Teknolojinin hızlı gelişimi bizlerin hayatında büyük değişimlere neden olmuştur. Teknolojinin bu hızlı gelişimi günlük hayatımızda birçok işimizi kolaylaştırırken beraberinde karşımıza çeşitli risklerde çıkarmaktadır. Bu risklerden en çok etkilenen çocuklar ve ergenler olmaktadır.
Bu risklerin başında bilinçsiz ve yoğun teknoloji kullanımına bağlı Sanal dolandırıcılık, Siber zorbalık, Teknoloji bağımlılığı bulunmaktadır. Ebeveynlerin çocuklar için yol gösterici ve iyi birer rol model olmaları gerekmektedir.
Önceliğimiz dijital dünyada var olmamızı sağlayan teknolojik cihazların güvenliğini sağlamaktır. Kullanılmakta olan cihazların güvenliğinde önceliğin kullanılmakta olan programların orijinal lisanslı programlar olması ve kesinlikle antivirüs yazılımlarının kullanılmasıdır. Bununla beraber cihazlarda bulunan program ve cihaz güncellemelerin otomatik olarak yapılması gerekmektedir. Bunun parelerinde şifre güvenliği, e-mail güvenliği ve kişisel bilgi güvenliği göz ardı edilmemesi gereken konuların başlıcalarıdır.
Yoğun teknoloji kullanımına bağlı çocuklarımızı ve ergenleri bekleyen bir diğer risk ise üst başlık olarak Teknoloji Bağımlılığı gelmektedir. Teknoloji Bağımlılığının alt kırımları incelendiğinde İnternet Bağımlılığı, Cep Telefonu Bağımlılığı, Sosyal Medya Bağımlılığı ve Dijital Oyun Bağımlılığı, Dijital Kumar Bağımlılığı v.b. bağımlılık türleri karşımızda bir sorun olarak gözükmektedir.
Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi teknoloji bağımlılığında da bağımlılık bir anda gelişmemektedir. Teknoloji Bağımlılığında 4 aşama halinde hastalık haline gelmektedir. Bu aşamalar incelendiğinde;
- Merak
- Sosyal Kullanım
- İhtiyaca Yönelik Kullanım
- Bağımlı Kullanım şeklinde karşımızda bulunmaktadır.
Ebeveynlerin teknoloji bağımlılığına giden yolda bu aşamalarda karşılaşabilecekleri belirtileri iyi analiz etmeleri ve gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.
Peki ebeveynler için çocuklarımızı ve ergenleri teknoloji bağımlılığında koruyabilmek için neler yapmalıdır.?
- Kendi aile yapılarına uygun yazılı teknoloji kullanım sözleşmeleri hazırlamaları gerekmektedir.
- Çocuklarının teknoloji kullanımlarında yol gösterici ve iyi birer rol model olmalıdır.
- Çocukların teknolojik cihaz kullanımlarını tam zıt saatlere kaydırmaları gerekmektedir.
- Çocuklarını sosyal ve kültürel etkinliklere yönlendirmeleri gerekmektedir.
- Teknoloji kullanım süreleri ile ilgili hedefler koymaları gerekmektedir.
- Teknolojik cihazların ortak kullanımını sağlamak,
- Çocukların teknolojik cihazları ortak alanlarda kullanılmasını sağlamak,
- Belirli günlerde teknolojiden uzak aile ile beraber vakit geçirebilecekleri programlar planlamalı,
- Özellikle kaliteli ders çalışma süresini sağlayabilmek için ders çalışılan ortamda telefon olmaması sağlanmalıdır.
- Gece kaliteli bir uyku süreci için yatmadan önce minimum 90 dakika öncesinde çocukların teknoloji kullanımlarını bırakmalarını sağlamak