22 Kasım 2024 Cuma

16:29   KıLıÇDAROĞLU SAVUNMA YAPTı... GÖKHAN GÜNAYDıN: BU DAVA, FIILEN MILLETVEKILLIĞI VE GENEL BAŞKANLıK GÖREVINI SÜRDÜRMEKTE OLAN HERKESE VERILMIŞ BIR GÖZDAĞı   16:19   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, SAVUNMASıNı TAMAMLAMASıNıN ARDıNDAN ÖZGÜR ÖZEL ILE BERABER ADLIYEDEN AYRıLDı   16:09   ERDOĞAN`A HAKARETTEN YARGıLANAN KEMAL KıLıÇDAROĞLU SAVUNMA YAPTı: "ERDOĞAN; ÜLKEMIZ, DEVLETIMIZ, BIRLIĞIMIZ VE GELECEĞIMIZ IÇIN BIR TEHDIT VE TEHLIKEDIR"   15:24   ANKARA ADLIYESI`NDE KıLıÇDAROĞLU DAVASı NEDENIYLE IZDIHAM YAŞANDı... KıLıÇDAROĞLU, SAVUNMASıNı TAMAMLADı   14:42   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER`DEN KENT LOKANTASı VE TANDıR EVI`NE ZIYARET   14:25   ANKARA ADLIYESI`NDE KıLıÇDAROĞLU DAVASı IZDIHAMı   12:55   KıLıÇDAROĞLU`NUN SAVUNMA YAPACAĞı ANKARA ADLIYESI ÇEVRESINDE YOĞUN GÜVENLIK ÖNLEMLERI ALıNDı   12:18   CHP LIDERI ÖZEL ILE CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`ıN "PAZAR ZIYARETI" TARTıŞMASı PAZAR YERINDE YANKı BULDU: YAŞAMA ŞANSıMıZı ALDı ELIMIZDEN, SEÇIM ISTIYORUZ...   12:03   YENIDOĞAN ÇETESI DAVASı DURUŞMASıNıN 5. GÜNÜ... 112 AMBULANS ŞOFÖRÜ GıYASETTIN MERT ÖZDEMIR: HASTA YÖNLENDIRMESINDEN DOLAYı MADDI KAZANCıM OLDUĞUNU KABUL EDIYORUM   11:42   YARGıTAY ONURSAL BAŞKANı PROF. DR. SELÇUK: ``TÜRKIYE ADALET DEYINCE NUTUK ÇEKMESINI IYI BILIYOR AMA NASıL GERÇEKLEŞTIRIRIZ, BUNUN ÜZERINDE HIÇ DURMUYOR``   11:04   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ILÇE GENELINDE EŞ ZAMANLı ASFALT ÇALıŞMASı   10:48   YERALTıNDA DIRENIŞ SÜRÜYOR: 500 MADENCININ EYLEMINDE 48 SAAT GERIDE KALDı, KONTROL EKIBI MADENE INDI   09:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN KıRSAL MAHALLE BULUŞMALARı, TAŞKUYU`DA ŞENLIĞE DÖNÜŞTÜ   09:22   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, `İLERI YAŞTA BESLENME` KONUSUNDA EMEKLILERI BILINÇLENDIRDI   01:44   ÖZGÜR ÖZEL EYLEMDEKI MADENCILERE SESLENDI: "BU MÜCADELENIZ TÜRKIYE`DEKI DIĞER EMEK MÜCADELELERINE DE ILHAM VERECEK"   16:04   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU`NDAKI KAVGA... TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ: "YAŞANAN GÖRÜNTÜLER FEVKALADE ÜZÜNTÜ VERICIDIR"   15:06   MİT BAŞKANı KALıN, ÖZGÜR ÖZEL VE KURMAYLARıNA "TERÖR ÖRGÜTLERININ FAALIYETLERI" IÇERIKLI SUNUM YAPTı...   12:18   CHP`LI BAŞARıR`DAN BAKAN YERLIKAYA`YA: "MECLIS ODALARıNı DINLIYORSUNUZ, TELEFONLARı DINLIYORSUNUZ"   11:58   ``CEMAATE AIT EVDE ÇıKAN YANGıNDA`` ÖLEN IKI IŞÇININ AILELERININ AVUKATı REŞITOĞLU: "İŞÇILER BARAKA BIR EVDE, SIGORTASıZ ŞEKILDE, UCUZ IŞ GÜCÜ OLARAK ÇALıŞTıRıLMıŞ VE ÖLÜME TERK EDILMIŞTIR"   09:43   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN ÇAMLıYAYLA`DAKI ÖĞRENCILERE EĞITIM DESTEĞI  
 
     
   

ÇAVUŞOĞLU: “GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK`ÜN ‘YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ` İLKESİ TEMELİNDE, TÜRKİYE YÜZYILI`NI AYNI ZAMANDA DÜNYADA BİR BARIŞ YÜZYILI YAPMA HEDEFİMİZ VAR”


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda bakanlığının bütçe sunumunda; “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını dünyada bir ‘Türkiye Yüzyılı` yapma hedefimiz var. Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış` ilkesi temelinde, Türkiye Yüzyılı`nı aynı zamanda dünyada bir barış yüzyılı yapma hedefimiz var. Bu amaçla girişimci ve insani dış politikamızı, aktif, milli ve bağımsız bir diplomasiyle güçlendiriyoruz” dedi.

 

Tarih : 8 Kasım 2022 Salı 13:02   Okunma : 338

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda bakanlığının bütçe sunumunda; “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını dünyada bir ‘Türkiye Yüzyılı` yapma hedefimiz var. Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış` ilkesi temelinde, Türkiye Yüzyılı`nı aynı zamanda dünyada bir barış yüzyılı yapma hedefimiz var. Bu amaçla girişimci ve insani dış politikamızı, aktif, milli ve bağımsız bir diplomasiyle güçlendiriyoruz” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, bugün Dışişleri Bakanlığı`nın 2023 yılı bütçesi, 2021 yılı kesin hesabı ve Sayıştay raporları görüşülüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bütçe sunumunda özetle şunları söyledi.

“DÜNYADA BİR ‘TÜRKİYE YÜZYILI` YAPMA HEDEFİMİZ VAR”

“Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını dünyada bir ‘Türkiye Yüzyılı` yapma hedefimiz var. Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış` ilkesi temelinde, Türkiye Yüzyılı`nı aynı zamanda dünyada bir barış yüzyılı yapma hedefimiz var. Bu amaçla girişimci ve insani dış politikamızı, aktif, milli ve bağımsız bir diplomasiyle güçlendiriyoruz.

Bu milli vizyonu hayata geçirebilmek için önce dünyadaki dönüşümü doğru okumak zorundayız. Bugün uluslararası sistem, bir çoklu kriz dönemi yaşıyor. Art arda meydana gelen küresel şoklar birbirini besleyip, büyütüyor. Sadece geçen yılki komisyon toplantımızdan bu yana olup bitenlere bakarsak, tarihin ne kadar hızlandığını, sorunların nasıl karmaşık hale geldiğini görebiliriz.

“RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI KÜRESEL SİSTEMİN TEMELLERİNİ SARSTI”

Rusya-Ukrayna Savaşı küresel sistemin temellerini sarstı. Avrupa güvenlik sistemini oluşturan temel norm ve kurumlar Soğuk Savaş`tan beri ilk kez stratejik bir sınamayla karşı karşıya. Tarihi olarak tarafsızlık politikası izleyen Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliğine başvurdu. ABD-Çin gerilimi, ilk kez bu kadar arttı. Bu gerilim tedarik zincirlerinden, teknoloji yoğun ürünlere kadar farklı cephelerde hissediliyor. Enerji ve gıda krizi, uzun aradan sonra küresel bir sınama olarak boy gösteriyor.

Büyük güç mücadelesi, yeniden uluslararası sistemin temel dinamiği halini aldı. Küresel düzeyde birçok ülkede istikrarsızlıklar, Balkanlarda 1990`lara dönüşü hatırlatan gelişmeler yaşandı; Afrika`da çatışma riskleri ve yayılımı arttı. Ama artık Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi, bölgesel aktörler büyük güçlerin arkasında bloklaşmıyor. Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya gibi bölgeselden küresele etkilerini genişleten aktörler güçleniyor. İklim değişikliği, düzensiz göç, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı, terörizm gibi tüm insanlığı tehdit eden sorunlar artarak devam ediyor. Küresel salgının sosyo-ekonomik etkileri sürüyor. Dünya nüfusunun yüzde 71`i sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin pençesinde yaşamını sürdürüyor. Literatürde tartışıldığı gibi jeopolitik tekrar dönüyor. Bu durumla tarihte daha önce de karşılaştık. Yalnız bu kez önemli bir fark var. Ekonominin küreselleştiği, çığır açan teknolojilerin hız kazandığı bir dönemde bunu yaşıyoruz. Ekonomik bakımdan ayrışmış güçler arasında değil, ekonomileri iç içe geçmiş güçler arasında bir kırılma ve kopuş var. ABD ile Çin arasında yaşanan çekişme buna en iyi örnek.

“TÜRKİYE İSTİKRARSIZ BİR COĞRAFYADA POTANSİYELİYLE YABANCI YATIRIMCILAR İÇİN GÜVENLİ BİR LİMAN HALİNE GELEN BİR ÜLKE”

Reel politiğin uluslararası ilişkilere tekrar hakim olduğu ve zamanın hızlandığı bu kaotik dönemde parçalanma ve gerilimleri iyi yönetmemiz gerekiyor. Bu, hem refah ve istikrarımızı korumak hem de krizlerin ortaya çıkardığı fırsatlardan istifade etmek için şart. Türkiye, insanının çalışkanlığı ve girişimci ruhu sayesinde, üreterek, ihraç ederek büyüyen bir ülke. İstikrarsız bir coğrafyada potansiyeliyle yabancı yatırımcılar için güvenli bir liman haline gelen bir ülke.

İçinde bulunduğumuz zor coğrafya bize, ülke ve millet olarak zor şartlarda yolumuza devam etmeyi ve şoklar karşısında dayanıklı ve soğukkanlı olmayı öğretti. 20 yıllık iktidarımız sırasında milli güç unsurlarında sağlanan konsolidasyon bizi daha güçlü kıldı. Bu sayede krizlerin çözülmesinde küresel çapta saygın bir aktör haline geldik.

“AKTİF DİPLOMASİSİYLE SORUNUN DEĞİL, ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLAN BİR TÜRKİYE VAR”

Krizlere hazırlıklı olmak, krizleri yönetmek, çatışmaların çözümüne katkı sağlamak, etrafımızda bir barış ve refah kuşağı oluşturmak ve fırsatlardan yararlanmak diplomasimizin temel hedeflerinden. Nitekim, dayanışma yerine ayrışmanın öne çıktığı küresel sistemde, tansiyonu düşüren ve krizleri yatıştıran aktif diplomasisiyle sorunun değil, çözümün parçası olan bir Türkiye var. Ukrayna`daki savaş karşısında izlediğimiz politika bunun somut bir örneği. Bu süreçte Türkiye, yine sağduyulu ve akil diplomasisiyle öne çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘savaşın kazananı, barışın ise kaybedeni olmayacağı` anlayışıyla hareket ettik. Hep ilkeli davrandık. Savaşa savaş diyebilen ilk ülkelerden olduk. Kırım`ın ilhakını ve son referandumları tanımadık. Montrö Sözleşmesi`ni titizlikle uyguladık. Savaşın Karadeniz`de tırmanmasının önüne geçtik.

“HEM UKRAYNA`YI HEM RUSYA`YI ZİYARET EDEN TEK NATO LİDERİ”

Sayın Cumhurbaşkanımız, savaşın ardından hem Ukrayna`yı hem Rusya`yı ziyaret eden tek NATO lideri. Savaşın başında, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarını Antalya Diplomasi Forumu`nda bir araya getirdik. Akabinde 29 Mart`ta tarafları İstanbul`da buluşturduk. Rus Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı yetkililerini Zaporijya Nükleer Santrali`ne dair endişeleri ele almak üzere İstanbul`da buluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü lider diplomasisi sayesinde esir değişimleri yapıldı. BM`yle birlikte İstanbul Tahıl Anlaşması`nın imzalanmasını sağladık. Küresel gıda güvenliğine en büyük katkıyı yapan ülke olduk. Anlaşma sayesinde Dünya Gıda Fiyatları Endeksi yüzde 9 düştü. Bu, 13 yıldır yaşanan en büyük düşüş oldu. Geçen ay ziyaret ettiğim Afrika ülkelerinde İstanbul Tahıl Anlaşması`nın tüm dünya için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük.

Rusya`nın anlaşmayı askıya aldığını açıklamasının ardından, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürüttüğümüz yoğun diplomasiyle 4 gün içinde anlaşmanın tekrar uygulanmasını sağladık. Şimdi de BM`yle birlikte anlaşmanın uzatılması için yoğun diplomasi yürütüyoruz. Bu kapsamda, son 1 haftada Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Putin, Sayın Zelensky ve BM Genel Sekreteri Guterres`le; ben de yine Genel Sekreter Guterres ve ABD, Rusya, Hollanda ve AB`den muhataplarımla görüşmeler yaptım.

“ŞU ANDA DA SAVAŞIN SONA ERDİRİLMESİ İÇİN EN ÇOK ÇABA HARCAYAN ÜLKE TÜRKİYE”

Türkiye`nin inisiyatif almadığı bir senaryoyu düşünün. Hem bizi hem dünyayı etkileyecek bir kaos kontrolsüz şekilde büyüyecekti. Şu anda da savaşın sona erdirilmesi için en çok çaba harcayan ülke Türkiye. Geçen seneyi hatırlayın; Afganistan`da patlak veren olaylardan sonra Türkiye`nin süratle aldığı cesur kararlar, içeride ve dışarıda eleştiri konusu olmuştu. Ancak, zaman bizi haklı çıkardı ve kısa sürede tüm dünya Taliban`la angajmanı başlattı. Ukrayna krizinde de bizi Rusya`yla görüşmekle suçlayan Batı merkezlerinde şimdi diyalog için adım atılması çağrıları güçlü şekilde dillendiriliyor. Avrupa`daki protesto gösterilerinden, ABD`de bazı kesimlere kadar Türkiye`nin en başta ortaya koyduğu öngörülü ve basiretli yaklaşım dile getiriliyor. Tüm muhataplarım, Türkiye`nin küresel barışa en fazla katkı veren ülke olduğunu söylüyor, savaşı bitirmek için çabalarımızı sürdürmemizi istiyor.

Ukrayna örneği çok sıcak olduğu için özellikle geniş değinmek istedim. Ancak, ülkemizin son dönemde artan arabuluculuk faaliyetleri Sırbistan-Kosova, Bosna-Hersek, Etiyopya, Somali-Somaliland, Filipinler ve Venezuela gibi farklı alanlarda sonuç vermeye, fark yaratmaya devam ediyor. Bu başarı, Türkiye`nin izlediği topyekun diplomasinin başarısıdır. Gerçekten, etrafımızdaki ateş çemberi karşısında istikrar ve refahımızı korumak, ortak bir çaba ve motivasyon gerektiriyor. Çok boyutlu ve çok paydaşlı bir dış politika izlemek bugün artık bir zorunluluk. Zaten Türkiye, kurumlar arası sinerji ve hedefe birlikte kilitlenme sayesinde küresel iddiası olan bir aktör haline geldi. İşte diplomasimizin hayatın her alanına dokunan kritik rolü burada devreye giriyor. Dış politika sadece dış politika değildir.

“DİPLOMASİMİZİN BAŞARILI OLMASI VATANDAŞIMIZIN BAŞI DİK ŞEKİLDE YÜRÜMESİ DEMEKTİR”

Diplomasimizin başarılı olması, ihracatımızın artması, ülkemize yatırımcı çekilmesi, turizmdeki tarihi başarılarımızın devam etmesi, savunma sanayindeki marka değerimizin daha da artması, Gaziantep`ten Kocaeli`ne, Diyarbakır`dan Eskişehir`e girişimcilerimizin kazancının artması, vatandaşımızın başı dik şekilde yürümesi demektir. O yüzden sürekli ticaret diplomasisi, sağlık diplomasisi, spor diplomasisi gibi kavramlara vurgu yapıyoruz. Parlamenter diplomasi, savunma sanayii, kamu diplomasisi, kültür diplomasisi, insani diplomasi ve Antalya Diplomasi Forumu`yla yürüttüğümüz fikir diplomasisi dış politikamızın önemli boyutları. Anadolu`nun farklı illerine yaptığım ziyaretlerde dış politikamızın milletimize somut katkı sağlayan yönlerini görmekten özellikle gurur duyuyorum. Milletvekillerimiz, kurumlarımız, STK`larımız, sanatçılarımız, bilim insanlarımız, sporcularımız, iş insanlarımız, hepsi diplomasimizin paydaşları. Gücünü milletten alan bu topyekun diplomasiyi küresel çapta yürütmeye devam edeceğiz.

“ORTA KORİDOR`UN ARTAN ÖNEMİ, TÜRK DÜNYASININ KÜRESEL AĞIRLIĞINI DAHA DA ARTIRDI”

Dış politika gündemimiz yoğun. Komşularımızdan geniş bir coğrafyaya yayılan etki ve ilgi alanlarımızda yakından takip etmemiz gereken çok sayıda kritik konu var. Bunlar hakkında tek tek bilgi vermek için saatler yetmez. Bunun yerine, son buluşmamızdan bu yana bazı önemli dosyalarda öne çıkan gelişmeleri arz etmek istiyorum:

Türk Dünyası, Karabağ Zaferi`nin ardından önemli gelişmelere sahne olmaya devam etti. Ukrayna Savaşı sonrasında Orta Koridor`un artan önemi, Türk dünyasının küresel ağırlığını daha da artırdı. Bu potansiyeli hayata geçirmek için Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan ile Dışişleri, Ticaret ve Ulaştırma, Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan ile Dışişleri ve Ulaştırma Bakanlarının katılımıyla üçlü formatlar kurduk. 1 yıl önce İstanbul`da Türk Konseyi`ni uluslararası teşkilata dönüştürme kararı almıştık. Yıl boyunca uzman arkadaşlarımızla çalışarak Türk Devletleri Teşkilatımızın (TDT) hukuki altyapısını güçlendirecek adımları hazırladık.

Bu hafta yapacağımız Semerkant Zirvesi`nde Türk Yatırım Fonu`nun hayata geçirilmesi, 2040 Vizyon Belgesi`nin 5 yıllık uygulama planı olan TDT 2022-2026 Strateji Belgesi`nin kabul edilmesi, TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Akademisi ve Türk Kültür ve Miras Vakfı`yla ilişkilerin kurumsallaştırılması, TDT Spor Teşkilatı kurulması, ticaret ve ulaştırma konularında somut adımlar atılmasını planlıyoruz. Bütçe görüşmelerinden hemen sonra Semerkant`a yola çıkacağız. Diğer Bakan arkadaşlarımla birlikte bu kararlara son hallerini verip liderlerimizin onayına hazır hale getireceğiz.

“AZERBAYCAN`LA KAPSAMLI İŞ BİRLİĞİNİZ DEVAM EDİYOR”

Azerbaycan`la savunmadan, enerjiye, lojistikten, ulaştırmaya, işgalden kurtarılan toprakların yeniden inşasına kadar kapsamlı iş birliğimiz devam ediyor. Türkiye, savaşta olduğu gibi barışta da Azerbaycan`ın yanında duruyor. Normalleşme politikalarımız, 2022`de aktif dış politikamızın önemli bir boyutunu oluşturdu. Güney Kafkasya`da barış ve refah için Ermenistan`la normalleşme sürecini yürütüyoruz. Azerbaycan`la eşgüdüm içinde Ermenistan`ı barışın paydaşı yapma girişimlerimiz sürecek. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri`yle ilişkilerimiz yeni bir döneme girdi. Kısa süre içinde karşılıklı üst düzey ziyaretlerde birçok konuyu çözüme kavuşturduk. Ticaret, yatırımlar, eğitim, kültür, dış politika gibi birçok alanda karşılıklı kazanımlar elde ettik.

İsrail`le, ortak çıkarlar ve karşılıklı hassasiyetlere saygı çerçevesinde bir iş birliği hedefliyoruz.  Büyükelçilerimizi karşılıklı olarak yeniden atadık. Üst düzey ziyaretler gerçekleşiyor. İlişkilerimizin önemli bir unsuru, elbette Filistinli kardeşlerimizin hakları ile Kudüs`ün statüsü. Yeni kurulacak hükümetle de süreci bu temelde ilerletmeye hazırız.

“SURİYE`DE 4 STRATEJİK HEDEF TEMELİNDE İLKELİ TAVRIMIZI KORUYORUZ”

Suriye`de, 4 stratejik hedef temelinde ilkeli tavrımızı koruyoruz: Ülkenin birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması, siyasi çözüm temelinde kalıcı istikrara kavuşturulması, terörün sınırlarımızdan sökülüp atılması, Suriyelilerin ülkelerine güvenli şekilde geri dönmesi. İstikrarı sağlamaya yönelik çabalarımız sayesinde yaklaşık 530 bin Suriyeli geri döndü. İstihbarat kurumları arasındaki mevcut temasların diplomatik düzeye çıkarılmasına uygun ortam oluşursa, bunu da değerlendiririz.

Libya`da, yüce Meclisimizin Haziran`da yenilediği yetki sayesinde sahada dengeyi koruyoruz. Milli Birlik Hükümeti başta olmak üzere siyasi yelpazenin her kesimiyle temaslarımızı artırdık. Geçtiğimiz ay diğer Bakan arkadaşlarımla Trablus`a yaptığımız ziyarette imzalanan Hidrokarbon Mutabakat Muhtırası iş birliğimizi bir üst düzeye çıkardı. Ege ve Doğu Akdeniz`de ülkemizin ve KKTC`nin hak ve çıkarlarını kararlılıkla koruyoruz. Gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması konusundaki diplomatik ve hukuki adımlarımıza devam ettik. Son 1 yılda BM`ye gönderdiğimiz ilave iki mektup Yunanistan`ın dengesini bozdu. Doğu Akdeniz`de BM`ye bildirdiğimiz kıta sahanlığımıza yönelik Rum/Yunan ikilisinin son 2 yıldaki 9 ihlal girişimini sahada ve masada engelledik.

“KKTC HÜKÜMETİYLE 2 DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ SAVUNMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Milli davamız Kıbrıs meselesinde bir dönüm noktasındayız. KKTC Hükümeti`yle birlikte egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde 2 devletli çözümü savunmayı sürdüreceğiz. Maraş açılımı ve KKTC`nin yaptığı son öneriler gibi somut adımlara desteğimiz sürecek. NATO üyeliğimizin 70. yıl dönümü olan 2022, İttifak için de önemli bir dönüm noktası oldu. Gelecek 10 yıla dair Stratejik Konsept`te terörün temel tehdit olarak kayda geçirilmesini sağladık.

Savaşla birlikte NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya`yla imzaladığımız Üçlü Muhtıra terörle mücadele önceliklerimizin kayda geçirilmesi açısından önemli bir kazanım oldu. PKK`nın yanı sıra PYD-YPG ve FETÖ`nün ilk kez yer aldığı bu metne Liderler Bildirisi`nde de atıf yapıldı. Üçlü Mekanizma`yla uygulamaları takip ediyoruz. Bugün Ankara`da olan yeni İsveç Başbakanı`yla Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuları ele alacak.

“AB ÜYELİĞİ HEDEFİMİZE BAĞLIYIZ”

Türkiye-AB ilişkilerini daha olumlu bir gündeme taşıdık. AB üyeliği hedefimize bağlıyız. Avrupa`nın bu zor gününde Türkiye`ye ihtiyacı var. Türkiye`nin uluslararası alandaki etkin liderliği Avrupa için de bir kazanım olacak. Ağustos`ta Büyükelçiler Konferansında vurguladığımız “Türkiye Avrupa`dır” ifadesi bu yönelimi özetliyor. Rum-Yunan taleplerine teslim olan AB`nin artık stratejik bir bakış açısı kazanması gerekiyor.

Küresel projeksiyonumuz ışığında yürüttüğümüz açılım ve ortaklık politikalarımızın somut sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Afrika açılımımız bir başarı hikayesi. Afrika`daki büyükelçiliklerimizin sayısı 44`e çıktı. Ticaret hacmimiz, 2002`den bu yana yaklaşık 10 kat artarak bu yıl sonunda 45 milyar dolara çıkacak. Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde Aralık 2021`de gerçekleştirdiğimiz 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi`ne 38 ülkeden 16 devlet ve hükümet başkanı ile 100 bakan katıldı. Dünyada bu tür zirveleri yapabilen çok az ülke ve teşkilat var. Geçtiğimiz ay Batı Afrika turumda ülkemize gösterilen yakın ilgiye bir kez daha şahit oldum. Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi`yle ticaretimiz 1 milyar dolardan 15 milyar dolara çıktı. Bu yıl bu rakamı geride bırakarak tarihimizdeki en yüksek ikili ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Yeniden Asya girişimimizde, 1000`den fazla eylem unsuruyla somut hedeflere dönük şekilde devam ediyor.

“DİPLOMASİ GİRİŞİMİMİZLE YENİ TEKNOLOJİLERDEN DIŞ POLİTİKANIN HER ALANINDA YARARLANIYORUZ”

Açılım politikalarımızın yanında, farklı alanlarda yenilikçi girişimlerimiz devam etti. Martta düzenlediğimiz ikinci Antalya Diplomasi Forumu, Antalya`yı küresel diplomasi haritasının merkezine yerleştirdi. 17 devlet ve hükümet başkanı, 80 bakan, 40 üst düzey uluslararası kuruluş yetkilisini ağırladık. Yeni dünyada ülkemizin erişim ve etkinliğini artıran Forum`un kurumsallaşmasına ilişkin kanun teklifi Gazi Meclisimizin takdirine sunuldu. Dijital Diplomasi girişimimizle yeni teknolojilerden dış politikanın her alanında yararlanıyoruz.  Bakanlığımızın analiz ve değerlendirmelerini stratejik öngörü ve gelecek okuryazarlığı gibi bilimsel yöntemlerle güçlendirmek için bir yol haritasını uygulamaya koyduk. Konsolosluk hizmetlerinde yapay zeka ve yeni teknolojilerden faydalanmaya devam ediyoruz. Yapay zeka temelli ‘Hızır` adlı ChatBot uygulamasını kullanıma açtık. Vatandaşlarımızın bize erişimini kolaylaştırmak için anlık mesaj uygulamalarını hayata geçirdik. Engelli vatandaşlarımız için Konsolosluk Çağrı Merkezimizde işaret dilinde görüntülü hizmete başladık. Bu adımlarla, yurtdışındaki yaklaşık 7 milyon vatandaşımıza götürdüğümüz hizmetin çeşitliliğini ve kalitesini artırmaya devam ettik.

Noterden vatandaşlık hizmetlerine kadar, Türkiye`de farklı kurumların verdiği 74 hizmeti vatandaşımıza sağlıyoruz. Yılbaşından beri yaklaşık 3 milyon konsolosluk hizmeti gerçekleştirdik.  Bu yıl şimdiye kadar 127 vatandaşımızı ambulans uçakla ülkemize getirdik. Avrupa`da yükselen ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı karşısında vatandaşlarımızın yanındayız. Bu vesileyle, Solingen faciasından sonra vakur duruşuyla ırkçılıkla mücadelenin sembolü olan ve kısa süre önce aramızdan ayrılan Mevlüde anneyi tekrar rahmetle anıyoruz.

“HERSON BÖLGESİNDEN ÇIKMAYA ÇALIŞAN AHISKA TÜRKLERİNİN ÜLKEMİZE GETİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Türkiye`nin tarihi ve sosyolojik derinliği elbette sadece vatandaşlarla sınırlı değil. Dünyanın her yerinde soydaşlarımız, kardeş ve akraba topluluklarımız bizden destek bekliyor. Ukrayna Savaşı`nın başlamasıyla tahliye operasyonumuzu derhal hayata geçirdik. Aralarında Ahıskalı ve Kırım Tatar soydaşlarımız ile kardeş Türk devletlerinin vatandaşlarının bulunduğu 18 binden fazla kişiyi tahliye ettik. Şimdi de Herson bölgesinden çıkmaya çalışan Ahıska Türklerinin ülkemize getirilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Balkanlar`dan Ortadoğu`ya dünyanın dört bir yanında Batı Trakya Türkleri, Kırım Tatarları, Ahıska Türkleri, Uygur Türkleri, Gagauz Türkleri, Irak ve Suriye Türkmenlerinin yanında durmaya devam edeceğiz.

Belirsizliklerin arttığı günümüzde aktif diplomasi bizim için tercih değil, zorunluluk. Bekle-gör politikası izleme lüksümüz yok. Aktif diplomasinin sonuç vermesi tüm kurumlarımızla etkin iş birliğine bağlı. Bu kapsamda, Gazi Meclisimizin desteğini her zaman arkamızda hissettik.  Milletvekillerimizin soru önergelerinin ve bilgi taleplerinin hızlı ve etkin şekilde karşılanması önceliğimiz. TBMM Genel Sekreterliğinin verilerine göre, Bakanlığımın soru önergelerinde yüzde 95`in üzerinde bir yanıtlanma oranıyla birinci sırada olması bunun göstergesi. Dış politika konularına milli ve siyaset üstü bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Kritik konularda muhalefetimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.

“BULGULARIN ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Bakanlığımın ve bağlı kuruluşların 2021 yılına ait kesin hesapları Hazine ve Maliye Bakanlığımıza iletildi. Kesin hesap cetvelleri bir kitapçık olarak da Komisyon`un bilgisine sunuldu. Harcamalarımızın denetimi konusunda Sayıştay Başkanlığımızla yakın iş birliği içerisindeyiz. Raporlara yansıyan tüm bulguları dikkatle inceliyoruz, gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Sayıştay`ın 2021 yılına dair denetim raporunda 8 bulgu yer alıyor. Bunlardan, 3`ünün mevzuata dair yorum farklılıklarından, 2`sinin yurtdışında yaşanan olağanüstü koşullardan, kalan 3`ünün ise muhasebe kodlarına ilişkin girişlerden kaynaklandığı tespit edildi. Bu bulguların çözüme kavuşturulması için çalışıyoruz. Ayrıca, İç Denetim Birimi`nin faaliyetlerini daha etkin hale getirecek önlemleri alıyoruz.

2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi`yle Bakanlığıma 16,7 milyar TL ödenek tahsis edilmesi öngörülüyor. Bütçemizin yaklaşık yüzde 55`i yurtdışı teşkilatımızın harcamaları için kullanılıyor. Yüzde 35`i uluslararası kuruluşlara katkı payı ödemelerimiz ve yurtdışındaki öğretmen, okutman ve din görevlileri maaşları için harcanıyor. AB Başkanlığımız, AB ile uyum ve iletişim çalışmalarını sürdürürken, AB mali kaynakları ve programlarından en etkin şekilde yararlanma yönünde çalışmaya devam ediyor. Ulusal Ajansımız her yıl 60 bin vatandaşımızın Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programından yararlanmasına yardımcı oluyor.

“BÜTÇEMİZİ VE KAMU KAYNAĞINI ÜLKEMİZİN ÇIKARLARI İÇİN EN ETKİN ŞEKİLDE KULLANACAĞIZ”

Avrupa Komisyonu`nun yıl içinde 10 Avrupa ülkesinin ulusal ajanslarına yaptığı rutin izleme ziyaretinde Türkiye Ulusal Ajansı en başarılı ajans olarak nitelendirildi. Öte yandan, bu yıl stajyer memnuniyetinin en yüksek olduğu kurum olduk. Türk Akreditasyon Kurumu, ürünlerimizin standartlarını yükseltiyor; dış ticaretimizin önünü açıyor ve dost ve kardeş ülkelere akreditasyon ve uygunluk konusunda destek sağlıyor. 1,9 milyar TL`si Ulusal Ajans ve AB programlarına katılım olmak üzere AB Başkanlığı için toplam 2,1 milyar TL bütçe teklifi Komisyon`un onayına sunuldu. Bakanlığımın ilgili kuruluşu Türk Akreditasyon Kurumu`nun 2023 bütçe teklifi olan 119 milyon TL ödenek de onaylarınıza sunulmuş bulunuyor.

Bütçemizin hangi amaç ve hedeflere ulaşmak için kullanılacağı 2019-2023 Stratejik Planımızda yer alıyor. Program bütçe esasları çerçevesinde hazırladığımız ve önümüzdeki yıl yapılacak harcamaları faaliyetler bazında gösteren 2023 yılı Performans Programımız da Komisyon`un bilgisine sunulmuştur. Bütçemizi ve kamu kaynağını ülkemizin çıkarları için en etkin şekilde kullanacağız.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA