19 Nisan 2026 Pazar

18:30   TRUMP’TAN İRAN’A HÜRMÜZ BOĞAZı MUHTıRASı! ’BIZE ŞANTAJ YAPAMAZLAR’   18:10   MADEN İŞÇILERI ANKARA KAPıSıNDA: ’BU DÜZEN KARA DÜZEN!’ CHP’LI KARASU’DAN SERT TEPKI   18:01   SIYASETIN GÜNDEMINE BOMBA GIBI DÜŞEN ’BÜYÜKELÇI’ ÇıKıŞı: FATIH ERBAKAN’DAN ÇOK SERT ’NOTA’ ÇAĞRıSı!   17:52   TARSUS’UN BIN YıLLıK LEZZET SıRLARı KAYıT ALTıNDA! SOFRALARıN VAZGEÇILMEZIYDI, ŞIMDI GELECEĞE MIRAS KALıYOR   16:40   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ATAŞEHIR OPERASYONU SONRASı ZEHIR ZEMBEREK AÇıKLAMA: ’İHALE BILE YAPMADı, NEYLE SUÇLAYACAKSıNıZ?’   16:09   MEB ÖNÜNDE TARIHI YÜRÜYÜŞ: "OKULLAR HAPISHANEYE DÖNÜŞTÜRÜLEMEZ!" BAKAN TEKIN’E SERT İSTIFA ÇAĞRıSı   14:24   TÜRKIYE’NIN MART AYı KARNESI AÇıKLANDı: GAZETECILIK ’SUÇ’ SAYıLDı, ERIŞIM ENGELLERI REKOR KıRDı!   11:12   TÜRKIYE’DE BORÇ KRIZI ALARM VERIYOR: HER HANEYE BIR İCRA DOSYASı Mı DÜŞÜYOR?   09:10   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA DEV DALGA: 6 YENI TUTUKLAMA! TUTUKLU SAYıSı 8’E YÜKSELDI   02:30   ATAŞEHIR BELEDIYESI’NDE ŞAFAK OPERASYONU: ONURSAL ADıGÜZEL VE 18 KIŞI GÖZALTıNDA!   01:20   OKULLARDA SILAHLı ŞIDDET ALARMı! CHP’LI KARASU’DAN MEB ÖNÜNDE SERT ÇıKıŞ: ’ÇOCUKLAR ARTıK GÜVENDE DEĞIL!’   01:19   KULLANıLMAYAN EVLER İÇIN KATı ATıK BEDELI ÖDENMEYECEK: İŞTE MECLIS’TEN ÇıKAN KRITIK KARARLAR!   16:19   İRAN: HÜRMÜZ BOĞAZı TICARI GEMILERE AÇıLDı   16:18   ZEYNEL EMRE: "MILLI EĞITIM BAKANı TOPLUMU KUTUPLAŞTıRMAK YERINE OKULLARDAKI BU ŞIDDET OLAYLARıNA EĞILMELIDIR"   16:17   KAHRAMANMARAŞ VALILIĞI: "AYSER ÇALıK ORTAOKULU’NUN TÜM ÖĞRENCI VE PERSONELININ EĞITIM-ÖĞRETIM FAALIYETLERINE ŞEHIT TEBERNUŞ ÖZLER ORTAOKULU BINASıNDA DEVAM ETMESINE KARAR VERILMIŞTIR"   14:56   ÖZGÜR ÖZEL, BARSELONA’DA ÖNCEKI FILISTIN BAŞBAKANı IŞTIYYE ILE GÖRÜŞTÜ   14:53   SAĞLıK MESLEK ÖRGÜTLERI: "HASTANELER SAVAŞ ALANı DEĞILDIR!"   14:46   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASı... ESKI TUNCELI VALISI TUNCAY SONEL AÇıĞA ALıNDı   14:33   MEZITLI’NIN HAFıZASı, TAŞ MEKTEP’TE YENIDEN HAYAT BULUYOR   13:36   8’INCI CUMHURBAŞKANı TURGUT ÖZAL, VEFATıNıN 33’ÜNCÜ YıLıNDA KABRI BAŞıNDA ANıLDı  
 
     
 
 
image

Okunma : 1177  Tarih : 7.06.2021  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Yeni Anayasa ve Seçim Yasası

  YENİ ANAYASA VE SEÇİM YASASI
  Alınan tüm önlemlere karşın, Koronavirüs tehlikesi sürüyor.
  Bir yandan devletin bir bakanı, politikacıları zan altında bırakırken, diğer yandan bir Organize Suç Örgütü lideri, eski ve yeni devlet adamları hakkında suçlamalarda bulunurken biz "Yeni Anayasa ve Yeni Seçim Yasası" ile uğraşıyoruz.
  Böyle olunca da, gündeme oturan sorular; "Seçim barajı, kaç olmalı?" "Erken seçim, olacak mı, olmayacak mı?" "Millet İttifakının, cumhurbaşkanı adayı kim olacak?" oluyor.
  Bu durum karşısında, Marmara Denizi isyan etmiş olacak ki; salyasını bırakmaya başladı. Deniz Salyası, hepimizin geleceğini ilgilendiren bir sorundur ve gereken doğru önlemler, bir an önce alınıp uygulanmazsa ileride koronavirüs gibi büyük bir tehlike olmaya adaydır. 
  Marmara Denizi'ndeki salyanın, kısa bir süre sonra; Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'e de yayılacağı -gün gibi- ortadayken, gündemdeki sorunun, daha çok "Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kim Olacak?" olarak yansıtılması, sizin aklınıza yatıyor mu?
  Ortada, bir Erken Seçim kararı yokken, "Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kim Olacak?" tartışmasını, sürekli gündemde tutmak; Pandemi koşullarında, toplum olarak yaşadığımız sıkıntıların konuşulmasını, ana gündem olmaktan çıkarmak mı? Yoksa, "Millet İttifakı doğru bir aday çıkarırsa, Cumhur İttifakı adayı seçimi kaybedebilir" endişesi mi? Ya da, benim tahmin edemediğim başka bir şey mi?
  Koronavirüs tehlikesi nedeniyle, vatandaşın içinde bulunduğu durum ortadayken ve ülkenin onca sorunu varken "Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kim Olacak?" tartışmasının, bu kadar uzatılmasını ben, anlayamıyorum çünkü.
  Seçim, 2023 yılının Haziran ayında yapılırsa "Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden aday olup olamayacağı" da tartışma konusu olunca kafam, iyice karışıyor.
  Değiştirilecek olan Seçim Yasasının tamamına ve Yeni Anayasa tartışmalarına başka bir yazımda değinmek üzere bu yazımda; seçim barajı, %5 olursa neler yaşanacağına değinmek istiyorum.
  Adalet ve Kalkınma Partisinden, Milliyetçi Hareket Partisine "Ülke barajını aşsın" diye verilen oylar geri döner. Oylar, Cumhur İttifakı içerisinde kalacağı için ittifak, oyları -yaklaşık olarak- korunur. Ancak, Milliyetçi Hareket Partisinin oyları düşer.
  Cumhuriyet Halk Partisinden, Halkların Demokratik Partisine "Ülke barajını aşsın" diye verilen oylar geri döneceği için Cumhuriyet Halk Partisinden, Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül'ün partisine kayacak oyların yüzdesi telafi edilebilir.
  Halkların Demokratik Partisi, ilk kez toplumsal karşılığı kadar oy alır.
  İyi Parti de, toplumsal karşılığı kadar oy alır.
  Yüzde 6 civarında olan ve seçim barajı nedeniyle, şimdiye kadar Adalet ve Kalkınma Partisine verilen Milli Görüş oyları, Adalet ve Kalkınma Partisinden Saadet Partisine kayar ve Saadet Partisinin ülke barajını aşmasını sağlar.
  Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, seçime tek başına girerse baraj altında kalır. İki parti, bir ittifak kurarak seçime katılırsa ülke barajını aşar.
  Cumhur İttifakı, "Daraltılmış Bölge" olan bir Seçim Sistemi ile seçime gidilmesine neden olursa, seçmenler, Secim Sistemi ile sürekli oynayan Anavatan Partisine kestiği faturanın bir benzerini Cumhur İttifakına da keser ve seçim barajını düşürdüğü için kazandığı desteğe karşın Cumhur ittifakı iktidarı kaybeder.
  Ülkemizdeki seçmenlerin %30 kadarı, kararsız seçmenlerdir ve her seçimin sonucunu, onların oyu belirler.
  Bu seçmenlerin büyük bir çoğunluğu "Falanca partiye oy vermeyi düşünüyorum ama oy verebileceğim başka bir parti olursa oy vereceğim parti değişebilir" der.
  O nedenle, yapılacak ilk seçim "Cumhurbaşkanlığı Sistemi sürdürülsün mü? Yoksa Parlamenter Sisteme Dönüş mü yapılsın?" eksenine çekilirse; seçimi kazanan "Parlamenter Sistem yanlıları olur.
  Muhalefet Partileri, Parlamenter Sistemi geri getirmek yerine birbirleriyle didişerek daha çok milletvekili seçtirme yarışına girerse de seçimi, Cumhur İttifakı yeniden kazanır.

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA