13 Ağustos 2026 Perşembe

22:30   SIYASETTE YENI DÖNEM BAŞLADı! ÖZGÜR ÖZEL’DEN ’SÖZ VE KARAR SIZIN’ ÇAĞRıSı: ’KAPıLAR AÇıLDı’   15:04   MUĞLA’DA TÜRK BAYRAĞıNı YAKTıĞı BELIRTILEN KIŞI YAKALANDı   15:03   ÖZGÜR ÖZEL, VELI AĞBABA VE SERA KADıGIL HAKKıNDAKI 3 DOKUNULMAZLıK FEZLEKESI TBMM BAŞKANLıĞıNA SUNULDU   15:02   ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERININ ÇALıŞMA BAKANLıĞı’NDAKI IKINCI TOPLANTıSı TAMAMLANDı: BAKANLıK SORUNUN ÇÖZÜLMESINI ISTIYOR   14:58   AK PARTI SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELIK: “HATIMOĞULLARı IFADELERINI DÜZELTMELIDIR”   14:57   RUS LIMAN KENTINE SALDıRı: BIR ÖLÜ, SEKIZ YARALı   14:01   MUĞLA’DA TÜRK BAYRAĞıNı YAKTıĞı BELIRTILEN KIŞI YAKALANDı   13:56   BINGÖL KARLıOVA’DA JEOTERMAL KAYNAK ARAMA ÇALıŞMALARı PROTESTO EDILDI   13:55   ELAZıĞ ETI GÜMÜŞ IŞÇILERI ANKARA’DAKI EYLEMLERINI SÜRDÜRÜYOR   10:25   AVRUPA’NıN EN BÜYÜĞÜ BU GECE BELLI OLUYOR! PSG - ASTON VILLA SÜPER KUPA MAÇıNDA TARIHI HAKEM DETAYı   09:26   MERSIN ŞEHIR TIYATROSU 25. SEZONUNDA REKORA İMZA ATTı! 45 BIN SEYIRCI VE 13 İLÇEDE SANAT RÜZGARı   23:55   TÜRKIYE GıDA ENFLASYONUNDA DÜNYADA 3. SıRADA! CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı PALAMUT SOFRADAKI TEHLIKEYI BÜYÜTEÇ ALTıNA ALDı   21:55   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN DEV YÖRÜK ETKINLIĞI: 22-23 AĞUSTOS’TA TıRTAR’DA BULUŞUYORLAR   16:33   ÖMER ÇELIK’TEN "ÇERÇEVE YASA" DEĞERLENDIRMESI: "BU, TERÖRSÜZ BÖLGEYI ARZULAYAN BÜTÜN KARDEŞ HALKLAR IÇIN YANKı OLUŞTURACAKTıR"   16:31   CEVDET YıLMAZ: 2028’DE KADıNLARıN IŞGÜCÜNE KATıLıMıNı YÜZDE 40’ıN ÜZERINE YÜKSELTMEYI HEDEFLIYORUZ   16:30   KATAR: MEKKE ORTAK SAVUNMA ANLAŞMASı’Nı MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   15:53   CHP MYK YARıN TOPLANACAK   13:52   ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANLıĞı’NA YÜRÜMEK ISTEYEN MADENCILERE ABLUKA: İŞÇILER AÇ, ÇOCUKLARı EKMEK BEKLIYOR   13:51   FILISTIN BAŞBAKANı ABBAS, TÜRKIYE’YE GELIYOR   13:49   MANSUR YAVAŞ: "EREN BÜLBÜL VE FERHAT GEDIK’I ÖLÜM YıL DÖNÜMÜNDE RAHMET VE MINNETLE ANıYORUM"  
 
     
   

Teğmenlerin ihraç kararının gerekçesi ortaya çıktı: “TSK`yı tartışılır hale getirerek, millet nezdinde yıpranmasına neden oldular”


Kara Harp Okulu resmi mezuniyet töreni sonrasında, kılıç çatarak, ``Mustafa Kemal`in askerleriyiz`` sloganı attıkları için ihraç edilen beş teğmenle ilgili Yüksek Disiplin Kurulu kararının gerekçesi tebliğ edildi. Dokuz üyeli YDK`nın beş üyesinin oy çokluğuyla alınan kararda, teğmenlerin, TSK`yı tartışılır hale getirerek,

 

Tarih : 3 Şubat 2025 Pazartesi 18:01   Okunma : 1151

HABER: AYLİN DAL

(ANKARA) - Kara Harp Okulu resmi mezuniyet töreni sonrasında, kılıç çatarak, ``Mustafa Kemal`in askerleriyiz`` sloganı attıkları için ihraç edilen beş teğmenle ilgili Yüksek Disiplin Kurulu kararının gerekçesi tebliğ edildi. Dokuz üyeli YDK`nın beş üyesinin oy çokluğuyla alınan kararda, teğmenlerin, TSK`yı tartışılır hale getirerek, "toplumda ayrışmaya sebep oldukları" ve ordunun vatan millet Atatürk`e olan sevgisinden hiç şüphe duymayan millet nezdinde yıpranmasına neden oldukları belirtildi.

30 Ağustos 2024`teki Kara Harp Okulu resmi mezuniyet töreni sonrasında teğmenlerin kılıç çatarak, ``Mustafa Kemal`in askerleriyiz`` sloganı atmasının ardından başlatılan disiplin soruşturmasında beş teğmen, ``Türk Silahlı Kuvvetleri`nden ayırma`` cezası istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu`na sevk edilmişti.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun beş teğmen için verdiği, “Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası`` nın gerekçesi, teğmenlere yazılı olarak tebliğ edildi.

ANKA Haber Ajansı`nın ulaştığı 47 sayfalık gerekçede, teğmenlerin, yemine ilişkin metnin okunmasını daha önceden planlandığının anlaşıldığı, disiplin amirleri tarafından talep reddedilmesine rağmen, tören sonrası dahi olsa emirlerin hilafında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarının millet nezdinde zedelendiği ifade edildi.

Teğmenlerin eylemleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde, toplumda ayrışma yaratan bir sonuca neden olduğu ifade edilen gerekçede, Ebru Eroğlu`nun, andın değiştirilmesine yönelik düzenlemeyi protesto etmek yönünde planlama yaparak, yönergeden kaldırılan andın okunmasında öncü rol oynadığı aktarıldı.

"Mustafa Kemal`in askerleriyiz` sözünü amacı dışında kullanmak sözün değerini de azaltır"

Gerekçede, şunlar kaydedildi:

“Somut olayın her biri tek tek değerlendirildiğinde TSK ve Harp Okulları`nın temel değerlerine ilişkin olan fiillerin tören günüden daha önceki günlerden başlayan süreç ve olayın oluş şeklinin toplumda karşıtlık hissi oluşturabilecek, Subay Andı olarak bilinen ve yönergeden kaldırılan andın içeriğindeki değerlerin dışlandığına dair algı yaratacak ve sonuç olarak TSK`nın tartışılmasına neden olabilecek protest bir davranış disiplinsizlik olarak kabul edilecektir. Mustafa Kemal Atatürk`e bağlılığı ifade eden ‘Mustafa Kemal`in askerleriyiz` sözünü amacı dışında ve karşıtlık içeren protest bir eylemde kullanmak disiplinsizlik olacağı gibi sözün değerini de azaltan bir davranış olacaktır.

Böylelikle eylemler, TSK`yı tartışılır hale getirerek, toplumda ayrışmalara sebep olmuş ve ordunun vatan millet Atatürk`e olan sevgisinden hiç şüphe duymayan millet nezdinde yıpranmasına neden olmuştur. Söz konusu eylem toplumda asker yemininden vazgeçilmiş gibi TSK`ya olan güveni sarsar bir kanaat oluşmasına sebep olmuştur.

Askeri tören alanında program dışı izinsiz olarak icra edilen fiilin askeri hizmete de olan olumsuz etkisi disiplinsizliğin işlendiği yer ve sonuçlarının TSK`ya menfi etkileri ile personelin eylem bütünlüğü içinde değerlendirildiğinde devletin ve TSK`nın itibarına zarar verecek nitelikte ağır disiplinsizlik teşkil eden bir eylem olduğu dikkate alınarak 6413 sayılı TSK Disiplin Kanununun 20/1.  Maddesinin c fıkrası gereğince “hizmete engel davranışta bulunmak” disiplinsizliğini oluşturduğu kanaatine varlmıştır”

 Kurmay Başkanı dahil dört üye karşı oy gerekçesi yazdı  

 Yüksek Disiplin Kurulunun beş üyesinin oyçokluğuyla alınan karara dört üye karşı oy gerekçesi yazdı.

Karşı oy gerekçesinde, 30 Ağustos resmi töreninde de yürürlükteki yönergede yer alan andın okunduğu, resmi tören bitiminde söz konusu andın okunmayacağı yönünde malum ve muayyen hale getirilmiş hizmete ilişkin bir emrin bulunmadığı belirtildi.

"Disiplinsizlik teşkil eden fiil olarak kabul edilemez"

Resmi törenin bitiminde söylenen “Mustafa Kemal`in askerleriyiz” söylemi ile okunan andın içeriğinin, Anayasa`nın 2. maddesi ile Harp Okulları Kanunu`nun maddeleri dikkate alındığında hukuka aykırılık teşkil etmediği aktarılan karşı oy yazısında, “Bir önceki gece yapılan kutlamada bir kısım Harbiyelilerce söz konusu andın plansız şekilde de olsa okunması hususu birlikte ele alınıp değerlendirildiğinde, personelin eyleminin Devletin ve TSK`nın itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranış veya ağır suç veya disiplinsizlik teşkil eden fiil olarak kabul edilemeyeceği ve buna bağlı olarak Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektirir ‘Hizmete engel davranışlarda bulunmak` disiplinsizliğini de oluşturmayacağı” görüşüne yer verildi.

Karşı oy yazısında, “Aksi yöndeki kabulün orantılılık, gereklilik ve elverişlilik alt ilkelerini içeren ‘ölçülülük` ilkesine uygun olamayacağı gibi hakkaniyete de uygun düşmeyeceği, bu nedenle personel hakkında Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği vicdani kaanatinde olduğumuzdan aksi yöndeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmadık” denildi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA