9 Mayıs 2025 Cuma

01:49   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ARA SEÇIM DEĞERLENDIRMESI: BUNLAR IHTIMALLER DAHILINDE...   01:20   TZOB GENEL BAŞKANı ŞEMSI BAYRAKTAR: FıNDıK YOKSA SOSYAL YAŞAMDA YOK DEMEKTIR, FıNDıK YOKSA HAYAT YOK DEMEKTIR   22:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: HER CANLıNıN BELEDIYE BAŞKANıYıZ   22:43   AYM KARARıNA TEPKI... “SOKAKTA KALAN TEK BIR DOSTUMUZ OLSA DA BU MÜCADELE SÜRECEK”   22:22   TBMM GENEL KURULU... MURAT ÇAN: "23 YıLDıR KANUN YAPMAYı, DEVLET YÖNETMEYI ÖĞRENEMEDINIZ"   21:42   ÖZGÜR ÖZEL, KENDISINE YÖNELIK SALDıRıYı DEĞERLENDIRDI: "BIR EMNIYET MÜDÜR YARDıMCıSıNıN AÇıK KUSURU VAR, PARÇASı DEĞILSE PARÇASı OLANDAN EMIR ALMıŞTıR"   20:49   MHP`LI İSMAIL ÖZDEMIR, SOKAK RÖPORTAJLARıNıN KONTROL ALTıNA ALıNMASı IÇIN MECLIS`E KANUN TEKLIFI SUNDU   20:49   MHP`LI İSMAIL ÖZDEMIR, SOKAK RÖPORTAJLARıNıN KONTROL ALTıNA ALıNMASı IÇIN MECLIS`E KANUN TEKLIFI SUNDU   20:48   VATIKAN: "14`ÜNCÜ LEO ADıNı ALAN KARDINAL ROBERT FRANCIS PREVOST, 267``ÜNCÜ PAPA OLARAK SEÇILDI"   20:35   İMAMOĞLU`NDAN X HESABıNA ERIŞIM ENGELI GETIRILMESI ÜZERINE ERDOĞAN`A TEPKI: BEN RAKIBINDEN BU KADAR KORKAN BAŞKA SIYASETÇI GÖRMEDIM   19:59   VATIKAN`DA BEYAZ DUMAN GÖRÜLDÜ, YENI PAPA SEÇILDI   19:09   KEMAL KıLıÇDAROĞLU: 102 YıLLıK CUMHURIYET HALK PARTISI`NIN MAHKEME KORIDORLARıNDA TARTıŞıLMASıNı DERIN BIR ÜZÜNTÜ VE KAYGıYLA IZLIYORUM   16:59   CHP`NIN 38. OLAĞAN KURULTAYı SORUŞTURMASı... KEMAL KıLıÇDAROĞLU "MAĞDUR" SıFATıYLA DA IFADE VERMEYECEK   15:50   SEZGIN TANRıKULU`NDAN VAN MITINGINE KATıLıM ÇAĞRıSı: "HEPINIZI CUMARTESI GÜNÜ DAYANıŞMA MITINGINE BEKLIYORUZ"   15:31   İMAMOĞLU`NUN X HESABıNA ERIŞIM ENGELI... ÖZGÜR ÖZEL: “ÇOĞUNLUK ENERJISININ VERDIĞI GÜÇLE BU DIJITAL DARBEYE DE DIRENIRIZ, PÜSKÜRTÜRÜZ”   10:37   TÜRKIYE BAROLAR BIRLIĞINDEN, DIYARBAKıR`DA SALDıRıYA UĞRAYAN AVUKATA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "MESLEKTAŞıMıZA YÖNELEN BU CÜRETIN CEZASı EN AĞıR ŞEKILDE VERILMELIDIR"   10:32   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, `KENT KATıLıMı BULUŞMALARı`NA DEVAM EDIYOR   10:17   SILIFKE BELEDIYESI, ILÇE GENELINDE YOL YAPıM VE BAKıM ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   09:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN “4. ULUSLARARASı TARSUS FESTIVALI” IÇIN DEĞERLENDIRME TOPLANTıSı   09:26   TARSUS BELEDIYESI, "ORMANDA ŞENLIK" OYUNU ILE ÇOCUKLARA ÇEVRE BILINCI AŞıLıYOR  
 
     
 
 
image

Okunma : 659  Tarih : 24.07.2024  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Lozan ve Bitmek Bilmeyen Dedikodular

  LOZAN VE BİTMEYEN DEDİKODULAR
  “Hasta Adam” denilerek bitirilmek istenen, bitmek üzere olan veya bitmiş bir imparatorluğun külleriyle yedi düvelin canını yakan bir Kurtuluş Savaşından sonra kurulan Türkiye Cumhuriyetinin tüm dünya tarafından tanınması anlamına gelen Lozan Antlaşması ile ilgili söylenen şeyler, neredeyse antlaşmanın önüne geçer hale geldi.
  “Lozan başarı değil hezimettir” “Lozan 100 yılı kapsayacak şekilde yapıldığı için 2023 yılında bir anlamı kalmayacaktır” “Lozan’da Musul ve Kerkük, bilerek topraklarımıza katılmamıştır” “Sınırımıza çok yakın olan pek çok ada Lozan’da Yunanistan’a verilmiştir” gibi “seç, beğen, al” türünden söylemlerin arkası kesilmiyor.
  Birkaç gün önce bir vatandaşın “Kurtuluş Savaşı diye bir şey yapılmadı. Padişahlığa son vermesi ve hilafeti kaldırması için Mustafa Kemal’e yabancı ülkeler tarafından talimat verildi. Bunun karşılığında devletin başına geçmesi kabul edildi” diyecek kadar saçmalaması üzerine, tarih bilgim çok derin olmadığı halde bu konuyu yazma gereği duydum.
  Azımsanmayacak kadar insan aklına geleni söylediğine göre bu konuda ben de bir şeyler yazma gereği duydum.
  Bir bakıma “Laf olsun, torba dolsun” durumuna katkı sunmak istedim yani.
  Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra; "Sevr'i görüp Lozan'a razı olmadık" aslında "Sevr'i yırtıp atarak, Sevr'i yazanlara Lozan'ı imzalattık"
  Sevr'le yok edilmek istenen Osmanlı İmparatorluğu'nun yerine Lozan'la Çağdaş Uygarlık yolunda ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduk çünkü.
  Lozan, başarı değil hezimet olsaydı; ilk cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve son cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan “Lozan, bu ülkenin tapu senedidir” anlamına gelen ortak bir cümle kurmazdı herhalde.
  Lozan, 100 yıllık olsaydı, antlaşma metninde yazardı. Bu tür antlaşmalarda, gizli kapaklı maddeler olmaz çünkü.
  Musul ve Kerkük’te,  İngiliz ordusu, hır çıkarmak için beklerken Doğu Anadolu Bölgemizde isyan olayları yaşanmasaydı sonuç daha farklı olurdu bence.
  Lozan’da, ada verilmemiş, tam tersine iki ada geri alınmıştır.
  Buraya kadar yazdıklarım aslında, tarihçilerin bilgi ve belgelerle ortaya çıkaracakları gerçekler olmalıydı. Ancak benim ülkemde, herkes her şeyi çok iyi bildiği için “Ağzı olan, konuşuyor”
  Keşke tarihimize ve tarihçilerimizin açıklamalarına gereken önemi verseydik, verebilseydik. Kimi tarihçilerimiz de tarihi çarpıtmak yerine belgeler neyi söylüyorsa onu söyleseydi.
  Kabul etsek de etmesek de, bana göre; dünyanın gelmiş geçmiş en büyük imparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu’dur.
  Aynı şekilde, en büyük Kurtuluş Savaşını yapan ve yedi düvele diz çöktüren tek lider de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.
  Lozan ise, Kurtuluş Savaşımızın ve “Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedidir”
  “Aslında Kurtuluş Savaşı yapılmadı” diye başlayan cümleler ise olsa olsa “deli saçması” olur. Bu deli saçmasına, 100 yıl sonra belki inanalar çıkar ama babasını, dedesini Kurtuluş Savaşı sırasında şehit verenler güler geçer.
  Birkaç gün önce benim köylüm olan bir densiz “Atatürk, kahraman değil haindir. Çünkü Lozan hezimettir” diye yazmış.
  Sevr; “İstanbul’un ve Boğazların İngilizler tarafından yönetilmesi, kapitülasyonların sürmesi, borçlarımızı nasıl ödeyeceğimize alacaklı ülkelerin karar vermesi, ülkemizin kuşa döndürülmesi ve içimizden birkaç devlet çıkarılması, azınlıklara özel ayrıcalıklar tanınması” ve bunun gibi birçok şeyi içeren bir antlaşmaydı.
  Lozan ise; İstanbul ve Boğazların Türkiye Cumhuriyeti tarafından yönetilmesi, kapitülasyonların kaldırılması, borçlarımızın bizim planladığımız şekilde ödenmesi, azınlıklar yerine ülkemize bağlı kalan her yurttaşın vatandaş olarak eşit haklara kavuşması” ve bunun gibi birçok şeyi içeren bir antlaşmaydı.
  Sevr’in bölünmeyi, Lozan’ın bütünleşmeyi temsil ettiğini anlayamayan biri için bir şey söylemeye gerek yoktu aslında. Ancak ben, Sevr ile Lozan’ı karşılaştırmanın, “sapla samanı karıştırmak” olduğuna dikkat çekmek için birkaç cümle de olsa yazmak istedim.
Özetlemek gerekirse “Sevr, yok etmeye çalışmanın ve boyun eğdirmenin, Lozan ise var olmak için başkaldırmanın yok etmeye-boyun eğdirmeye çalışanlara tükürdüğünü yalatmanın belgesidir.”
 

 

 

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA