1-3 Kasım’da 7. kez düzenlenecek olan Uluslararası Narenciye Festivali’nin tanıtım toplantısına katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Festival ve etkinlik,bana her zaman huzuru, barışı, mutluluğu, şarkıyı, Türkiye tanıtımını, birçok güzel kavramı çağrıştırıyor. Bu yüzden kötü olması mümkün değil. Buraya 25 ülkeden 700 sanatçı gelecek. Başka kültürleri buraya transfer ediyoruz” dedi.
Başkan Seçer, Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşları, narenciye ürünlerinin tanıtılacağı, rengarenk etkinlikler ve sosyal aktivitelerle gerçekleşecek olan festivalde buluşmaya davet etti. CNR EXPO Fuar Alanı’nda festival hazırlıklarını inceleyen Seçer, narenciyeden yapılan dev figürlere emek veren üreticilerle de sohbet etti.
MERSİN/(FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ)
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu yıl 1-3 Kasım tarihleri arasında 7. kez gerçekleştirilecek olan, Mersin’i venarenciye ürünlerini hem ulusal hem de uluslararası arenada tanıtacak Uluslararası Narenciye Festivali’nin tanıtım toplantısına katıldı. Seçer, “Festival ve etkinlik,bana her zaman huzuru, barışı, mutluluğu, şarkıyı, Türkiye tanıtımını, birçok güzel kavramı çağrıştırıyor. Bu yüzden kötü olması mümkün değil. Buraya 25 ülkeden 700 sanatçı gelecek. Başka kültürleri buraya transfer ediyoruz” dedi.
Başkan Seçer,Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşları, narenciye ürünlerinin tanıtılacağı, rengarenk etkinlikler ve sosyal aktivitelerle gerçekleşecek olan festivalde buluşmaya davet etti.
Mersin Valisi Ali İhsan Su başkanlığında gerçekleşen toplantıya,Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yanı sıraAkdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe,Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz,İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Necip Çarıkçıoğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne,Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Oğuz Bavbek,Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’de eğitim veren üniversite temsilcileri,ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu, oda ve dernek başkanları ile basın mensupları katıldı.
“Festival bana huzuru, barışı, mutluluğu, şarkıyı çağrıştırıyor”
Festivalin kentin değerlerinin tanıtılması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, festivalin kendisine çağrıştırdığı güzel duyguları katılımcılarla paylaştı. Seçer, festivalin her zamankinden daha güzel olması için tüm paydaşlarla birlikte uğraş verdiklerini ifade ederek,“Festival ve etkinlik her zaman bana güzel şeyler çağrıştırıyor. Huzuru, barışı, mutluluğu, şarkıyı, Türkiye tanıtımını,birçok güzel kavramı çağrıştırıyor. Bu yüzden kötü olması mümkün değil. Narenciye Festivali hazırlıkları başladığında Sayın Valimiz’in başkanlığında bir araya geldik. Bu sürecin geçtiğimiz dönemlere göre nasıl olması gerektiğini, nasıl daha iyi olacağını ve hangi noktaya geleceğini konuştuk. Sihirli cümle bu:‘Daha iyisini nasıl yapabiliriz?’ İstediğimiz noktada olmadığını hepimiz biliyoruz. Gözlerimizi kapatmamamız, kulaklarımızı tıkamamamız gerekiyor. Biz daha mükemmel bir Mersin yaratmak istiyoruz ve her zaman, her yerde buna inanarak söylüyorum ki, yakın tarihte sadece Türkiye'de değil dünyanın yükselen yıldızı Mersin olacak. Bütün göstergeler ve kriterler bunu gösteriyor” dedi.
“Mersin’de daha önce hiç görmediğim bir hava görüyorum”
Mersin’in birlik ve beraberlik anlamında şanslı günler yaşadığını ve bu ortamın tüm etkinliklere ve insanlara yansıdığını ifade eden Seçer, “Mersin, şanslı günler yaşıyor. Hiçbir parti ayrımı yapmadan, çok farklı dünya görüşünden insanlar, ortak amaç uğruna toplanmışız. Ben deneyimli bir siyasetçiyim. Mersin'de hiçbir dönemde görmediğim bir hava görüyorum. Biz bunları daim ve bütün kılacağız, daha iyi noktalara getireceğiz. Bu dediklerimin festival ile çok alakası var. Bu ortamı sağlayamazsanız, bu havayı yaratamazsınız. Bu bir imece. Bizim bu etkinliğe gönlümüzü vermemiz lazım”diye konuştu.
“Narenciye, muazzam bir ekonomik kaynak”
Dünyanın farklı bölgelerinden kültürleri Mersin’e çekeceklerini sözlerine ekleyen Seçer, “Buraya 25 ülkeden 700 sanatçı gelecek. Başka kültürleri buraya transfer ediyoruz. Gelecek yıllarda bu dönem yaptığımız etkinliğin aksaklıklarını görerek, daha iyi noktalara getirme gayretine girmemiz lazım. Bizim kentimizi tanıtmaya ihtiyacımız var. Bir başımıza, kendi içimizde, dar alanda yapacağımız hiçbir gayret, beklediğimizgüzel sonucu getirmiyor. Narenciye, muazzam bir ekonomik kaynak. Türkiye, narenciye olarak önemli bir üretim ülkesi ama spesifik olarak Mersin çok daha önemli” ifadelerine yer verdi.
“İşin formülü narenciye”
Başkan Seçer, Mersin’in narenciye ihracat rakamlarını katılımcılarla paylaşarak, şöyle devam etti:
“Yüzde 25 gibi bir üretim potansiyeline sahip olan Türkiye'de,narenciye üretimi 5 milyon tona ulaştı.Ama baktığınız zaman minimum 1.3 ton üretimimiz var ve bizim burada yaptığımız ihracatın, Mersin ihracatı yaklaşık 1.8 milyar dolar civarında. Bunların 350-400 milyon doları civarı Mersin'de üretilen narenciyeden kaynaklı rakamlar. Mersin’de narenciye üretiminin yüzde 60’ı yurtdışına gidiyor ve buraya para olarak geliyor. Bu muazzam bir şey. Kente para girmesi lazım.Kente para girmezse bu kent zengin olamaz. Bizim kendi ürettiğimiz ürünleri,Mersin dışına satmamız gerekiyor. Burada tam da işin formülü olan narenciyeyi konuşuyoruz.”
Seçer, festival hazırlıklarını inceledi
Konuşmalar öncesinde narenciye motifleriyle işlenen kıyafetlerin yer aldığı defile gerçekleştirildi. Defilenin ardından yapılan sunumda festivalin içeriği ve yapılacak etkinliklerle ilgili son detaylar paylaşıldı.
Başkan Seçer,programın ardından CNR EXPO Fuar Alanı’nda festival hazırlıklarını inceleyerek, narenciyeden yapılan dev figürlere emek veren üreticilerle de sohbet etti.