Küçükbaş hayvanda Türkiye birincisi olduklarını ifade eden Akdoğan,” Birliğimizin çalışma konusunda pek bir sıkıntısı yok ama sahada sıkıntı var. Yani hayvancılığın özellikle küçükbaş hayvancılığın son hem koyun hem keçi varlığı açısından biz, Mersin olarak Türkiye'de birinciyiz. Küçükbaş olarak koyunda da yani Türkiye'de ilk onun içerisindeyiz. Koyun varlığında hem koyun hem keçi türünde toplamda da beşinciyiz. Türkiye’de hayvan varlığı büyük bir potansiyele sahibiz. Özellikle bizim Toroslardaki bu Yörük kültürünün olması burada hayvancılığın yani bir kazançtan, ticari amacının dışında böyle bir meslek olarak görülmesi o yüzden burada hayvancılık devam ediyor. Ama gençler özellikle yeni nesil hayvancılık yapmak istemiyor daha çok sosyal işlere ateşlerden geride kaldıkları için yani daha da o zor şartları da hayvancılık yapanlar, yapmak istemiyor daha çok şehre göç alıyor. Kırsalda bizim bunun önüne geçmemiz gerekiyor yani bu sadece mersin olarak bizim sorunumuz değil diğer illerde de var aynı problem. Orman içerisinde hayvan otlatan Keçeciler özellikle ormanlık alanlar çok fazla. Mersin’de onunla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz, otlatma ile ilgili sıkıntılar yaşanıyor, mevcut hayvanı olanlar aileden bireyler bunu yapmak istemeyince çoban sıkıntısı ortaya çıkıyor, en büyük problemlerden birisi otlatma ile çoban problemi yine bir eğitim var. Üretiminin maliyeti var işte kullanılan orada giderler var giderler sürekli artıyor artışa bağlı olarak fiyatlar yani et fiyatlarında ciddi artış yok gelir gideri karşılamıyor. Son yıllarda fiyatları çok pahalı zaten siz de biliyorsunuz duyuyorsunuz. Sıkıntı çok üretim açısından ama hayırlısı diyelim artık ne yapalım” ifadelerini kullandı.
“OTLATMALAR İLE İLGİLİ CİDDİ ÇALIŞMALAR İÇİNDEYİZ”
Akdoğan, ”Yani ormanla ilgili çalışıyoruz biz birlik olarak bölge müdürlüğümüzde istişare halindeyiz. Genel anlamda çok sıkıntı eskisi kadar bir sıkıntı yok otlatma ile ilgili yine var ama, yine de devam ediyor. Tabi yemle ilgili çok fazla hayvan ithal ediliyor içeride yem üretimi yok diye iptal ediliyor ama iptal edilirken yem fiyatları da tabi dolar üzerinden geldiği için o da pahalı geliyor. İçeride üretim tüketimi karşılamıyor. Sürekli işte geçen yıl bir ara 100 liraya kadar yem fiyatları yükselmişti, şimdi yine yüksek 70 80 lira arasında o da tabii üretici kırılgan sektör sürekli kazanamayınca ne oluyor yeni işlere yöneliyorlar” dedi.
“HAYVANCILIK ZOR İŞ HERKES YAPAMAZ”
Akdoğan, ”Herkes hayvancılık yapamaz çünkü zor, herkesin bu iş yapması zor, yani koyun gece gündüz otlatacaksın. Hayvanın başında olacaksın. Sosyal yönden insanlar artık daha çok rahatlığa alıştığı için daha rahat işleri tercih ediyorlar. O yüzden öyle herkes şehirden gelip hayvancılık yapan başka farklı mesleklerden kişiler bu işe başladı. En fazla bir yıl bile bulmadan gelen ben bu sektörden çıktılar. Bu işi içinde bir sevgi aşk olmadan yapamazsın hayvancılıkta aşk, sevgi olması lazım. Bir kültürün içinden gelmen lazım. Yani koyun keçi yetiştiricileri öyle bir şey yani hemen ben yapıyorum veya yapayım diye yapılacak bir iş değil. Çünkü bunun dedim ya çobanın maliyeti var, çobanın sorunu var, çobanı buldun adam derse ki yarın ben işi bırakıyorum derse o gün hayvanı otlatacak, yemini verecek, suyunu verecek birisi lazım. Işte bunları yapamadığın zaman ne oluyor bu farklı iş kollarında bu işe gelenler bizim setleri de sıkıntıya sokuyor” sözlerini kullandı.
Akdoğan,” Yem konusunda eskimiş falan gibi bir sıkıntı yok ama, insanlar gidip kendisi bilerek alıyorsa alıyor yani o ayrı bir şey. Tabi ucuz diye belki daha kalitesiz bir yem alabiliyorsa onu bilemiyorum ama benim gördüğüm kadarıyla genel anlamda böyle bir sıkıntı yok.
Kurban satışları bizim Mersin'de hayvancılık. Diğer illere göre çok önünde küçükbaş hayvancılıkta hem hayvan varlığı açısından hem de hayvan kalitesi açısından da diğer illerimizde mersin ile rekabet etme şansı az. Bizim yerli üretim yapan yöneticiler genelde hiç pazara bile çıkmadan hayvanlarını kurbanlık yapanlar sattılar. Yani genel anlamda söylersek çok bir sıkıntı olmadı. Pazar da biraz hayvan kaldı. Tabii bizim il dışından gelen bizim mersin küçükbaş hayvan kalitesi bakımından işte Torosların o eşsiz ikliminden coğrafyasından dolayı, bizim hayvanlar zaten daha önce tercih ediliyor. o yüzden kurban satış yerlerini ben kendim de gezdim. Mersin üreticileri olarak bir sıkıntı yok yani genel anlamda çok böyle fahiş fiyatlar değil. Zaten normal seyrinde normal fiyatlarla devam etti. Genel anlamda pek bir sorun yok” ifadelerini kullandı.
Akdoğan,” Yani bizim, üretim yapan insanların desteklenmesi önünün açılması, işlerin kolaylaştırılması lazım. Bakanlığın politikasının üreticinin önünü açacak üreticiyi koruyup kollayacak düzeyde olması lazım. Bizim çok fazla talebimiz olmaz çünkü yapan kişilere bakın annesinden, babasından, dedesinden kalan bir meslektir zaten, bu yani onu bir şart gibi görür hayvancılık yapanlar ticari kazanç gibi değil. Üretimin, üreticinin, hayvancılığın yani bu ülke için bir katma değer sağlayan kişiler önünün açılması gerekiyor. Hayvancılık desteklemeleri yapılıyor zaten ama o yetersiz bir destekleme yapılıyor yani destek çok az. Önceki yıllara göre son yıllarda git gide bir azalma oldu. Bu zamana kadar biz hayvan başı destekleme alıyorduk normalde Ocak, Şubat, Mart ayında kararnameler çıkıyordu, bu ay geldi hala çıkmadı yani üretimin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor yani bizim tek diyeceğimiz bu” dedi.