26 Mayıs 2024 Pazar

19:35   EMEKLILER İZMIR`DE MEYDANLARA ÇıKTı   18:52   SINAN ATEŞ`IN EŞINDEN SUIKASTE ILIŞKIN YENI IDDIA: "ERAY ÖZYAĞCı`NıN İSTANBUL`A GÖTÜRÜLMEK YERINE BOLU`DA GIZLENDIĞINE DAIR KUVVETLI ŞÜPHE VAR"   16:32   DERVIŞOĞLU, SEÇIMLERIN YENILENECEĞI AKSARAY GÜZELYURT`TA... "HAZıM TURAN`ı BELEDIYE BAŞKANı OLARAK YANıMıZA GÖNDERIN"   15:53   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK: “BU YASAKLAMALARıN BIR AN ÖNCE SONA ERMESI GEREKIYOR”   15:40   FATIH ERBAKAN, YOZGAT`TA PARTISININ KAZANDıĞı BELEDIYELERI ZIYARET ETTI   15:33   NUMAN KURTULMUŞ`TAN YENI ANAYASA AÇıKLAMASı: "İNŞALLAH TBMM`NIN 28. DÖNEMI KENDI ÜZERINE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERINE GETIRIR"   15:19   CUMARTESI ANNELERI, 1000`INCI HAFTADA GALATASARAY MEYDANı`NDA: “DEVLETIN ALıP GÖTÜRDÜĞÜ SEVDIKLERIMIZI ISTIYORUZ”   15:10   HILVAN HALKı 2 HAZIRANDA IKINCI KEZ SANDıĞA GIDECEK...   14:59   ABB`NIN KPSS KAMPı... 5 YıLDıR KPSS`YE HAZıRLANAN ÖĞRENCI: "BIR SÜRÜ ISRAF YAPıLıYOR NIYE BIZ GENÇLERIN UMUTLARıNDAN HAYALLERINDE TASARRUF YAPıLıYOR?"   14:25   VOLKAN DEMIR: "2023 YıLıNDA SADECE SUPER MARIO`NUN DÜNYADAKI GELIRI, TÜRKIYE`NIN TÜM FIKRI MÜLKIYET HAKLARı KULLANıM GELIRININ 3 KATı"   14:12   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL, GÜLSÜN BOR VE ALTAN FEYMAN`ıN CENAZE TÖRENINE KATıLDı   13:36   DEVLET BAHÇELI`DEN MHP VE ÜLKÜ OCAKLARı ILE ILGILI ELEŞTIRILERE YANıT: "HIÇ KIMSE BIZLERE ADALET VE HUKUK HATıRLATMASı YAPACAK KADAR DÜRÜST DEĞIL"   13:17   DEPREMZEDELERIN "ADALET NÖBETI"NE POLIS MÜDAHALESI... AĞıRBAŞ: ``BIZ BU TÜRKIYE`NIN VATANDAŞı DEĞIL MIYIZ, BIZE YAPıLAN HAKSıZLıK DEĞIL MI?``   13:17   İNSAN HAKLARı PERSPEKTIFINDEN 6 ŞUBAT DEPREMLERI KONFERANSı... "DEVLET VE IKTIDAR HALKıMıZı KADERIYLE BAŞ BAŞA BıRAKTı"   12:42   29 EKIM KADıNLARı DERNEĞI`NDEN ÖZGÜR ÖZEL`E: "HER 200 BIN NÜFUSA EN AZ BIR CINSEL ŞIDDET KRIZ MERKEZI AÇıLSıN"   12:03   AKP YÖNETIMINDEKI KOÇARLı BELEDIYESI`NE AIT HARABEYI ANDıRAN FıRıNDA EKMEK ÜRETILMIŞ... CHP`LI YENI BAŞKAN ARıCı:`` BU PISLIK IÇINDE KOÇARLı HALKıNA EKMEK YEDIRMIŞLER``   11:59   GAMZE AKKUŞ İLGEZDI, MASAK`ıN 2023 RAPORUNU DEĞERLENDIRDI: "TÜRKIYE KARA PARA CENNETINE DÖNDÜ"   11:50   "İŞTIRAK HALINDE KAMU KURUMU ALEYHINE DOLANDıRıCıLıK" SUÇU IDDIASıNıN BELGESININ NOTER`DE KAYıT ALTıNA ALıNDıĞı ÖNE SÜRÜLDÜ   11:47   CAN ATALAY`DAN CUMARTESI ANNELERI MESAJı: "ONLARıN YÜZÜ SUYU HÜRMETINE AYAKTA DURUYOR BU DÜNYA"   11:45   VAHAP SEÇER, CHP YENIŞEHIR İLÇE ÖRGÜTÜ DANıŞMA KURULU TOPLANTıSı`NA KATıLDı  
 
     
   

FAO: Açlığı 2030 yılına kadar bitirmek için ekstra çabalar gerekiyor..


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün yayınlanan son raporunda "Yoksul yanlısı kalkınma, eşitsizliği azaltma ve savunmasız insanları koruma yolunda ilave teşvik çabaları olmadan 2030 yılına gelindiğinde 600 milyondan fazla insan hala yetersiz besleniyor olacak.” denildi.

 

Tarih : 24 Şubat 2017 Cuma 23:51   Okunma : 2340

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) bugün yayımlanan raporu insanoğlunun gelecekte kendini besleme yeteneğinin doğal kaynaklar üzerindeki yoğunlaşan baskılar, giderek artan eşitsizlik ve iklim değişikliğinin yansımalarından dolayı ciddi tehlike altında olduğu uyarısında bulundu.

“Gıda ve Tarımın Geleceği: Eğilimler ve Meydan Okumalar” başlıklı rapor son 30 yılda küresel açlığın sona erdirilmesi için çok ciddi ve önemli mesafe alınmasına rağmen “gıda üretiminin genişlemesi ve ekonomik büyümenin çoğu kez doğal çevre üzerinde ağır maliyetleri de beraberinde getirdiğini” bildirdi.

Rapor “Yeryüzünü kaplayan ormanların neredeyse yarısı gitti. Yeraltı kaynak suları da hızlıca tükeniyor. Biyoçeşitlilik de derinden aşındı.” tespitinde bulunurken, FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva rapora yazdığı girişte bunun neticesinde “eğilimin böyle devam etmesi durumunda gezegensel sınırların baskın çıkabileceğini” söyledi.

2050 yılına kadar yaklaşık 10 milyar insana ulaşması beklenen dünya nüfusu, ekonomik büyümenin makul seviyede gerçekleştiği bir senaryoda, zaten doğal kaynaklar üzerinde yoğunlaşmış olan baskılar, tarımsal üretime talebi yüzde 50 civarında arttıracak.

Rapor, insanların büyük bir bölümünün, devam eden küresel besidüzen geçişinin sonucu olarak daha az tahıl tüketeceğini ve daha çok oranda et, mevye, sebze ve işlem görmüş gıda yiyor olacağını ve bu durumun da daha çok ormanın yok edilmesi, toprak aşınması ve sera gazı emisyonuna yol açacağını söylüyor.

Raporda “İklim değişikliği gıda üretimini her anlamda etkileyecek.” denildi. Bunlar daha fazla yağış değişkenliği ve sel baskını ile kuraklık sıklığında artış anlamına geliyor.

Rapor; gıda sistemlerine yatırım ve onları yeniden düzenlemek için zorlama olmadan çok sayıda insanın 2030 yılına varıldığında hala aç olacağı uyarısında bulundu. 2030 yeni Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde (SHD) kronik gıda güvensizliği ve kötü beslenmenin tamamen önlenmesi hedefi konulmuştu. FAO raporunda “Yoksul yanlısı kalkınma, eşitsizliği azaltma ve savunmasız insanları koruma yolunda ilave teşvik çabaları olmadan 2030 yılına gelindiğinde 600 milyondan fazla insan hala yetersiz besleniyor olacak.” denildi. Rapora göre hatta şu andaki çabaların ilerleme hızı açlığı 2050 yılında bile bitirmeye yetmeyecek.

Tarımda kullanılan toprak ve su kaynağını genişletmenin kapsamı sınırlı olduğu düşünüldüğünde, artan gıda talebini karşılamak için üretim artışı ağırlı olarak üretimdeki iyileştirmeler ve kaynakların etkin kullanımından gelmek zorunda. Ancak bazı mahsuller için verim artışının artık olumlu yönde değişmediğine dair endişe veren işaretler var. Rapora göre 1990’lardan bu yana mısır, pirinç ve buğdayda verim artışı küresel seviyede yıllık yüzde 1 civarında gerçekleşiyor.

Dünyanın; toprağın, suyun ve diğer üretim araçlarının daha verimli kullanıldığı ve fosil yakıtı kullanımını keskin şekilde düşüren, tarımsal sera gazı emisyonlarını şiddetli şekilde kesen, biyoçeşitliğinin büyük oranda korunduğu ve israfın azaldığı daha sürdürülebilir gıda sistemlerine geçmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan rapora göre bu durum, tarım ve tarımsal gıda sistemlerine daha fazla yatırım yapmayı gerektiriyor. Yatırımın yanında yenilikleri teşvik etmek, sürdürülebilir üretimin arttırılmasını desteklemek ve su kıtlığı ve iklim değişikliğiyle daha iyi mücadelede yollar bulmak için araştırma ve geliştirmeye daha fazla harcama yapmayı da içeriyor.

Raporun, dayanıklılık ve üretimi hızlandırmanın yanındabununla eşit derecede kritik olarak gördüğü bir diğer konu ise, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki çiftçileri şehirdeki pazarlara bağlayacak gıda arz zincirleri yaratmak.
Paylaş :
Etiketler :  fao, Açlığı 2030 yılına kadar bitirmek için ekstra çabalar gerekiyor, anayasa, hayır.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA