3 Ekim 2025 Cuma

18:52   “BIR TUĞLA DA GELECEĞE”: MERSIN BAROSU’NDAN EĞITIME ANLAMLı DESTEK   17:59   MAHALLELERIN SESI MERSIN’DE YANKıLANDı: BÜYÜKŞEHIR’DEN MUHTARLARA TAM DESTEK   15:24   AFAD: MARMARA DENIZI’NDE MARMARAEREĞLISI TEKIRDAĞ AÇıKLARıNDA 5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLDU   15:22   KEMAL AKKURT: "AÇıLıM POLITIKALARı TBMM’DE IKTIDAR CEPHESININ ISTEDIĞI ANAYASAL DÜZENLEMELERE KURBAN EDILMEMELIDIR"   15:21   FILISTIN’DEN SUMUD FILOSU’NA MÜDAHALESINE KıNAMA: İSRAIL ULUSLARARASı HUKUKU IHLAL EDIYOR   15:19   MATTIA AHMET MINGUZZI DAVASıNDA 5’INCI DURUŞMA...    12:30   GÜLCAN KıŞ: "HER ÇOCUK 140 BIN LIRA BORÇLA DOĞUYOR"   12:27   AYŞE BARıM’ıN TAHLIYESINE BAŞSAVCıLıKTAN ITIRAZ   12:25   KÜRESEL SUMUD FILOSU’NA SALDıRıNıN ARDıNDAN AVRUPA KENTLERINDE GENIŞ ÇAPLı PROTESTOLAR DÜZENLENDI   12:23   İSRAIL DıŞIŞLERI BAKANLıĞı, KÜRESEL SUMUD FILOSU’NDAKI AKTIVISTLERIN "SıNıR DıŞı EDILECEĞINI" DUYURDU   12:22   KÜRESEL SUMUD FILOSU’NA AIT BIR TEKNE GAZZE KARA SULARıNA GIRDI   15:12   TARSUS BELEDIYESI’NDEN MARKETLERE SıKı DENETIM   15:09   GÜLCAN KıŞ GÜNDEME TAŞıDı, BAKANLıK MERSIN’I HATıRLAMAK ZORUNDA KALDı   15:07   MERSIN BARO BAŞKANı ÖZDEMIR’DEN, İL EMNIYET MÜDÜRÜ YıLMAZ’A ZIYARET   14:52   ÜRETICI EBRU SONGÜL EL EMEĞINI MARKAYA DÖNÜŞTÜRDÜ   14:50   DAVULTEPE KÜLTÜR VE YAŞAM MERKEZI HALKıN HIZMETINE SUNULDU   13:12   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN HALK SAĞLıĞı İÇIN ÇÖP KONTEYNERLERINDE DEZENFEKTE ÇALıŞMASı   16:57   ZAFER HAVALIMANı: ZAFER MI ZARAR Mı?   16:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’DEN ‘YÖNETIM SISTEMLERI EĞITIMI’   16:49   AKDENIZ BELEDIYESI KÜLTÜR SANAT EVLERI KURS BAŞVURULARı BAŞLADı  
 
     
 
 
image

Okunma : 2644  Tarih : 31.07.2025  E-Mail : bilgi@mersinerji.com

 
Salim DOĞAN

TÜRK, KÜRT, ARAP

TÜRK, KÜRT, ARAP

FEDERASYONUN AYAK SESLERİ

Türkiye cumhuriyeti devleti Türk, Kürt, Arap devleti değildir. Türkiye cumhuriyeti dosdoğru bir TÜRK devletidir. O nedenle de devletin adı Türkiye’dir. Türk’ün yurdu demektir. Türkler devlet kurarken hiçbir milletten yardım almadan kendi iradesiyle devlet değil devletler kuran bir millettir. Türkiye cumhuriyeti aşina soyundan gelen 24 boydan oluşan Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlettir. Türkler tarih boyunca imparatorluklar kurmuş bir millet olarak kendisine özgü kültürüyle laik yaşam biçimini her devlette vurgulamıştır. Türkler demokratik yaşam biçimiyle diğer milletlere örnek olmuş dünya milletlerine demokrasiyi tanıtmıştır.

Dünyada 225 devlet olduğu bilinmektedir. Bu devletlerin her birinin yapısı farklıdır. Devleti oluşturan birlikteliklerde farklıdır. Kimi devletler farklı kültürlerin bir araya gelmesiyle kurulmuş federasyon sistemiyle yönetilmektedir. Irk birliği yanında inanç birliğine dayalı birçok devlet biçimi de vardır. Bir de ekonomik çıkarlara dayalı devletler vardır. Ancak bu devletlerin içerisinde ulus devletlerin yeri çok farlıdır. Ulus devletleri oluşturan milletler kültür etkileri gereği sağlam yapılıdır. En büyük özelliği emperyalizme karşı olmasıdır. İşte onun için emperyalizmin korkulu rüyası olan ulus devletler içerisinde Türkiye’nin yeri çok farklıdır. Çünkü emperyalizmi yenen bir liderin verdiği ulusal kurtuluş savaşı sonrası kurulmuş bir devlet olması sebebiyle önem kazanmaktadır.

Dünyada belli başlı devletleri kuran milletlerin adıyla anılmaktadır. İngilizlerin kurduğu İngiltere, Fransızların kurduğu Fransa, Çinlilerin kurduğu Çin Halk Cumhuriyeti, Rusların kurduğu Rusya, Yunan halkının kurduğu Yunanistan, Arapların kurduğu Arabistan Türkiye’yi kuran Türk millet gibi. Her devletin sosyolojik yapısı gereği egemen millet neyse onun adını alması, onun dilini kullanması, onun kültürünü yaşaması ve hakim olması gibi. Bu devletlerin hiç birisi homojen değildir. Hepsinin sosyolojik yapısında alt kültürden halklar yaşamaktadır. Her devlette etnik kimliğe sahip insanlar yaşamaktadır. Ancak bu etnik kimliğe sahip halklar hakim sınıfın, egemen sınıfın yani devleti kuran asli unsurun egemenliğini kabul etmesi ve buna uyması gereklidir. Egemen unsurun diline, tarihine, töresine uyumlu yaşamak zorundadır.

Türkiye Cumhuriyeti Türk milletinin kurduğu egemen bir devlettir. Türkler de egemen bir millettir. Tarihte kurduğu on altı laik ve egemen devlet gibi. Birçok gazeteci, profesör, konuşmacının televizyonlarda yaptığı konuşmalarda sürekli Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez kardeşiz gibi söylemlerinin sosyolojik anlamda bir değeri yoktur. Çünkü Türk kurucu unsurdur, asli unsurdur, egemen millettir. O nedenle etnik bir unsurla asli unsuru bir tutmak sosyolojik bir hata olur. Elbette Türkiye’de yaşayan alt kültürden etnik kimliğe sahip halklar yaşamaktadır. Bu etnik kimliğe sahip halklar kendi dilini, kültürünü yaşaması kadar doğal hiçbir şey olamaz. Ancak eğitim dili Türkçedir. Egemenliğin en önemli argümanı dildir. Dilini kaybeden egemenliğini kaybeder. Türkiye topraklarında yaşayan Oğuz boyları tarihin her döneminde olduğu gibi bazı fetret dönemleri yaşamaktadır. İç cephenin güçlenmesi bakımından son derece önemli olan yurttaşlık bilinci bilimsel bir norm çerçevesinde yurttaşlara anlatılmalıdır. Yurttaş kavramı çok etkin bir kavramdır ulusal sınırlar içerisinde her bireyin eşitliği üzerine inşa edilmiştir. Her bir yurttaş ayrılmaksızın her kademede eşit şartlarda yaşaması kaçınılmazdır.

Türk, Kürt, Arap birlikteliği eşit haklara sahip federal bir yapıyla uygulanabilir. Bu birliktelikte yurttaş yoktur. Ümmet vardır ümmetin yurdu, bayrağı, sınırları ve milleti olmaz. Çünkü ümmet her devletin içindeki inanç temeline dayalı birlikteliği temsil etmektedir. Bu söylem mevcut durumun yok edilmesi, ortadan kaldırılması demektir. Türk kimliği tarif edilirken bunun bir ırk adı olmadığı kültürel birlik olduğu söylenmektedir. Doğrudur elbette kültürel birlik olmadan ırk olamaz. Burada amaç Türk ırkını yok sayılmaktır. “Türk, öğün, çalış, güven” diyen Emperyalizmin ölüsünden bile korktuğu adam Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü iyi okumalı

NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE.

 

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA