21 Eylül 2024 Cumartesi

16:37   FERNAS MADEN IŞÇILERININ DIRENIŞI DEVAM EDIYOR...   16:17   TOROSLAR BELEDIYESI OKUL KANTINLERINI DENETLEDI   15:55   DİSK, `GELIRDE, VERGIDE, ÜLKEDE ADALET` TALEBIYLE BÖLGESEL MITINGIN IKINCISINI İZMIR`DE YAPTı...   15:24   EĞITIM-SEN MERSIN ŞUBESI: "OKULLARıMıZıN EN TEMEL IHTIYACı OLAN TEMIZLIK VE HIJYEN KONUSU DAHI TASARRUF TEDBIRLERIYLE KıSıTLANıYOR"   15:16   DEPREMDE 19 KIŞIYE MEZAR OLAN FAZILET APARTMANı`NıN FIRARI SANıKLARı AKıN VE FERIHAN YAĞCı, NOTERE GITMIŞ....   14:04   AKDENIZ BELEDIYESI BARıŞ VE KÜLTÜR FESTIVALI BAŞLıYOR   13:16   CHP, TAŞıMALı EĞITIM YÖNETMELIĞINE KARŞı DAVA AÇTı...    11:24   DEPREMDE 63 KIŞININ ÖLDÜĞÜ TUTAR YAPıSı SITESI DAVASıNDA YENI GELIŞME: İNŞAAT MÜHENDISI CÜNEYT AKKAYA`YA TUTUKLAMA KARARı   11:18   AKP`LI ŞAVŞAT BELEDIYESI`NIN 31 IŞÇININ SÖZLEŞMESINI YENILEMEMESINE YÖNELIK TEPKILER SÜRÜYOR... UĞUR BAYRAKTUTAN: "EKMEĞINI EVE GÖTÜREN IŞÇIYLE UĞRAŞıLıR Mı?"   11:11   GÜLCAN KıŞ:`` İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMı, OKULLARDA CIDDI BIR HIJYEN KRIZINE YOL AÇACAK``   11:10   YENIŞEHIR BELEDIYESI`NDEN BISIKLETLI YAŞAMA DESTEK    11:05   NARIN GÜRAN CINAYETI... NARIN`IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ KÖYDEKI ÇOCUKLARıN PSIKOLOJIK DURUMUNA ILIŞKIN ÖN RAPOR HAZıRLANDı   10:56   VOLKAN DEMIR: "İSRAIL`E TICARETI ENGELLEMEK YERINE FIRMALARıN FARKLı YÖNTEMLER KULLANMASıNı GÖRMEZDEN GELDILER"   10:54   GÖKHAN GÜNAYDıN, AKP KILIS GENÇLIK KOLLARı BAŞKANı MUSA KARA`NıN KILIS VALILIĞI`NE ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLARAK ATANMASıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   10:27   AK PARTILI MÜTEAHHIT MEHMET ÖZKAN`ıN TAHLIYE EDILDIĞI DAVADA YENI BILIRKIŞI RAPORU: ``YıKıM DEPREMIN BÜYÜKLÜĞÜYLE AÇıKLANAMAZ``   10:12   VAN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ZEYDAN: "DSİ`NIN BU IHMALI, BU DUYARSıZLıĞı KABUL EDILEMEZ"   10:02   DEPREMDE 56 KIŞIYE MEZAR OLAN NILÜFER APARTMANı DAVASıNDA HATAY VALILIĞI`NIN KAMU GÖREVLILERINE SORUŞTURMA IZNI VERILMEMESINE ILIŞKIN KARARıNA ITIRAZ EDILDI   09:59   ESENYURT BELEDIYE BAŞKANı ÖZER`DEN HAYıRSEVERLERE ÇAĞRı: "KÜÇÜK ÇıNAR`ıN HAYATA TUTUNMASıNA DESTEK OLUN"   09:54   DEPREMDE 80 KIŞININ ÖLDÜĞÜ YUKARı ŞEHIR KOOPERATIF EVLERI DAVASı... AILELERDEN, AK PARTILI MÜTEAHHIT VE DIĞER SANıKLARıN TUTUKLANMASı IÇIN ÇAĞRı   09:51   ERZURUM`DA ``ŞÜPHELI`` KADıN ÖLÜMÜ… ``İNTIHAR`` ETTIĞI IDDIA EDILEN DILAN YıLDıRıM`ıN ANNESI: ``KıZıM DA BIR `NARIN` OLMUŞTUR, KıZıMA NE OLDU?``  
 
     
   

BERGAMALI ZEYTİN ÜRETİCİSİ: MALİYETLERİN BU KADAR PAHALI OLDUĞU BİR DÖNEMDE BİZ ÇİFTÇİLER ÇOK ZORLUK ÇEKİYORUZ


İzmir`in Bergama ilçesinde üreticiler zeytin hasadına hazırlanıyor. Bergamalı zeytin üreticisi Abdullah Saka, "Tarım girdi maliyetlerinin; mazotun, gübrenin, ilacın bu kadar pahalı olduğu bir ortamda ve şimdi toplama mevsimi başlayacak, yevmiyelerin bu kadar pahalı olduğu bir dönemde biz inan ki çiftçiler çok zorluk çekiyoruz" dedi.

 

Tarih : 6 Ekim 2022 Perşembe 13:33   Okunma : 411

İzmir`in Bergama ilçesinde üreticiler zeytin hasadına hazırlanıyor. Bergamalı zeytin üreticisi Abdullah Saka, "Tarım girdi maliyetlerinin; mazotun, gübrenin, ilacın bu kadar pahalı olduğu bir ortamda ve şimdi toplama mevsimi başlayacak, yevmiyelerin bu kadar pahalı olduğu bir dönemde biz inan ki çiftçiler çok zorluk çekiyoruz" dedi.

Bergama`da zeytin üreticiliği yapan Abdullah Saka, hasat dönemi öncesinde, ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sorunları ANKA haber Ajansı`na anlattı. Saka, şunları söyledi:

"BİR SAAT SULAMA 100-120 LİRA"

"Zeytin hasadına yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Aslında zeytin kıraç yerlerde olur. Eskiden rutubetin olduğu dönemlerde kıraç yerlerde çok güzel zeytin yetişirdi, fakat pamuk yetişecek arazilere de şu anda zeytin dikimi yapıldı. Biz, kış döneminden itibaren bu zeytinlerimizi önce budayarak işçilik yapıyoruz, ardından bordo bulamacı bakır ve buna benzer ilaçları kış soğuklarına karşı ve birtakım hastalıklara karşı korumak amacıyla bu ilaçlamaları yapıyoruz. İlaçlamalarımızın tümü organik ilaçlama. Bu ilaçlarımızı etken maddesi çok zayıf ve organik ilaçlamalarla zeytinlerimizi biz böceğe karşı, sineğe karşı ve kurda karşı koruyoruz. Yaz boyunca bu damlama sulama ile en az 5- 6 kez bu zeytin bahçeleri sulanıyor. Eğer bu zeytini sulamazsan zeytin şişmez, yağlanmaz ve çok cılız kalır. Ama tabii bu sulama maliyetleri çok ağır. Şu anda, elektrik zamları sonucunda bir saat sondajdan elektrikle sulamanın bedeli 100-120 lira arasında değişiyor. Bu da tarıma çok büyük maliyet demektir. Bahçemizin yan tarafındaki komşumuza ait olan sulanmamış zeytin ağacının maalesef üzerindeki zeytin taneleri nohut gibi, bunu toplamaya da değmez. Toplanan zeytinden çıkacak yağ da çok kalitesiz, asidi yüksek ve çok da düşük verim oranı, yağ olur. Zeytinlerimize mutlaka sulama yapmak gerekiyor. Ama bunların hepsi maliyet. Bu bölgedeki zeytinlerimiz genellikle ‘Edremit` ve ‘Tirilye` sofralık zeytinlerdir. Edremit zeytinin bu mevsimde artık şimdi kırma zamanı başladı. Daha yağlık zeytinler kasım sonunda. Asıl üretim hasadı başlıyor. Şimdiden bu zeytinlerimizin hazırlıklarına devam ediyoruz.

"TARIM GİRDİ MALİYETLERİ AĞIR"

Tarım girdi maliyetlerinin; mazotun, gübrenin, ilacın bu kadar pahalı olduğu bir ortamda ve şimdi toplama mevsimi başlayacak, yevmiyelerin bu kadar pahalı olduğu bir dönemde biz inan ki çiftçiler çok zorluk çekiyoruz. Bir torba gübre 600 lira dolayında. 400 litrelik ilaç makinesine en az 400 liralık şu anda ilaç konuyor. Burada işçi yevmiyeleri şu anda 250 ile 350 lira arasında. Bu kadar maliyetin ağır olduğu bir ortamda çiftçi, bu tarımı üretemez hale gelmiş. Şu anda eskiden bu toprakların her tarafta rutubet vardı. Toprakların rutubeti, yağışlar azaldığı için gitti. Yer altından 200 metreden su çıkartarak, bir saat sondajla şu anda biz bu topraklarımızı 100-120 lira arasında suluyoruz. Zeytin, sulanmadığı takdirde nohut kadar oluyor. Ve bunu ne topladığına ne de yağının çıktığına değiyor. Toplanan zeytin şu anda en az 30 lira dolayında olması ve zeytinyağının da en az 80 lira ila 100 lira arasında olması gerekiyor. Bu olmadığı takdirde çiftçi burada üretimden tamamen vazgeçecektir. Elektrik pahalı. Mazot, gübre, ilaç... Bunların fiyatları düşürülmediği takdirde Türkiye`de her geçen gün insanlarımızı tarımdan uzaklaşacaktır. Tarımı ayağa kaldırmak, ülkeyi ayağa kaldırmaktır, ekonomiyi ayağa kaldırmaktır. Bu amaçla biz zeytin ve zeytinyağında ihracatın açılmasını, ithalatın durdurulmasını ve çiftçinin desteklenmesini, üretimin desteklenmesini, -ancak böylelikle ülke ayağa kalkar- zeytin üreticisinin de sahiplenilmesini diliyoruz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA