18 Eylül 2025 Perşembe

12:03   “MECLIS’TE YOK, MANŞETTE VAR!”   11:55   MANOLYA PARKı YEPYENI YÜZÜYLE AKDENIZ’E NEFES OLACAK!   11:47   YUMURTALıK’TA TARıMA TEKNOLOJIK DOKUNUŞ: ÇIFTÇILERE MAKINE VE TUZAK DESTEĞI   10:21   SILIFKE’NIN EN İŞLEK CADDESI YEPYENI ASFALTıYLA HAYAT BULDU   22:53   “FILISTIN KAN AĞLARKEN DOLMABAHÇE’DE TRUMP’ıN OĞLU ILE PAZARLıK YAPıYORLAR”   21:50   MANSUR YAVAŞ’TAN SERT TEPKI: “DÜŞÜNCEYI TUTUKLAYAMAZSıNıZ!”   21:42   MECLIS’TE AKADEMISYENLERDEN BARıŞ ÇAĞRıSı: “TORUNLARıMıZ İÇIN ÇÖZÜM ÜRETMELIYIZ”   21:22   BAŞKAN YıLDıZ’DAN SAĞLıKLı YAŞAM VE YEŞIL ULAŞıM MESAJı   20:54   MERSIN’DE HAREKETIN HAFTASı: SAHILDEN ZIRVEYE SAĞLıKLı YAŞAM RÜZGÂRı   20:33   MHP’DEN SERT TEMIZLIK: BAYRAMPAŞA OPERASYONUNDA GÖZALTıNA ALıNAN İKI İSIM PARTIDEN İHRAÇ EDILDI   15:08   YUMURTALıK’TA EĞITIMDE DEVRIM: ÜCRETSIZ LGS KURS MERKEZI AÇıLDı!   14:49   AKDENIZ’DE ATıKLA SAVAŞ 7/24 DEVAM EDIYOR: ÇÖP TAKSILERLE TEMIZLIKTE YENI DÖNEM!   14:38   “VATANDAŞ KIRAYA ÇALıŞıYOR”: GÜLCAN KıŞ’TAN BARıNMA KRIZI VE ENFLASYON GERÇEKLERINE SERT TEPKI   09:31   32 MERKEZDE ÜCRETSIZ EĞITIM, SOSYAL DESTEK VE GELECEĞE GÜVENLI ADıMLAR   22:32   BAŞKAN VAHAP SEÇER: “BU YATıRıM SADECE ALTYAPı DEĞIL, GELECEĞE ATıLAN IMZADıR”   15:29   TOROSLAR BELEDIYESINDEN ÇUKUROVA MAHALLESI’NE ESTETIK DOKUNUŞ   15:27   MEZITLI’DE AVRUPA HAREKETLILIK HAFTASı ETKINLIKLERI BAŞLADı   14:53   YENIŞEHIR BELEDIYESI “ÇÖP EV” NITELIĞINDEKI MESKENDEN BIR KAMYON ÇÖP ÇıKARDı   14:50   MERSIN’DE ANNE VAHŞETI   14:48   ALI MAHIR BAŞARıR: "SAYıN KıLıÇDAROĞLU ARTıK DAVALARıN BITTIĞINI, ÖNÜMÜZE BAKMAMıZ GEREKTIĞINI SÖYLEMELIDIR"  
 
     
 
 
image

Okunma : 75258  Tarih : 24.10.2019  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Serdar  ERKAN

BİR ARSLANKÖY(YÖRÜK) DÜĞÜN GELENEĞİ “OKUNTU” VE “ATKI”...

Arslanköy’de çoğunlukla güz aylarında, düğün öncesi,  davetiye ile birlikte bir küçük hediye paketi alırsınız. 

Bu paketi merakla açarsınız. İçinden düğün sahibinin size gönderdiği ,bir hediye de çıkar. 

Bu hediye,  davet edilenin yaşı, cinsiyeti  ve toplumsal statüsüne göre;  başyazması, seccade, masaörtüsü, elbezi,havlu, gömlek, mendil vb olabilir. 

Çıcukluğumda, evlenecek çağa gelen genç kızlar ve ailesi, köyde uzun kış aylarında “okuntu”yu kendi el emeği göz nuru örerek veya dantellerle işleyerek hazırlarlardı.
Ancak günümüzde artık, bunun yerine hazır alınan havlu, gömlek vb hediyeler paketlenerek davetiye ile birlikte gönderiliyor.

 “Okuntu” ile düğüne davet edilenler, bir anlamda düğüne gitmek durumundadır.

Eskiden köyde üçgün-üç gece kına geceleri ile yapılan düğünler, günümüzde mevsim ve hava şartlarına göre, ya Arslanköy’de açık havada, veya Mersin’de bir gece kiralanan salonda çoğunlukla aynı gecede   “kına ritüeli” ve ardından “atkı” ile yapılmaktadır. “Atkı” merasiminde (veya kentdeki ismiyle takı) da düğüne gelen davetliler tarafından, evlenecek gençlere,  ekonomik güçleri ölçüsünde altın, para, ev eşyası katkısı yaparlar. Takı merasiminden farklı olarak, “atkı”da katkı veren kişinin ismi, yaptığı katkının türü ve miktarı, atkı merasimini  yürüten kişi tarafından mikrofonla aynı anda anons edilir. 
Bu merasim , düğün yeri veya salonun ortasında, yeni evli çiftlerin yanyana oturduğu masanın önünde  yapılır.Atkı merasimi sırasında toplanan para veya altın,  düğün sahiplerinin güvendiği kişiler tarafından  herkesin huzurunda dikkatle sayılır ve tasnif edilir. 
Yeni evli çiftlerle, bir tür dayanışma örneği olan atkı merasiminde, anonsu yapan kişinin bu konudaki “becerisi” atkı ‘ya katılımı ve toplanacak atkıyı  artırır. Atkı merasimi tamamlanınca toplanan para veya hediyelerin tamamı davetlilere anons edilir. Genellikle, atkı merasimi sonrasında davetliler, gençleri ve ailelerini tebrik ederek düğünden ayrılırlar, o nedenle atkı merasiminin zamanlaması da önemlidir.
Arslanköy’ün geleceği açısından çok yıkıcı etkileri olan ” 1946 Hadisesi” nden beri, siyasi ayrışma nedeniyle kahvehanelerini  bile ayırmış olan Arslanköylüler,  okuntu gönderme,düğünde, atkı merasiminde ve cenazelerde  hiç bir ayrım yapmadanbiraraya gelirler ve çok güzel bir dayanışma örneği sergilerler. 
Bu nedenle “okuntu gönderme” ve “atkı merasimi” Arslanköy’ün dayanışma ruhunu atakta tutan en önemli geleneklerden biridir.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA