25 Nisan 2024 Perşembe

23:21   DENİZ YAVUZYILMAZ: "KUVEYTTÜRK`TE YÖNETİM KURULU ÜYESİ DE OLAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI ALPASLAN`IN TOPLAM MAAŞI 801 BİN TL"   21:29   GEZİ İÇİN ADALET NÖBETİ`NİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE İZMİR`DEN ADALET ÇAĞRISI: "HUKUKSUZLUĞA SON VERİN"   20:21   İYİ PARTİ`NİN 5 OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI`NA DELEGELER, İL VE İLÇE YÖNETİCİLERİ İLE ESKİ MİLLETVEKİLLERİ DIŞINDA KATILIMCI ALINMAYACAK   19:42   SEZGİN TANRIKULU: "AKP`NİN KAYYUM UYGULAMASI, SİYASİ BİR KÖTÜLÜK OLARAK TARİHE GEÇECEK"   18:43   AVUKATLAR 27 NİSAN`DA ANKARA`DA "BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ"NE HAZIRLANIYOR... ANKARA BARO BAŞKANI KÖROĞLU: "BU MİTİNG AVUKATLARIN EKONOMİK ANLAMDA BÜYÜK ÇIKMAZA SÜRÜKLENMESİ NEDENİYLE DÜZENLENİYOR"   18:10   TBMM GENEL KURULU`NDA CHP VE MHP ARASINDA `MANİSA` TARTIŞMASI   18:01   KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANI KAHVECİ ESKİ BORÇLARI BELEDİYE BİNASINA ASTI   17:23   DEM PARTİ BATMAN İL BAŞKANLIĞI`NA OPERASYON   16:41   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN ‘23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ` GALA YEMEĞİYLE SONA ERDİ   16:08   İZMİR`DE SAĞLIK ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI... TABİP ODASI BAŞKANI KAYNAK: SAĞLIKTA ŞİDDET POLİTİKTİR. SAĞLIKTA ŞİDDET VARSA, HİZMET YOK   15:33   BAŞKAN YILDIZ, ÇOCUKLARIN BAYRAM SEVİNCİNİ PAYLAŞTI   15:23   DÜNYA ÇOCUKLARI 23 NİSAN’I YENİŞEHİR SOKAKLARINDA KUTLADI    13:13   CHP, SAĞLIKLA İLGİLİ TORBA YASANIN İPTALİ İÇİN AYM`YE DAVA AÇTI: “BAZI ŞİRKETLERİN KARLARINI MAKSİMİZE ETMEK İÇİN TBMM ÇALIŞTIRILIRSA CHP BUNLARIN İPTALİ İÇİN AYM`YE GELMEYE DEVAM EDECEK”   12:02   BURHANETTİN BULUT`TAN KAMU HARCAMALARINDA TASARRUF ÇAĞRISI YAPAN ERDOĞAN`A: “TASARRUFU SARAY`DAN BAŞLATIN”   11:46   ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER ANITKABİR`İ ZİYARET ETTİ   11:41   TCMB: KISA VADELİ DIŞ BORÇ STOKU YÜZDE 0,9 ORANINDA AZALIŞLA 173,6 MİLYAR DOLAR OLDU   11:24   MEZİTLİ, 23 NİSAN`I EMİR CAN İĞREK`LE KUTLADI    11:01   MERKEZ BANKASI: KONUT FİYAT ENDEKSİ ŞUBATTA YÜZDE 2,2 ARTTI. İSTANBUL`DA ORTALAMA METREKARE FİYATI 45 BİN 420 TL OLDU   10:05   MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: “FIRAT KALKANI BÖLGESİNDE 4PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   09:14   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI VAHAP SEÇER ULUSLARARASI MERSİN ÇOCUK FESTİVALİNE KATILDI  
 
     
   

BURSA VETERİNER HEKİMLER ODASI BAŞKANI BAYSAL: "SAHİPSİZ HAYVANLAR KONUSUNDA BELEDİYELER YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR"


31 Aralık 2022 tarihinde sona eren evcil hayvanların kimliklendirilmesi işlemlerine dair detayları paylaşan Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, aynı zamanda bu tarihe kadar belediyelerin de bakım evi kurma yükümlülükleri olduğunu ancak belediyelerin bu sorumluluğu yerine getirmediğini söyledi. Baysal, PetVet sisteminden bulunan verilere dayanarak Türkiye`de 644 bin civarında köpek, 954 bin civarında da kedinin kimliklendirildiği bilgisini paylaştı.

 

Tarih : 2 Şubat 2023 Perşembe 17:47   Okunma : 329

ZEHRA DEĞİRMENCİ / SİBEL KAHRAMAN

31 Aralık 2022 tarihinde sona eren evcil hayvanların kimliklendirilmesi işlemlerine dair detayları paylaşan Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, aynı zamanda bu tarihe kadar belediyelerin de bakım evi kurma yükümlülükleri olduğunu ancak belediyelerin bu sorumluluğu yerine getirmediğini söyledi. Baysal, PetVet sisteminden bulunan verilere dayanarak Türkiye`de 644 bin civarında köpek, 954 bin civarında da kedinin kimliklendirildiği bilgisini paylaştı.

Evcil hayvanların kimliklendirilmesi işleminde 31 Aralık 2022 tarihi son gün olarak açıklanmıştı. Ancak yaşanan çip krizi nedeniyle pek çok yurttaş evcil hayvanlarını kimliklendiremedi. Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, evcil hayvanların kimliklendirilmesine dair aradan geçen 1 aylık sürede ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi. Baysal, PetVet sisteminden bulunan verilere dayanarak Türkiye`de 644 bin civarında köpek, 954 bin civarında da kedinin kimliklendirildiği bilgisini paylaştı. Verilere göre, 550 bin civarında evcil hayvanın da kimliklendirileceğine dair hayvan sahiplerinden beyanname alınmış durumda.

EVCİL HAYVANLARIN YARISINDAN FAZLASI KİMLİKLENDİRİLMEDİ

Türkiye`de 4-6 milyon civarında sahipli hayvan olduğu bilgisini paylaşan Baysal, evcil hayvanların yarısından fazlasının kimliklendirilmediğini vurgularken, mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine yönelik cezaların geril çekilmesi ve kimliklendirmenin özendirilmesi çağrısında bulundu. Sahipsiz hayvanların da belediyeler tarafından kimliklendirildiğini aktaran Baysal, bu konuda serbest veteriner hekimlerin de kimliklendirme yapabilmesi çağrısında bulundu. Bunun nedenini ise, “Hepimiz çok iyi biliyoruz belediyelerin koşulları hala yeterli değil bunun için. Hem kimliklendirme hem kısırlaştırma hem rehabilitasyon anlamında üstlerine düşeni yapmayan belediyeler hala var. O anlamda serbest veteriner hekimlerin bu noktada yine işin içinde olması gerektiğini düşünüyoruz” sözleriyle açıkladı.

“BELEDİYELER YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR”

Sahipli hayvanlar kadar sahipsiz hayvanların da kayıt altına alınmasının önemini vurgulayan baysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben burada bir hatırlatma yapmak isterim. 31 Aralık 2022 kimliklendirme için son gündü. Aslında orada belediyeler için de son olan bir tarih var. Şöyle 2004 yılında hayvanlar için 5199 sayılı bir kanun çıktı. 2021 yılında da revize edildi. Revize edildiğinde bir geçici madde eklendi. Bu geçici madde der ki ‘Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri, nüfusu 75 binin üstünde olan belediyeler 31 Aralık 2022 tarihine kadar bakımevlerini kurmakla yükümlüdürler. Diğer belediyeler de 31 Aralık 2024 tarihine kadar bu bakım evlerini kuracaklar. Ama şu anda Bursa da dahil olmak üzere bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen yüzlerce belediye var. Ve aynı şekilde onların da aslında yaptırımlarının olması gerekiyor. Ama henüz bizim duyduğumuz bu konuda bir yaptırım ya da yeni bir haber yok.

"YURTTAŞLAR CEZA KORKUSUYLA EVCİL HAYVANLARIN TEDAVİSİNİ YAPTIRMIYOR"

Sistem şu anda tıbbi ve cerrahi hizmetleri, sağlık hizmetlerini almalarına engel değil. Tabii burada aslında şu da sorgulanmalı. Bir veteriner hekim, böyle bir şeyi yasakladığında sistem, hastasına bakmayacak mı? Veteriner hekimlerden böyle bir şeyi istemek mümkün değil. Bu anlamda sistemin dediğim gibi yine en başa dönüyorum bir an önce sahipli hayvanlara kimliklendirmenin önünü açması gerekiyor. Çünkü eğer bu sistemi kapatırlarsa o zaman sorun yaşayabiliriz. Ama şu anda tüm tıbbi ve cerrahi hizmetleri alabilir.” 

“ORTAK MUTABAKAT METNİ`NDE HAYVAN HAKLARI BAŞLIĞI OLMASI MUTLULUK VERİCİ”

Altılı Masa tarafından yayınlanan Ortak Mutabakat Metnin`deki “Hayvan Hakları” başlığını değerlendiren Baysal şunları söyledi:

“Aslında bir mutabakat metninde hayvan haklarının ayrı bir başlık olarak değerlendirilmesinden çok mutluluk duyduğunu söyleyebilirim. Bu çok önemli bir konu. Oradaki birkaç madde özellikle benim çok dikkatimi çekti ve bundan memnun oldum. Bir tanesi sahiplendirme konusunda daha sıkı yöntemler izleneceğine dair maddeydi. Bir tanesi kısırlaştırmayla ilgili teşvik verilebileceğine dair madde. Kuşların göç yolları konu edilmişti. Buna çok mutlu oldum. Bu çok önemli bir konu çünkü. Gerçekten şu anda iklim krizi nedeniyle, yapılaşma nedeniyle, şehirleşme nedeniyle bu kuşlar açısından, göçmen kuşları açısından çok önemli bir problem. Sulak alanlar nedeniyle. Dolayısıyla bu konuları gerçekten çok önemsedim. Burada sadece şunu söyleyebilirim. Tabii mesela yaban hayatına, yaban hayvanlarına, nesli tükenen hayvanlara da değinilmişti. Bunlar çok önemli konular. Tabii ki bu bir mutabakat metnidir. Bunlar yasalaşacağı zaman ya da bir yönetmelikle bir yere bağlanacağı zaman cezaların daha net olmasını önemserim. Bunun olmasını isterim. Ve bizim her zaman söylediğimiz gibi sahipsiz hayvan konusunda çok değinilmiş Ortak Mutabakat Metni`nde. Her zaman söylediğimiz gibi yerel yönetimler eğer bu görevlerine devam edeceklerse daha sıkı izlenmeliler ve belediyelerde mutlaka Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalı. Buradan da belki onlara bir çağrı olur bu. Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalı. Veteriner Hekimler tarafından ve onlarla birlikte çalışacak yardımcı personelin mutlaka eğitim almış kişiler tarafından bu sürecin yürütülmesi gerektiğini, bunun da ilerle mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamak isterim.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA