıkıyor, yasanın kadınlara tanıdığı haklardan geri adım atılamayacağı noktasında kararlılığımızı ifade etmek istiyoruz.

Siyasi iktıdarın her geçen gün yeni söylem ve eylemlerle hedefine aldığını ve kazanılmış haklarımızın eşitlik temelinde yaşama geçirilmesini zorunlu tutan bu yasaya sahip çıkmak da yine Cumhuriyet Halk Partisi 81 ilinde örgütlü kadın kollarının mücadelesi ve ülkemizdeki kadın örgütlerinin gücüyle mümkün olacaktır. Kadınları bu ülkenin eşit yurttaşları yapan devrimleri ortadan kaldırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.

Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetin temeli olan laik hukuk devletinin tüm devrimlerine sahip çıktığı gibi eşitliğin garantisi olan Medeni Yasa`ya da sonuna kadar sahip çıkacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi`nin Kadın Kolları olarak. partimizin tüm eşitlikçi erkekleriyle birlikte, kazanılmış haklarımız için, laiklik için, demokrasi için, Narin için, kadınlara bugün uygulanan tüm ayrımcılıkların ortadan kaldırılması için mücadeleye de sonuna kadar devam edeceğimizin sözünü veriyoruz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA