27 Eylül 2024 Cuma

17:44   İMAMOĞLU`NDAN HAKKıNDAKI DAVAYLA ILGILI DEĞERLENDIRME   16:12   EŞI EMRAH ALA TARAFıNDAN ÖLDÜRÜLEN MINE NUR ALA`NıN POLISLERIN GÖZÜ ÖNÜNDE ÖLÜMLE TEHDIT EDILDIĞI ORTAYA ÇıKTı   15:36   `CUMHURBAŞKANıNA HAKARET`TEN YARGıLANAN DILRUBA KAYSERILIOĞLU`NDAN DURUŞMA SONRASı AÇıKLAMA...   15:29   CUMHURBAŞKANıNA HAKARETTEN YARGıLANAN DILRUBA KAYSERILIOĞLU HAKIM KARŞıSıNA ÇıKTı   15:11   İYİ PARTILI ZORLU`DAN BAKAN TEKIN`E: “30 BIN TEMIZLIK PERSONELI ALıNACAK AMA 54 BIN OKUL VAR. HER OKULA BIR GÖREVLI DÜŞMEKTE MIDIR?“   13:41   CHP HEYETINDEN TARSUS`A ZIYARET…   11:04   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, ESNAFı DINLEMEYE DEVAM EDIYOR   10:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "SOSYAL KONUT SÖZÜMÜZÜ TARSUS BELEDIYESI IŞ BIRLIĞINDE YAPACAĞıZ"   09:53   MERSIN`DE KıRSAL MAHALLE BULUŞMALARı`NıN YENI ADRESI, PIRÖMERLI MAHALLESI OLDU   09:21   GÜLCAN KıŞ, BAKAN ALI YERLIKAYA`YA SESLENDI   01:24   GALATASARAY SAHASıNDA PAOK`U 3-1 MAĞLUP ETTI   22:40   GALATASARAY KADıN FUTBOL TAKıMı, ŞAMPIYONLAR LIGI`NE KATıLAN ILK TÜRK KADıN TAKıMı OLDU   21:01   ÖZGÜR ÖZEL`DEN KıBRıS BARıŞ HAREKATı`NA “IŞGAL” DIYEN KıBRıS RUM KESIMI TEMSILCISINE TEPKI: “HEM TÜRKLERE HEM RUMLARA BARıŞ GETIRMEK IÇIN YAPıLDı"   18:52   YALÇıN KARATEPE: BDDK BAŞKAN YARDıMCıSı AYDıN`ıN KENDI ÖZEL DÜĞÜNÜNE, DENETLEMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUĞU BANKALARıN GENEL MÜDÜRLERINI DAVET ETMESI VE BU KIŞILERIN DÜĞÜNE KATıLMALARı TAM ANLAMıYLA BIR SKANDALDıR   18:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "ÇOCUKLARıMıZı DÜŞÜNEREK GÜNDÜZ BAKıMEVINI AÇıYORUZ"   17:39   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: "HAMAS`A BIR TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK BAKMıYORUM"   16:59   KARS ŞEKER FABRIKASı, ŞEKER PANCARı ALıMıNA BAŞLADı   16:54   AMD BAŞKANı HASAN YÜCEL`DEN `ORMAN YÖNETMELIĞI` TEPKISI: YENI YÖNETMELIK MADENCILIĞIN ÖLÜM FERMANıDıR   16:54   ZELIHA AKSAZ ŞAHBAZ: “ECZACıLARıN SESINE KULAK VEREREK SOMUT ÇÖZÜMLERLE, TÜM ECZACıLARıMıZıN 25 EYLÜL DÜNYA ECZACıLıK GÜNÜ`NÜ KUTLUYORUM”   16:45   İŞÇILER SARAÇHANE`DEN SESLENDI: "BENIM 10 TANE ÇEYREK ALTıNıMı HER AY KIM ÇALDı?" "BU INSANLAR SAMAN Mı YIYECEK?"  
 
     
   

BAKIRLIOĞLU`NDAN TARIMSAL SULAMA ELEKTRİĞİ İÇİN KANUN TEKLİFİ: “ELEKTRİK FATURASI HASATTAN SONRA ÖDENMELİDİR”


CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, tarımsal sulama abonesi olan çiftçilerin elektrik faturalarının hasattan sonra ödenmesi için kanun teklifi verdi. Bakırlıoğlu, “Sulama hasat öncesi yapıldığı için elektrik faturaları da hasattan önce gelmekte ve ödenmek zorundadır. Bu durum çiftçilerin zorlanmasına neden olmaktadır" dedi.

 

Tarih : 17 Mart 2022 Perşembe 21:33   Okunma : 433

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, tarımsal sulama abonesi olan çiftçilerin elektrik faturalarının hasattan sonra ödenmesi için kanun teklifi verdi. Bakırlıoğlu, “Sulama hasat öncesi yapıldığı için elektrik faturaları da hasattan önce gelmekte ve ödenmek zorundadır. Bu durum çiftçilerin zorlanmasına neden olmaktadır" dedi.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM Başkanlığı`na sunduğu kanun teklifinde; tarımsal sulama abonesi olan çiftçilerin elektrik faturalarının mahsulden mahsule tahsil edilmesini önerdi. Bakırlıoğlu, teklifin gerekçesinde şu değerlendirmeyi yaptı:

“Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EDPK) yayımladığı Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğine göre sayaçlar, en az 25 en fazla 35 günlük dönemlerle dağıtım şirketi tarafından her takvim ayında bir defa okunur. Bu okuma aylık okuma olarak değerlendirilir denilmektedir. Bu uygulama tarımsal sulama tüketici grubunda yer alan aboneleri için de uygulanmaktadır.

“SULAMA HASAT ÖNCESİ YAPILDIĞI İÇİN ELEKTRİK FATURALARI DA HASATTAN ÖNCE GELMEKTE VE ÖDENMEK ZORUNDADIR”

Elektrik giderleri tarımsal üretim maliyeti içerisinde önemli yer tutmaktadır. Elektriğe gelen zamlar nedeniyle çiftçilere yüklü faturalar gelmektedir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatı bir yılda yüzde 127 artmıştır. Sadece elektrik değil mazota, gübreye ve ilaca gelen zamlar üretim maliyetlerinin katlanarak artmasına neden olmuştur. 

Tarımsal üretimin en önemli aracı sulamadır ve ülkenin her yerinde sulamada elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Sulama hasat öncesi yapıldığı için elektrik faturaları da hasattan önce gelmekte ve ödenmek zorundadır. Bu durum çiftçilerin faturaları ödemekte zorlanmasına neden olmaktadır.

EPDK istatistiklerine göre abone grupları arasında borç nedeniyle elektriği kesilmesinde en yüksek oran tarımsal sulama abonelerindedir. Birçok sulama kooperatifi hasat öncesi tahsilat yapamadığı için ödeyemediği elektrik faturaları nedeniyle elektrik enerjileri kesilmekte ve üyelerine hizmet verememektedir. Kanun teklifi ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturalarının hasattan sonra bir defada ödenmesi sağlanacaktır.”

“ÇİFTÇİNİN SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMAZSA HIZLA ARTAN GIDA ENFLASYONU ÇOK CİDDİ BİR GIDA KRİZİNE YOL AÇACAKTIR”

Bakırlıoğlu konuya ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada da şunları kaydetti:

“Üretim maliyetlerini azaltmak için destekleme şarttır. Fakat destekler artan maliyetler karşısında yetersiz kalmıştır. Taban gübrenin tonu 13 bin lira olmuş, dekar başına verilen destek sadece 8 lira. Bir zeytin bahçesinde yılda dekar başına 12 litre mazot tüketimi var verilen mazot desteği 17 lira. Bu parayla bir litre mazot bile alınamıyor.

Genel Başkanımızı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Şanlıurfa`da yaptığı açıklamada bölgede kurulacak güneş enerji santralleri ile çiftçiye elektriği bedava vereceğimizi belirtmiştir. CHP iktidarında bu uygulama bütün yurda yayılması sağlanacaktır. Çiftçiyi, üreticiyi gerçekten desteklediğimizde hem üretim artacak hem de tüketici ucuz gıdaya ulaşacaktır. Eğer tarımın çiftçinin sorununa çözüm bulunmazsa hızla artan gıda enflasyonu çok ciddi bir gıda krizine yol açacaktır.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA