15 Temmuz 2025 Salı

15:20   SILIVRI’DE EKREM İMAMOĞLU’NU ZIYARET EDEN MANSUR YAVAŞ: “DURUŞMA CANLı YAYıNLANSıN. İDDIALARı, SAVUNMALARı HERKES GÖRSÜN”   14:50   İBB MECLISI’NDE TARTıŞMA... BAŞKANVEKILI NURI ASLAN’DAN MHP’LI BAŞKANVEKILI AYHAN’A TEPKI   14:49   TUTUKLU AVUKAT PEHLIVAN’DAN AVUKATLARA VE BAROLARA ÇAĞRı: "SAVUNMA HAKKı IÇIN YARıN SILIVRI’DE OLUN"   14:47   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKIYE’NIN BIRINCI PARTISIYLE MUHATAP OLAN, BIRINCI PARTISIYLE MUHATAP OLDUĞUNU BILEREK KONUŞACAK”   14:46   EKREM İMAMOĞLU: "15 TEMMUZ’DA, DEMOKRASIYE SAHIP ÇıKARKEN ŞEHIT OLAN VATANDAŞLARıMıZı RAHMETLE ANıYORUM"   14:40   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “TÜRKIYE İCRALıK VATANDAŞLAR ÜLKESI OLDU!”   09:27   ADANA’DA SEÇIMIN TARIHI BELLI OLDU   09:25   TOROSLAR’DA “KARDEŞ GÖÇERLER YÖRÜK ETKINLIĞI”NE GERI SAYıM BAŞLADı   09:22   TÜRKIYE’DEN DÜNYAYA YAYıLAN GÜVENIN ADı; TRIMBOX 18 YAŞıNDA   09:20   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN 20 BIN KIŞIYE AŞURE İKRAMı    23:49   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE MECLISI’NIN TEMMUZ AYı 1. BIRLEŞIMI GERÇEKLEŞTIRILDI   21:19   BU MILLET DIZ ÇÖKMEDI, ASLA ÇÖKMEYECEK   21:16    MEZITLI’DE KıRSAL MAHALLE YOL SEFERBERLIĞI BAŞLATıLDı   21:14   BÜYÜKŞEHIR MERCAN BILIM MERKEZI’NDE ÇOCUKLARA AFET EĞITIMI VERILIYOR   21:10   BÜYÜKŞEHIR 5 MAHALLEYI BIRBIRINE BAĞLAYAN BEYDILI GRUP YOLUNA GÜVENLI VE KONFORLU DOKUNUŞ GETIRDI    21:05   DENIZ YÜCEL: “MANAVGAT RÜŞVET KUMPASıNıN BAŞ AKTÖRÜ ENGIN TÜTER, CENGIZ COŞAR VE HÜSEYIN CEM GÜL KESIN IHRAÇ ISTEMIYLE DISIPLINE SEVK EDILDI”   14:04   AHMET ÖZER’E TAHLIYE KARARı... ALI MAHIR BAŞARıR: "KENT UZLAŞıSı’NDAN BELEDIYELERIMIZE ATANAN KAYYıMLAR DERHAL ÇEKILMELI"   10:01   ŞILE BELEDIYE BAŞKANı KABADAYı TUTUKLANDı...GÖKAN ZEYBEK: “MILLETIMIZ SANDıK GÜNÜ GELDIĞINDE IRADESINE DOKUNANLARA DERSINI VERECEK”   01:05   BAŞKAN SEÇER VE MERAL SEÇER, MERSIN CEMEVI TARAFıNDAN DÜZENLENEN AŞURE PROGRAMı’NA KATıLDı   20:09   BÜYÜKŞEHIR’IN ZAFER KUPASı’NDA 42 TAKıM ŞAMPIYONLUK İÇIN MÜCADELE VERECEK  
 
     
   

Yüksek tansiyon nelere, hangi hastalıklara yol açar? Çarpıntı ve baş ağrısına sebep olur mu


Yüksek tansiyonu teşhis etmek tansiyon ölçümü yapmak kadar basittir. Çoğu doktor ya da hastane, kan basıncını rutin bir ziyaretin parçası olarak kontrol eder. Yüksek tansiyonun yaygın bir rahatsızlık olması nedeniyle de vatandaşlar “Yüksek tansiyonun sebep olduğu hastalıklar nelerdir?” ve “Yüksek tansiyon baş ağrısı yapar mı?” sorularının yanıtını araştırıyorlar. Peki, yüksek tansiyonun zararları nelerdir ve hangi hastalıklara neden olur

 

Tarih : 8 Şubat 2020 Cumartesi 23:12   Okunma : 4313

Tansiyonunuz yükselirse, doktorunuz birkaç gün veya hafta boyunca daha fazla tansiyon ölçümü yapmanızı isteyebilir. Sadece bir ölçümden sonra hipertansiyon tanısı nadiren verilir. Doktorunuzun sürekli bir sorunun kanıtını görmesi gerekir. Çünkü bulunduğunuz ortam, doktor ofisinde olarak hissedebileceğiniz stres gibi artan kan basıncına katkıda bulunabilir. Ayrıca, kan basıncı seviyeleri gün boyunca değişir.

Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, tansiyonunuz sağlıksız seviyelere yükseldiğinde ortaya çıkar. Kan basıncı ölçümünüz, kan damarlarınızdan ne kadar kan geçtiğini ve kalp pompalarken kanın karşı karşıya kaldığı direnç miktarını dikkate alır.

Dar arterler direnci arttırır. Arterleriniz ne kadar darsa, tansiyonunuz o kadar yüksek olur. Uzun vadede, artan basınç kalp hastalığı da dahil olmak üzere sağlık sorunlarına neden olabilir.

Hipertansiyon oldukça yaygındır. Aslında, yönergeler son zamanlarda değiştiği için, Amerikalı yetişkinlerin neredeyse yarısına yüksek tansiyon teşhisi konması bekleniyor.

Hipertansiyon tipik olarak birkaç yıl boyunca gelişir. Genellikle herhangi bir belirti fark etmezsiniz. Ancak semptomlar olmasa bile, yüksek tansiyon, özellikle beyin, kalp, gözler ve böbreklerde kan damarlarınıza ve organlarınıza zarar verebilir.

YÜKSEK TANSİYON HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?

Erken teşhis önemlidir. Düzenli tansiyon ölçümleri size ve doktorunuza herhangi bir değişiklik fark etmenize yardımcı olabilir. Kan basıncınız yükselirse, doktorunuz sayının yükselip yükselmediğini veya normal seviyelere düşüp düşmediğini görmek için birkaç hafta boyunca kan basıncınızı kontrol etmenizi isteyebilir.

Hipertansiyon tedavisi hem reçeteli ilaçları hem de sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini içerir. Durum tedavi edilmezse, kalp krizi ve inme gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

YÜKSEK TANSİYON BAŞ AĞRISI YAPAR MI?

Yüksek tansiyonu, bir tansiyon aleti kullanmadan ölçmek zor olabilir. Kan basıncı tehlikeli derecede yüksek olmadıkça birçok insan semptomları yani belirtileri yaşamaz.

Semptomlar yüksek tansiyon ile ortaya çıktığında, şiddetli bir baş ağrısı olabilir. Yüksek tansiyon belirtileri olduğundan şüphelenen kişiler bu belirtileri görmezden gelmemelidir. Haberimizde, yüksek tansiyonun ne zaman baş ağrısına neden olabileceği ve ek semptomların ne olabileceği yer almaktadır.

 

Yüksek tansiyona bağlı baş ağrıları tipik olarak kafanın her iki tarafında da görülür.

Baş ağrısı, nabız atma eğilimindedir ve fiziksel aktivite ile daha da kötüleşir. Yüksek tansiyon kan-beyin bariyerini etkilediğinden baş ağrısına neden olabilir.

YÜKSEK TANSİYON KAFADA BASINÇ YAPAR MI?

Hipertansiyon, beyinde aşırı baskıya neden olabilir, bu da bu organdaki kan damarlarından kan sızmasına neden olabilir. Bu, ödem veya beynin şişmesine neden olur, çünkü beyin kafatasının içinde oturur ve genişleyecek alanı yoktur.

Şişlik beyne daha fazla baskı yapar ve baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, konfüzyon, halsizlik, nöbetler ve bulanık görme gibi semptomlara neden olur. Bir kişi kan basıncını düşürmek için tedavi olursa, semptomları genellikle bir saat içinde düzelir.

Yüksek tansiyonu olan herkesin semptomları görülmez. Sonuç olarak, yüksek tansiyon sessiz bir katil olarak bilinir.

Kan basıncı hızla ve ciddi bir şekilde arttığında, tipik olarak 180/120 veya daha yüksek okumalara kadar, bu hipertansif kriz olarak bilinir.

Bir kişinin tehlikeli derecede yüksek tansiyonu varsa, ancak başka semptomları yoksa, duruma hipertansif aciliyet denir. Ek semptomlar yaşıyorlarsa, hipertansif bir acil durumdur.

YÜKSEK TANSİYON BELİRTİLERİ VE ZARARLARI NELERDİR?

Tansiyon yükselmesi nefes darlığı yapar mı ve yüksek tansiyonun gözdeki belirtileri gibi konular çok sık araştırılıyor. Tansiyon yükselmesi nefes darlığı yapar mı sorusu da bunlara ek olarak araştırılan konular arasında yer alıyor.

Paylaş :
Etiketler :  YÜKSEK TANSİYON, HİPERTANSİYON

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA