16 Nisan 2025 Çarşamba

02:41   SıRRı SÜREYYA ÖNDER`IN KALDıRıLDıĞı HASTANENIN REKTÖRÜ PROF. DR. ÇAVLAN ÇIFTÇI: HAYATI TEHLIKESI DEVAM EDIYOR   23:30   DEM PARTI: SıRRı SÜREYYA ÖNDER KALP RAHATSıZLıĞı NEDENIYLE HASTANEYE KALDıRıLDı   22:19   ZIRAI DON FELAKETI MECLIS GÜNDEMINDE... VELI AĞBABA: HER ILDEN ÇıĞLıKLAR YÜKSELIYOR, HER EVDEN AĞıTLAR YAKıLıYOR. MEMLEKET TAZIYE EVINE DÖNMÜŞ DURUMDA   22:12   BEHZAT Ç. GERI DÖNÜYOR: YENI SEZONDAN ILK GÖRÜNTÜLER PAYLAŞıLDı   22:03   TİP MILLETVEKILI SERA KADıGIL KADıKÖY`DE ÖĞRENCILERLE BIR ARAYA GELDI... "SAVAŞ MEYDANLARıNDA TOPLANMıŞ BIR MECLIS`LE KURDUK BIZ BU ÜLKEYI, ERDOĞAN`ıN NOTERLIĞI ŞU ANDA O MECLIS   21:56   TUTUKLU ÖĞRENCI ESILA AYıK: CEZAEVLERINDE TEK BIR ÖĞRENCI DAHA BıRAKMAYıN   21:33   EKREM İMAMOĞLU`NDAN BEYLIKDÜZÜ`NDE DÜZENLENECEK MITINGE DAVET ÇAĞRıSı   21:04   TBMM KİT KOMISYONU... ATATÜRK ORMAN ÇIFTLIĞI BILANÇOSUNUN GÖRÜŞMELERINDE ANKAPARK`ıN MALIYETI TARTıŞMAYA NEDEN OLDU   19:43   CHP`LI ALI GÖKÇEK`IN ÖĞRENCILERE BIR ÖĞÜN ÜCRETSIZ YEMEK VERILMESINE ILIŞKIN KANUN TEKLIFI AK PARTI-MHP OYLARıYLA REDDEDILDI   19:39   EĞITIM SEN`DEN "PROJE OKULLARı" UYGULAMASıNA TEPKI DEVAM EDIYOR..."ARTıK HUKUKSUZLUĞU BIR KURAL, BIR KAIDE HALINE DÖNÜŞTÜRMÜŞ BIR IKTIDAR VAR"   18:32   MÜLAKAT MAĞDURU ÖĞRETMENLERIN MEB ÖNÜNDEKI EYLEMINE POLIS MÜDAHALE ETTI... "HAKKıMıZı ARADıĞıMıZ IÇIN POLIS ŞIDDETINE MARUZ KALıYORUZ"   18:28   İKLIM KANUNU TEKLIFI GERI ÇEKILDI... MURAT EMIR: BUGÜN YAŞADıĞıMıZ DON OLAYı DA IKLIM KRIZI DE SON DERECE BAĞLı DURUMLAR   18:19   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı KARASU: "12 EYLÜL`DE KENAN EVREN`IN POSTALLı GENERALLERI VARDı, ŞIMDI SIZIN KRAVATLı SAVCıLARıNıZ VAR"   16:56   PROF. DR. ADEM SÖZÜER: “TÜRKIYE ACILEN HUKUKA DÖNMELIDIR”   16:49   İPA BAŞKANı BUĞRA GÖKÇE`DEN CEZAEVINDEN PAYLAŞıM: “İMAMOĞLU`NUN SANDıKTA KARŞıSıNA MERTÇE ÇıKMA CESARETI GÖSTEREMEYENLER TUZAKLARLA ENGELLEMEYE KALKTı”   16:43   CHP SÖZCÜSÜ YÜCEL, İZMIR`DEKI TUTUKLU GENÇLERI CEZAEVINDE ZIYARET ETTI: "GENÇLERIMIZIN TUTUKLAMA KARARLARı, KEYFI KARARLARA EN SOMUT ÖRNEK"   16:38   MÜLAKAT MAĞDURU ÖĞRETMENLERIN MEB ÖNÜNDEKI EYLEMI 163`NCÜ GÜNÜNDE... 78 YAŞıNDAKI TANSIYON HASTASı ANNE OĞLU IÇIN OTURMA EYLEMINDE: "NIYE HAKKıNı YIYORSUNUZ? BIZE BAKıYOR, KARDEŞLERINE BAKıYOR. EVIMIZIN TAKSITI VAR, YAZıKLAR OLSUN"   16:35   EĞITIM-İŞ MERSIN ŞUBE BAŞKANı YAKUP TEKIN: "İMAM HATIP LISESI MÜDÜRÜ, ORUÇ TUTMAYAN ÖĞRETMENLERDEN LISTE YAPTı"   16:06   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “ARTıK IKTIDAR MUHALEFETTEDIR; CHP`DEDIR. AK PARTI ŞEKLEN IKTIDARDA, SOKAKTA VE VICDANDA ARTıK MUHALEFETTEDIR”   15:53   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "BU OPERASYONUN ADı, `KIŞI KENDINDEN BILIR IŞI OPERASYONU`DUR"  
 
     
   

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Suiçmez: ``Zirai don üretici gelirlerini çok ciddi etkiledi. Azalan gelirde ürünlerde fiyatı arttırdı``


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Remzi Baki Suiçmez, "Üretici zaten üretim maliyetleri ve düşük gelirler yüzünden tarlasını terk ediyor. Bu tür olumsuz olaylar da bu üretim alanlarından çekilmeyi arttıracaktır. Gecikmeden acil önlem ve yaşanan gıda enflasyonunun nedeni de iklime bağlı olaylar değil bütün olarak değerlendirmek, iklime yönelik de ek destek paketinin açıklanması gerekir. Bugün Bakanlar kurulu toplanacak umarım böyle bir açıklama yapılır" dedi.

 

Tarih : 15 Nisan 2025 Salı 15:28   Okunma : 447

Muhabir: Halil YATAR - Kameraman: Dursun ALKAYA

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Baki Suiçmez, 36 ili etkileyen zirai don olayını ve etkilerini ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi. Suiçmez, üreticilerin zaten zor durumda olduğunu ve yaşanan gıda enflasyonunun nedeni doğal afetlerde değil tarım politikalarında aranması gerektiğinin altını çizdi. Suiçmez, şunları kaydetti: 

"İhracat ürünlerimizde ihracat gelirlerimizin azalması gibi sonuçlara neden olacak"

``Tarım doğaya bağlı bir sektör. Dolayısıyla don zararı, sel zararı, dolu zararı, kuraklık zararı sürekli yaşanmış ve bundan sonrada yaşanacak meteorolojik olaylar. Şu anda zirai don olayının 36 ilde kayısıdan fındığa, şeker pancarından çaya, üzümden kiraza kadar hemen hemen tüm meyve bahçelerinde ve sebzelerdeki olumsuz etkisi nedeniyle ülke gündeminde geniş yer aldı. Fakat 21-25 Şubatta Hatay, Adana ve Mersin`de çok ciddi bir geç ilkbahar don olayı yaşadık. Narenciye ve kışlık sebzelerde çok ciddi hasarlar oluştu. Daha onun tespitleri yapılıp ödemelerinin yapılmadığı bir ortamda yeniden zirai donu yaşamamız bir kere üretici gelirlerini çok ciddi etkiledi. Azalan gelirde ürünlerde fiyatı arttırdı. Fındık, kayısı gibi ihracat ürünlerimizde ihracat gelirlerimizin azalması gibi sonuçlara neden olacak.

"Afet bölgesi ilan edersek TARSİM`in dışındaki diğer üreticilerin de zararları giderilir"

Bu aşamada zirai dona karşı tarım sigortaları önemli. Diğer olumsuz etkileyen meteorolojik olaylarda olduğu gibi. Tarım sigortalrında (TARSİM) maalesef çiftçilerin gerek ÇKS`ye üye olmamaları, gerekse prim ve sigortaların yüksekliği ve belirli oranda hasarın karşılanması nedeniyle tarım sigortalarına ilgi az. Bu aşamada tüm illerde etkilenen çiftçilerin zararının nasıl karşılanacağı konusunda iktidarın elinde bir mevzuat var. Genel hayata etkili afet bölgesi ilan etme yetkisi var. Eğer kuvvetli donun yaygın olduğu geniş alanlarda afet bölgesi ilan edersek TARSİM`in dışındaki diğer üreticilerin de zararları giderilir ve üretimde kalmalarına destek verilmiş olunur. 

"Gıda enflasyonunun nedenini doğal afetlerde değil, uygulanan tarım politikalarında aramak lazım"

Bu zirai don olayı bize bir şeyi daha gösterdi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ilk defa Tarım Bakanlığına ve TARSİM`e çağrıda bulunarak üreticiye destek olunmasını istedi. Kredilerin faizsiz ertelenmesini talep etti. Onlarda ürün olmadan, üretim olmadan o ürünü işleyecek sanayi gelişemez. Biz yıllardır söylüyoruz yeniden söyleyelim, zirai donun etkisi olacak, önümüzdeki günlerde yine doğal afetler yaşayacağız. Bütün bu olumsuzlukları önlemenin yolu tarımdan tasarruf edilmemesi, tarıma kaynak yok denilmemesi. Önümüzdeki haftalarda tüketici olarak bu durum bizi olumsuz etkileyecek. Fakat bu olay olmadan önce biz tüketiciler meyveye sebzeye ucuz mu ulaşıyorduk? O anlamda diyoruz ki çiftinin zararı doğru tespit edilmeli ve ödemeler derhal yapılmalı. Zaten şu anda 4.9 milyar lira takipte borcu var. 950 milyarı aşan banka borçları var. Bu borçların faizleri silinmeli, ana para taksitlendirilmeli. Ama yaşanan gıda enflasyonunun nedenini doğal afetlerde değil uygulanan tarım politikalarında aramak lazım. Eğer tarım kanununu 21`inci maddesi gayri safi milli hasılanın yüzde 1`i verilecek olsa 615 milyar liralık bütçe gerekirken 135 milyarlık bir bütçe açıklandı. Bu çok düşük. Bu destekler bir yıl sonra ödeniyor. Çiftçinin borçları her geçen yıl artıyor.

"İklime yönelik ek destek paketinin açıklanması gerekir"

Üretici zaten üretim maliyetleri ve düşük gelirler yüzünden tarlasını terk ediyor. Bu tür olumsuz olaylar da bu üretim alanlarından çekilmeyi arttıracaktır. Gecikmeden acil önlem ve yaşanan gıda enflasyonunun nedeni de iklime bağlı olaylar değil bütün olarak değerlendirmek, iklime yönelik de ek destek paketinin açıklanması gerekir. Bugün Bakanlar kurulu toplanacak umarım böyle bir açıklama yapılır."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA