“ORTAK PAYDAMIZ YARGININ BAĞIMSIZLIĞI”
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “Barolar olarak, Saray’da düzenlenecek olan adli yıl açılış törenine katılmama kararımızı alırken, siyasi düşünceyle hareket etmedik. Aynı siyasi görüşte olmadığımız barolar dahi, Saray’da yapılacak olan açılışa katılmama kararı aldı. Mersin Barosu’nun ve diğer baroların bu konuda yapmış olduğu açıklamalar, ülkemizin hukuk sistemini düzlüğe çıkartacak evrensel açıklamalardır. Yargının bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlığı, kuvvetler ayrılığı ilkesi, Saray’da yapılacak olan açılışa katılmama kararı alan tüm baroların ortak paydasıdır” şeklinde konuştu.
“SİYASET YARGIDAN ELİNİ ÇEKMELİ”
Yargıtay’ın Saray’da adli yıl açılış töreni düzenlemesinin, bardağı taşıran son nokta olduğunu belirten Yeşilboğaz, “Hukukun üstünlüğünü, kuvvetler ayrılığını, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını her zaman ve her yerde söyledik, savunduk. Siyasi iktidar, eylemlerini legal hale getirmek için hukuku aracı kullanıyor. Yargı bu konuda iyi bir sınav vermiyor. Siyaset hukuka bulaştırılmamalı, hukuk aracı olarak kullanılmamalıdır. Siyaset, yargıdan elini çekmeli, yargı bağımsızlaştırılmalıdır. Çünkü artık halkın adalete olan inancı yok oldu. İnsanlar hukuktan beklediğini alamayınca, insanlar kendi adaletini, hukukunu uygulamaya çalışıyor. Toplumu kucaklayıcı, güven verici bir hukuk sistemimiz olmalıdır. Hukuk şemsiyesi içerisinde, herkes kendisini güvende hissetmeli” ifadesini kullandı.
“TÜM AVUKATLAR OLARAK AYNI KAYGIYI VE SORUNU YAŞIYORUZ”
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun, açılışa katılmama kararı alan baroları tuzu kurulukla suçlamasını doğru bulmadığını ifade eden Yeşilboğaz, “Bizim tuzumuz kuru değil. Bizler icralarda, mahkemelerde, savcılıklarda, emniyette, karakollarda cebelleşen, yasaları uygulatmaya çalışan, bu süreçte ezilen, ötelenen ve engellenen olduk. Bunların sebebi biz avukatlar değildir. Tüm avukatlar olarak, ekonomik ve idari eylemlerde aynı kaygıyı ve sorunları yaşıyoruz. Biz avukatlar, yargının en dinamik ayağıyız ama yapmak istediklerimizi hayata geçiremiyoruz, önümüze hep engeller konuluyor” dedi.
“YARGI REFORMUNUN UYGULANACAĞINA DAİR GÜVENCE VERİLİRSE, DESTEĞE HAZIRIZ”
Yargı reformunun, evrensel hukuk normları kuralları çerçevesinde hazırlanması gerektiğinin altını çizen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Yargı reformu stratejisinde samimiyet arıyoruz. Yargı reformunun uygulanacağına dair bizlere güvence verildiği takdirde, kendilerine destek olmaya hazırız. Ancak sorun yasadan çok, uygulamadan kaynaklanıyor. Mevcut kuralları ve yasaları dahi işlerine geldiği gibi uyguluyorlar. Bizlere bir zabıt kâğıdı vermekten, dosyayı inceletmekten kaçınıyorlar. Cezaevinde müvekkille görüşe bile saat sınırı getirdiler. Adli tatil sonrası düzeltilmesini umuyoruz. Hak arama özgürlüğü, adil yargılanma hakkı basta olmak üzere, evrensel hukuk normlarına açıkça aykırı olan bu uygulamayı kabul etmek mümkün değildir. Yargıyı nereden tutsak elimizde kalıyor. Liyakat unsuruna göre hâkim savcı alınmıyor. Hâkimler, savcılar iyi bir şekilde akademide eğitim alamıyor ” diye konuştu.