16 Nisan 2025 Çarşamba

12:38   MÜSAVAT DERVIŞOĞLU: "ADALETSIZLIK, KIMLIK AYıRT ETMIYOR. İMAMOĞLU DA , ÖZDAĞ DA; ATALAY DA , DEMIRTAŞ VE KAVALA DA TUTUKLU"   12:30   YÜKSEK SEÇIM KURULU, CHP`NIN 21. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYı`NıN IPTAL ISTEMINI REDDETTI    12:29   MANSUR YAVAŞ: "SAYıN SıRRı SÜREYYA ÖNDER`E GEÇMIŞ OLSUN DILEKLERIMI ILETIYOR, ACIL ŞIFALAR DILIYORUM"   12:26   DENIZ DEMIR: KREDI KARTıYLA BORÇ HARÇ ILE GÜNÜ KURTARMAYA ÇALıŞAN VATANDAŞLAR ARTıK ÖDEME GÜCÜNÜ DE YITIRDI   12:21    AHMET DAVUTOĞLU: "RTÜK ŞIMDI ESAS GÖREVINI YERINE GETIRMELI. AILE YAPıSıNı ZEDELEYEN ATV`NIN YENI ADı, `AILEYI TAHRIP TELEVIZYONU`DUR"   12:07   EKREM İMAMOĞLU: "SıRRı SÜREYYA ÖNDER`IN YENIDEN KARDEŞLIK VE BARıŞ IÇIN HIZMETLERINE DEVAM ETMESINI GÖNÜLDEN DILIYORUM"   11:59   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÇELIK: "SıRRı SÜREYYA ÖNDER`IN BIR AN ÖNCE SAĞLıĞıNA KAVUŞMASıNı VE TBMM`DEKI GÖREVININ BAŞıNA DÖNMESINI TEMENNI EDIYORUM"   11:37   CHP`DEN PROJE OKULLARıNA DAVA... SUAT ÖZÇAĞDAŞ: "ÖĞRETMENLERI YANDAŞ LISTELERLE UZAKLAŞTıRDıNıZ. ÖĞRENCILERE ZULÜM YAŞATTıNıZ"   11:31   ÜMIT ÖZDAĞ: "ÖCALAN ÖNCE İMRALı`DA ÖZGÜR HALE GELECEK. TOPLUM ALıŞıNCA ÖCALAN`ıN GÜVENLIĞI SAĞLANARAK KENT ZIYARETLERI BAŞLAYACAK"   11:27   İBB BAŞKAN VEKILI NURI ASLAN, TBMM BAŞKANVEKILI ÖNDER`IN SAĞLıK DURUMU HAKKıNDA BILGI ALDı   11:23   EKREM İMAMOĞLU, FT`YE YAZDı: “DÜNYANıN DÖRT BIR YANıNDA DEMOKRATIK DAYANıŞMA, ORTAK GELECEĞIMIZI INŞA ETMEK IÇIN ARTıK ELZEMDIR”   11:03   SELAHATTIN DEMIRTAŞ: "SıRRı BEY AYAĞA KALKACAK, BU BARıŞ ILLA KI OLACAK, O DA EMEKLERININ SONUÇLARıYLA GURUR DUYACAK"   10:51   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı BAĞCıOĞLU: “ASKERI SAĞLıK SISTEMININ YENIDEN TESISI MILLI GÜVENLIK AÇıSıNDAN ZORUNLULUKTUR”   10:39   ERHAN ADEM: "TARıM KAMUOYUNDA HEM BELIRSIZLIK HEM DE GÜVENSIZLIK YARATTı"   10:38   FLORENCE NIGHTINGALE İSTANBUL HASTANESI: SıRRı SÜREYYA ÖNDER YOĞUN BAKıM ÜNITEMIZE ALıNMıŞTıR. HAYATI TEHLIKESI DEVAM ETMEKTEDIR   09:54   SıRRı SÜREYYA ÖNDER KALP RAHATSıZLıĞı SEBEBIYLE HASTANEYE KALDıRıLDı… CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, İMRALı HEYETI ÜYESI PERVIN BULDAN`ı ARAYARAK GEÇMIŞ OLSUN DILEKLERINI ILETTI   09:44   MESKİ, AVADAN MAHALLESI`NIN IÇME SUYU ALTYAPıSıNı YENILIYOR   09:43   FATIH ERBAKAN: "KıBRıS, ŞEHITLERIMIZIN KANıYLA ÇIZILMIŞ KıRMıZı ÇIZGIMIZDIR"   09:43   TARSUS BELEDIYESI GELECEK SPOR KULÜBÜ`NDEN BÜYÜK BAŞARı   09:37   TZOB GENEL BAŞKANı BAYRAKTAR: "DONDAN ETKILENEN ÜRÜNLERIN BIR KıSMıNDA ZARARıN BOYUTU YÜZDE 100`LERE ULAŞMıŞ DURUMDA"  
 
     
   

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Suiçmez: ``Zirai don üretici gelirlerini çok ciddi etkiledi. Azalan gelirde ürünlerde fiyatı arttırdı``


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Remzi Baki Suiçmez, "Üretici zaten üretim maliyetleri ve düşük gelirler yüzünden tarlasını terk ediyor. Bu tür olumsuz olaylar da bu üretim alanlarından çekilmeyi arttıracaktır. Gecikmeden acil önlem ve yaşanan gıda enflasyonunun nedeni de iklime bağlı olaylar değil bütün olarak değerlendirmek, iklime yönelik de ek destek paketinin açıklanması gerekir. Bugün Bakanlar kurulu toplanacak umarım böyle bir açıklama yapılır" dedi.

 

Tarih : 15 Nisan 2025 Salı 15:28   Okunma : 457

Muhabir: Halil YATAR - Kameraman: Dursun ALKAYA

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Baki Suiçmez, 36 ili etkileyen zirai don olayını ve etkilerini ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi. Suiçmez, üreticilerin zaten zor durumda olduğunu ve yaşanan gıda enflasyonunun nedeni doğal afetlerde değil tarım politikalarında aranması gerektiğinin altını çizdi. Suiçmez, şunları kaydetti: 

"İhracat ürünlerimizde ihracat gelirlerimizin azalması gibi sonuçlara neden olacak"

``Tarım doğaya bağlı bir sektör. Dolayısıyla don zararı, sel zararı, dolu zararı, kuraklık zararı sürekli yaşanmış ve bundan sonrada yaşanacak meteorolojik olaylar. Şu anda zirai don olayının 36 ilde kayısıdan fındığa, şeker pancarından çaya, üzümden kiraza kadar hemen hemen tüm meyve bahçelerinde ve sebzelerdeki olumsuz etkisi nedeniyle ülke gündeminde geniş yer aldı. Fakat 21-25 Şubatta Hatay, Adana ve Mersin`de çok ciddi bir geç ilkbahar don olayı yaşadık. Narenciye ve kışlık sebzelerde çok ciddi hasarlar oluştu. Daha onun tespitleri yapılıp ödemelerinin yapılmadığı bir ortamda yeniden zirai donu yaşamamız bir kere üretici gelirlerini çok ciddi etkiledi. Azalan gelirde ürünlerde fiyatı arttırdı. Fındık, kayısı gibi ihracat ürünlerimizde ihracat gelirlerimizin azalması gibi sonuçlara neden olacak.

"Afet bölgesi ilan edersek TARSİM`in dışındaki diğer üreticilerin de zararları giderilir"

Bu aşamada zirai dona karşı tarım sigortaları önemli. Diğer olumsuz etkileyen meteorolojik olaylarda olduğu gibi. Tarım sigortalrında (TARSİM) maalesef çiftçilerin gerek ÇKS`ye üye olmamaları, gerekse prim ve sigortaların yüksekliği ve belirli oranda hasarın karşılanması nedeniyle tarım sigortalarına ilgi az. Bu aşamada tüm illerde etkilenen çiftçilerin zararının nasıl karşılanacağı konusunda iktidarın elinde bir mevzuat var. Genel hayata etkili afet bölgesi ilan etme yetkisi var. Eğer kuvvetli donun yaygın olduğu geniş alanlarda afet bölgesi ilan edersek TARSİM`in dışındaki diğer üreticilerin de zararları giderilir ve üretimde kalmalarına destek verilmiş olunur. 

"Gıda enflasyonunun nedenini doğal afetlerde değil, uygulanan tarım politikalarında aramak lazım"

Bu zirai don olayı bize bir şeyi daha gösterdi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ilk defa Tarım Bakanlığına ve TARSİM`e çağrıda bulunarak üreticiye destek olunmasını istedi. Kredilerin faizsiz ertelenmesini talep etti. Onlarda ürün olmadan, üretim olmadan o ürünü işleyecek sanayi gelişemez. Biz yıllardır söylüyoruz yeniden söyleyelim, zirai donun etkisi olacak, önümüzdeki günlerde yine doğal afetler yaşayacağız. Bütün bu olumsuzlukları önlemenin yolu tarımdan tasarruf edilmemesi, tarıma kaynak yok denilmemesi. Önümüzdeki haftalarda tüketici olarak bu durum bizi olumsuz etkileyecek. Fakat bu olay olmadan önce biz tüketiciler meyveye sebzeye ucuz mu ulaşıyorduk? O anlamda diyoruz ki çiftinin zararı doğru tespit edilmeli ve ödemeler derhal yapılmalı. Zaten şu anda 4.9 milyar lira takipte borcu var. 950 milyarı aşan banka borçları var. Bu borçların faizleri silinmeli, ana para taksitlendirilmeli. Ama yaşanan gıda enflasyonunun nedenini doğal afetlerde değil uygulanan tarım politikalarında aramak lazım. Eğer tarım kanununu 21`inci maddesi gayri safi milli hasılanın yüzde 1`i verilecek olsa 615 milyar liralık bütçe gerekirken 135 milyarlık bir bütçe açıklandı. Bu çok düşük. Bu destekler bir yıl sonra ödeniyor. Çiftçinin borçları her geçen yıl artıyor.

"İklime yönelik ek destek paketinin açıklanması gerekir"

Üretici zaten üretim maliyetleri ve düşük gelirler yüzünden tarlasını terk ediyor. Bu tür olumsuz olaylar da bu üretim alanlarından çekilmeyi arttıracaktır. Gecikmeden acil önlem ve yaşanan gıda enflasyonunun nedeni de iklime bağlı olaylar değil bütün olarak değerlendirmek, iklime yönelik de ek destek paketinin açıklanması gerekir. Bugün Bakanlar kurulu toplanacak umarım böyle bir açıklama yapılır."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA