15 Kasım 2025 Cumartesi

09:59   CHP’DEN VERI GÜVENLIĞI ÇıKıŞı: “SKANDALLARıN ÜSTÜNÜ ÖRTÜYORLAR”   09:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN EMEKLILERE TARIH VE DOĞA DOLU TARSUS KAMPı   16:01   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: “BALıKÇıLARıMıZıN YANıNDA OLMAYA DEVAM EDECEĞIZ”   15:58   TOROSLAR’DA ÜRETICI KADıNLARıN EMEĞI HALKLA BULUŞUYOR   15:52   MHP MERSIN MILLETVEKILI VE MYK ÜYESI DR. LEVENT UYSAL’DAN TICARET BAKANLıĞıNA ZIYARET   15:40   ÖZGÜR ÖZEL, KKTC BAŞBAKANı ÜNAL ÜSTEL’I ZIYARET ETTI… ÖZEL: “KıBRıS’A UYGULANAN EKONOMIK AMBARGOLAR KABUL EDILEMEZ”   15:36   VATANDAŞLARıN ASGARI ÜCRET BEKLENTISI:    15:34   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU... CHP’LI VEKILLERDEN KÜLTÜR VE TURIZM BAKANı ERSOY’A KARTALKAYA TEPKISI   15:30   TÜRKIYE ŞEHITLERINI UĞURLUYOR... ŞEHITLER IÇIN ANKARA’DA TÖREN DÜZENLENDI   10:15   KENTLER ARASı DAYANıŞMA: MERSIN VE ANKARA ‘KARDEŞ KENT KONSEYI’ OLDU   21:37   MERSIN’DEN DENIZE VE TOPRAĞA BÜYÜK DESTEK: SEÇER “ÜRETENIN YANıNDAYıZ” DEDI!   15:15   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GÜLNAR’A DEV ULAŞıM HAMLESI,GÜLNAR’ıN GRUP YOLU YENILENDI.   14:01   YENIŞEHIR ULUSLARARASı ÖYKÜ GÜNLERI YARıN BAŞLıYOR   13:59   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, SANAYICI VE İŞ İNSANLARıYLA BULUŞTU   13:55   ALI MAHIR BAŞARıR: "BU BIR MUHTıRADıR, IDDIANAME DEĞILDIR. MILLETI PARTIMIZE, IRADEMIZE SAHIP ÇıKMAYA DAVET EDIYORUZ"   13:54   İSTANBUL ŞEHIT ANALARı DAYANıŞMA VE YARDıMLAŞMA DERNEĞI BAŞKANı AKBABA: "ATATÜRK’ÜN KURDUĞU CUMHURIYET MECLISI’NE PKK DAVET EDILIYOR. BÖYLE GÜNLERE MI ŞEHIT VERDIM?   13:53   KKTC CUMHURBAŞKANı ERHÜRMAN ATA’NıN HUZURUNDA...   13:51   PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU’NDA CHP’LI VEKILLERDEN BAKAN BAK’A KıRMıZı KARTLı PROTESTO...   09:03   MERSIN’DE EMEKLILER SAHILDE SPORLA HAYATA ENERJI KATıYOR   02:05   “DR. LEVENT UYSAL’DAN MERSIN’E SOSYAL HIZMET ÇAĞRıSı”  
 
     
 
 
image

Okunma : 1052  Tarih : 24.11.2024  E-Mail : bilgi@mersinerji.com

 
Salim DOĞAN

24 KASIM VE ÖNEMİ

24 KASIM VE ÖNEMİ

24 Kasım öğretmenler günü münasebetiyle bir arada bulunuyoruz. Bu günün önemi ve anlamı hakkında yıllardır yazılır, konuşulur, söz verilir, süslü kimi sözlerle öğretmenlere umut verilir, ne verilen sözler tutulur ne de bu konuda bir değişiklik yapılır. Ancak; öğretmenler Atatürk’ün kurduğu cumhuriyeti ve cumhuriyet devrimlerini yaşatma konusunda verdikleri mücadeleden ödün vermeden yollarına devam etme kararlılığını sürdürürler.

Yurdumuzda 24 Kasım öğretmenler günü kutlamaları hakkında bir karşı çıkış vardır. 12 Eylül Askeri darbe sonucunda kutlanması kimileri tarafından kabul görmemiştir. Aslında 24 Kasım 1928’de Kastamonu’da kara tahta başında yeni Latin alfabesinin Yüce Türk ulusuna tanıtımını yapan Mustafa Kemal Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birini gerçekleştiriyordu. Türkler yüzlerce yıl Türkçe konuşmuş Arapça yazmış Arapça ibadet etmiştir. Dünyada konuştuğu dil ile okuyup yazmayan, ibadet edemeyen bir millet elbette bilimsel gelişmelerden de haberdar olamayacaktı. Uluslar egemenliklerini dil birlikteliği ile sürdürmektedir. Dilleri sayesinde kuşaklar arası kültür aktarımı sağlanmaktadır.

Egemen milletler kendi dili ile bilimi ve bilimsel teknik gelişmeleri ve kültür aktarımını sağlayarak çağdaş ve uygar dünyada yerini almaya çalışırlar. Ancak Vassal milletler egemenliği altında yaşadıkları milletlerin dili ille eğitim ve kültür aktarımını sağlamaya çalışmaktadır. Başkasının dili ile eğitim görmek, kendi kültürünü tanımak ne kadar başarılı olur bu tarihin kara sayfalarında yazılıdır. Emperyal devletler egemenliği altındaki halkların kendi dilini konuşmasını ve kendi kültürünü devam ettirmesini istemezler.

Dünyada beş yüz milyondan fazla Türk yaşamakta ve beş yüz milyon insan Türkçe konuşmaktadır. En çok konuşulan diller arasında Türk dili beşinci sırada gelmektedir. Ancak gerçek şu ki Türk devletleri daha yeni Atatürk’ün dil devrimini yeni kavramış gibi yazı dilinde Türkçeyi yani; Atatürk’ü model almaktadırlar ve Arapçadan Latin harflerine geçmektedir. İşte o nedenle Sovyetler birliğinin vassalı olan Türkler Ruslara bağımlı bir millet olmaktan 1991 yılında kademeli olarak bağımsızlıklarını kazandılar. Hala Rusça ve Arapçanın etkisi altında gelişimlerini tamamlamaya çakışmaktadırlar.

24 Kasım’ı öğretmenler günü olarak kutlamak işte bu anlamda değer kazanmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk yüce Türk ulusunu dünyada başı dik tam bağımsız bir millet olarak tarih sahnesine çıkararak varlığını ebediyete kadar sürdüreceği ve her Türk öğretmeninin üzerine yüklediği sorumluluğu yerine getireceği bu günü kutluyorum.

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA