2 Eylül 2026 Çarşamba

10:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN KORSAN VE KURAL TANıMAYAN TAKSILERE GEÇIT YOK! 810 TAKSI TEK TEK DENETLENDI   10:19   BAŞKAN VEKILI BEŞIKCI KARADUVAR’DAYDı: ’SORUNLARı MASA BAŞıNDA DEĞIL SAHADA ÇÖZECEĞIZ’   02:04   GALATASARAY TRANSFERDE BOMBAYı PATLATTı! PORTO’NUN YıLDıZı DENIZ GÜL SARı-KıRMıZıLıLARDA   18:27   İMAMOĞLU’NDAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’ROTAMıZ NET: CUMHURIYET, DEMOKRASI, ADALET’   17:59   TMMOB’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ’NDE NET MESAJ: ’TÜRKIYE’NIN İHTIYACı GERÇEK VE KALıCı BIR TOPLUMSAL BARıŞ!’   17:55   İSTIKLAL CADDESI’NDE ŞOK ANLAR: 200. YıL TÖRENINDE ZABıTAYA POLIS ENGELI!   17:49   CHP’DE YENI DÖNEM STRATEJISI: KıLıÇDAROĞLU’NUN MILLI BILINÇ GÜÇLÜ TÜRKIYE’ BULUŞMALARı BAŞLıYOR   14:55   CHP’LI ATAHAN KAYTAŞ’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’MERSIN’DEN DÜNYAYA KARDEŞLIK ÇAĞRıSı’   14:39   CHP KADıN KOLLARı İL BAŞKANı GÜLŞAH YıLDıRıM GENÇ’TEN 1 EYLÜL MESAJı: ’BARıŞ SUSKUNLUK DEĞIL CESARETTIR’   14:19   CHP MERSIN İL BAŞKANı KORAL ÖMÜR’DEN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’BARıŞ, ADALET VE EŞITLIK İÇIN BIRLIKTE MÜCADELE EDECEĞIZ’   13:17   MERSIN BAROSU’NDAN YENI ADLI YıLDA SERT ÇıKıŞ: ’GECIKEN ADALET VE TUTUKLAMA TEDBIRI SıKıNTı YARATTı!’   11:25   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’BARıŞ, AKDENIZ’IN VE DÜNYANıN ORTAK GELECEĞIDIR’   11:12   NECDET KıLıÇ’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı; AYRıŞMA DEĞIL DAYANıŞMA KAZANACAK..   10:48   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı MUSTAFA KEKLIK’TEN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı   10:45   YENIMAHALLE MUHTARı SERVET DOĞAN’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı   10:44   BARıŞıN KENTI MERSIN’DEN TÜM DÜNYAYA ÇAĞRı: ’BARıŞ, YARıNLARA BıRAKıLACAK EN BÜYÜK MIRASTıR’   10:41   GÜROL AKBAŞ’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’WBARıŞ, GELECEĞE BıRAKACAĞıMıZ EN BÜYÜK MIRASTıR’   10:40   TTB 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ AÇıKLAMASı: DEMOKRASI, SAĞLıK HAKKı VE KAYYUM UYARıSı   10:31   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı KADIR ÖZCAN: ’ATATÜRK’ÜN SÖZÜ BUGÜN EN BÜYÜK REHBERIMIZDIR’   10:30   ADD MERSIN ŞUBE BAŞKANı ADEM ÇETIN: ’ATATÜRK’ÜN BARıŞ VIZYONU İNSANLıĞıN TEK ÇıKıŞ YOLUDUR’  
 
     
   

“TÜRKİYE ÜST SEGMENT MARKALAR İÇİN ÜRETİM MERKEZİ OLABİLİR”


Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, kur baskısı ve yüksek maliyetler nedeniyle ihracat pazarlarında sipariş kaybeden sektörün katma değerli ürünlerde kazanımlarını artırdığını, birkaç yıldır 13 dolar seviyelerinde seyreden ihracat kilogram fiyatının son aylarda 15 dolara kadar tırmandığını söyledi.

 

Tarih : 9 Haziran 2023 Cuma 11:12   Okunma : 3312

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, kur baskısı ve yüksek maliyetler nedeniyle ihracat pazarlarında sipariş kaybeden sektörün katma değerli ürünlerde kazanımlarını artırdığını, birkaç yıldır 13 dolar seviyelerinde seyreden ihracat kilogram fiyatının son aylarda 15 dolara kadar tırmandığını söyledi.  Fiyat odaklı markaların Uzak Doğu ve Kuzey Afrika’daki tedarikçilere yöneldiğini, üst segment markaların ise Türkiye ile çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Başkan Gürkan Tekin, “Türkiye, ucuz ve fiyat odaklı markalar yerine daha üst segment markalar için bir üretim merkezi olma potansiyeli taşıyor. Bunun için nitelikli iş gücü, teknoloji ve Avrupa Birliği standartlarına uyumlu, çevre dostu sürdürülebilir yatırımların artması gerekiyor.” dedi.

“İhracat kilogram fiyatını 20-25 dolara yükseltmek hayal değil”
Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe ihracat kilogram fiyatını 20-25 dolara yükseltmenin hayal olmadığını kaydeden AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, ihracatçı firmaların ayakta kalmasını sağlayacak adımların atılmasının yanında, orta ve uzun vadeli stratejilerin de kararlılıkla devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Küresel arenada, ihracatçı firmaların rotasında belirleyici unsurların;  talep, döviz kuru ve enflasyon dengesi olduğunu kaydeden Başkan Gürkan Tekin, öncelikle ihracatçıların beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenecek ekonomik politikalarla yatırım ortamının iyileştirilmesini, enflasyon kur makasının daraltılmasını, enflasyon ve faiz dengesinin sağlanmasını ve finansmana erişimin kolaylaştırılmasını beklediklerini ifade etti. Başkan Gürkan Tekin, “Bugünlerde kurların yükseliyor olması ihracatçılarımızın uluslararası alandaki rekabet gücünü de artıracaktır. Finansmana erişim konusunda yaşadığımız sıkıntıların hafifletilmesi için yeni hükümetten Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Eximbank kredi musluklarının açılmasını bekliyoruz. Kurun rekabetçi seviyelere gelmesi ve kredi musluklarının açılması ile birlikte bizler de eskiye dönüşü yakalayabilir, üretimde ve ihracattaki kayıplarımızı hızlıca telafi edebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Firmalarımızın katma değeri yüksek ürünlere yönelik iştahı artıyor”
Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün yakından tedarik, esnek ve kaliteli üretim ile hızlı termin avantajlarıyla pozitif ayrıştığını vurgulayan Başkan Gürkan Tekin, “Katma değeri yüksek markaların sipariş adetleri düşük olduğu için tercihleri de Türkiye oluyor. Hem yakın coğrafya, hem de kontrol edilebilir üretim organizasyonumuz avantaj sağlıyor. Bu nedenle üst segment markalar için ülkemiz çok cazip. Geçmiş yıllarda firmalarımız düşük adetli siparişlere pek sıcak bakmıyordu, yüksek adetli işleri kovalıyordu. Son zamanlarda ise fiyat tutturamayınca katma değeri yüksek ürünlere yönelik iştah artıyor. İhracat miktarı düşüyor ama kilogram başına ihracat değeri artıyor. Hedefimiz yakın vadede 18-20 dolar seviyelerini yakalamak. Ancak ihracatçı firmalarımız öncelikle Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında sürdürülebilir bir sistem kurmalı. Otomasyon sistemi, bilinçli organizasyon ve daha nitelikli işgücü önemli. Bunları yaptığımız zaman çok daha iyi markalar ile daha fazla para kazanabileceğimiz bir sistem oturtabiliriz.” diye konuştu.

“AHKİB’in mayıs ayı ihracatı 34,5 milyon dolar”
Mayıs ayı ihracat rakamlarını da değerlendiren Başkan Gürkan Tekin, AHKİB’in söz konusu dönemde; geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 artış sağlayıp 34,5 milyon dolarlık dış satıma imza attığını bildirdi. Bölge ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre ele alan Başkan Gürkan Tekin, şunları söyledi: “Mayıs ayı ihracatımızın yüzde 86’sını bayan dış giyim, bay dış giyim ve diğer hazır eşya ürün grupları oluşturdu. Bayan dış giyimde yüzde 19 artışla 18,3 milyon dolarlık, bay dış giyimde yüzde 32 artışla 7,3 milyon dolarlık, diğer hazır eşyada yüzde 22 artışla 4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde Hollanda, İspanya ve Rusya ilk üç sırayı oluşturdu. Hollanda’da 8,2 milyon dolar, İspanya’da 5,5 milyon dolar, Rusya’da 4,3 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. Rusya, Irak, Suriye, Suudi Arabistan ve Polonya, mayıs ayında ihracat hacminde en yüksek artışları sağladığımız ülkeler arasında yer aldı.”
Başkan Gürkan Tekin, AHKİB’in 2023 yılı Ocak-Mayıs dönemindeki ihracat performansının ise 144,6 milyon dolara ulaştığını sözlerine ekledi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA