13 Temmuz 2026 Pazartesi

16:52   ÇANKAYA BELEDIYE BAŞKANı GÜNER’IN EMNIYET SORGUSU TAMAMLANDı: “İHALELERIN IPTALIYLE KAMU YARARı SAĞLANDı"   16:50   AĞBABA: EMEKLIYE VERILEN ZAM DEĞIL, YOKSULLUĞUN KALıCı HALE GETIRILMESIDIR   16:46   HALUK LEVENT’TEN GÖZALTı SONRASı ILK AÇıKLAMA: "ASıL BOMBAYı BEKLEYIN"   15:05   DILOVASı IÇIN ADALET NÖBETI 5. HAFTASıNDA... KARTALKAYA’DA EŞI VE KıZıNı KAYBEDEN ALTıN: "BIZE EKMEK, SU DEĞIL, ADALET LAZıM"   13:59   YAZıCıOĞLU SORUŞTURMASıNDA OPERASYON: ARAMALARDA 20 TABANCA VE 2 BIN 507 MERMI ELE GEÇIRILDI   13:58   GAZIOSMANPAŞA BELEDIYESI DAVASı 13 AY SONRA BAŞLADı... CEZAEVINDE FELÇ GEÇIREN ERDAL CELAL AKSOY BOYUNLUKLA SAVUNMA YAPıYOR   13:58   ÖZGÜR ÖZEL, TBMM’DE MYK’SıNı TOPLADı   12:56   MUHSIN YAZıCıOĞLU SORUŞTURMASıNDA ESKI EMNIYET AMIRI DURSUN ÖZMEN DE GÖZALTıNA ALıNDı   12:49   ADALET BAKANı GÜRLEK: "MUHSIN YAZıCıOĞLU SORUŞTURMASıNDA 10 ILDE DÜZENLENEN OPERASYONLARDA 25 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı"   12:46   TÜLAY HATIMOĞULLARı: "BARıŞıN KONUŞULDUĞU BIR DÖNEMDE, CHP’YE YÖNELIK OPERASYONLARLA SÜREÇ SABOTE EDILMEYE BAŞLANMıŞTıR"   09:59    MERSIN’DEN TÜRKIYE’YE BIRLIK VE ÜRETIM DERSI! VAHAP SEÇER SILIFKE’DE FITILI ATEŞLEDI: ’KIMSEYI ÖTEKILEŞTIRMEYELIM!’   16:10   HALUK LEVENT HAKKıNDA YAKALAMA KARARı!   09:43   MERSIN’DE 7’DEN 80’E ÜCRETSIZ YÜZME AKıNı!   06:30   BELLINGHAM TAHTı BıRAKMADı: İNGILTERE YARı FINALDE!   06:25   HÜRMÜZ BOĞAZı KAPATıLDı!   06:20   PARIS’TEN TÜRKIYE KARARı: MILYAR DOLARLıK İPTAL DAVASı KAYBEDILDI MI?   23:06   MERSIN’DE 1.1 MILYAR TL’LIK DEV PROJE: TÖMÜK VE ARPAÇBAHŞIŞ’IN ÇEHRESI DEĞIŞIYOR!   22:50   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ADANA’DA    21:32   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ADANA’DA TARIHI ÇıKıŞ: YA BIR YOL BULACAĞıZ YA BIR YOL AÇACAĞıZ!   16:35   FILENIN SULTANLARı, ÜST ÜSTE SEKIZINCI KEZ VNL FINALLERINDE  
 
     
   

YÖK Başkanı Özvar, Devlet Üniversitelerindeki İkinci Öğretim Programlarının Kapatıldığını Açıkladı


259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı Yükseköğretim Kurulu’nda yapıldı. YÖK Erol Özvar toplantının açılışında yaptığı konuşmada, erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, ``Ülkemizin tüm kesimleri için nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz.`` dedi.

 

Tarih : 10 Temmuz 2024 Çarşamba 12:44   Okunma : 1325

(ANKARA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Özvar, ``Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz`` dedi.

Üniversitelerde bu yıl 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, ``Kapasitemiz hızla artarken, ülkemizde yükseköğretime erişim talebi de güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bu yoğun ve güçlü talebe doğru politikalarla yanıt vermek, önceliklerimizden birisidir.`` diye konuştu.

``İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını azaltıyoruz``

Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak, gelecek dönem için belirledikleri vizyonun önemli başlıklarından birini de istihdama duyarlılığın oluşturduğunu belirterek, ``İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltıyoruz`` ifadelerini kullandı.

Yükseköğretim Yürütme Kurulunca alınan karar doğrultusunda, gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini söyleyen Özvar, ``Başta öğretmenlik mesleği olmak üzere ülkemizin istihdam dengesini yakından gözeterek bu kararları alıyoruz. Nitekim, farklı ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencimizin öğretmenliğe geçiş fırsatı yakalamak adına 35 yaş sınırı getirdiğimiz programlara ‘ikinci üniversite` kapsamında yoğun bir şekilde yöneldikleri görülmektedir. Aldığımız karar bu durumu kontrol altına almayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır`` diye konuştu.

``İstihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüşüm temin edilecek``

``Ülkenin kaynaklarının etkin kullanımı konusunda`` çok hassas davrandıklarına işaret eden Özvar, şöyle devam etti:

“Bir taraftan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelerimize ilave kontenjanlar verilirken diğer taraftan da mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmış ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürülme yoluna gidilmiştir.

``İkinci öğretim programlarını kapatıyoruz``

Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir. Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz.``

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA