30 Temmuz 2025 Çarşamba

14:40   CHP MEZITLI İLÇE BAŞKANı YıLMAZ’DAN SERT UYARı: “İŞÇININ HAKKı ÇIĞNENIYOR, BU DURUM KABUL EDILEMEZ”   14:35   DEM PARTI MERSIN MILLETVEKILI AV. ALI BOZAN: MERSIN’DE IŞKENCE UYGULANAN ÇOCUKLARıN AILELERI ILE GÖRÜŞTÜK   13:55   GÜRKAN AKGÜN ILE SINEM KELEŞ SILIVRI CEZAEVI’NDE EVLENIYOR... KELEŞ: ADALETSIZLIĞE ALıŞMAYACAĞıZ   13:54   ÖZGÜR ÖZEL, CHP’NIN ÇAĞRı MERKEZI GÖNÜLLÜLERINI ZIYARET ETTI   10:22   BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN ÜCRETSIZ YKS TERCIH DESTEĞI   10:12   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI TARIHINDE ILK KEZ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESI IMZALANDı   09:50   İNCIR’IN TANESI 25 LIRA... İNCIR SATAN KADIRLILI ESNAF: "VATANDAŞ BIR TANE İNCIR ISTIYOR, SATMAK ZORUNDA KALıYORUM"   09:18   CHP’LI GÜRER: “EKONOMI SARAYLARDAN DEĞIL, HALKıN PAZARDAN EVE NE ALABILDIĞIYLE ÖLÇÜLÜR”   09:07   MERCAN MOBIL ATÖLYELERIN İLK DURAĞı ÇAMLıYAYLA OLDU    21:02   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN TAKDIR TOPLAYAN SOSYAL BELEDIYECILIK HIZMETLERI   20:55   TOROSLAR BELEDIYESI’NDE TOPLU IŞ SÖZLEŞMESI SEVINCI!   20:49   MERSINLILER İNGILIZCE’YI ‘HELLO MERSIN’ İLE ÖĞRENIYOR    17:23   DILEK KAYA İMAMOĞLU: "MAYA’YA BABASıNA KAVUŞTUĞU VE SEVDIKLERIYLE YAN YANA OLDUĞU BIR ÖMÜR DILIYORUM"   17:20   ALI MAHIR BAŞARıR: ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BÜTÇE AYıRMAYAN CUMHURBAŞKANı, SARAYıN 4,5 MILYAR LIRALıK YENI HAVA ARAÇ HARCAMASıNA CEVAP VEREMIYOR   12:59   ÖZGÜR ÖZEL: "SEÇIMLERDE BIRINCI PARTI ÇıKAMAZSAK O GECE SIYASETI BıRAKACAĞıM"   17:30    TÜRK-İŞ’E BAĞLı SENDIKALAR GREVE ÇıKıYOR   16:55   TİP, ORMAN YANGıNLARıNA ILIŞKIN TESPIT RAPORU YAYıMLADı: "HEM ’YEŞIL VATAN’ DEYIP HEM YURDUMUZUN YEŞILINI YOK EDECEK ADıMLAR ATıLAMAZ"   16:39   BÜYÜKŞEHIR’DEN GÖRME ENGELLI BIREYLERE KAPSAMLı EĞITIM   15:57   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI BAŞKAN VEKILI SEÇER: "BIZIM BELEDIYECILIK ANLAYıŞıMıZıN IKTIDARı RAHATSıZ ETME SEBEBI; SOSYAL BELEDIYECILIKTE GÖSTERDIĞIMIZ BAŞARı"   15:52   CAN ATALAY’DAN ORMAN YANGıNLARıNA TEPKI  
 
     
 
 
image

Okunma : 470  Tarih : 6.07.2024  E-Mail : bilgi@mersinerji.com

 
Salim DOĞAN

REHAVET

Salim DOĞAN                                   

Gazeteci Yazar

Kayseri Pınarbaşı

Büyük Karamanlı

             REHAVET

            Ben bu yüce milletin üstünü örten rehavetin analizini yapmak istiyorum. Nedir acaba bu insanları duyarsızlaştıran. Askeri darbeler mi, Korkular mı, ekonomik yetersizlik mi, eğitimsizlik mi, siyasi baskılar mı, Silivri sendromu mu, Türk ordusunun suskunluğumu, yargının kuşatılmışlığı mı, işsizlik mi, yoksulluk mu, cehalet mi, eğitim ve kültür aktarımının engellenmesi mi? Sanıyorum bu saydıklarımın hepsi bir rehavet sebebi olsa gerek. Korkular insanların girişimci ruhunu, öne çıkma, eleştirme, üretme, araştırma, gözlem ve savunma mekanizmasını körleştirmektedir. Ekonomik yetersizliği olan yurttaşlarımız gelecek korkusu yaşadığından, elindeki dar imkânları da kaybetme endişesiyle geri planda durmaktadır. Kredi kanalıyla ev araba sahibi olan yurttaşlarımız ekonomik ortamın bozulacağı endişesiyle ödeme güçlüğü çekme korkusu yaşayacaktır. İşte;  eğitim, ekonomik, kültür seviyesi düşük insanlar bu nedenlerden korktuğu için çabuk yönlendirilip aldatılacaktır.

            Yurt genelinde, insanların yaşam alanı kendiliğinden gruplaşmasına neden olmaktadır. Her insan kendisini özgür hissettiğinde yaşayabileceği ortamı seçecek ve oraya yerleşecektir. Yurttaşlık bilincini kazanmış insanların arasında mülkiyet, iş ortamı, etnik köken, inanç, siyasi düşünce, ailevi nedenler pek geçerli olmamaktadır. Zira özgür düşünceleri doğrultusunda yaşayacakları ortamı kendileri hazırlamaktadır. Bu türden insanlar devrimci, devingen iveğen bir çizgi izlerler. Doğdukları yerde yaşam alanı oluşturanlar ise gelenekçi, mevcut durumu, durağan olduğundan genellikle muhafazakâr bir kişilik sergilerler. Feodal yapıya sahip toplumlar ortaçağ yaşam biçiminin etkisinden kurtulamadığı için çok çabuk yönlendirilebilirler. Kullanılmaya müsait karakteristik yapıları onları hep sömürgeci dış güçlerin çekim alanı içinde hapseder. Bu durumu bilen batılı misyonerlerin sıklıkla yurdumuzun doğu bölgelerini ziyaret etmesinin başka ne anlamı olabilirdi. İşte bu nedenle mevcut durum birilerinin işine gelmektedir. Mevcut durumu devam ettirmek içinde siyasetçilerin farklı bölgelere göre farklı tutum takınmalarının nedeni de budur. Batıda yurttaşlarımıza söylenen sözler doğuda tam tersi bir kavrama dönüşmektedir. Öyleyse siyasetçilerin ya batıda söylediği yanlış ya da doğuda söylediği yanlıştır. Bu ikilem başlangıçta normalmiş gibi görünse de tamamen insanların aldatıldığı kaçınılmaz bir gerçektir.

            Türkiye Cumhuriyeti emperyalizme karşı verdiği mücadeleyi kanla kazanılmıştır. Cumhuriyet devrimleri kolay elde edilmemiştir. Türk ulusuna bu devrimler birileri tarafından bahşedilmemiştir. Türk milleti Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verdiği mücadelede emperyalizmi yenerek kurmuştur cumhuriyeti. Bu savaşım sonucunda atalarımızın, dedelerimizin kanı akmıştır. Öyle olur olmaz kişisel ihtirasları uğruna feda edilemeyecek kadar basit bir devlet değildir Türkiye Cumhuriyeti. Cumhuriyet ordusuyla, yargısıyla, üniversiteleriyle kurumsallaşmıştır. Bu kurumları kimileri yeniden yapılandırmaya, kendi ideolojileri doğrultusunda değiştirmeye, yorumlamaya, anlam yüklemeye kalkışmasın. Çünkü cumhuriyetin o kadar çok düşmanı var ki, bu dış düşmanların yanında iç düşmanlarda cumhuriyeti ve devrimleri etkisizleştirmek için olağanüstü çaba harcamaktadır. Hatta kimileri birinci cumhuriyeti yıktıklarını ikinci cumhuriyetini kurduklarını söylemektedirler. Bu ne idüğü belirsiz kimseler işgal ettikleri makamlardan yetkinliğin verdiği etkinlikle Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk milletine kin kusmaktadır.

            Cumhuriyet ve demokrasi Bindokuzyüz kırklı altmışlı yıllardan başlayarak periyodik olarak kesintiye uğramıştır. Bu durum Türk milletinde özgüven kaybına neden olmuştur. Müzminleşen baskı ve korku en çok cumhuriyet düşmanlarının işine gelmiştir. Yapılan darbelerin ardından kurulan yeni siyasi partiler bu darbelerin uzantısı olarak siyasal yaşamda yer bulabilmiştir.  Dini motiflerle süsledikleri siyasi propagandalarla Türk ulusu yönlendirilmiştir. Bir kısım siyasi oluşumlar dış güçlerden aldıkları destekle cumhuriyet devrimlerinin önünü kesmek için olağanüstü çaba sarf etmişlerdir. Bunlar yetmiyormuş gibi Amerikan emperyalizminin desteğini arkasına alan kimi partiler kendi özel ordularını kurduklarını ilan etmektedir. Cumhuriyet ve devrimlerin askeri darbelerin vesayetiyle özdeşleştirmeye kalkışmak ise utanç verici bir durumdur. Yurttaşlarımız her on yılda yaşadığı darbeler sonucunda iyice kabuğuna çekilmiş ulusunun ve yurdunun içine düştüğü tehlikelere karşı sindirilerek sesini çıkaramaz duruma düşürülmüştür. Sonunda Türk milletinde bir rehavet ortamı oluşturmuştur.  Mustafa Kemal Atatürk’e ve onun önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyetine karşı on yıllardır sürdürülen sinsice düşmanlıklar her gün bağrımıza bir hançer gibi saplanmaktadır. Ulus sessiz, suskun, şaşkın, umutsuz, kokak ve çekingen bir durumdadır.

            Emperyalizm ve uşakları kâğıttan kaplandır. Onlar varlıklarını ve etkilerini korku ortamında sürdürmektedir. Millet karşısında aslan kesilen bölücüler ve gericiler en ufak bir hareket karşısında şaşkına düşmektedir. Ulus ve yurt savunmasıyla ilgili hareketler bölücüleri ve gericileri dehşete düşürmektedir. Her fırsatta cumhuriyet ve devrim yasalarının bir vesayet rejimi olduğunu dile getirmeleri, Mustafa Kemal Atatürk’ten ve onun kurduğu cumhuriyetten ne kadar korktuklarını göstermektedir. Bu durumun cumhuriyet düşmanları üzerinde büyük bir travma yarattığı defalarca dile getirilmiştir. Yurttaşlarımız asıl bu baskı, korku imparatorlarının yalanlarını anladığı zaman kıyamet kopacak üzerindeki ölü toprağını kaldıracak, yaşadığı rehavet uykusundan uyanacak, cumhuriyet devrilerinin yeniden uygulanması için bir yurttaş olarak gereğini yapacaktır.

           

        

 

        

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA