15 Mayıs 2024 Çarşamba

16:47   MGM HAVA TAHMİN UZMANI MURAT ACAR: HAFTA SONU BATI KESİMLERDEN BAŞLAYARAK HAVA SICAKLIKLARI ARTACAK   16:14   AYHAN BORA KAPLAN DAVASI KAPSAMINDA GİZLİ TANIĞIN İSMİNİ VERDİĞİ 4 POLİS GÖZALTINA ALINDI   16:11   SAADET- GELECEK GRUBUNDAN İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE AÇIKLAMA   15:05   MERSİNLİ SANATÇILAR ‘UZAKLAR’DAN DÖNDÜ   14:16   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER KORKUSUZ KAHRAMANLARLA BİR ARAYA GELDİ   12:31   DEM PARTİ`DEN KOBANİ DAVASI İÇİN ÇAĞRI   11:38   MSB: "GARA VE HAKURK`TA 12 PKK`LI TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   11:03   TÜRKİYE`DE DOĞURGANLIK HIZI SON 22 YILDA 2,38 ÇOCUKTAN, 1.51 ÇOCUĞA DÜŞTÜ   10:11   MERSİN’DE DANS VE RİTMİN BÜYÜSÜYLE ENGELLER BİR KEZ DAHA AŞILDI   09:57   MERSİN’DE 19 MAYIS, RUHUNA YAKIŞIR ŞEKİLDE KUTLANACAK   22:44   CHP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRIKULU: "DEDAŞ BÖLGEDEKİ ÇİFTÇİLERE BÜYÜK ZULÜM UYGULUYOR"   22:31   DEM PARTİ ANKARA İL ÖRGÜTÜ`NDEN KOBANİ AÇIKLAMASI: ”BU ÇIKMAZDAN GERİ DÖNÜN, DİYALOG VE MÜZAKERELERİN, BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇIN”   22:11   CAN ATALAY İÇİN İSTANBUL ADLİYESİ ÖNÜNDEN ADALET ÇAĞRISI... TİP GENEL BAŞKANI BAŞ: "ADINDA ADALET OLAN BU PARTİ TÜRKİYE`DE ADALETİ KATLEDEREK VAR OLUYOR"   21:36   İYİ PARTİ `KAMUDA İSRAFIN ARAŞTIRILMASINI` İSTEDİ... İYİ PARTİ`Lİ KARAKAŞ: "BU PAKET KAMUDAKİ İSRAFIN İTİRAFIDIR"   21:19   TBMM GENEL KURULU`NDA İKTİDARIN REDDETTİĞİ ÖNERGELER TARTIŞMA YARATTI... "AKP GRUBU`NUN ADI BUGÜNDEN SONRA `REDGİLLER` OLMALI"   20:20   TBMM`DE DEM PARTİ VE AKP`LİLER ARASINDA İLİÇ TARTIŞMASI... KORDU`DAN KARSLI`YA: "SORUMLULUKLARI VAR, SAVUNMA PSİKOLOJİSİYLE CEVAP VERMESİNLER"   19:37   ODTÜ`LÜ MİLLETVEKİLİ KONURALP`TEN ODTÜ REKTÖRLÜĞÜ`NE TEPKİ: "ÖĞRENCİLER HAKKINDA AÇILAN SORUŞTURMALAR DURDURULMALI, BARIŞÇIL EYLEMLERİNE VE TALEPLERİNE SAYGI GÖSTERİLMELİDİR"   19:02   HAKKARİ BELEDİYE BAŞKANI AKIŞ: "KAYYIM TARAFINDAN BELEDİYE BÜTÇESİNDEN AKP`Lİ ADAYIN SEÇİM KAMPANYASI İÇİN 29 MİLYON 939 BİN TL HARCANMIŞ"   17:55   CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI`NDAN 18 MAYIS`TA DÜZENLENECEK SARAÇHANE MİTİNGİNE KATILIM ÇAĞRISI   17:47   OSMAN KAVALA DAVASINDA YARGILAMANIN YENİLENMESİ TALEBİNİ YENİ HEYET DEĞERLENDİRECEK  
 
     
   

İçtüzük Değişikliği TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edildi, İşte Detaylar...


AKP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın, TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

 

Tarih : 10 Ekim 2018 Çarşamba 16:58   Okunma : 1489

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, atandıkları tarihten sonra yapılan ilk birleşimde and içecek. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığı bilgiye göre, 

  • Danışma Kurulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı veya görevlendireceği başkanvekili başkanlığında siyasi parti grup başkanları veya başkanvekillerinden kurulacak.

  • Plan ve Bütçe Komisyonu ile Dilekçe Komisyonu üyeleri de diğer komisyonlarda görev alabilecek.

  • Bir siyasi parti grubu, komisyonlarda kendisine düşen kontenjandan Genel Kurulca seçilmiş bir üyenin yerine başka bir isim bildirebilecek. Bu durumda Genel Kurulca işaret oyuyla seçim yapılacak.

  • Komisyon toplantıları, TBMM üyelerine, Cumhurbaşkanı yardımcılarına, bakanlara, bakan yardımcılarına ve üst kademe kamu yöneticilerine açık olacak.

  • Komisyonlarda TBMM üyeleri, yürütme adına Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve bakan yardımcıları söz alabilecek, ancak komisyon üyeleri dışında kimse değişiklik önergeleri veremeyecek ve oy kullanamayacak. 

  • Her milletvekili, üyesi olmadığı bir komisyonun belgelerini görüp okuyabilecek.

  • Komisyona havale edilen evrak, komisyon başkanlığınca bastırılarak veya elektronik iletişim kanalları kullanılarak mesai saatlerinde veya genel kurulun çalışma saatleri içerisinde komisyon üyelerine dağıtılabilecek.

  • TBMM Genel Kurulunun gündemi, "Başkanlığın Genel Kurula sunuşları', 'Özel gündemde yer alacak işler', 'Seçim', 'Oylaması yapılacak işler', 'Meclis soruşturması raporları', 'Genel görüşme ve Meclis araştırması yapılmasına dair öngörüşmeler', 'Kanun teklifleri ile komisyonlardan gelen diğer işler"den oluşacak.

  • Danışma Kurulunun teklifi ve Genel Kurulun onayı ile "Genel görüşme ve Meclis araştırması yapılmasına dair öngörüşmeler" için haftanın belli bir gününde belli bir süre ayrılabilecek.

  • Başkanlıkça lüzum görülen hallerde, "Kanun teklifleri ile komisyonlardan gelen diğer işler"in görüşme sırası Danışma Kurulunca Genel Kurula teklif olunabilecek.

  • Esas komisyonlar ve kanun teklifi sahiplerinin bu konu ile ilgili istemleri de Danışma Kurulunda görüşülecek. Bu husus ayrıca elektronik ilan panosunda ilan edilecek.

  • Başkanlığa gelen kanun teklifleri, resmi tezkereler ve komisyon raporları ile yazılı soru, genel görüşme, Meclis araştırması, Meclis soruşturması önergeleri, gelen kağıtlar listesinde yayımlanacak. Bunlardan Genel Kurula sevk edilenler bu listede ayrıca belirtilecek. Başkanlığa geliş tarihleri de ayrıca gösterilecek. 

  • Gelen kağıtlar tatile rastlamadığı takdirde, cumartesi ve pazar günleri hariç her gün internette yayımlanacak ve ilk birleşim tutanağına eklenecek.

EN ÇOK ÜÇ KİŞİYE GÜNDEM DIŞI SÖZ VERİLECEK

Görevde bulunan veya görevinden ayrılmış olan cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında görevleri ile ilgili suç işledikleri iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle Meclis soruşturması açılması istenebilecek. Parlamenter hükümet sisteminde görev yapmış başbakanlar ve bakanlar hakkında da bu hükümler uygulanacak.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, Meclis Genel Kurulunda duyurulmasında zaruret görülen olağanüstü hallerde, beşer dakikayı geçmemek üzere başkanın takdiri ile en çok üç kişiye gündem dışı söz verilecek.

Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar olağanüstü acele hallerde gündem dışı söz isterse başkan bu istemi yerine getirecek. Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların açıklamalarından sonra siyasi parti grupları birer defa ve onar dakikayı aşmamak üzere konuşma hakkına sahip olacak. Grubu bulunmayan milletvekillerinden birine de beş dakikayı geçmemek üzere söz verilecek.

Bütçe sunuş konuşmasını yürütme adına cumhurbaşkanı yardımcısı veya bir bakan yapacak.

Bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerinin görüşüldüğü Genel Kurul oturumlarına yürütme adına cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar katılabilecek, görüş bildirebilecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar veya zorunlu durumlarda bakan yardımcıları ve üst kademe kamu yöneticileri, olağanüstü hal durumlarında Meclis Başkanının daveti üzerine bilgilendirme yapmak üzere Genel Kurul oturumlarına katılabilecek. Sayıştay Başkanı veya yetkilendireceği daire başkanı ya da üye, gerektiğinde TBMM'de açıklama yapabilecek.

Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, bakan yardımcıları ve üst kademe kamu yöneticileri, kapalı oturumlarda bulunabilecek.

Bir yasama döneminde sonuçlandırılamamış olan kanun teklifleri hükümsüz sayılacak ancak TBMM üyeleri bu teklifleri yenileyebilecek. Yenilenen teklifin tümü üzerindeki görüşmelerden sonra önceki dönemlere ait rapor ve metinler, açıkça belirtilmek kaydıyla komisyonca benimsenebilecek.

Yasama dönemi başında, önceki dönemde verilmiş yazılı soru, Meclis araştırması, genel görüşme ve Cumhurbaşkanınca bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen kanunlar hükümsüz sayılacak.

Bir yasama döneminde sonuçlandırılamamış olan yürürlükteki Kanun Hükmündeki Kararnameler hükümsüz sayılmayacak ve bunlar hakkında kanun teklifleri hakkındaki hükümler uygulanacak.

Yürürlükten kaldırılan Kanun Hükmündeki Kararnamemeler, bir raporla Genel Kurula sunulmadan işlemden kaldırılamayacak.

Anayasa gereğince, TBMM'nin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlı olan antlaşmalar, Cumhurbaşkanınca TBMM'ye genel gerekçesiyle sunulacak.

TBMM Başkanı bu antlaşmaları Genel Kağıtlar listesinde yayımlayacak. Antlaşmaların gelen kağıtlar listesinde yayımından itibaren milletvekilleri tarafından antlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi verilebilecek.

Bu teklif, diğer kanun tekliflerinin tabi olduğu usule göre işlem görecek.

Genel veya özel af ilanını içeren tekliflerin Genel Kurulda kabulü, TBMM üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile mümkün olacak.

"Ölüm cezalarının yerine getirilmesine dair kanun tasarıları ile genel veya özel af ilanını içeren kanun tasarı ve teklifleri" başlıklı TBMM İçtüzüğü'nün 92'nci maddesi, "Genel veya özel af ilanını içeren kanun teklifleri" şeklinde değiştirildi.

Gerekli çoğunluk, söz konusu tekliflerin afla ilgili maddelerinde ve tümünün oylamasında ayrı ayrı aranacak. Teklif hakkında verilen genel veya özel af ilanını içeren değişiklik önergesinin kabulü halinde, kabul için gerekli beşte üç çoğunluğun tespiti için bu önergenin oylanması açık oylama suretiyle tekrarlanacak.

İçtüzüğün "Bilgi Edinme ve Denetim Yolları" başlığı, kısmın birinci bölümünün başlığı ise "Yazılı soru" şeklinde değiştirildi.

Değiştirilen içtüzüğün 96'ncı maddesine göre, yazılı soru, kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile yazılı olarak cevaplanmak üzere milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibaret olacak. Yazılı soru önergelerine belge eklenemeyecek. 

Yazılı soru önergesi, sadece bir milletvekili tarafından imzalanacak ve Başkanlığa verilecek.

Başkan, içtüzük şartlarına uygun gördüğü önergeleri gelen kağıtlar listesinde yayımlayacak ve ilgili cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanlara gönderecek.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA