23 Haziran 2024 Pazar

15:10   KESK`TEN DIYARBAKıR-MARDIN YANGıYLA İLGILI AÇıKLAMA   15:03   CHP KAYSERI İL BAŞKANı FEYZULLAH KESKIN, SAĞDUYU ÇAĞRıSı YAPTı   13:27   BAKAN ŞIMŞEK: "MOTOKURYE FAALIYETLERIYLE BAHŞIŞ GELIRLERININ VERGILENDIRILMESINI KOLAYLAŞTıRıYORUZ"   13:21   GAMZE AKKUŞ İLGEZDI: "HALKı ADETA BIR KıSKACA ALAN AKP IKTIDARı, BESLENME, BARıNMA VE ULAŞıM DıŞıNDA INSANıMıZıN INSANCA BIR YAŞAM SÜRMESINE IZIN VERMIYOR"   13:08   TÜRKIYE GAZETECILER CEMIYETI, DÖRT GAZETECININ HEDEF GÖSTERILMESINI KıNADı   13:06   CHP LIDERI ÖZGÜR ÖZEL: "30 HAZIRAN`DA KOCAELI`DE `GEÇINEMIYORUZ MITINGI` DÜZENLEYECEĞIZ"   12:09   MANISALı KARPUZ ÜRETICISI: "BU IŞTEN PARA KAZANAMıYORUZ"   11:41   KAZDAĞı DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLıKLARı KORUMA DERNEĞI`NDEN YANGıN AÇıKLAMASı: "ÇOK ÜZGÜN VE ÖFKELIYIZ"   11:36   İSTANBUL BAROSU, AMASYA GENELGESI`NIN 105. YıL DÖNÜMÜNÜ KUTLADı: BAĞıMSıZLıK MIRASıNıN YıLMAZ TAKIPÇISI OLMAYı SÜRDÜRECEĞIZ   11:20   AYHAN BARUT, KOZAN`DA ÇIFTÇILERIN SORUNLARıNı DINLEDI: "TÜM TARıM ALANLARı NEREDEYSE TAMAMEN KURUDU"   11:20   KıZıLHAÇ`ıN GAZZE OFISINE SALDıRı: EN AZ 22 KIŞI ÖLDÜ   10:55   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`DAN ŞEHIT PIYADE ASTSUBAY ÇAVUŞ MEHMET ALI HOROZ`UN AILESINE BAŞSAĞLıĞı MESAJı   10:37   VANSPOR`DA GERGIN KONGRE   10:27   BILECIK`TE DEFINE ARAYAN KAÇAK AVCıLAR KAZDıKLARı ÇUKURDA ÖLÜ BULUNDU   10:23   ÖMER FETHI GÜRER`E DERT YANAN EMEKLI VATANDAŞ: "BUGÜN ÇOCUKLARıMıZıN ELINE YA DA TORUNLARıMıZıN ELINE BAYRAM HARÇLıĞı OLARAK 50 LIRAYı VERECEK GÜÇTE DEĞILIZ"   10:22   CHP`LI KARASU, TOHMA ÇAYı`NDAKI TOPLU BALıK ÖLÜMLERINI MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   10:14   HAVA SıCAKLıKLARı MEVSIM NORMALLERININ 5-10 DERECE ÜZERINDE SEYREDIYOR... SıCAKLıKLAR 7 ILDE 40 DERECENIN ÜZERINE ÇıKACAK   10:05   UMUT AKDOĞAN, HAYVAN BAKıMEVLERININ INŞASıNıN DESTEKLENMESI IÇIN KANUN TEKLIFI VERDI   09:48   ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: SALIHLI`DEKI ORMAN YANGıNı KONTROL ALTıNA ALıNDı   09:30   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN DÜNYA YOGA GÜNÜ ETKINLIĞI  
 
     
   

Büyükşehir’in Uzman Söyleşileri’nde Yeni Normalleşme Süreci Üzerinde Duruldu


Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın “Uzman Söyleşileri” kapsamında bu kez Çocuk Psikoloğu Müge Beğenilmiş, pandemi sürecinin çocuklar üzerine etkilerini anlattı.

 

Tarih : 24 Mayıs 2020 Pazar 17:32   Okunma : 4942

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesi’nin resmi sosyal medya hesaplarında gerçekleştirilen canlı yayın programları devam ediyor. Büyükşehir’in “Uzman Söyleşileri” kapsamında bu kez Çocuk Psikoloğu Müge Beğenilmiş, pandemi sürecinin çocuklar üzerine etkilerini anlattı.

Pandemi sürecinin çocuklar, aileleri ve özellikle özel gereksinimli çocuklarda nasıl etkileri olduğuna değinen Beğenilmiş, çocuklara normalleşme sürecinin adım adım anlatılması gerektiğini söyledi. Beğenilmiş, “Nasıl bize adım adım bilgi veriliyor, biz de çocuğumuza fazla bilgi vermeyeceğiz. Gerçekten emin olduğumuz bilgiyi çocuğumuza adım adım sunacağız” dedi.

SİM VE OYUNCAK BEZ BEBEK ÜZERİNDEN MİKROP SOMUTLAŞTIRILDI

Beğenilmiş, Mersin Büyükşehir Belediyesi Uzman Psikoloğu Yücel Şavklı ile söyleşi havasında bir yayın gerçekleştirdi. Beğenilmiş, Koronavirüs sürecindeki kısıtlamaların ülke genelinde yavaş yavaş sona ermesi ve yumuşatılması ile birlikte yeni normalleşme sürecinde ailelerin çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğini anlatarak, küçük yaştaki ve özel gereksinimli çocuklara virüsün nasıl anlatılabileceği hakkında bir takım örnekler verdi.

Bu dönemi hikayeler, somut örnekler ile anlatmanın faydalı olabileceğinden söz eden Beğenilmiş, özel gereksinimli ve özellikle küçük yaştaki çocuklar için Koronavirüs mikrobunun somutlaştırılarak anlatılması gerektiği hakkında uygulamalı örnekler verirken,  oyuncak bir bez bebek üzerinde sim ile mikrobun nasıl bulaşabileceğini gösterdi. Beğenilmiş, somutlaştırma konusunda verdiği sim örneğiyle ilgili olarak, “Çocuğumuza şunu anlatıyoruz; bizim elimizde bir güç var, biz bu mikroplardan kurtulabiliriz. Çocuğa hem bulaşıcı olduğunu gösterdik, hem de eline döktüğünde mikrobu somutlaştırdık ve ondan kurtulabilmenin bir yolu olduğunu gösterdik. Yani onun gücünü gösterdik. Bu tip örneklerle çocukların seviyesine inerek, hem özel gereksinimli çocuklarda hem de okul öncesi dönemde bunu kullanabiliriz” dedi.

Yavaş yavaş başlayan normalleşme sürecinde ailelerin neler yapabilecekleri üzerinde de duran Beğenilmiş, çocuklara ellerini 20 saniye yıkamaları gerektiği konusunun daha somut bir şekilde anlatılabileceğini aktardı. Beğenilmiş, örneğin çocuğun bir yandan elini yıkarken, diğer yandan da ‘Mini Mini Bir Kuş’ şarkısını söyleyebileceğini aktardı.

Bu süreçte çocuklara umut aşılamanın da önemi üzerinde duran Beğenilmiş, sanatsal etkinliklerin çocukların bilişsel, ruhsal gelişimlerine katkıları olduğundan söz ederek, çocukların bu süreci hayallerini, neler yapmak istediklerini resimleyerek atlatabileceklerini söyledi.

SOMUT ÖRNEKLER İLE ÇOCUĞA VİRÜSÜN BULAŞICILIĞI ANLATILABİLİR

Küçük yaştaki çocukların Koronavirüs’ü anlamlandırabilmeleri hakkında da bilgiler paylaşan Beğenilmiş, “Bunları anlamlandırmakta çok zorlanıyorlar. O yüzden biz bunu somutlaştırmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Şu an gözle göremediğimiz, koklayamadığımız bir virüsle savaşıyoruz. Bir anda bir şey oldu ve herkes evine kapandı. Dolayısıyla, bu çocuklarda ciddi bir karmaşa yarattı. Bir kısım veli bunu çocuklarına aktarırken bir kısmı daha korumacı davrandı. Bazen özel gereksinimli çocuğu olan ailelerimiz, bunu anlamayacağını düşünüp çocuğumuza aktarmadı. Ama biz her zaman şunu söylüyoruz. Çocuğumuz kaç yaşında olursa olsun bir şeylerin farkında. Ama yeter ki bunu somutlaştırabilelim. Bunu somutlaştırarak anlattığınızda fark ediyor, anlamlandırıyor, o zaman o da rahatlıyor” ifadelerine yer verdi.

“NORMALLEŞME SÜRECİNDE ACELE EDİLMEMELİ”

Ülkemizde yavaş yavaş girilmeye başlanan normalleşme süreciyle ilgili aileleri ve çocukları bilgilendiren Beğenilmiş, şunları söyledi:

“Evet, normalleşmeye doğru gidiyoruz ama bu süreç içerisinde o kadar çok bilgi kirliliği var ki, doğru bilgiye ulaşmamız ebeveynler olarak oldukça önemli. Nasıl bize adım adım bilgi veriliyor, biz de çocuğumuza fazla bilgi vermeyeceğiz. Gerçekten emin olduğumuz bilgiyi adım adım çocuğumuza sunacağız. Bildiğimiz şey ne ise o kadarını aktaralım. O yüzden burada önemli olan velinin adım adım, acele etmeden gitmesi. Çünkü bazen çocuğumuzu korumak adına aşırı kaygımızı yansıtabiliyoruz ama biraz bekleyelim. Biz de sabırlı olalım. Bence çok güzel bir süreç geçiriyoruz. Herkes gerçekten elinden geldiğince bu süreci doğru bir şekilde geçirdi. Bu süreç sonrasında belki okula başlamakla ilgili sıkıntılar yaşayabiliriz. Özellikle daha küçük çocuklarda anneden, ebeveynden, bakım verenden ayrılma konusunda zorlanmalar yaşayabiliriz. Çünkü hiç alışkın olmadığımız şekilde, annemiz, babamız evdeler ya da dediğim gibi bir kısmı uzakta olabilir. Ama alıştığımız bir düzenin dışına çıkmıştık.”

Süreç sona erdikten sonra çocukların bu süreçte görmedikleri aile bireyleri ile bir araya gelmelerinin, sarılıp, öpmelerinin onları kaygılandırabileceğinden de bahseden Beğenilmiş, “Sosyal mesafe diyoruz ya çocuklarımıza. Belki orada da en sevdiklerimiz var. Babaannemiz, anneannemiz, dedemiz. Biz bunların yanına gidemedik. Dolayısıyla şimdi gittiğimizde onların çocuklarımızı sarıp öpmeleri bile çocuklarımızı kaygılandırabilir ya da dışarıya çıktıklarında hastalanabilecekmiş gibi hissedebilirler. O yüzden bu geçiş döneminde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunlara hazırlıklı olun ve bu süreçte çocuklarınızı hoşgörün” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA