27 Haziran 2024 Perşembe

22:26   SAĞLıK BAKANLıĞı, TBMM İNSAN HAKLARıNı İNCELEME KOMISYONU`NDA SUNUM YAPTı, IKTIDAR VE MUHALEFET MILLETVEKILLERI ARASıNDA `TUTUKLU-TUTSAK` TARTıŞMASı YAŞANDı   22:21   CENGIZ ÇANDAR`DAN IKTIDARA YANGıN TEPKISI: ``CUMHURBAŞKANı `ANıZ` DEMIŞ BITIRMIŞ OLAYı, ADLI MAKAMLAR NEYIN TAHKIKATıNı YAPACAKLAR``   22:16   DP`LI SALIH UZUN: "ALI ERBAŞ VE YUSUF TEKIN VARKEN TÜRKIYE`DE ATEIZM DERNEĞINE IHTIYAÇ YOK"   21:15   2024 AVRUPA ŞAMPIYONASı`NDA ROMANYA VE BELÇIKA SON 16 TURUNDA   21:14   KRIPTO DÜZENLEMESI TBMM GENEL KURULU`NDA KABUL EDILDI   20:46   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASıNDA KARAR DURUŞMASı SANıK AVUKATLARıNıN GELMEMESI NEDENIYLE 1 TEMMUZ`A ERTELENDI   20:23   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, TBMM BAŞKANVEKILI GÜLIZAR BIÇER KARACA`Yı TEDAVI GÖRDÜĞÜ HASTANEDE ZIYARET ETTI   20:20   ÖĞRETMENLIK MESLEĞI KANUN TEKLIFI: MÜFETTIŞLERCE YETERSIZ BULUNAN ÖĞRETMENLER, ADAY ÖĞRETMENLER VE YÖNETICI ADAYLARı MILLI EĞITIM AKADEMISI`NDE EĞITIME ALıNACAK   19:29   TİP GENEL BAŞKANı ERKAN BAŞ: "ASGARI ÜCRETE TEMMUZDA ARA ZAM YAPıLMASı BIR ZORUNLULUKTUR"   18:19   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASı... MEHTAP SAKINCI`DEN MAHKEME HEYETINE: "VERECEĞINIZ KARAR ÖLÜRKEN EN AZıNDAN IÇINIZI RAHATLATACAK BIR KARAR OLSUN"   17:53   ÇANAKKALE AYVACıK`TA ORMAN YANGıNı   17:45   DEM PARTI`DEN KAYYıM UYGULAMASıNıN KALDıRıLMASı VE YERINE KAYYıM ATANAN BELEDIYE BAŞKANLARıNıN GÖREVE IADESI IÇIN KANUN TEKLIFI   17:37   SAADET PARTISI`NIN 30 HAZIRAN`DA YAPACAĞı OLAĞANÜSTÜ KONGREYI IPTAL ETTI... KONGRE OLAĞAN TARIHINDE YAPıLACAK   17:30   SUAT ÖZÇAĞDAŞ`TAN YUSUF TEKIN`E: “GEÇICI KORUMA STATÜSÜNDEKI KAÇ ÖĞRENCIYE OKULA GELMEDIKLERI HALDE NOT VERILMIŞ VE KARNE DÜZENLENMIŞTIR”   17:24   ZELIHA AKSAZ ŞAHBAZ: “DOĞU VE GÜNEYDOĞU`DAKI ILLERDE BIN KIŞIYE DÜŞEN HEKIM SAYıSı BIR”   16:57   SEVDA ERDAN KıLıÇ`TAN `KONAK BİLSEM` AÇıKLAMASı: "BIR OKULUN SADECE ÜÇÜNCÜ KATıNA HAPSETMEK AKP`NIN BILIM VE SANAT DÜŞMANLıĞıNıN YANSıMASıDıR"   16:49   TARSUS SU PARKı YOĞUN İLGIYLE YAZ SEZONUNU AÇTı   16:28   ÖMER FETHI GÜRER: “ASGARI ÜCRET MUTLAK SURETTE ARTTıRıLMALı”   15:58   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`I ZIYARET ETTI    15:22   TBMM`DE MILLETVEKILLERI ŞANLıURFA`DA YAŞANAN ELEKTRIK KESINTILERINI PROTESTO ETTI  
 
     
   

PALANDÖKEN: "MAALESEF ÇOCUKLAR BABALARININ MESLEKLERİNİ İCRA ETMİYOR. BAZI MESLEKLER UNUTULMAYA YÜZ TUTTU. ESNAF TEŞVİKLERLE DESTEKLENMELİ"


Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Baba mesleğini icra etme eğiliminde olan genç sayısı azalıyor. 50, 60, 100 yıl devam eden köklü ticaret anlayışı bitiyor. Çünkü ticaretin şekli değişti. Geçimi sağlayacak güvence olmadığı için maalesef çocuklar babalarının mesleklerini icra etmiyor” dedi. Bazı mesleklerin unutulmaya yüz tuttuğunu, istihdam odaklı sanayide bile çırak bulunamadığına dikkat çeken Palandöken, esnafın teşviklerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

 

Tarih : 4 Mayıs 2022 Çarşamba 13:55   Okunma : 358

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Baba mesleğini icra etme eğiliminde olan genç sayısı azalıyor. 50, 60, 100 yıl devam eden köklü ticaret anlayışı bitiyor. Çünkü ticaretin şekli değişti. Geçimi sağlayacak güvence olmadığı için maalesef çocuklar babalarının mesleklerini icra etmiyor” dedi. Bazı mesleklerin unutulmaya yüz tuttuğunu, istihdam odaklı sanayide bile çırak bulunamadığına dikkat çeken Palandöken, esnafın teşviklerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların yaşadığı sorunlarla ilgili açıklama yaptı. Baba mesleğini devam ettirenlerin sayısı yüzde 36`lardan yüzde 11`lere kadar gerilediğine dikkat çeken Palandöken, esnafın teşviklerle desteklenmesi gerektiğini söyledi. Birçok meslekte işin erbaplarının yetiştirecek çırak bulamadığını kaydeden Palandöken`in değerlendirmesi şöyle:

MAALESEF ÇOCUKLAR BABALARININ MESLEKLERİNİ İCRA ETMİYOR: Ticaretin ve ekonominin temeli esnaf ve sanatkârdır. Ancak günümüzde esnaf ve zanaatkâr olmayı seçen, baba mesleğini icra etme eğiliminde olan genç sayısı azalıyor. 50, 60 yıl, 100 yıl devam eden köklü ticaret anlayışı bitiyor. Çünkü ticaretin şekli değişti. Geçimi sağlayacak güvence olmadığı için maalesef çocuklar babalarının mesleklerini icra etmiyor.

BABA MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRENLERİN SAYISI YÜZDE 11`LERE KADAR GERİLEDİ: Maalesef baba mesleğini seçenlerde oran çok düştü. Baba mesleğini devam ettirenlerin sayısı yüzde 36`lardan yüzde 11`lere kadar geriledi. Berberin çocuğu ‘artık ben baba mesleğini yapmam çünkü babam çok yoruldu` diyor. Kalaycı, bakırcı, mobilyacı sektörleri, tuhafiye, billuriye, fotoğrafçılık gibi mesleklerde kuyumculuk gibi özel işlerde hassas ve sermayeli işlerde de artık insanlar baba mesleğine rağbet göstermiyor. Zaten esnaflık ömrü de açılan kapanan dükkan sayısına baktığınız zaman görülüyor. İş yeri açılıyor ama en fazla 2-3 yıl ayakta kalabiliyor. Bir simitçi açılıyor bakıyorsunuz ki 6 ay sonra kapanıyor. Dolayısıyla ustanın çırak yetiştirmesi de zorlaşıyor. Ayrıca baba mesleğinden vazgeçmek işsizliğe de yol açıyor.

ÇIRAK BULUNMASI MÜMKÜN DEĞİL: Mobilya tamircisi ile döşemeci bulunamaz hale geldi. İstihdam odaklı sanayilerde bile çırağın bulunması mümkün değil. Babalarının mesleklerini icra etme şansları olmayan çocuklarımız artık başkalarının yanında ya tezgahtar oluyor ya da başka bir işle iştigal ediyorlar. Eğitimlerine devam ederek devlet dairelerinde iş arayanlar da oluyor. Bildiğiniz üzere orada da sınırlı iş olduğu için birçoğu işsizler ordusuna katılıyorlar. Halbuki baba mesleğini layığı ile icra eden ve geliştiren insanlar o işi 80 sene idame ettirebiliyor. Günümüzde baba mesleğinde gelecek görmeyen çocuklar maalesef bu mesleklere yönelmiyorlar.

TARIM VE HAYVANCILIKTA DA DURUM AYNI: Tabii tarım alanlarında da aynı sıkıntı var. İnsanlar kazanamadığı sürece hayvancılığı bırakıyor. Ürettiği ürünün değerinin şehirlerdeki fiyatıyla mukayese ediyor. ‘Ben bu işi yapsam da ne olur` diyor. Dolayısıyla bir başkasının yanında çalışmayı tercih ediyorlar. Öncelikle meslek liselerindeki eğitim modelleri ahilik geleneklerine göre yoğunlaşmalı. Yoksa 2,5 milyon iş yerinde esnaf ve zanaatkar yanında yetişmiş olanlar başkalarının yanında tezgahtar olarak kalacak. Birçok meslekte işin erbapları yetiştirecek çırak bulamayacak. Zanaat babadan çocuğu intikal eden önemli bir miras. Kendisini geliştiren çocukların ikinci üçüncü kuşaklara eleman yetiştirilmesi de önemli. Bunu teşvik etmeli. Yoksa esnaf ve zanaatkarların büyük firmalarla rekabet edip ayakta kalma şansları da yok.

ESNAF VE TEŞVİKLERLE DESTEKLENMELİDİR: Yaptığımız değerlendirmeler sahada yaptığımız çalışmaların sonuçlarını içeriyor. Baba mesleğini devam ettirmek sanayide yüzde 11`e, ticari kesimde yüzde 36`dan 13`lere kadar geriledi. Bazı meslekler unutulmaya yüz tutmuş meslekler. Artık kültürümüzün de erozyona uğradığı önemle eşdeğer. Yapılması gereken şey artık işi aşı olan, iş yeri olan insanların ayakta kalabilmesi için önlerindeki engeller kaldırılmalı ve teşviklerle desteklenmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA