5 Haziran 2024 Çarşamba

15:48   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÜRETICIYE BIR MÜJDE DAHA   15:44   CHP TARSUS KADıN KOLLARı İLÇE BAŞKANı FIGEN ACıYIYEN’DEN TEŞEKKÜR MESAJı   15:40   AKİB, YÜZDE 35 ARTıŞLA 1,65 MILYAR DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTIRDI   15:21   AKDENIZ’DEN KAYYUM İÇIN HAKKARI İLE DAYANıŞMA ÇAĞRıSı: HALKıN IRADESINI GERI VERIN!   15:04   YKS`YE GERI SAYıM BAŞLADı...    15:01   CHP HEYETI, HAKKARI`YE GELDI   14:43   MERSIN YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT: “‘UYUTMA` ADı ALTıNDA HAYVANLARıN ÖLDÜRÜLMESINI KABUL ETMIYORUZ"   14:32   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL KAYYUM ATAMASıNA BIR KEZ DAHA TEPKI GÖSTERDI   13:29   TUNCER BAKıRHAN`DAN BAKAN YERLIKAYA`YA: "YA SOYLU GIBI `SUÇIŞLERI BAKANı` OLARAK ALGıLANACAKSıNıZ YA DA IŞINIZI HUKUKA GÖRE YAPACAKSıNıZ"   12:03   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN KURS MERKEZLERI`NDE YKS ÖNCESI SON DENEME SıNAVı YAPıLDı   11:57   SILIFKE BELEDIYESI, YOL YAPıM VE ONARıM ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   11:39   CHP`NIN `EMEK MITINGI`NIN TARIHI BELLI OLDU   11:11   BAHÇELI, HAKKARI BELEDIYE BAŞKANı`NıN GÖREVDEN ALıNMASı VE KAYYUM ATANMASıNA DESTEK VERDI   09:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, HAŞERE ILE MÜCADELEDE TıBBI VE AROMATIK BITKILERI DE KULLANıYOR   09:35   GEZI`DE GÖZÜNÜ KAYBEDEN SARıKAYA`Yı VURAN POLIS HALA BULUNAMADı   09:30   BAKAN YERLIKAYA: "GÖÇMEN KAÇAKÇıLıĞı OPERASYONLARıNDA 63 ORGANIZATÖR YAKALANDı, 38`I TUTUKLANDı"   07:33   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ZEYBEK, TBB SEÇIMLERI ÖNCESI PARTILERLE GÖRÜŞTÜ   22:34   VAN`DAKI KAYYUM PROTESTOSUNA POLIS MÜDAHALESI: 5 GÖZALTı   22:05   28 BARODAN ORTAK AÇıKLAMA: "KAYYUM UYGULANMASıNA SON VERILMELI"   21:26   DOĞU VE GÜNEYDOĞU`NUN BIRÇOK KENTINDE EYLEM VE ETKINLIKLER YASAKLANDı  
 
     
 
 
image

Okunma : 1256  Tarih : 25.2.2017  E-Mail : bilgi@mersinerji.com

 
Hayrettin DİNÇ

Organik bilinç

Küreselleşme iyi bir şey mi, kötü mü, pek anlaşılır değil. Bir yandan dünyayı büyük bir pazara dönüştürüp bizi kıyasıya rekabet ettiriyor, tükettikçe tükettiriyor diğer yandan dünyayı ayaklarımızın altına seriyor insanları birleştiriyor, görece demokratikleştiriyor. Çevre ve sağlık bilinci açısından değerlendirdiğimizde, küreselleşme bizim gibi ülkelerde bir tür batılılaşma etkisi gösteriyor.

Siyasilerin ekonomik nedenlerle batıya entegrasyon çabaları, belki de kimyasal kullanımını sınırlayan, dönüştürülebilirliği ve atık rejimini önemseyen batılı üretim anlayışının ülkemize de yavaş yavaş yerleşmesine neden olacak.

Batı dünyası, pazarlamada ekolojik argümanları sıkça kullanmakta. Ürünlerinin çevreyi kirletmediğini ve atıkların çevre yararına değerlendirildiğini reklam aktivitelerinde adeta tüketicilerin gözlerine sokmaktalar. Avrupa Birliği, çevre ajansları ve çevre direktifleriyle kapitalizmin çevre üzerindeki olumsuz etkileriyle mücadele ederken başlangıçtaki “kirleten öder” mantığıyla yetinmeyip “eko-etiket” ve “eko-denetim” gibi zorlayıcı unsurları da devreye sokarak devletleri disiplin altına almayı başardı. Amaç, havayı suyu ve toprağı korumak. Belki hedef daha büyük; var olmak.

Hastalık koşullarında aklımıza getirdiğimiz “Sağlık her şeyin başı” deyimi var olmanın ilk şartını çok güzel vurgular. Artık sağlıklı yaşam için temiz hava, temiz toprak ve temiz suya dördüncü bir faktör eklendi; “temiz gıda”. Ya da çok bilinen adıyla “sağlıklı beslenme”. Nüfus artışıyla artmak zorunda olan tarım üretimi, gücü elinde bulunduranlar aracılığıyla ne yazık ki çareyi GDO’lu üretim ve kimyasal mücadelede buldu. İnsan yaşamında 30-40 yıl uzun süre; ancak aklı selim, insanlığın bu süreçte bozulan sağlık dengesini yani özürlü sayısındaki artışı, kanser hastalığının yaygınlaşmasını ve bir alerji yüzyılının başlamak üzere oluşunu çabuk fark edip temiz gıda üretimine çözüm buldu; organik üretim.

Gerçi organik üretim, toprakları tüm ülkelerden önce bozulmaya başlayan kapitalizmin dominantı ABD’de 50’li yıllarda münferit uygulamalarla çoktan başlamıştı ama bunu standartlarla çerçevelemek batı uygarlığının diğer ülkelerinin de sahiplenmesini gerektirdi. 70’lerde Almanya’da Bioladen’lerle başlayan günümüze kadar tüm Avrupa’ya yayılan süreç böyle başladı.

Yerleşim alanlarının, otoyolların ve konvansiyonel üretiminin uzağında kimyasal ilaç kullanmadan kurallara dayalı tarım yapmak gerekiyordu. Organik üretim’in hem dünyayı ele geçirmiş konvansiyonel ürünlerle birlikte yürütülebilmesi (zira toprakların hemen dönüşmesi ve bir anda konvansiyonel üretimden vazgeçmek imkansızdı) hem de ayırt edilebilmesi gerekliydi. Bunun için onay yetkisi kanunlarla çerçevelenerek özel kuruluşlara verilmiş bir çözüm bulundu; sertifikasyon. Tüm organik üretim süreci ekim aşamasından hasada kadar takip edilmeli, bir belgeyle de sabitlemeliydi. Böylece organik tarım eşittir yönetilebilir tarım haline dönüştü.

Artık anneler bebeklerine konvansiyonel tarım ürünleri yedirmek istemiyorlar. Organik tüketen insanlar lezzetleri yeniden yakaladıklarını düşünüyorlar. Mahallelerde organik ürün satan mağazaların sayısı her gün artıyor. İstisnaları saymazsak ülkemizde Şişli organik pazarıyla 9 yıl önce başlayan organik tüketim bilinci, onlarca organik semt pazarı ve sayıları 50’ye yaklaşan organik mağaza’ya ve yüzlerce organik e-marketin var olmasına yol açtı.

Sorumlu bireyler olarak üzerimize düşen, organik tüketerek organik üretimi teşvik etmeliyiz. Organik üretimin toprağımızı dolayısıyla yeraltı sularımızı koruduğunu unutmamalıyız. Organik tüketerek bozulan ekosistemi düzeltmeye katkıda bulunduğumuz gibi kendi bağışıklık sistemimizi de güçlendirerek zamansız ölümleri azaltırız. Son tahlilde hiç unutulmamalıdır ki organik tüketimi de sertifikalı ürünlerle sürdürmeliyiz.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA