18 Temmuz 2026 Cumartesi

16:18   AYDıN SÖKE’DE ÇıKAN 5 YANGıNDAN 4’Ü SÖNDÜRÜLDÜ, BIRINE MÜDAHALE DEVAM EDIYOR   16:13   "78 CAN İÇIN ADALET YÜRÜYÜŞÜ" 7. GÜNÜNDE ANKARA’DA... MAĞDUR AILELER: "ACıMıZA ORTAK OLAN HERKESI YARıN ULUS’A BEKLIYORUZ"   16:11   DENIZ BAYKAL’ıN EŞI OLCAY BAYKAL, DEVLET MEZARLıĞı’NDA TOPRAĞA VERILDI   15:06   DENIZ BAYKAL’ıN EŞI OLCAY BAYKAL, ANKARA’DA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANıYOR   14:56   CHP KOZLU İLÇE BAŞKANı ASLAN, GÖREVDEN ALıNDı   14:54   AHMET ÖZER: “BARıŞ IÇIN DE ADALET ŞART. ÇÜNKÜ BARıŞSıZ ADALET, ADALETSIZ BARıŞ OLMAZ"   14:54   NASUH MAHRUKI TUTUKLANDı   14:49   CHP’LI EROL: "38. OLAĞAN KURULTAYıN YENIDEN YAPıLABILMESI ANCAK 38. OLAĞAN KURULTAY DELEGELERIYLE MÜMKÜNDÜR"   14:49   CHP’NIN BUTLAN KARARı YARGıTAY’DA   14:47   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, "ADALET" ARAYAN NARIN GÜRAN’ıN AILESINE "DESTEK" SÖZÜ VERDI   10:32   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, MEPİAD ÜYELERI ILE BIR ARAYA GELDI   22:49   MERSIN’DE BÜYÜK DÖNÜŞÜM: ’BU KENT ARTıK SıNıF ATLıYOR!’   18:40   CHP’DE ’MUTLAK BUTLAN’ VE ’KAYYUM’ SAVAŞı: 8 İL ÖRGÜTÜ GÖREVDEN ALıNDı, ÖZGÜR ÖZEL’E ŞOK ÇAĞRı!   16:40   MERSIN’DE ZINCIR MARKETE ŞOK BASKıN! RAFLARı TEK TEK BOŞALTTıLAR, CEZASı AĞıR OLDU...   16:19   BÜYÜKÇEKMECE BELEDIYESI DAVASı… TUTUKLU ÖMER KAZANCı: “OĞLUMUN DOĞUM GÜNÜNDE PASTAYı KÂĞıDA ÇIZDIM, MUMLARı CAMıN ARKASıNDAN BIRLIKTE ÜFLEDIK”   16:17   MEB ÖNÜNE YÜRÜMEK ISTEYEN MAĞDUR ÖĞRETMENLERE MÜDAHALE   15:16   CHP MYK, KEMAL KıLıÇDAROĞLU BAŞKANLıĞıNDA TOPLANDı   15:15   MURAT EMIR, TUTUKLU ÇANKAYA BELEDIYE BAŞKANı HÜSEYIN CAN GÜNER’I ZIYARET ETTI   14:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, GELECEĞIN BASKETBOLCULARıNı AĞıRLADı   14:50   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA YENI GELIŞME: TUNCELI’DEKI TÜM ZıRHLı ARAÇLARA ILIŞKIN BILGILER TALEP EDILDI  
 
     
 
 
image

Okunma : 1658  Tarih : 22.09.2022  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Hiperaktif Çocuklar Kimin Eseri?

HİPERAKTİF ÇOCUKLAR KİMİN ESERİ?
  Bir kaç yıl önce, hiperaktif ve dikkat eksikliği olan çocuklara verilen ilaçlarla ilgili "Yeni neslin farkını, fark edemiyoruz ve uyuşturuyoruz. Bu durum beni çok üzüyor" diye başlayan bir yazı okumuştum.
  Ben de çok üzüldüm. Hala da üzülürüm. Söz konusu yazıda, hiperaktif ve dikkat eksikliği bulunan çocuklara verilen ilaçlar ve o ilaçların yan etkileri de anlatılıyordu çünkü.
  Zaten, yazıyı okuyup da üzülmemek elde değildi.
  Bir ilaç firması temsilcisinin "İlaç sektörü bir hastayı asla iyileştirmez ama öldürmez de. İyi olan veya ölen her hastaya kaybedilmiş müşteri gözüyle bakılır çünkü" diye yapmış olduğu açıklama da aklıma gelince üzüntüm, katlandıkça katlandı.
  O anda, aklıma ilk gelen şey, çocuklarımızın tükettiği günümüze özgü ve bol katkı maddeli yiyecekler oldu.
  Kendi kendime "Okul kantinlerinde satılmasına izin verilen ve içerisine ne idüğü belli olmayan katkı maddeleri  yüklenmiş hazır yiyecekleri tüketen öğrencilerin aldığı enerjiyle hiperaktif olmamaları mümkün mü acaba?" diye sormadan edemedim.
  Günlük yaşamdan kopuk bilgilerle dolu, ezbere dayalı bir eğitim sitemine göre eğitim-öğretim gören öğrencilerde, enerji fazlalığı ve dikkat eksikliğinin olması normal değil mi?
  Günlük yaşamda gerekli olacak bilgileri öğretmeye yönelik bir eğitim sistemimiz olsa ve sağlığa zararlı oldukları halde sırf birilerinin cebi dolsun diye satılmasına göz yumulmasının yanında - adeta buna zemin hazırladığımız-  birilerinin daha çok para kazanmasına hizmet etmekten başka bir işe yaramayan kantin işletmeciliği uygulamasından vazgeçilse hiperaktiflik ve dikkat eksikliği olan çocuklar büyük oranda yok olmaz mı?
  Ülkemizdeki onca çocuk gelişimci, davranış bilimci, beslenme uzmanı, anne-baba ve öğretmen olduğu halde, bu tür ürünlerin satılmasına neden tepki konulmuyor?
  Söz konusu ürünlerin, başta televizyon ekranları olmak üzere, her an ve her yerde reklamları yapılabiliyorsa hiperaktif çocuklar da, o çocukları ilaçlarla oyalayıp zehirleyenler de, çocukların velilerini laf kalabalığıyla uyutanlar da hep olacaktır.
  Yıllardır "Okul kantinlerinde satılan gıdaların, düzenli denetimini kim yapıyor? Bu denetimler, hangi kriterlere göre yapılıyor? Nasıl yapılıyor? Sağlıksız ürünleri satanlara karşı ne tür yaptırımlar uygulanıyor?" diye düşünürüm.
  Gerek okul kantinlerinde, gerek okul önlerinde veya dışarıda satılan ürünlerdeki, bağımlılık yapan ve çocuklara zarar veren katkı maddeleri ile ilgili gerekli tartışmalar neden yapılmıyor?
  Neden, parayı bastıran her firma, istediği ürünün reklamını istediği yerde kolayca yaptırabiliyor?
  Çocukların sağlıklı besinler tüketebilmesi için başta öğrenci velileri olmak üzere okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin sorumlulukları ile neler yapabilecekleri neden anlatılmıyor?
  Her gün, kanal kanal gezip hemen hemen her konuda söyleyecek söz bulan "Her şeyi bilen(!) aydınlarımız, acaba bu konuyu ne zaman ele alacaklar?
  Sanırım, dedikodu yapmaktan, sanatçı adı altında birçok skandala imza atanların günlük yaşamlarını konuşmaktan, onun bunun kiminle yattığını anlatmaktan veya tuttukları partinin propagandasını yapmaktan fırsat bulamıyorlar.
  Başta bir insan olmak üzere, bir baba, bir eğitimci, bir yazar olarak yıllarca bu konuyu, çevreme içim acıyarak, dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım ama olanları değiştirmeye gücüm yetmediği için her şey, hala bildiğiniz ve gördüğünüz gibi.
  Gönül, yeni eğitim-öğretim yılı başlamadan, bu soruna kalıcı bir çözüm içeren gerekli önlemlerin bir an önce atılmasını isterdi.
  Ancak ülkemizi yönetenler, kantinlerle ilgili bir takım düzenlemeler yaptıkları halde, "Gerekli hazırlıklar yapılamadığı" gerekçesiyle, düzenlemelerin, bir yıl sonra zorunlu olmasını kararlaştırılmış.
  Sonucun, yıllardır toplanan "Deprem Vergileri" gibi olmaması dileğiyle bekleyip görelim bakalım.(10.09.2019)

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA