27 Haziran 2024 Perşembe

22:26   SAĞLıK BAKANLıĞı, TBMM İNSAN HAKLARıNı İNCELEME KOMISYONU`NDA SUNUM YAPTı, IKTIDAR VE MUHALEFET MILLETVEKILLERI ARASıNDA `TUTUKLU-TUTSAK` TARTıŞMASı YAŞANDı   22:21   CENGIZ ÇANDAR`DAN IKTIDARA YANGıN TEPKISI: ``CUMHURBAŞKANı `ANıZ` DEMIŞ BITIRMIŞ OLAYı, ADLI MAKAMLAR NEYIN TAHKIKATıNı YAPACAKLAR``   22:16   DP`LI SALIH UZUN: "ALI ERBAŞ VE YUSUF TEKIN VARKEN TÜRKIYE`DE ATEIZM DERNEĞINE IHTIYAÇ YOK"   21:15   2024 AVRUPA ŞAMPIYONASı`NDA ROMANYA VE BELÇIKA SON 16 TURUNDA   21:14   KRIPTO DÜZENLEMESI TBMM GENEL KURULU`NDA KABUL EDILDI   20:46   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASıNDA KARAR DURUŞMASı SANıK AVUKATLARıNıN GELMEMESI NEDENIYLE 1 TEMMUZ`A ERTELENDI   20:23   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, TBMM BAŞKANVEKILI GÜLIZAR BIÇER KARACA`Yı TEDAVI GÖRDÜĞÜ HASTANEDE ZIYARET ETTI   20:20   ÖĞRETMENLIK MESLEĞI KANUN TEKLIFI: MÜFETTIŞLERCE YETERSIZ BULUNAN ÖĞRETMENLER, ADAY ÖĞRETMENLER VE YÖNETICI ADAYLARı MILLI EĞITIM AKADEMISI`NDE EĞITIME ALıNACAK   19:29   TİP GENEL BAŞKANı ERKAN BAŞ: "ASGARI ÜCRETE TEMMUZDA ARA ZAM YAPıLMASı BIR ZORUNLULUKTUR"   18:19   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASı... MEHTAP SAKINCI`DEN MAHKEME HEYETINE: "VERECEĞINIZ KARAR ÖLÜRKEN EN AZıNDAN IÇINIZI RAHATLATACAK BIR KARAR OLSUN"   17:53   ÇANAKKALE AYVACıK`TA ORMAN YANGıNı   17:45   DEM PARTI`DEN KAYYıM UYGULAMASıNıN KALDıRıLMASı VE YERINE KAYYıM ATANAN BELEDIYE BAŞKANLARıNıN GÖREVE IADESI IÇIN KANUN TEKLIFI   17:37   SAADET PARTISI`NIN 30 HAZIRAN`DA YAPACAĞı OLAĞANÜSTÜ KONGREYI IPTAL ETTI... KONGRE OLAĞAN TARIHINDE YAPıLACAK   17:30   SUAT ÖZÇAĞDAŞ`TAN YUSUF TEKIN`E: “GEÇICI KORUMA STATÜSÜNDEKI KAÇ ÖĞRENCIYE OKULA GELMEDIKLERI HALDE NOT VERILMIŞ VE KARNE DÜZENLENMIŞTIR”   17:24   ZELIHA AKSAZ ŞAHBAZ: “DOĞU VE GÜNEYDOĞU`DAKI ILLERDE BIN KIŞIYE DÜŞEN HEKIM SAYıSı BIR”   16:57   SEVDA ERDAN KıLıÇ`TAN `KONAK BİLSEM` AÇıKLAMASı: "BIR OKULUN SADECE ÜÇÜNCÜ KATıNA HAPSETMEK AKP`NIN BILIM VE SANAT DÜŞMANLıĞıNıN YANSıMASıDıR"   16:49   TARSUS SU PARKı YOĞUN İLGIYLE YAZ SEZONUNU AÇTı   16:28   ÖMER FETHI GÜRER: “ASGARI ÜCRET MUTLAK SURETTE ARTTıRıLMALı”   15:58   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`I ZIYARET ETTI    15:22   TBMM`DE MILLETVEKILLERI ŞANLıURFA`DA YAŞANAN ELEKTRIK KESINTILERINI PROTESTO ETTI  
 
     
   

Başkan Seçer,Mersin’in Tarımını Anlattı


Halk TV ekranlarında “Tarımda Neler Oluyor?” programının canlı yayın konuğu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’de hayata geçirdiği projeleri, yapacaklarını ve tarımın geleceğini anlattı.

 

Tarih : 18 Ekim 2019 Cuma 23:15   Okunma : 2622

Halk TV ekranlarında “Tarımda Neler Oluyor?” programının canlı yayın konuğu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’de hayata geçirdiği projeleri, yapacaklarını ve tarımın geleceğini anlattı.

Tarımın önemine değinen Başkan Seçer, Tarım sadece ekonomik olarak değerlendirilecek bir alan değil, sosyal olarak da çok önemli bir sektör” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kooperatifçilik alanındaki faaliyetlerini başlattıklarını ve bir kadın kooperatifi kurduklarını aktaran Seçer, “Kadınlarımızın özellikle üretimlerinin değerlenmesi, pazar değeri bulması için önemli çalışmalar yapılacak bir kooperatif oluşturuldu. Bazı kooperatiflere ortak olundu. Burada bizim amacımız bu faaliyetlerimizden belediyemizin kar etmesi değil, orada küçük üreticilerimize destek olmak” dedi.

MERSİN/(FOTOĞRAFLI)

Halk TV ekranlarında Sami Doğan ile “Tarımda Neler Oluyor?” programının canlı yayın konuğu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’de hayata geçirdiği çalışmaları, yapacaklarını ve tarımın geleceğini anlattı.

Mersin’in tarım potansiyeli olan bir kent olduğundan söz ederek, kentin yaklaşık yüzde 25’lik bir kısmının tarım toprağı olduğuna değinen Seçer, Mersin’in 400 bin hektar civarında tarım toprağı bulunduğunubelirtti. Seçer, “Tarım sadece ekonomik olarak değerlendirilecek bir alan değil, sosyal olarak da çok önemli bir sektör. Çünkü istihdamda önemli bir paya sahip. Birçok insan bu alandan direkt ve dolaylı geçiniyor. Özellikle Mersin birçok tarımsal ürünün yetişebileceği muazzam mikroklima iklime ve tarım topraklarına sahip. Toros Dağları'nın eteklerindeki küçük aile işletmelerini de önemsemek lazım. Bizim küçük üreticilere, aile işletmeciliği yapan çiftlerebir araya gelmeyi öğretmemiz lazım” dedi.

“Saygın noktalardaki ülkeler tarımsal teknolojik atılımlar yapmışlar”

Tarımın desteklenmeye muhtaç bir alan olduğundan ve dünyanın neresine gidilirse gidilsintarımına destek olmayan hiçbir devlet yapısının bulunmadığından bahseden Seçer, şöyle devam etti:

“Tarım bir başına ayakta kalacak dinamiklere sahip değildir. Çünkü tarımdaki üretim maliyetleri daima o ürünün dünya piyasalarındaki değerinin çok üstündedir. Enerji pahalıdır. Gübre üretmek pahalıdır. Akaryakıt pahalıdır. Tarımcılara ‘Temel sorununuz ne diye’ sorarsanız;‘Akaryakıt, gübre ve tohum’der. Tohumda özellikle son dönemlerde ıslahteknolojisi, GDO teknolojisi, tohum teknolojisini farklı boyutlara taşıdı. Elde edilen hibrit tohumlar çok değerli tohumlar. Milyonlarca lira para ödeniyor, ithal ediliyor. Birçok devlet, gelişmiş ülke bunu becermiş.İsrail, Hollanda, Almanya, Amerika tarımda birçok alanda dünyada saygın noktalarda olan ülkeler. Önemli tarımsal teknolojik atılımlar yapmışlar, biz onu yapamamışız.”

“Tarım topraklarının imara açılması kabul edilebilir bir durum değil”

Programda Sami Doğan,Büyükşehir Yasası ile köylerin ve tarım arazilerinin, tamamıyla konutun, turizmin ve sanayinin tehdidi altına girdiğinden söz ederek, bu konuda Belediye Yasası’na ilişkin, tarım topraklarının korunması için çalışacak belediyeler ile beraber bir harekete öncülük edip etmeyecekleri ile ilgili soruyu Seçer’e yöneltti. Seçer de bu konudaki yasal mevzuattan bahsederek,  “Bunlar bizim de belediye başkanları olarak üzerinde hassasiyetle durmamız gereken konular. Toprak ve üretim önemli.Tarım topraklarının bilinçsizce imara açılması kabul edilebilir bir durum değil. Bu konuda çok hassas bir belediye başkanıyım. Ziraatçı kökenli olmam da bunu sağlıyor. Yasaları hakkıyla uygularsanız ve bir tarafından delip, arkasından dolanmazsanız böyle işler olmaz. Yoksa mevzuat, gidin tarım topraklarını imara açın demiyor ama bir tarafından bir gedik buluyor insanlar. Maalesef rant her şeyin önüne geçiyor. Bizim 1/100.000’likçevre düzeni planımız var. Orada tarımsal faaliyet yapılacak alanlar, sanayi ve konut alanlarının hepsi işaretlenmiş. Alt ölçekli plan çalışmalarımız da var. Bunlarda da çok büyük hassasiyet gösteriyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Amacımız kar değil, küçük üreticiye destek olmak”

Büyükşehir Belediyesi olarak kooperatifçilik alanındaki faaliyetleri başlattıklarını ve bir kadın kooperatifi kurduklarını aktaran Seçer, “Kadınlarımızın özellikle üretimlerinin değerlenmesi, pazar değeri bulması için önemli çalışmalar yapılacak bir kooperatif oluşturuldu. Bazı kooperatiflere ortak olundu. Burada bizim amacımız bu faaliyetlerimizden belediyemizin kar etmesi değil, orada küçük üreticilerimize destek olmak” dedi.

Başkan Seçer, tarımda bir arada olunduğu zaman girdi maliyetlerinin düştüğüne dikkat çekerek,“Tekniğe uygun yaparsınız, üretiminiz daha kaliteli ve bilinçli olur. Bütün üyelerinize tarımsal yayım götürürsünüz. Onlara yeni tarım tekniklerini öğretirsiniz. Elde ettiğiniz ürünü çok daha değerli satarsınız. Katma değer sağlarsınız. Bir sanayi tesisi oluşturabilirsiniz. Dalından ürünü aldığınız gibi değil, onu bir sanayi ürününe dönüştürerek daha farklı bir ürün formatına dönüştürüp, daha yüksek fiyatlara satıp, daha yüksek gelir elde edebilirsiniz. Birçok alan size açılır. Kooperatifçilik böyle bir şey. Bir elin nesi var iki elin sesi var” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere yapacağı ayni ve nakdi yardımlardantarımsal sulama konusundaki yardımlara, hayvancılık alanında yapacağı desteklerdenfide-fidan yardımlarına kadar birçok konuya değinen Seçer, “Bizim arzumuz, bizim temennimiz özellikle küçük aile işletmelerinin kendi üretimlerini yapabilecek, bir araya gelebilecek birtakım faaliyetlerine destek olmak” sözlerini kullandı.

Kırsal kalkınma ve köy-kent ilişkisi hakkında da açıklamalarda bulunan Seçer, “Kırsaldan kente bilinçsizce göçü engellemek için, özellikle büyükşehirlere düşen görev, mümkünse kırsal mahallelerde, insanlara o mevcut mahallenin koşullarına, dinamiklerine, potansiyellerine göre destek olarak, orada geçimlerini sağlayacak üretimlerini yaptırmak. Onlara gelir kaynakları yaratmak, onlara meslek öğretmek, kooperatifleşme yaptırmak” dedi.

“Tarımda arzu ettiğimiz noktalarda değiliz”

Başkan Seçer, Türkiye’de uygulanan tarım politikalarını değerlendirirken, “Tarım sadece bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için önem içermiyor. Bizim de sadece yerel yönetimler değil, merkezi hükümetin de tarıma bakış açısında, eğer bugün tarımda sorunlar yaşanıyorsa, üretim kalitemizde hala istediğimiz yurtdışı pazarlarına açılacak standartlara erişemediysek yanlış giden bir şeyler var. Hala bugün tarımda sorunları konuşuyorsak, hala Türkiye dünyada, Avrupa’da lider bir ülke değilse, hala bizim tarım ürünlerimiz sınırlardan kalıntı sebebiyle geri dönüyorsa, tarımda arzu ettiğimiz noktalarda değiliz” dedi.

Nükleer güç santralini Mersin'e yapılmış çok önemli bir yanlış olarak görüyorum”

Seçer, Mersin’de kurulan Nükleer Santral hakkında da değerlendirmeler yaparak,“Nükleer santral yanlış olmuştur. Mersin gibi bir turizm, tarih, tarım kentinde bunun yapılması akla ziyan bir durumdur. Santral yapımı maalesef devam ediyor. Nükleer Güç Santrali’nin oraya yapılmasını Mersin'e yapılmış çok önemli bir yanlış olarak görüyorum” dedi.

Seçer programda, Büyükşehir Belediyesi olarak hizmete başladıkları günden itibaren hayata geçirdikleri hizmetleri ve bundan sonra yapmayı planladıkları projeleri de anlattı.

Paylaş :
Etiketler :  BAŞKAN, VAHAP SEÇER, MERSİN, BÜYÜKŞEHİR, BELEDİYESİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA