40. Baro Başkanları Toplantısı, 11 Ocak 2019 tarihinde Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ile birlikte 66 baro başkanı, TBB Yönetim ve Disiplin Kurullarının katılımıyla Türkiye Barolar Birliği'nde gerçekleştirildi. Toplantıda baro başkanları, toplumsal şiddetle mücadele konusunda başlatılan seferberlik kapsamında acil eylem planı ve izlenecek yol haritası hakkında öneriler sundu. Yeşilboğaz konuşmasında, “Zihniyet dönüşümünün sağlanıp şiddetin önlenmesi için, öncelikle toplumsal huzuru kemiren olguların, hukuksuzlukların ve adaletsizliklerin ortadan kaldırılması gerekmektedir” dedi.
TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun açılışını yaptığı toplantının gündem maddeleri kapsamında;Yargı Reformu Strateji Belgesinin birinci paketinin değerlendirilmesi, takip eden paketler için yapılacak çalışmalar, toplumsal şiddetle mücadele konusunda başlatılan seferberlik kapsamında acil eylem planı ve izlenecek yol haritası hakkında öneriler, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan arabuluculuk sınavı, arabulucuların sicili ile özlük iş ve işlemlerinin TBB ve barolar tarafından yürütülmesi konusunda değerlendirme, karşı yan vekalet ücretlerinin yatırılması sırasında gelir tevkifatı yapılması, ücretli avukatların haklarının korunması bakımından meslek kurallarında değişiklik yapılması ve avukatlara ek sosyal güvenlik hizmetleri sağlanması konusunda kaynak yaratılması, Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında, baroların yapması gerekenler ve avukatların bu konudaki sorumlulukları ele alındı.
“LAİK HUKUK DEVLETİ İLKELERİNDEN VAZGEÇİLMEYE YÖNELİK GİRİŞİMLERİN KARŞISINDAYIZ”
Toplantıyı değerlendiren Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Toplantıda, baroların ve avukatların meslek meseleleri kadar, ülke meselelerinde de etkin rol alması ve karşı duruş göstermesi gerektiğini vurguladık. Özellikle son dönemde Cumhuriyetin ilke ve yöntemlerinden uzaklaşılarak, âdeta İslam Devleti yaratılmaya yönelik eylemler başlatılmıştır. İslam Anayasası yazılması, faizsiz bankacılık sistemi adı altında Resmi Gazete’de yayınlanan kurallar, laik demokratik hukuk devleti ilkelerinden vazgeçilmeye yönelik girişimlerdir. Bunlara da baroların karşı duruş göstermesi gerekiyor” dedi.
Toplumsal şiddetle mücadele konusunda başlattıkları seferberliğe, tüm baroların ve avukatların tam destek vermesi gerektiğini belirten Yeşilboğaz, “Toplumumuzda kadın, erkek, çocuk ve hatta hayvanlar bile şiddetin hedefi haline geldi. Zihniyet dönüşümünün sağlanıp şiddetin önlenmesi için, öncelikle toplumsal huzuru kemiren olguların, hukuksuzlukların ve adaletsizliklerin ortadan kaldırılması gerekmektedir” ifadesini kullandı.
Toplantıda özellikle, sigorta ve aracılık hizmeti verdiği iddia edilen aracı firmalarla hukuki mücadelenin kapsamı ve yöntemleri konuşularak, onlarla işbirliği yapan avukatların hukuki ve disiplin durumları değerlendirildi. Vatandaşın mağdur olmaması için bu tür firmalarla mutlaka mücadele edilmesi için çözüm önerileri masaya yatırıldı. Avukatların hakkaniyetli ve düzenli bir sosyal güvencelerinin hiçbir zaman olmadığı daha önceden topluluk sigortasına bağlıyken, yaşadıkları mağduriyetin sonradan 4b'li olarak daha da arttığını gözlemledikleri belirtilerek, daha çok prim ödeyip daha az maaş aldıkları ve bunun bir an önce yasal mevzuatla giderilmesi, emeklilik haklarının hâkimlik savcılık sosyal güvencesi ile eşitlenmesi gerektiği ifade edildi.