24 Şubat 2025 Pazartesi

21:29   İSTANBUL BAROSU OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU... KABOĞLU: “YASA YOLUYLA PARÇALAYAMADıKLARıNı MAHKEME YOLUYLA PARÇALAMAYA YELTENIYORLAR”   19:36   ÖMER ÇELIK, AK PARTI MYK`DA YER ALAN ISIMLERI AÇıKLADı   18:31   İMAMOĞLU`NA "DIPLOMA SORUŞTURMASı"NA IDARE HUKUKU YORUMU: "DIPLOMASı IPTAL EDILEMEZ. HILE YAHUT AÇıK HATA SÖZ KONUSU DEĞIL"   18:26   SAADET PARTISI GENEL BAŞKANı ARıKAN, MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER`I ZIYARET ETTI   15:56   İSTANBUL BAROSU OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU... KABOĞLU: “HAK VE ÖZGÜRLÜKLERI ÇOK DAHA GÜÇLÜ BIÇIMDE SAVUNURSAK HUKUK DEVLETININ BOZULAN DENGELERINI HEP BIRLIKTE INŞA EDEBILIRIZ”   15:47   ÇGD 47 YAŞıNDA: "TÜM MESLEKTAŞLARıMıZ VE TOPLUMUN DESTEĞI ILE `GAZETECILIK SUÇ DEĞILDIR` DIYE HAYKıRMAYA DEVAM EDECEĞIZ"   14:44   İSTANBUL BAROSU OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU... SAĞKAN: “İKTIDARLARıN SAĞLADıĞı GÜCE TAPMAYıZ. ZULME VE BASKıYA BOYUN EĞMEYIZ, BIAT ETMEYIZ”   09:57   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, SOSYAL YARDıMLARıNı SÜRDÜRÜYOR   09:55   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "AYNı TARıM ANLAYıŞıYLA 23 YıLDıR BU ÜLKEYI YÖNETIYORLAR, 1 METRE YOL ALAMAMıŞLAR"   21:41   MERSIN ÜNIVERSITESI VE MESİAD ARASıNDA “AR-GE PROJE PAZARı 2025” İŞ BIRLIĞI PROTOKOLÜ İMZALANDı   21:24   MUSTAFA GÜLER, “DÜNDEN BUGÜNE MESIAD HAFıZASı” PANELINDE MESİAD ÜYELERIYLE BULUŞTU   19:29   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER`DEN IKTIDARA: BU ÜLKE AYNı TARıM ANLAYıŞıYLA 23 YıLDıR YÖNETILIYOR, 1 METRE YOL ALAMAMıŞSıN   19:29   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER`DEN IKTIDARA: BU ÜLKE AYNı TARıM ANLAYıŞıYLA 23 YıLDıR YÖNETILIYOR, 1 METRE YOL ALAMAMıŞSıN   09:50   BAHÇELI`NIN "ASKıDA 9 GÜLEK BUĞDAY PROJESI"... ZIRAAT MÜHENDISLERI ODASı GENEL BAŞKANı SUIÇMEZ: "BU PROJE TARıM VE EKONOMI POLITIKALARıNıN IFLAS ETTIĞININ GÖSTERGESIDIR"   09:41   MERSIN İTFAIYESI, TECRÜBESINI KAHRAMAN`ıN ERMENEK İTFAIYESI ILE PAYLAŞTı   09:34   ÇYDD 36 YAŞıNDA...GENEL BAŞKAN PROF. DR. YÜKSEL: “AYDıNLıK YARıNLAR IÇIN HEP BIRLIKTE YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞIZ”   01:42   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı YAVUZYıLMAZ: YÜKSEK GELEN ELEKTRIK FATURALARıNA ITIRAZ HAKKıNıZı KULLANABILIRSINIZ   15:50   AHMET ÖZER HAKKıNDAKI IDDIANAMEYE TEPKI... CHP`LI BULUT: "HUKUKSUZLUKLARıNıZA TESLIM OLMAYACAK, BIR ADıM GERI ATMAYACAĞıZ"   14:46   NASUH MAHRUKI HAKKıNDA 11 AY 20 GÜN HAPIS CEZASı VERILDI, HÜKMÜN AÇıKLANMASı GERI BıRAKıLDı   14:45   TOROSLAR BELEDIYESI ZOR GÜNLERDE DE VATANDAŞLARıN YANıNDA  
 
     
   

İmamoğlu`na "diploma soruşturması"na idare hukuku yorumu: "Diploması iptal edilemez. Hile yahut açık hata söz konusu değil"


Toplum Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Osman Ertürk Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında sahte diploma iddiasıyla başlatılan soruşturmaya ilişkin, YÖK`ün diplomayı iptal edemeyeceğini ve olayın “evrakta sahtecilik” ile açıklanamayacağını belirterek, "Somut olay bakımından ilgili geçiş uygulaması belli ki yalnızca İmamoğlu`na değil, o dönem benzer durumdaki herkese tatbik edilmiş. Dolayısıyla bir hile yahut açık hata söz konusu değil" dedi.

 

Tarih : 23 Şubat 2025 Pazar 18:31   Okunma : 209

(İSTANBUL) - Toplum Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Osman Ertürk Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında sahte diploma iddiasıyla başlatılan soruşturmaya ilişkin, YÖK`ün diplomayı iptal edemeyeceğini ve olayın "evrakta sahtecilik" ile açıklanamayacağını belirterek, "Somut olay bakımından ilgili geçiş uygulaması belli ki yalnızca İmamoğlu`na değil, o dönem benzer durumdaki herkese tatbik edilmiş. Dolayısıyla bir hile yahut açık hata söz konusu değil" dedi.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Avukat Osman Ertürk Özel, Ekrem İmamoğlu`nun üniversite diplomasının sahte olduğuna ilişkin iddialar üzerine, "resmi belgede sahtecilik" suçundan başlatılan soruşturmayı değerlendirdi. 

"Soruşturmanın hukuki zemini yanlış" 

Soruşturmanın hukuki zemininin yanlış olduğunu, iddiaların aksine Yükseköğretim Kurulu`nun (YÖK) Ekrem İmamoğlu`nun diplomasını iptal etme yetkisi bulunmadığını vurgulayan Özel, "İptal veya geri alma kararı, idare hukukunun prensipleri gereği diplomayı düzenleyen kurum olan İstanbul Üniversitesi tarafından verilebilir" diye konuştu. 

İdari işlemlerin geri alınması konusunda ise Danıştay içtihatlarından çıkan iki temel kural bulunduğuna dikkat çeken Özel, şöyle devam etti:

"Birincisi, hukuka uygun idari işlemler, hiçbir zaman geri alınamaz. Bu kuralın istisnası yoktur. Hukuka aykırı idari işlemler ise kural olarak her zaman geri alınabilir. Fakat bu kuralın istisnası vardır. Eğer hukuka aykırı bir idari işlem, ilgilisinin (muhatabının) lehine sonuç doğuruyorsa (diploma veya ruhsat gibi) ancak o işleme karşı iptal davası açma süresi içinde geri alınabilir. Bu istisnanın istisnası ise lehteki hukuka aykırı işlemin ilgilinin hilesi veya idarenin açık hatasıyla yapılmış olmasıdır. Bu durumda ana kurala geri dönülür ve hukuka aykırı işlemin herhangi bir süreye bağlı olmaksızın geri alınabileceği kabul edilir." 

Ekrem İmamoğlu ile ilgili sürecin ise açık farklılıklar içerdiğini vurgulayan Özel, "Fakat somut olay bakımından ilgili geçiş uygulaması belli ki yalnızca İmamoğlu`na değil, o dönem benzer durumdaki herkese tatbik edilmiş. Dolayısıyla bir hile yahut açık hata da söz konusu değil" değerlendirmesini yaptı.

"Soruşturmanın da takipsizlikle neticelenmesi gerekir"

Olayın ceza hukuku bakımından değerlendirmesinin ise ayrı bir konu olduğunu belirten Osman Ertürk Özel, "İmamoğlu`na isnat edilen iddia `evrakta sahtecilik` yapmaktan ziyade İstanbul Üniversitesi`ne geçişi usulüne dair bir husus ve açık bir şekilde zamanaşımı hükümleri devrede olduğundan soruşturmanın da takipsizlikle neticelenmesi gerekir" dedi.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda, "sahte diploma" tartışmasının detaylı bir hukuki analize muhtaç olduğunu belirten Osman Ertürk Özel, “Tam da bu noktada en aleni hukuk müesseselerinin bile ihlal edildiği bir ortamda izahatı verecek meslektaşlarıma şimdiden kolaylıklar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA