31 Temmuz 2026 Cuma

11:54   AKDENIZ’DE DIKKAT ÇEKEN SEFERBERLIK!   11:26   TARSUS VE ÇAMLıYAYLA ÇIFTÇISINE DEV DESTEK: ÜRÜN ZAYIATıNı BITIRECEK YÖNTEM SAHADA!   10:20   TARSUS’TA YıLLARDıR BEKLENEN AN GELDI! İSMETPAŞA’DA TARIHI DÖNÜŞÜM İÇIN İLK BUTONA BASıLDı   09:35   CHP’LI DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN TBMM’DE RAKAMLARLA DEHŞETI AÇıKLADı: ’SON 25 YıLDA 386 BIN RUHSAT VERILDI!’   09:33   DOĞRU ÜNIVERSITE, DOĞRU GELECEK! MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN YKS ADAYLARıNA ÜCRETSIZ TERCIH DANıŞMANLıĞı   17:20   MERSIN’IN AYDıNCıK ILÇESINDE ORMAN YANGıNı   17:16   AYDıN KARACASU’DA YENİ PARTI’YE KATıLıM ETKINLIĞI: 81 YAŞıNDA ILK DEFA PARTI ÜYESI OLDU   17:15   BIRGÜN’ÜN FIGÜRAN HABERI NEDENIYLE IFADE VEREN GAZETECI TIMUR SOYKAN: “DOĞRU HABER NEDENIYLE IFADE VERMEK TRAJIKOMIK”   17:14   SELAHATTIN DEMIRTAŞ, ADALET BAKANLıĞı’NıN ÖZEL IZNIYLE NARIN GÜRAN’ıN BABASı ARIF GÜRAN ILE GÖRÜŞECEK   15:11   DEDETAŞ: AKLıM VE KALBIM ÜSKÜDAR’ıN SOKAKLARıNDA... SAĞLıĞıM YERINDE ÇOK ŞÜKÜR   14:36   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN SOLI POMPEIOPOLIS BEACH YÜRÜYÜŞ YOLUNDA ÇALıŞMA   14:35   TARıM VE ORMAN BAKANı YUMAKLı: "SON 24 SAATTE 110 YANGıN KONTROL ALTıNA ALıNDı"   12:38   YENİ PARTILI TÜZÜN’DEN ETIMESGUT OPERASYONUNA TEPKI: "HIÇBIR GÖZALTı, SORUŞTURMA VE BASKı MILLET IRADESININ ÜZERINDE DEĞILDIR"   12:37   ETIMESGUT BELEDIYESI SORUŞTURMASı: ERDAL BEŞIKÇIOĞLU DAHIL TOPLAM 55 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   14:35   CHP İLKE VE DEMOKRASI HAREKETI’NDEN YENİ PARTI AÇıKLAMASı: “İKI CEPHEDE MÜCADELE IÇIN ÜYELERIN BIR KıSMı CHP’DE KALACAK”   14:32   MERSIN ÇEVRE PLATFORMUı: PLASTIK ATıK ITHALATıNı DURDURUN   14:30   ZELENSKIY, TRUMP ILE PATRIOT HAVA SAVUNMA SISTEMI VE RUSYA-UKRAYNA BARıŞ SÜRECINI ELE ALDı   14:27   FILENIN EFELERI, VNL ÇEYREK FINALINDE SLOVENYA’YA 3-0 YENILEREK ELENDI   12:58   MUĞLA’DA ORMAN YANGıNı ALEVLERI SARDı: FETHIYE-ANTALYA KARA YOLU ULAŞıMA KAPATıLDı, EVLER BOŞALTıLıYOR!   12:20   SINEM DEDETAŞ NEDEN GÖZALTıNA ALıNDı? ÜSKÜDAR BELEDIYESI OPERASYONUNA İBB VE DILEK İMAMOĞLU’NDAN SERT TEPKI  
 
     
   

PROF. DR. ÇİFTÇİ: "SOĞUK HAVADA KALP HASTALIKLARI DAHA FAZLA GÖRÜLÜR, KALP KRİZİNİ DE TETİKLER"


Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Çiftçi, kronik rahatsızlıkları bulunanların soğuktan korunmaları gerektiğine dikkat çekerek, "Özellikle kalp hastalarının grip ve zatürre aşılarını yani pnömokok aşılarını yaptırmaları gerekiyor, buna diyabetik hastalar da dahil" uyarısında bulundu.

 

Tarih : 24 Ocak 2024 Çarşamba 10:49   Okunma : 10522

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Çiftçi, kronik rahatsızlıkları bulunanların soğuktan korunmaları gerektiğine dikkat çekerek, "Özellikle kalp hastalarının grip ve zatürre aşılarını yani pnömokok aşılarını yaptırmaları gerekiyor, buna diyabetik hastalar da dahil" uyarısında bulundu.

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Çiftçi, özellikle kalp hastaları ile birlikte diyabetik rahatsızlığı olanların grip ve zatürre aşılarını yaptırmalarını önerdi. 

"SOĞUĞA MARUZ KALMA KALP HASTALIĞINI DAHA FAZLA ETKİLER"

Prof. Dr. Özgür Çiftçi şöyle konuştu:

"Soğuk hava özellikle çok soğuk ülkelerde mesela Sibirya gibi ülkelerde soğuk havanın etkisi daha azken, ülkemiz gibi ılıman kuşaktaki ülkelerde soğuk havanın etkisi daha fazla oluyor. Bir de ani soğuğa maruz kalma ekstra olarak kalp hastalığını daha fazla etkiler. Özellikle korner arter hastalığı dediğimiz kalp krizinin de içinde bulunduğu hastalık grubunu daha fazla etkiler. O yüzden ne yapacağız, soğuktan korunmamız lazım. Şeker hastaları, kalp hastaları bunlar daha fazla dikkat edecekler kendilerine. İyice giyinip, o şekilde dışarı çıkmaları lazım, düzenli beslenmeleri lazım. Soğuk havalarda diyabet, kan şekeri seviyelerinin daha yüksek olduğunu görürüz. Tansiyon yükseklikleri ortaya çıkacaktır ve kanın akışkanlığı da daha azaldığı için bu sorunlar daha fazla gözükecek. Ne yapacağız, sıkı giyineceğiz. Yediğimize, içtiğimize dikkat edeceğiz. Karbonhidrattan daha zayıf, lipitlerden daha sık beslenmeli, daha hafif yağlı yiyecekler tüketmemiz lazım ki hastanın şekeri artmasın."

"ŞEKER EĞER KONTROLÜ ZORLAŞIRSA KORONER ARTAR HASTALIĞI DA ARTACAKTIR"

Şeker eğer kontrolü zorlaşırsa koroner artar hastalığı da artacaktır. Temel sıkıntı özellikle bizim gibi ılıman kuşaktaki ülkelerdeki ani soğuk havanın ani değişimleri bizi etkiliyor. Bir de dışarı çıktığımızda dikkat etmemiz lazım. Eğer rüzgara karşı yürüyorsak ve bu da soğuk bir rüzgarsa kesinlikle kalp damarlarında spazma yol açabilir, ani kalp ölümlerini arttırabilir ve daha kısa sürede göğüs ağrısı, mesela normalde üç merdiven çıkarak göğüs ağrısı olan bir hastanın bir kat merdiven çıkmayla göğüs ağrısı olabiliyor, ya da elinde bir yük taşıyorsa. O yüzden ne yapacağız; kendimizi koruyacağız. Bir başka dikkat edeceğimiz şeyse, malumunuz kış mevsiminde enfeksiyonlar daha fazla gözüküyor. O konuda da korumamız lazım kendimizi. Özellikle kalp hastaları grip aşısı aşılarını ve zatürre aşılarını yani pnömokok aşılarını yaptırmaları gerekiyor, buna diyabetik hastalar da dahil. Bunlara dikkat edersek, soğuktan korunmak mümkün, oldukça sınırlı olacaktır etkisi."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA