28 Nisan 2026 Salı

14:49   BM’DEN TÜRKIYE’YE UYARı: “AVUKATLAR VE INSAN HAKLARı SAVUNUCULARı SISTEMATIK OLARAK HEDEF ALıNıYOR”   14:48   SOL PARTI ÜYELERININ PANKART DAVASı ÖNCESINDE AÇıKLAMA: “LAIKLIĞI SAVUNANLAR SUSTURULMAK ISTENMEKTEDIR”   14:47   DIYARBAKıR’DA KADıN CINAYETLERINE KARŞı YÜRÜYEN ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERI: HER ŞÜPHELI ÖLÜM, HER FAILI MEÇHUL DOSYA TITIZLIKLE ARAŞTıRıLMALı   14:45   "AZIZ İHSAN AKTAŞ SUÇ ÖRGÜTÜ" DAVASı... ADıYAMAN BELEDIYESI BAŞKANı TUTDERE’NIN AVUKATı ŞEYHO SAYA: "ARTıK ADıYAMAN HALKı DA MAĞDUR EDILMEKTEDIR"   14:40   MHP GRUP TOPLANTıSı... BAHÇELI: "NE BRÜKSEL BIZE GELDIĞIMIZ YERI GÖSTEREBILIR, NE AVRUPA BÜROKRASISI TÜRKIYE’YE YÜRÜYECEĞI YOLU TARIF EDEBILIR"   14:28   YENIŞEHIR’DE KUŞAKLAR KORTTA BULUŞTU   11:40   MEZITLI’NIN SAHADAKI GÜCÜ İKIYE KATLANDı! BAŞKAN TUNCER MÜJDEYI ANKARA’DAN VERDI   11:32   AKDENIZ’DE YOL SEFERBERLIĞI: 10 MAHALLEDE BIRDEN HUMMALı ÇALıŞMA!   11:30   MERSIN’DE EMEKLILERIN YÜZÜ GÜLÜYOR: TARSUS DOĞA PARKı’NDA MORAL DEPOLADıLAR!   16:54   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASı... ESKI TUNCELI VALISI TUNCAY SONEL’IN TUTUKLULUĞUNA ITIRAZ REDDEDILDI   16:53   DORUK MADEN IŞÇILERI OTURMA EYLEMINDE: "BIZ DEVLETE MI SALDıRıYORUZ, VATAN HAINI MIYIZ, BIZIM ETRAFıMıZı KUŞATıYORSUNUZ?"   16:23   DORUK MADENCILIK IŞÇILERININ ENERJI BAKANLıĞı’NA YÜRÜYÜŞÜNE POLIS MÜDAHALE ETTI... BAŞARAN AKSU: "BAKANLAR KAVGA ETMEK ISTIYORSA BURADAYıZ"   16:19   İBB DAVASı’NDA 27. GÜN...MEHMET PEHLIVAN: "BENI KıZıMDAN AYRı TUTMANıZıN EK GEREKÇESI NEDIR?"   16:18   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASı KAPSAMıNDA GÖZALTıNA ALıNAN 2 KIŞI ADLIYEYE SEVK EDILDI   15:32   78 BARODAN ORTAK AÇıKLAMA: ‘SAVUNMA HAKKı YAPAY ZEKAYA DEVREDILEMEZ’   13:57   AZIZ İHSAN AKTAŞ SUÇ ÖRGÜTÜ DAVASı... TAHLIYE EDILEN CEYHAN BELEDIYE BAŞKANı AYDAR: "MAHKEMELER DEDIKODULAR ÜZERINDEN YÜRÜMEZ"   13:53   CHP HEYETI KAHRAMANMARAŞ’TAKI OKUL SALDıRıSıNDA HAYATıNı KAYBEDENLERIN AILELERIYLE GÖRÜŞTÜ... CHP’LI ASU KAYA: "AILELER ÇOCUKLARıNıN ŞEHIT SAYıLMASıNı VE ISIMLERININ YAŞATıLMASıNı ISTIYOR"   13:51   AYM’NIN 64. KURULUŞ YıL DÖNÜMÜ... BAŞKAN KADIR ÖZKAYA:    13:48   İBB DAVASı’NDA 27. GÜN... SANıK AVUKATLARıNıN REDDIHAKIM TALEBI REDDEDILDI, ITIRAFÇı ADEM SOYTEKIN’IN "SAVUNMA SıRASıNıN ÖNE ALıNMASı" TALEBI KABUL EDILDI   09:59   DÖRT MEVSIM GEÇTI, HASRET BITMEDI! TUTUKLU İBB ÜST DÜZEY YÖNETICISININ EŞINDEN YÜREK BURKAN PAYLAŞıM  
 
     
   

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Fındık yoksa sosyal yaşamda yok demektir, fındık yoksa hayat yok demektir


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Akçakoca`da zirai don nedeniyle zarar gören fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Bayraktar, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, yüksek rakımlarda bulunan fındık bahçelerinde zararın yüze 50`nin üzerinde olduğuna dikkat çekti.

 

Tarih : 9 Mayıs 2025 Cuma 01:20   Okunma : 768

Haber: Tuncay TÜRKGÜLÜ

(DÜZCE) -Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Akçakoca`da zirai don nedeniyle zarar gören fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu.Bayraktar incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, yüksek rakımlarda bulunan fındık bahçelerinde zararın yüze 50`nin üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Akçakoca`da zirai don nedeniyle zarar gören fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Bayraktar incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, yüksek rakımlarda bulunan fındık bahçelerinde zararın yüze 50`nin üzeri seviyesinde olduğuna dikkat çekti.

Şemsi Bayraktar şunları söyledi:

"Bugün Batı Karadeniz bölgesindeyiz, Sakarya, Kocaali ve Akçakoca`da Oda başkanlarımızla bir araya geldik. Fındık bahçelerini geziyoruz ve rakımı yüksek olan yerlerde don zararını gördük. Akçakoca ilçemizdeyiz bu köyde de burada rakım aşağı yukarı 600 metre civarında ve 250 metrede yukarı kadar çıkıyor. Buralarda da zarar yüzde 50`nin üzerinde görünüyor, bundan üzüntü duymamak mümkün değil, bir taraftan kokarcayla mücadele ediyoruz kolay değil. Geçen sene de üreticiler kokarcadan çok etkilendiler, üretimi çok olumsuz etkiledi, bu sene de ciddi mücadele yapılmasına rağmen bu süreç birkaç yıllık süreç, kokarcayı tamamen yok etmek mümkün değil, çünkü çok hızlı şekilde çoğalıyor, birkaç yıl içinde kokarcanın seviyesini azaltacağız, bugün için kokarca zararlısı fındığa zarar verecek bu görülüyor.

"Don olayından dolayı bahçelerimizde ciddi yanma var ve rekolteyi bu da olumsuz etkileyecek"

Bir de don olayından dolayı bahçelerimizde ciddi yanma var ve rekolteyi bu da olumsuz etkileyecek.Bu sene fındık rekoltesi hem kokarca zararlısı ve hem de don nedeniyle tahminlerimizin altında gerçekleşecek öyle görülüyor. Biz sadece don olayı ile uğraşmıyoruz, doğal afetler bizleri ciddi şekilde etkiliyor, bir tarafta kuraklık var ocak ayından beri yağış alamıyoruz. Türkiye ciddi bir kuraklık tehdidi ile karşı karşıya, zaman zaman bakıyorsunuz bazı vilayetlerde dolu, bir bakıyorsunuz sel felaketi geliyor, bir bakıyorsunuz hortum felaketi geliyor, çok farklı doğal afetler ile çiftçi üretim yapıyor. çiftçi açık fabrikalarda üretim yapıyor, yani doğaya açık, doğal afetlere açık üretim yapıyoruz ve bu afetlerde üretimi olumsuz etkiliyor.

Fındık ürünü ekolojik üstünlüğüne bağlı bir ürün. Dünya`da rakipsiz olduğumuz bir ürün. Geçen yıl 2 milyar 350 milyon civarı döviz gelirimiz oldu. Üzülerek ifade ediyorum bu gelir biraz aşağıya düşecek çünkü rekolte geçen senenin bir hayli altında görülüyor. Karadeniz bölgesinde sanayi çok gelişmediği için ekonomisi fındığa dayalı, dolayısıyla fındık yoksa sosyal yaşamda yok demektir. Fındık yoksa hayat yok demektir,fındık para etmiyorsa yaşam çok zor demektir ve bu bölgelerden göç var demektir. Eğer fındık varsa fındık para ediyorsa göç yok demektir. Yani göçlere baktığımızda, tarımsal faaliyetlerden para kazanıyorsa göç olmuyor gençlerimiz burada kalıyor, gençlerimizi tarımda tutamaz hale geldik.

Artık yelkenleri tarıma çevirmenin zamanı geldi,tarım sektörüne daha fazla kaynak aktarmalıyız. Üreticiyi tarlada bahçede tutmak zorundayız bunu beceremez isek ülkeyi doyuramayacak hale geliriz, Dünya piyasalarından meyve bulalım sebze bulalım artık o mümkün değil.

"Maliyetler üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı bir çalışma yapıyor"

Üreticilerimizin beklentileri var, dile getiriyoruz. Maliyetler üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Bunun dışında üreticilerimizin kredi borçları çok fazla bu sene para kazanamayacakları için borçların ödenmesinde zorluklar var bu manada yapılandırma istiyoruz. Çiftçimizin taze paraya ihtiyacı var, bankalarında borcu olup olmaksızın kredi açması lazım. Çünkü bu günlerde paraya ihtiyaç var. Bir tehdit daha var; bazı bahçelerde dallar kurumuş bazı bahçelerde gövdeler kurumuş,bu ne demektir, önümüzdeki yıllarda meyve tutumu olmayacak demektir. Bu bahçelere iyi bakılmaz ise çiftçimiz bu bahçelere emek ve masraf etmez ise bu bahçelerin toparlanma imkanı yok. Dolayısıyla bu manada bu destekler verilmeli ki bahçesinde bu bakımları yapsın ve üretime devam etsin." 

 

 

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA