4 Mayıs 2026 Pazartesi

10:52   TÜRK BASKETBOLUNDA ‘ALTYAPı’ ALARMı! MSK KOORDINATÖRÜ NAMıK YAZLAR’DAN AVRUPA ÖRNEĞI: ’KENDIMIZI YENILEMELIYIZ’   10:50   MEHMET ŞIMŞEK’TEN ‘VARLıK BARıŞı’ VE ‘LÜKS YAŞAM’ ÇıKıŞı: 16 BIN KIŞI RADARDA!   10:28   MILYONLARCA ÇALıŞAN VE EMEKLI BU ÇAĞRıYı BEKLIYOR: ASGARI ÜCRET VE EMEKLI MAAŞLARıNA GÜNCELLEME TALEBI!   09:32   MERSIN’DE YENI KAZANÇ KAPıSı: SILIFKE’DE İLK HASAT BAŞLADı, ÜRETICIYE ALTERNATIF GELIR MÜJDESI!   01:23   AVRUPA’DA TÜRK AMBARGOSU! ÖZGÜR ÖZEL’DEN ŞAMPIYON VAKıFBANK VE ECZACıBAŞı’NA GURUR DOLU MESAJ   01:17   AVRUPA’DA TÜRK FINALI GURURU: ŞAMPIYON VAKıFBANK’A CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’DAN TEBRIK MESAJı!   23:59   İSTANBUL’DA TÜRK FINALI GURURU: DEV KUPAYı VAKıFBANK MÜZESINE GÖTÜRDÜ!   16:38   CHP’DE ‘ÖZKAN YALıM’ KARARı: YÜKSEK DISIPLIN KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANDı, İHRAÇ KARARı ÇıKTı!   13:52   DÜNYA BASıN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NDE TÜRKIYE ÇıKıŞı: ULUSLARARASı AF ÖRGÜTÜ’NDEN SERT ELEŞTIRI!   12:45   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BARıŞ VE DEMOKRASI VURGUSU: ’MÜCADELESINE ŞAHIDIZ’   19:38   MERSIN’DE MUSIKI RÜZGARı: SOLI TSM TOPLULUĞU GÖNÜLLERE DOKUNDU!   16:35   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI’NDE VAHAP SEÇER DÖNEMI!   16:25   BAŞKAN SEÇER’DEN ANKARA’DA ‘DEMOKRASI’ VE ‘ADALET’ MUHTıRASı: ‘HUKUK İKTIDARDAN ÜSTÜNDÜR!’   14:26   ALANYA’DA ÇIFTÇININ YÜZÜ GÜLDÜ: 100 ÜRETICIYE DEV DESTEK!   14:09   DERYA GRUP’TA 1 MAYıS COŞKUSU!   09:55   1 MAYıS’TA TAKSIM’DEN SERT MESAJ: ’BU YASAK SADECE BIR MEYDAN YASAĞı DEĞILDIR!’   09:25   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS MESAJı: ’YA ONURLU BIR YAŞAM YA BU KARA DÜZEN!’   02:58   İBB DAVASıNDA FLAŞ TAHLIYE KARARLARı! İNAN GÜNEY’DEN CEZAEVINDEN İLK MESAJ: ’TEK KIŞILIK ÖRGÜT ÜNVANı BANA KALDı’   01:01   İBB DAVASıNDA KRITIK TAHLIYE KARARı: 15 İSIM SERBEST BıRAKıLDı! CEZAEVI ÖNÜNDE DUYGUSAL ANLAR   22:44    MERSIN’DE TRAFIK ÇILESINE NEŞTER: DEV PROJE AÇıLDı!  
 
     
 
 
image

Okunma : 1184  Tarih : 7.06.2021  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Yeni Anayasa ve Seçim Yasası

  YENİ ANAYASA VE SEÇİM YASASI
  Alınan tüm önlemlere karşın, Koronavirüs tehlikesi sürüyor.
  Bir yandan devletin bir bakanı, politikacıları zan altında bırakırken, diğer yandan bir Organize Suç Örgütü lideri, eski ve yeni devlet adamları hakkında suçlamalarda bulunurken biz "Yeni Anayasa ve Yeni Seçim Yasası" ile uğraşıyoruz.
  Böyle olunca da, gündeme oturan sorular; "Seçim barajı, kaç olmalı?" "Erken seçim, olacak mı, olmayacak mı?" "Millet İttifakının, cumhurbaşkanı adayı kim olacak?" oluyor.
  Bu durum karşısında, Marmara Denizi isyan etmiş olacak ki; salyasını bırakmaya başladı. Deniz Salyası, hepimizin geleceğini ilgilendiren bir sorundur ve gereken doğru önlemler, bir an önce alınıp uygulanmazsa ileride koronavirüs gibi büyük bir tehlike olmaya adaydır. 
  Marmara Denizi'ndeki salyanın, kısa bir süre sonra; Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'e de yayılacağı -gün gibi- ortadayken, gündemdeki sorunun, daha çok "Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kim Olacak?" olarak yansıtılması, sizin aklınıza yatıyor mu?
  Ortada, bir Erken Seçim kararı yokken, "Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kim Olacak?" tartışmasını, sürekli gündemde tutmak; Pandemi koşullarında, toplum olarak yaşadığımız sıkıntıların konuşulmasını, ana gündem olmaktan çıkarmak mı? Yoksa, "Millet İttifakı doğru bir aday çıkarırsa, Cumhur İttifakı adayı seçimi kaybedebilir" endişesi mi? Ya da, benim tahmin edemediğim başka bir şey mi?
  Koronavirüs tehlikesi nedeniyle, vatandaşın içinde bulunduğu durum ortadayken ve ülkenin onca sorunu varken "Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kim Olacak?" tartışmasının, bu kadar uzatılmasını ben, anlayamıyorum çünkü.
  Seçim, 2023 yılının Haziran ayında yapılırsa "Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden aday olup olamayacağı" da tartışma konusu olunca kafam, iyice karışıyor.
  Değiştirilecek olan Seçim Yasasının tamamına ve Yeni Anayasa tartışmalarına başka bir yazımda değinmek üzere bu yazımda; seçim barajı, %5 olursa neler yaşanacağına değinmek istiyorum.
  Adalet ve Kalkınma Partisinden, Milliyetçi Hareket Partisine "Ülke barajını aşsın" diye verilen oylar geri döner. Oylar, Cumhur İttifakı içerisinde kalacağı için ittifak, oyları -yaklaşık olarak- korunur. Ancak, Milliyetçi Hareket Partisinin oyları düşer.
  Cumhuriyet Halk Partisinden, Halkların Demokratik Partisine "Ülke barajını aşsın" diye verilen oylar geri döneceği için Cumhuriyet Halk Partisinden, Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül'ün partisine kayacak oyların yüzdesi telafi edilebilir.
  Halkların Demokratik Partisi, ilk kez toplumsal karşılığı kadar oy alır.
  İyi Parti de, toplumsal karşılığı kadar oy alır.
  Yüzde 6 civarında olan ve seçim barajı nedeniyle, şimdiye kadar Adalet ve Kalkınma Partisine verilen Milli Görüş oyları, Adalet ve Kalkınma Partisinden Saadet Partisine kayar ve Saadet Partisinin ülke barajını aşmasını sağlar.
  Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, seçime tek başına girerse baraj altında kalır. İki parti, bir ittifak kurarak seçime katılırsa ülke barajını aşar.
  Cumhur İttifakı, "Daraltılmış Bölge" olan bir Seçim Sistemi ile seçime gidilmesine neden olursa, seçmenler, Secim Sistemi ile sürekli oynayan Anavatan Partisine kestiği faturanın bir benzerini Cumhur İttifakına da keser ve seçim barajını düşürdüğü için kazandığı desteğe karşın Cumhur ittifakı iktidarı kaybeder.
  Ülkemizdeki seçmenlerin %30 kadarı, kararsız seçmenlerdir ve her seçimin sonucunu, onların oyu belirler.
  Bu seçmenlerin büyük bir çoğunluğu "Falanca partiye oy vermeyi düşünüyorum ama oy verebileceğim başka bir parti olursa oy vereceğim parti değişebilir" der.
  O nedenle, yapılacak ilk seçim "Cumhurbaşkanlığı Sistemi sürdürülsün mü? Yoksa Parlamenter Sisteme Dönüş mü yapılsın?" eksenine çekilirse; seçimi kazanan "Parlamenter Sistem yanlıları olur.
  Muhalefet Partileri, Parlamenter Sistemi geri getirmek yerine birbirleriyle didişerek daha çok milletvekili seçtirme yarışına girerse de seçimi, Cumhur İttifakı yeniden kazanır.

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA