15 Şubat 2025 Cumartesi

14:19   GÖKAN ZEYBEK: “EKREM İMAMOĞLU, CHP`NIN YıLDıZıDıR. ONA DOKUNMAYA ÇALıŞıRSANıZ MILYONLARLA SIZIN KARŞıNıZA DIKILIRIZ”   13:14   YENIŞEHIR BELEDIYESI`NDEN DEĞIRMENÇAY`DA KAR TEMIZLEME VE YOL AÇMA ÇALıŞMASı   13:04   KAMU HASTANELERINDE DIŞ HEKIMLERI IŞ BıRAKTı...BIRLIK SAĞLıK SEN GENEL BAŞKANı DOĞRUYOL: "DIŞ HEKIMLERIMIZ, SAĞLıK BAKANLıĞı VE HASTALAR ARASıNDA SıKıŞıP KALMAKTADıR"   12:54   MANSUR YAVAŞ: "TÜSİAD GIBI KURUMLARıN GÖRÜŞLERINI DILE GETIRMESI, DEMOKRATIK BIR TOPLUMUN GEREĞIDIR VE SAYGıYLA KARŞıLANMALıDıR"   12:38   TERÖR ÖRGÜTÜ PKK LIDERI ÖCALAN`ıN YAPACAĞı ÇAĞRı BEKLENIRKEN ÖCALAN, TERÖR ÖRGÜTÜ PKK, PYD ILE KUZEY IRAK YÖNETIMLERINE BIRER MEKTUP GÖNDERDI   12:31   GÜL ÇIFTCI, ÖN SEÇIM TAKVIMINI AÇıKLADı: "21 ŞUBAT, BAŞVURULAR IÇIN SON GÜN. 24 ŞUBAT`TA ÖN SEÇIMDE KULLANıLACAK OY PUSULALARıN BASıMıNA BAŞLANACAK"   12:23   MHP GENEL BAŞKANı DEVLET BAHÇELI TABURCU EDILDI   12:10   YOZGAT`TA ÇIFTÇILERIN PANCAR KOTALARıNıN IPTAL EDILMESINE TEPKI   11:40   `KENT UZLAŞıSı` OPERASYONUNA 10 TUTUKLAMA... TANRıKULU: "BU BIR YARGı FAALIYETI DEĞIL AMA ELBET DEVRAN DÖNECEK"   11:40   BM`YE BAĞLı ATOM ENERJISI AJANSı ÇERNOBIL`DE BIR PATLAMA GERÇEKLEŞTIĞINI DUYURDU   11:34   ÇIĞDEM BAYRAKTAR ÖR`ÜN TUTUKLULUĞUNA ITIRAZ EDILDI... AVUKATı ERSÖZ: ``BABASı ENTÜBE DURUMDA``   11:28   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ŞAHBAZ: ``SAĞLıK BAKANLıĞı`NıN AÇıKLADıĞı 5 BIN 88 KıZAMıK VAKASı GERÇEĞI YANSıTMıYOR``   11:09   CHP`LI SEVDA ERDAN KıLıÇ, “CUMHURBAŞKANıNA HAKARET” SUÇUNUN YÜRÜRLÜKTEN KALDıRıLMASı IÇIN KANUN TEKLIFI VERDI   11:07   EKREM İMAMOĞLU: "PARTIMIZIN ÖNÜNDE BIR ÖN SEÇIM VAR. ADAY BELIRLENDIKTEN SONRA MUHALIF PARTILER, MUHALIF AKTÖRLER, STK`LARLA GÖRÜŞMELER VAR"   10:51   TAŞCıER`DEN TÜİK YEMEKHANESI ÖRNEĞI: "TÜİK`TE ÇALıŞAN BIR ASGARI ÜCRETLI, AILESIYLE BIRLIKTE KURUMUN YEMEKHANESINDE TEK ÖĞÜN YEMEK YESE MAAŞı YETMEDIĞI GIBI 9 BIN 100 LIRA DA BORÇLANıYOR"   10:49   CEM AYDıN: ÜLKESINI EN ÇOK SEVEN GENÇLERIN, EN ÇOK ÇILEYI ÇEKTIĞI BIR DÖNEMDEYIZ   10:41   AVRUPA PARLAMENTOSU TÜRKIYE`DEKI KAYYUM ATAMALARıNı KıNADı   10:30   SILIFKE BELEDIYESI, KAR YAĞıŞıNıN ETKILI OLDUĞU KıRSAL MAHALLELERDE ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   10:07   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI EKIPLERINDEN 8 ILÇEDE KARLA MÜCADELE MESAISI   09:55   DEM PARTI PARTI MECLISI SONUÇ BILDIRGESI: "BARıŞ SÜRECINI DARALTMAK, ONU YALNıZCA BELLI BIR KESIMIN MESELESIYMIŞ GIBI GÖSTERMEK, IKTIDARıN BILINÇLI BIR TERCIHIDIR"  
 
     
 
 
image

Okunma : 439  Tarih : 28.01.2025  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Din Üzerine Birkaç Söz

DİN ÜZERİNE BİRKAÇ SÖZ
  Son günlerde, din ve dini konular üzerinde o kadar çok şey söylenince ben de oturup birkaç yazı yazmaya karar verdim.
  Dinin, sözlük olarak anlamını “Allah’ın, toplumu; iyi ve doğru davranışlara yönlendirmek için, bir takım ilahi kuralları, peygamberler atayarak ve kitaplar indirerek yönlendirmesidir” diye özetlesem, sanırım hiç biriniz karşı çıkmaz.
  Her din, Allah’ın gönderdiği kitapta; emirleri, yasakları, yanlış ve doğru davranışları da kapsamlı bir şekilde anlatır.
  Bir bakıma din; insanların, bu dünyada ve ahirette mutlu olmak için, o dinin kurallarına uygun davranmalarını da sağlar.
  Bu yüzden, dinine gerçekten inanan biri; insanlara haksızlık yapmaz, kimsenin malına, mülküne ve ırzına yan gözle bakmaz. Kimsenin ekmeğiyle oynamaz. Kimseyi, Allah adına cezalandırmaya kalkmaz.
  Dindar insan; bu dünyada işlediği sevaplarla, öteki dünyadaki cennette yaşayabilmek için topluma yararlı olmak için çabalar.
  Bu dünyada yaptıklarının, cezasını veya ödülünü, daha çok öteki dünyada göreceğini bilir.
  Bu açıdan bakınca, bir insan hem dindar, hem laiklik ilkesine saygılı olabilir yani.
  Ben, insanları, dinlerine ve inançlarına göre değil davranışlarına göre değerlendirenlerdenim.
  Benim için; bir insan, topluma yararlı iyi bir birey olmak için çabalıyorsa dini, inancı, yaşam biçimi, mesleği, cinsiyeti, rengi, sosyal ve kültürel yapısı hiç önemli değildir.
  Ancak zaman zaman karşılaştığımız, dini perde olarak kullanıp saf insanları kandırmaya çalışan veya dini yanlış yorumlayanlara aynı hoşgörüyle yaklaşamıyorum ve saygı duyamıyorum.
  Adam, dini kullanarak okuyup üflüyor ve ağına düşürdüğü kızlara, kadınlara tecavüz ediyorsa neyine hoşgörüyle yaklaşacaksın.
  Adam koyu bir kadercilik anlayışıyla, miskin miskin gezip ukalalık yapıyorsa neyine saygı duyacaksın.
  Söz, buraya gelmişken bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim:
  Bundan yaklaşık 20 yıl önce, sürücü belgesi alabilmek için kursa yazılmıştım. Bulunduğum sınıfta, Mersin’deki camilerden birinde görev yapmakta olan, bir din adamı da vardı.
  Trafik öğretmenimiz, bir gün derste; “İnsanların, araç kullanırken dikkat etmedikleri için birçok kişinin ölümüne ve ya yaralanmasına, hatta sakat kalmasına neden olduklarını” söyleyince din adamı olan arkadaşımız söz alıp;
  -Yahu hocam, adamın kaderinde varsa ölür, yoksa ölmez, deyince ben dayanamadım ve
  -Hocam, o zaman ben, içkili araba kullanırken bir adama çarpıp ölümüne neden olsam “Keşke, içkili araç kullanıp bir insanın ölümüne neden olmasaydım” deyip üzülmem mi, yoksa “Adamın ölmesi, kaderinin gereğiydi. Hiç yoktan benim de başımı yaktı” diyerek serzenişte bulunmam mı gerek? diye sordum.
  Bu kez imam, anında;
  -Ramazan Hoca, o zaman siz, kadere inanmıyorsunuz, deyip noktayı koymak istese de ben pes etmek niyetinde değildim. Bu yüzden;
  -Bakın hocam, ben de her Müslüman gibi dinin gerektirdiği şekilde kadere inanıyorum, kaderciliğe değil. Bunu size de, bir örnekle anlatmak istiyorum.
  Pazardan, bir sandık domates aldığımızı düşünelim. Domatesleri, sandıktan çıkarmadan buzdolabına ya da evimizin bir yerine koyarsak, sandıkta bulunan olgun veya çeşitli nedenlerle zedelenmiş domateslerin çürütücü etkisiyle o sandıktaki sağlam domateslerin ömrü, bir kısmı telef olmak kaydıyla  en fazla bir hafta olur.
  Ancak, sandığı eve getirince, zedelenen domatesleri ayrı, olgun domatesleri ayrı, henüz olgunlaşmamış domatesleri ayrı yerlerde istiflersek ve kullanırken domateslerin konumuna göre öncelik tanırsak o domateslerin ömrü, son domatesi kullanıncaya kadar uzun olur.
  Ben, sizin gibi din adamı değilim ama Müslüman bir eğitimci olarak bana göre, birincisi kadercilik, ikincisi kadere inanmanın gereğini yerine getirmektir.
   Çünkü Allah, bizim kaderimizi çizerken akıl da vermiş ve yaşarken o aklı kullanmamıza göre yargılayarak, öldüğümüzde cennete veya cehenneme gitmemize karar vereceğini de belirtmiştir”   karşılığını verdiğimde, imam arkadaşımız, artık ne anlam yüklediyse yalnızca gülümsemekle yetindi.
  Bizim dinimiz son din olup kendinden önceki dinlere inanları da anlayışla karşılamamızı emreden, tam anlamıyla bir hoşgörü dinidir.
  Aynı zamanda, bizim dinimiz, okumayı ve temiz olmayı da emreder.
  Bunları düşününce, her şeyden önce toplum olarak; okumaya ve temizliğe ne kadar önem verdiğimizi de göz önünde bulundurup “%99’u Müslüman bir ülkeden yaşıyoruz” söylemini yeniden sorgulamamız gerekmez mi?
  Ne dersiniz?(26.01.2014)

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA