23 Eylül 2024 Pazartesi

13:50   AKDENIZ BARıŞ VE KÜLTÜR FESTIVALI TÜM RENKLERI BULUŞTURDU   12:39   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT: "SILIFKE OLARAK BIRLIK VE BERABERLIĞIMIZI KORUMALıYıZ"   12:32   ADALET BAKANı TUNÇ`TAN "NARIN GÜRAN" AÇıKLAMASı...   12:06   ENES GÜRAN`ıN KOLUNDAKI DIŞ IZLERIN KIME AIT OLDUĞU BELLI DEĞIL   11:51   YENIŞEHIR BELEDIYESI GÜZELLIK MERKEZLERINI DENETLEDI   11:34   38`INCI `ULUSLARARASı MERSIN BRIÇ FESTIVALI` SONA ERDI   11:27   POLIS MEMURU ŞEYDA YıLMAZ`ı ŞEHIT EDEN ŞÜPHELININ SILAHLı GÖRÜNTÜLERI ORTAYA ÇıKTı   11:02   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: KIM BAŞKAN OLURSA OLSUN AMERIKA ILE ÜST DÜZEYLI DIYALOĞUMUZ DEĞIŞMEYECEK   11:01   CHP, İMAMOĞLU`NUN DAVASı IÇIN YARıN İSTANBUL`DA TOPLANıYOR   10:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN `YAŞAMı SAHIPLEN DESTEK BÜYÜKŞEHIR`DEN KAMPANYASı DEVAM EDIYOR   10:29   ÖZGÜR KARABAT: “VE BU DA OLDU. AKP EKONOMIK KRIZ IÇIN AÇıK AÇıK HALKı SUÇLAMAYA BAŞLADı”   10:25   KAYıHAN PALA`DAN SAĞLıK BAKANı MEMIŞOĞLU`NA: "KADıNLARıN SAĞLıK VERILERI NEDEN BABALARıNA BILDIRILIYOR?"   10:15   ÖZGÜR ÖZEL, ŞEHIT POLIS MEMURU ŞEYDA YıLMAZ IÇIN BAŞSAĞLıĞı MESAJı YAYıNLADı   10:08   BURSA`DA EĞITIM UÇAĞı DÜŞTÜ: 2 PILOT HAYATıNı KAYBETTI   09:53   ÖMER FETHI GÜRER: "EYT MAĞDURIYETI, ÇARESIZLIK IÇINDE KıVRANAN VATANDAŞLARıN UMUTSUZLUĞA SÜRÜKLENMESINE NEDEN OLMUŞTUR"   08:34   MOTOSIKLET HıRSıZLıĞı OPERASYONUNDA ÇıKAN ÇATıŞMADA, BIR KADıN POLIS ŞEHIT OLDU, BIRI POLIS 2 KIŞI YARALANDı   22:14   ALANYASPOR DEPLASMANDA ADANA DEMIRSPOR`U 2-0 YENDI   22:12   BEŞIKTAŞ EVINDE, EYÜPSPOR`U 2-1 MAĞLUP ETTI   22:01   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, NEW YORK`TA TURKEN FOUNDATION`ıN YURT BINASıNı ZIYARET ETTI   21:50   TÜRKIYE, DÜNYA SATRANÇ OLIMPIYATı`NDA 12. OLDU  
 
     
   

AHMET AKIN: `ENERJİ ÇEKİ` YA DA `ENERJİ PAKETİ` GİBİ BİR MEKANİZMA KURULMALI


CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, ihtiyaç sahiplerine verilen elektrik ve ısınma desteklerinin yetersiz kaldığının belirterek, “Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu`nun önerdiği ve Avrupa`da pek çok örneği olan ‘enerji çeki` ya da ‘enerji paketi` uygulamasına benzer bir mekanizma, geliri asgari ücretin altında kalan her hane için yaklaşık asgari tüketim tutarında kurulmalıdır” dedi.

 

Tarih : 26 Nisan 2022 Salı 13:23   Okunma : 580

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, ihtiyaç sahiplerine verilen elektrik ve ısınma desteklerinin yetersiz kaldığının belirterek, “Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu`nun önerdiği ve Avrupa`da pek çok örneği olan ‘enerji çeki` ya da ‘enerji paketi` uygulamasına benzer bir mekanizma, geliri asgari ücretin altında kalan her hane için yaklaşık asgari tüketim tutarında kurulmalıdır” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun gündeme getirdiği ve Avrupa`da uygulanan ‘enerji çeki` ve ‘enerji desteği` uygulaması hakkında bir çalışma yaptı.

“TÜRKİYE`DE MEVCUT ENERJİ DESTEKLEME MEKANİZMALARI YETERSİZ”

Ahmet Akın, çalışmasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre Türkiye`de 2,1 milyon haneye elektrik tüketim desteği sağlansa da bu desteğin yetersiz kaldığını belirtti. Akın, Türkiye`de faturasını zamanında ödeyemeyen ve faturasını ödemekte zorlananların sayısının, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın resmi verilere göre Nisan 2021 döneminde aylık 5 milyon abonenin üzerine çıktığını kaydetti.

Akın, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın verilerine göre 2021 yılında toplam 3 milyon 449 bin abonenin elektriği, 1 milyon 100 bin abonenin de doğal gazı kesildiği dikkate alındığında, Türkiye`de büyük bir enerji yoksulluğu yaşandığı ortadadır. Resmi verilere göre Türkiye`de mevcut enerji destekleme mekanizmalarının yetersiz olduğu, bunun yerine yeni bir destekleme mekanizmasına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır” dedi.

“AVRUPA`DA ÜLKELERİN UYGULADIĞI TEDBİRLERİN BAŞINDA ‘ENERJİ ÇEKİ` VE ‘DESTEK PAKETİ` VAR”

Avrupa ülkelerinin uyguladığı tedbirlerin başında ‘enerji çeki` ve ‘destek paketi` uygulamalarının geldiğini belirten Akın, çalışmasında şunları kaydetti:

“Bu kapsamda Fransa`da, yoksul ailelere enerjiye erişimlerini sağlamaları için 580 milyon euro değerinde destek paketi dağıtılmıştır. İtalya`da da yoksul kesimi korumak amacıyla 3 milyar eurodan daha fazla tutarda bir destek paketi hayata geçirilmiştir. İspanya`da ise toplam 2,6 milyar euro tutarındaki bir paket devreye girmiştir. Belçika`da doğal gaz ve elektrik fiyatı artışlarına karşın yoksul halkın korunması için hane başına enerji çekleri uygulamasıyla yapılan destek 700 euro tutarında gerçekleşmiştir.”

“AKP FİYAT ARTIŞLARINA KARŞI GÖSTERMELİK KARARLAR DIŞINDA BİR ADIM ATMADI”

Akın, AKP iktidarının ise Türkiye`deki fiyat artışlarına karşın göstermelik kararlar dışında hiçbir somut adım atmadığını savunarak, “1 Ocak 2022 tarihinde elektrik faturalarına yüzde 127`ye varan zam yapan AKP iktidarı, gelen tepkilerin ardından önce faturalarda hiçbir etkisi olmayan TRT payını kaldırdı, ardından KDV oranını yüzde 8`e indirdi. İktidarın bu göstermelik adımlarına karşın, düşük kademede yüzde 43, yüksek kademede ise yüzde 119 oranındaki zamlar hala yürürlüktedir” dedi.

Akın, Türkiye`de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle satın alma gücü düşen yurttaşların temel bir hak olan enerjiye ulaşmakta zorlandığına dikkat çekti.

“ENERJİ ÇEKİ YA DA ENERJİ PAKETİ GİBİ BİR MEKANİZMA HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Akın, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın elektrik ve doğal gaz kesinti verileri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nın elektrik ve ısınma destekleme verileri karşılaştırıldığında, mevcut desteklemelerin yetersiz kaldığı apaçık ortada. Vatandaş faturasını ödemekte güçlük çekiyor. Günümüzde temel insan hakkı haline gelen enerjiye bütün vatandaşımızın rahat bir şekilde ulaşabilmesi için sosyal devlet ilkesiyle hareket edilerek enerji çeki düzenlemesi yapılmalıdır. Avrupa`da pek çok örneği olan ‘enerji destek paketi` ya da ‘enerji çeki` adıyla hayata geçirilen uygulama Türkiye`de hayata geçirilmelidir. Geliri asgari ücretin altında kalan her hane için yaklaşık asgari tüketim tutarında böyle bir mekanizmasının kurulması gerekmektedir” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA