24 Mart 2026 Salı

19:36   DOĞUBEYAZıT’TAKI ASKERI ARAÇ KAZASıNDA ŞEHIT SAYıSı 2 OLDU   19:32   İBB DAVASı’NDA 9. GÜN... TUTUKLU RESUL EMRAH ŞAHAN: "72 KATLı GÖKDELEN YAPMAK ISTEDILER, KARŞı ÇıKTıK. GÖRMEZDEN GELSEYDIM BUGÜN BURADA OLMAZDıM"   19:31   AYŞE TOKYAZ CINAYETI DAVASıNDA IKINCI DURUŞMA... CHP’LI NAZLıAKA: “AYŞE’NIN HAYKıRıŞı HAVADA ASıLı KALMAYACAK”   15:52   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL’DEN AK PARTILI MILLETVEKILLERINE: "ELINIZDEKI BELGELERI BIR GENEL BAŞKANA GÖTÜRECEKSENIZ, BU GENEL BAŞKANA DEĞIL, AK PARTI’NIN GENEL BAŞKANıNA GÖTÜRÜN KARDEŞIM"   15:50   CHP GRUP TOPLANTıSı... EMINE ÜLKER TARHAN CHP’YE DÖNDÜ   14:46   İBB DAVASı’NDA 9’UNCU GÜN... ALTAN ERTÜRK: "143 EYLEMDEN OLUŞAN IDDIANAMEDE, ÇEYREK EYLEMDEN DOLAYı 6 AYDıR BOŞU BOŞUNA ÇOCUKLARıMDAN UZAK TUTUKLUYUM"   13:45   GAZETECI HAKAN TOSUN’UN ÖLDÜRÜLMESINE ILIŞKIN IDDIANAME TAMAMLANDı... ŞÜPHELILERIN "AĞıRLAŞTıRıLMıŞ MÜEBBET" HAPIS CEZASıYLA CEZALANDıRıLMALARı ISTENDI   13:43   DILOVASı DAVASı... YAKıNLARıNı KAYBEDEN AILELER: "ADALETIMIZE GÜVENMEK ISTIYORUM, BÖYLE ADALET OLACAKSA OLMASıN"   10:55   EKONOMIDE ’İŞSIZLIK’ ALARMı! RAKAMLAR DUDAK UÇUKLATTı: TAM 2 MILYON 456 BIN KIŞI...   10:35   MERSIN’IN 2026 İKLIM KARNESI AÇıKLANDı: İŞTE ŞEHRIN EN GÜÇLÜ VE ZAYıF ALANLARı!   10:31   SILIVRI’DEN YÜKSELEN DOĞUM GÜNÜ MESAJı: "ASLA ALıŞMAYı KABUL ETMIYORUZ!"   10:10   İBB DAVASı’NDA BASıNA ’SES VE GÖRÜNTÜ’ ENGELI: "GERÇEKLER KARARTıLMAK İSTENIYOR!"   10:03   TKP’DEN RADIKAL ÇıKıŞ: "HALKıN ÇıKARı NATO’DAN ÇıKMAKTADıR!"   09:46   SILIFKE’DE TIYATRO RÜZGARı: 2 BIN 400 MINIK YÜREK ‘BISKÜVI ADAM’ İLE GÜLDÜ!   18:13   MERSIN’DE LOJISTIK KRIZI: "KONTAK KAPATMA NOKTASıNA GELDIK!"   16:34   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı HATIMOĞULLARı: “DEM PARTI’NIN BU SÜREÇTE NE TALEP ETTIĞI NETTIR, BIZLER KÜRT HALKıNıN BÜTÜN HAKLARıNıN TANıNMASıNı ISTIYORUZ”   16:33   İRAN: "ABD ILE HERHANGI BIR GÖRÜŞME YAPıLMıYOR; TRUMP’ıN AÇıKLAMALARı, ENERJI FIYATLARıNı DÜŞÜRMEYE YÖNELIK BIR ÇABANıN PARÇASı"   15:34   KATAR’DA ŞEHIT OLAN ASELSAN TEKNISYENLERI SÜLEYMAN CEMRE KAHRAMAN VE İSMAIL ENES CAN, ANKARA’DA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   15:33   ABD BAŞKANı TRUMP: "İRAN’A YÖNELIK HER TÜRLÜ ASKERI SALDıRıNıN 5 GÜNLÜK SÜREYLE ERTELENMESINE ILIŞKIN TALIMAT VERDIM"   14:24   CHP HEYETINDEN BIRGÜN GAZETESI’NE DESTEK ZIYARETI… MURAT EMIR: “İSMAIL ARı’NıN KASTEN YAPTıĞı BIR SUÇ VARSA O DA HALKıN VERGISINE SAHIP ÇıKMAKTıR"  
 
     
 
 
image

Okunma : 1165  Tarih : 7.06.2021  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Yeni Anayasa ve Seçim Yasası

  YENİ ANAYASA VE SEÇİM YASASI
  Alınan tüm önlemlere karşın, Koronavirüs tehlikesi sürüyor.
  Bir yandan devletin bir bakanı, politikacıları zan altında bırakırken, diğer yandan bir Organize Suç Örgütü lideri, eski ve yeni devlet adamları hakkında suçlamalarda bulunurken biz "Yeni Anayasa ve Yeni Seçim Yasası" ile uğraşıyoruz.
  Böyle olunca da, gündeme oturan sorular; "Seçim barajı, kaç olmalı?" "Erken seçim, olacak mı, olmayacak mı?" "Millet İttifakının, cumhurbaşkanı adayı kim olacak?" oluyor.
  Bu durum karşısında, Marmara Denizi isyan etmiş olacak ki; salyasını bırakmaya başladı. Deniz Salyası, hepimizin geleceğini ilgilendiren bir sorundur ve gereken doğru önlemler, bir an önce alınıp uygulanmazsa ileride koronavirüs gibi büyük bir tehlike olmaya adaydır. 
  Marmara Denizi'ndeki salyanın, kısa bir süre sonra; Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'e de yayılacağı -gün gibi- ortadayken, gündemdeki sorunun, daha çok "Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kim Olacak?" olarak yansıtılması, sizin aklınıza yatıyor mu?
  Ortada, bir Erken Seçim kararı yokken, "Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kim Olacak?" tartışmasını, sürekli gündemde tutmak; Pandemi koşullarında, toplum olarak yaşadığımız sıkıntıların konuşulmasını, ana gündem olmaktan çıkarmak mı? Yoksa, "Millet İttifakı doğru bir aday çıkarırsa, Cumhur İttifakı adayı seçimi kaybedebilir" endişesi mi? Ya da, benim tahmin edemediğim başka bir şey mi?
  Koronavirüs tehlikesi nedeniyle, vatandaşın içinde bulunduğu durum ortadayken ve ülkenin onca sorunu varken "Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kim Olacak?" tartışmasının, bu kadar uzatılmasını ben, anlayamıyorum çünkü.
  Seçim, 2023 yılının Haziran ayında yapılırsa "Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden aday olup olamayacağı" da tartışma konusu olunca kafam, iyice karışıyor.
  Değiştirilecek olan Seçim Yasasının tamamına ve Yeni Anayasa tartışmalarına başka bir yazımda değinmek üzere bu yazımda; seçim barajı, %5 olursa neler yaşanacağına değinmek istiyorum.
  Adalet ve Kalkınma Partisinden, Milliyetçi Hareket Partisine "Ülke barajını aşsın" diye verilen oylar geri döner. Oylar, Cumhur İttifakı içerisinde kalacağı için ittifak, oyları -yaklaşık olarak- korunur. Ancak, Milliyetçi Hareket Partisinin oyları düşer.
  Cumhuriyet Halk Partisinden, Halkların Demokratik Partisine "Ülke barajını aşsın" diye verilen oylar geri döneceği için Cumhuriyet Halk Partisinden, Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül'ün partisine kayacak oyların yüzdesi telafi edilebilir.
  Halkların Demokratik Partisi, ilk kez toplumsal karşılığı kadar oy alır.
  İyi Parti de, toplumsal karşılığı kadar oy alır.
  Yüzde 6 civarında olan ve seçim barajı nedeniyle, şimdiye kadar Adalet ve Kalkınma Partisine verilen Milli Görüş oyları, Adalet ve Kalkınma Partisinden Saadet Partisine kayar ve Saadet Partisinin ülke barajını aşmasını sağlar.
  Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, seçime tek başına girerse baraj altında kalır. İki parti, bir ittifak kurarak seçime katılırsa ülke barajını aşar.
  Cumhur İttifakı, "Daraltılmış Bölge" olan bir Seçim Sistemi ile seçime gidilmesine neden olursa, seçmenler, Secim Sistemi ile sürekli oynayan Anavatan Partisine kestiği faturanın bir benzerini Cumhur İttifakına da keser ve seçim barajını düşürdüğü için kazandığı desteğe karşın Cumhur ittifakı iktidarı kaybeder.
  Ülkemizdeki seçmenlerin %30 kadarı, kararsız seçmenlerdir ve her seçimin sonucunu, onların oyu belirler.
  Bu seçmenlerin büyük bir çoğunluğu "Falanca partiye oy vermeyi düşünüyorum ama oy verebileceğim başka bir parti olursa oy vereceğim parti değişebilir" der.
  O nedenle, yapılacak ilk seçim "Cumhurbaşkanlığı Sistemi sürdürülsün mü? Yoksa Parlamenter Sisteme Dönüş mü yapılsın?" eksenine çekilirse; seçimi kazanan "Parlamenter Sistem yanlıları olur.
  Muhalefet Partileri, Parlamenter Sistemi geri getirmek yerine birbirleriyle didişerek daha çok milletvekili seçtirme yarışına girerse de seçimi, Cumhur İttifakı yeniden kazanır.

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA