2 Nisan 2025 Çarşamba

22:08   DIYANET İŞLERI BAŞKANLıĞı, SANATÇı VOLKAN KONAK`ıN ÖLÜMÜNÜN ARDıNDAN NEFRET SÖYLEMI PAYLAŞıMı YAPAN ÇATALCA MÜFTÜSÜ HAKKıNDA SORUŞTURMA BAŞLATTı   22:06   PıNAR UZUN OKAKıN, SILIVRI`DE EKREM İMAMOĞLU`NU VE CHP`LI BELEDIYE BAŞKANLARıNı ZIYARET ETTI   22:05   CHP`NIN BOYKOT SITELERINE ERIŞIM ENGELI GETIRILDI   21:14   TRABZONSPOR, BODRUMSPOR`U 3-2  MAĞLUP EDEREK ADıNı YARı FINALE YAZDıRDı   20:45   PLASTIKSIZ MERSIN SAHILLERI İÇIN BIRLEŞTILER   20:44   CHP`LI SARıBAL: ESNAFıN, ÜRETICININ, TÜKETICININ IÇINDE BULUNDUĞU EKONOMIK KRIZ HAKKıNDA TEK KELIME ETMEYENLER, YURTTAŞLARıN EN DOĞAL HAKKı OLAN BOYKOT HAKKıNı TERÖRIZE EDIYOR   19:39   TOROSLAR BELEDIYESINDEN ÇIFTÇIYE HAŞEREYLE MÜCADELEDE DESTEK    19:02   OYUNCULAR SENDIKASı : MESLEKTAŞıMıZ AYBÜKE PUSAT ILE ILGILI GELIŞMELERI TAKIP EDIYORUZ VE KENDISININ YANıNDAYıZ   19:01   BOYKOT GÜNÜNDE İZMIR`DE IKRAM ETKINLIĞI VE TAKAS ŞENLIĞI DÜZENLENDI: “BURADA PARANıN HÜKMÜ YOK”   18:25   YURTTAŞLAR KUĞULU PARK`TA TÜKETIM BOYKOTUNA DESTEK VERDI… “HARCANAN PARALAR HALKı DÜŞMANLAŞTıRMAYA YARıYORSA BUNUN KARŞıSıNDA DURMAK DA BIZIM HAKKıMıZ”   18:23   ROCK MÜZIK GRUBU MUSE, İSTANBUL KONSERINI IPTAL ETTI, DBL ENTERTAINMENT ILE ÇALıŞMAYACAKLARıNı DUYURDU   18:19   CHP`NIN İMAMOĞLU KAMPANYASıNA ARGUVAN`DAN YOĞUN DESTEK: "HUKUK VE DEMOKRASI IÇIN IMZA ATıYORUZ"   18:07   TALAT DINÇER`DEN RTÜK VE TRT`YE TEPKI: "TÜRK HALKı BU BASKıLARıN ALTıNDA KALMAZ., TÜRK HALKı KENDISINE YAPıLANı ASLA UNUTMAZ"   17:52   CHP AYDıN MILLETVEKILI SÜLEYMAN BÜLBÜL: "301 BU ÜLKEDE BIR RAKAM DEĞIL, BIR YARADıR"   17:09   BURHANETTIN BULUT`TAN "KURULTAY" AÇıKLAMASı: "KURULTAYıMıZıN ADı, İRADE MILLETINDIR KURULTAYı OLACAK"   16:17   VOLKAN KONAK`ıN CENAZESI MAÇKA`DA TOPRAĞA VERILDI   16:15   ÖZGÜR ÖZEL: "FIŞLEMELERIN HEPSINI, SARAYıN BAHÇESINDE GENÇLERLE BIRLIKTE YAKACAĞıZ"   16:09   CHP KAYSERI İL BAŞKAN YARDıMCıSı ÜNALMıŞ`TAN ÇATALCA MÜFTÜSÜ AHMET MEHMETALIOĞLU HAKKıNDA SUÇ DUYURUSU   11:41   EKREM İMAMOĞLU`NA DESTEK PROTESTOLARı NEDENIYLE 316 KIŞI TUTUKLU BULUNUYOR   11:19   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı TAŞCıER`DEN TICARET BAKANı`NA ‘BOYKOT` TEPKISI: "HALKıN DEMOKRATIK TEPKISINI FAŞIZAN REFLEKSLE BASTıRMAYA ÇALıŞıYORLAR"  
 
     
   

Ömer Fethi Gürer, kasaba giderek et fiyatlarını araştırdı: "Et tüketimi düşük olmasına karşın fiyatlar artmaya devam ediyor. 1 kilo kuşbaşı, bir günlük yevmiyeye eşit"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, et tüketiminin düşük olmasına karşın fiyatların artmaya devam ettiğini vurgulayarak, “2010 yılında kilosu 12 lira olan et, bugün raflarda 800 lirayı buldu. Ahır giderleri düşmeden, yem fiyatları durmadan, küçük aile tipi hayvancılığı yapanlar korunup desteklenmeden bu sorunlar çözülemez. İktidar süreci yönetemediği için et tüketmek dahi soruna dönüştü” dedi. 

 

Tarih : 30 Mart 2025 Pazar 11:55   Okunma : 345

(ANKARA) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, et tüketiminin düşük olmasına karşın fiyatların artmaya devam ettiğini vurgulayarak, “2010 yılında kilosu 12 lira olan et, bugün raflarda 800 lirayı buldu. Ahır giderleri düşmeden, yem fiyatları durmadan, küçük aile tipi hayvancılığı yapanlar korunup desteklenmeden bu sorunlar çözülemez. İktidar süreci yönetemediği için et tüketmek dahi soruna dönüştü” dedi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kasap İsmail Güçlü`yü ziyaret ederek et fiyatlarını değerlendirdi. Et fiyatlarının son zamanlarda tekrar yükselişe geçtiğini belirten Gürer, bu artışın üreticiyi ve vatandaşı zor duruma soktuğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Ramazan öncesi durgun görünen fiyatlar, son günlerde Türkiye genelinde arttı. Vatandaş artık eti gramla alıyor. Girdi maliyetlerindeki artış et fiyatlarına yansıdı. Kasap arkadaşlarla konuştuğumda, `Nakliye gideri var, elektrik gideri var, kira gideri var, işçiliği var` diyorlar. Kendilerine göre haklılar. Hayvancılık yapanlar da `Yem fiyatları sürekli artıyor` diye şikayet ediyor. Dövizdeki oynaklık, yem fiyatlarını da yükseltiyor. Vatandaşta, ‘Gelirimiz düşüyor. Zamlar karşısında dayanacak hal kalmadı` diyor.”

"Kur yükseldikçe yem fiyatları artıyor"

Kasap İsmail Güçlü ise üreticinin en büyük sorununun yem fiyatları olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Kur yükseldikçe yem fiyatları artıyor. Tonajlı sipariş gelince canlı hayvanın fiyatı da anında yükseliyor. Böylece vatandaşın alım gücü düşüyor. Et ve Süt Kurumu`ndan gelen hayvanların hiçbiri piyasaya dağılmıyor zaten. Göstermelik belli bir miktar, belli vatandaşa veriliyor. Kuyruk oluşuyor, 50-100 kişilik. O etler stoklarla sınırlı; bir kilo, iki kilo veriliyor. Hiçbiri esnafa gitmiyor. Belli başlı firmalar, insanlar alıp çıkıyor.

"Türkiye`nin en büyük banknotu 200 TL, 1 kilo tavuk kanat etmiyor"

Niğde`de dana yağsız kıyma 600 lira, az yağlısı 500 lira. Kuzu-dana karışık 650 lira. Dananın kesim fiyatı bir hafta önce 375-390 liraydı, şimdi 435 lira. Pirzola 800 liraya çıktı, pirzola artık bayağı lüks oldu. Biftek 750 lira, dana kıyma 500 liraya yükseldi. Kuzu kuşbaşı 575 liradan 700 liraya çıktı. Yani 1 kilo kuşbaşı, bir günlük yevmiyeye eşit. Çorbalık kemiğin kilosu 100 lira. Eskiden 100 liraya 1 kilo et alınırdı, şimdi 1 kilo kemik alınabiliyor. Kırmızı ete zam gelince tavuğa talep artıyor, bu sefer ona da zam geliyor. Şu anda tavuğun kilosu 125 lira, daha önce 100 liraydı. Kanat ise 200 liradan fazla. Türkiye`nin en büyük banknotu 200 TL, 1 kilo tavuk kanat etmiyor.

"Kendi üretimimizi yapmalı mera hayvancılığına dönmeliyiz"

Dışarıdan hayvan getirmek çözüm değil. Kendi üretimimizi yapmalı, mera hayvancılığına dönmeliyiz. Büyükbaş hayvanlar kapalı beside 1 yıl besleniyor. Üretici sabah 5`te kalkıp yemini veriyor, suyunu veriyor, altını temizliyor. Büyük emek var. Ama artık kâr marjı da kalmadı. Kışın onlarca üreticinin koyunu, kuzusu öldü. Devlet belli bir düzenleme yaparsa, fiyatlar düşer. Üretim zincirini kendimiz karşılarsak fiyatlar düşer. Mücadele ederlerse olur."

"Et tüketimi düşük seviyelerde olmasına karşın fiyatlar artmaya devam ediyor"

Hayvancılık politikalarını eleştiren Gürer, şunları söyledi:

"Ülkemizde kişi başına düşen et ortalaması, OECD ve Avrupa Birliği ortalamasının gerisinde kalırken, savaştaki Ukrayna`nın dahi altında yer alıyoruz. Buna rağmen, et tüketimi düşük seviyelerde olmasına karşın fiyatlar artmaya devam ediyor.

İlk et ve hayvan ithalatı 2010 yılında başladı. Her bakan, üç yılda ithalatın sona ereceğini söyledi ancak 2010-2025 yılları arasında toplamda 10 milyon ithal hayvan getirildi ve yaklaşık 12 milyar dolar yurt dışına aktarıldı. İthalat çözüm olmadı, yanlış hayvan politikaları ithalatçı lobiyi zenginleştirdi.

2010 yılında kilosu 12 lira olan et, bugün raflarda 800 lirayı buldu. Ahır giderleri düşmeden, yem fiyatları durmadan, küçük aile tipi hayvancılığı yapanlar korunup desteklenmeden bu sorunlar çözülemez. İktidar süreci yönetemediği için et tüketmek dahi soruna dönüştü.

2025 yılının Ocak ve Şubat aylarında gerçekleştirilen ithalat verileri, hayvancılık sektöründeki dışa bağımlılığımızı gözler önüne serdi. Ocak ayında 41 bin 591 ton ağırlığında, 136 bin 50 baş büyükbaş hayvan ithal edilirken, bu ithalat için 214 milyon 150 bin dolar ödendi. Şubat ayında ise 28 bin 746 ton ağırlığında, 102 bin 98 baş büyükbaş hayvan ithalatı gerçekleştirildi ve maliyeti 154 milyon 364 bin dolar oldu.

"Yılın ilk iki ayında et ve canlı hayvan için 485 milyon 142 bin dolar ithalat gideri oluştu"

Aynı dönemde, 12 bin 393 ton kemikli ve kemiksiz et ithalatı için toplamda 81 milyon 314 bin dolar ödeme yapıldı. Ocak ayında 7 bin ton et ithalatına 46 milyon dolar, Şubat ayında ise 5.282 ton karkas et ve 47 ton kemiksiz et ithalatına 35 milyon 314 bin dolar harcandı. Böylelikle yılın ilk iki ayında toplamda et ve canlı hayvan için 485 milyon 142 bin dolar ithalat gideri oluştu.” 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA