24 Haziran 2026 Çarşamba

18:48   A MILLI ERKEK VOLEYBOL TAKıMı, ÇIN’I 3-0 MAĞLUP ETTI   18:46   CHP GRUP BAŞKANVEKILI MURAT EMIR’DEN ERDOĞAN’ıN AÇıKLAMALARıNA TEPKI   18:44   CHP IL BAŞKANLARıNDAN GENEL MERKEZ’E: “GÖREVDEN ALMALARıNıZı, IHRAÇLARıNıZı TANıMıYORUZ”   18:42   NEW YORK’TA ZOHRAN MAMDANI’NIN DESTEKLEDIĞI SOL ADAYLAR ÖN SEÇIMI KAZANDı   15:38   CHP MALATYA’DA KAPı KRIZI: GENÇLIK KOLLARı "HAIN" YAZıLı DEV POSTER ASTı   15:37   CHP’DEN TEK CÜMLEYLE ISTIFA EDEN NIMET ÖZDEMIR, AK PARTI’YE KATıLDı   15:35   AHMET DAVUTOĞLU: "EĞER BIR YERE KENYA VE GÜNEY KORE DAVET EDILIYOR DA TÜRKIYE EDILMIYORSA VAH HALIMIZE"   12:30   COĞRAFI TESCILLI TARSUS IĞNE OYASı, MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI ILE GELIR KAPıSı OLUYOR   18:46   CHP SÖZCÜSÜ SARı: EYLÜL AYıNıN BAŞıNDAN ITIBAREN OLAĞAN KONGRE TAKVIMINE BAŞLANACAK   18:45   ÜMIT DIKBAYıR, CHP’DEN ISTIFA ETTI   16:44   EKREM İMAMOĞLU: “BU KADAR DETAYLı INSAN KAYNAKLARı SÜREÇLERINDEN GEÇEN BIR YAPı SUÇ ÖRGÜTÜ OLABILIR MI?”   16:43   SELAHATTIN DEMIRTAŞ, KEMAL KıLıÇDAROĞLU ILE GÖRÜŞMEYECEK   15:40   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN, IKTIDARA 12. YARGı PAKETI TEPKISI: HIÇ IŞI UZATMAYıN. ANAYASA’Yı KALDıRıN, YASALARı IPTAL EDIN   15:39   ÖZGÜR ÖZEL’DEN KıLıÇDAROĞLU’NA ÇAĞRı: "ÜLKEYI VE PARTIYI BU CENDERENIN IÇINDE DAHA FAZLA TUTMA"   14:42   MERSIN’DE COĞRAFI IŞARETLER IÇIN ÜRETICI ODAKLı YOL HARITASı   14:41   VAHAP SEÇER, LONDRA’DA YEŞIL ŞEHIRLER BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı’NA KATıLDı   13:34   ERHAN KARAAL’ıN KAÇıRıLMASıNA EKREM İMAMOĞLU’NDAN TEPKI: İDDIA MAKAMı DAHIL HERKES ZAN ALTıNDADıR   12:32   KıLıÇDAROĞLU CHP MYK’Yı TOPLADı, ÖZEL GRUP TOPLANTıSı YAPACAK   10:30   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: SOFRADAKI YANGı BÜYÜMEYE DEVAM EDIYOR   19:24   BAKAN GÜRLEK: ORGANIZE SUÇ ÖRGÜTLERIYLE MÜCADELE IÇIN BAŞSAVCıLıKLARA GENELGE GÖNDERILDI  
 
     
   

Devlet Denetleme Kurulu ve TMSF`ye olağanüstü yetkiler veren kanun, Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi


TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan Devlet Denetleme Kurulu`nun (DDK) yetkilerini düzenleyen kanun, Resmi Gazete`de yayımlandı. DDK`ya her kademedeki kamu görevlisini görevden uzaklaştırma yetkisi verdiği için tartışılan düzenlemeye ilişkin CHP, Anayasa Mahkemesi`ne iptal ve yürürlüğü durdurma davası açacağını açıklamıştı.

 

Tarih : 4 Şubat 2025 Salı 01:20   Okunma : 793

(ANKARA) - TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan Devlet Denetleme Kurulu`nun (DDK) yetkilerini düzenleyen kanun, Resmi Gazete`de yayımlandı. DDK`ya her kademedeki kamu görevlisini görevden uzaklaştırma yetkisi verdiği için tartışılan düzenlemeye ilişkin CHP, Anayasa Mahkemesi`ne iptal ve yürürlüğü durdurma davası açacağını açıklamıştı.

Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun adı "Devlet Denetleme Kuruluna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun" şeklinde değiştirildi.

Devlet Denetleme Kurulu (DDK), kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecek.

Denetçiler, denetim ve soruşturma grupları içinde görev onayları ve/veya grup çalışma programlarıyla verilen konularda denetim, inceleme, araştırma ve soruşturma yapacak, denetlemelerde görevlendirildikleri konularla ilgili olarak kurum ve kuruluşlar ve bankalar dahil diğer gerçek ve tüzel kişilerle yazışma yapacak, bilgi ve belge ile açıklamalarda bulunulmasını isteyecek, raporlar hazırlayacak ve Kurul toplantılarında açıklamalarda bulunacak, mevzuatla verilen görevleri yapacak, Kurul başkanı ve ilgili Kurul üyesinin verdiği işleri yapacak.

Kurul üyeleri ve denetçiler denetim görevi gereğince denetim kapsamına dahil kurum ve kuruluşların teftiş, denetim veya bu maksatla kurulmuş birimlerinin görev, yetki ve sorumluluklarına sahip olacak.

İlgili Kurul üyesi veya denetçi, denetlemeler sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan, görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı, suç delillerini karartacağı anlaşılan, kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilecek, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında bu tedbiri uygulayabilecek. Görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin gerekçeli yazı, görevden uzaklaştırılanın atamaya yetkili amirine, Kurul Başkanına ve diğer ilgililere bildirilecek.

Denetlemeler sırasında görevden uzaklaştırma gerekçesinin ortadan kalkması, denetlemeler sonunda suç işlendiğinin belirlenememesi veya disiplin yönünden memurluktan çıkarma dışında bir ceza önerilmesi halinde ilgili denetim veya soruşturma grubunca hazırlanacak yazı veya rapor üzerine, görevden uzaklaştırılan, atamaya yetkili amir tarafından derhal görevine başlatılacak. Görevden uzaklaştırma tedbiri uygulamasına ilişkin iş ve işlemler öncelikle tamamlanacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nda değişiklikler

Düzenlemeyle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nda değişiklik yapıldı. Buna göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emekliler ile hak sahiplerine dosya bazında 12 bin 500 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı, 2025 yılı Ocak ödeme döneminden geçerli olmak üzere 14 bin 469 liraya yükseltildi.

EÜAŞ`a yönelik düzenleme

Kanunla Elektrik Piyasası Kanunu`nda değişiklik yapıldı. Buna göre, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), TETAŞ`ın taraf olduğu mevcut sözleşmeler kapsamında imzalanmış olan enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütecek. Elektrik enerjisi mübadele, ithalat ve ihracat anlaşmaları ile mevcut imtiyaz ve uygulama sözleşmeleri kapsamında enerji alış ve satış anlaşmaları imzalayabilecek.

TMSF`ye verilen hak ve yetkiler

Kanuna eklenen geçici madde ile, Türk Ceza Kanunu`nun "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama", "Silahlı örgüt", "Silah sağlama" başlıklı hükümleri veya Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun`un "Terörizmin finansmanı suçu" başlıklı hükmünde düzenlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince şirketlere veya malvarlığı değerlerine kayyım atanmasına karar verildiği takdirde bu hükmün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyım olarak atanabilecek. Bu halde kayyımlık hak ve yetkileri bakımından Bankacılık Kanunu`nda TMSF`ye verilen hak ve yetkiler kıyasen uygulanacak.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA