CHP, son olarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) de eleştirdiği 16 Nisan referandumunun iptali ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru hazırlıklarını tamamladı.
Birgün'ün haberine göre, CHP rejim değişikliğine yol açan 16 Nisan referandumunun iptali istemine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Yüksek Sözleşmeci Taraflar, yasama organının seçilmesinde halkın kanaatlerinin özgürce açıklanmasını sağlayacak şartlar içinde makul aralıklarla gizli oyla serbest seçimler yapmayı taahhüt ederler” hükmünü dayanak gösterecek.
İki hafta içinde!
Kampanya boyunca özgür ve eşit propaganda olanağının bulunmaması, YSK’nin açık yasa hükümlerine karşın mühürsüz oyları geçerli sayması dolayısıyla tartışma konusu olan 16 Nisan referandumunun iptali için yapılan bireysel başvuruların ardından CHP de kurumsal başvuruya hazırlanıyor.
CHP’nin referandumdan bu yana sürdürdüğü dosya hazırlıklarının tamamlandığı, en geç iki hafta içinde başvurunun yapılacağı öğrenildi.
Raporlar dosyada!
Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan koordinatörlüğünde sürdürülen çalışmalar sonunda AİHM’e başvurunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek 1’inci protokolün 3’üncü maddesi dayanak gösterilerek yapılması kararlaştırdı.
“Yüksek Sözleşmeci taraflar, yasama organının seçilmesinde halkın kanaatlerinin özgürce açıklanmasını sağlayacak şartlar içinde makul aralıklarla gizli oyla serbest seçimler yapmayı taahhüt ederler” hükmünün 16 Nisan referandumunda ihlal edildiği görüşünü benimseyen CHP, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin ve AGİT gözlemcilerinin raporlarına da başvuru dosyasında yer verdi.
'AİHM’den iptal kararı çıkacak'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Erdal Aksünger BirGün’e yaptığı açıklamada, AİHM’in esasa girmeden şekil yönünden başvuruyu incelemeye almama olasılığına karşı titiz ve ayakları yere basan bir başvuru hazırlandığını bildirdi. AİHM’in referandumu iptal edeceğine kesin olarak inandıklarını bildiren Aksünger şunları söyledi: “Hazırladığımız başvuru ile şekil engeline takılmamız mümkün değil. AİHM Türkiye’de rejimi değiştiren, tüm yetkileri bir kişiye veren parlamenter demokrasiyi yok eden bu referandumu ‘incelemiyorum” diyemez. Beklediğimiz sonucu alacağız."