29 Eylül 2024 Pazar

21:24   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "MEDAWAR ÖDÜLÜNE LAYıK GÖRÜLEN MEHMET HABERAL HOCAMıZı TEBRIK EDIYORUM"   18:36   KıLıÇDAROĞLU`NA ÇUBUK`TAKI LINÇ GIRIŞIMI: “YAKıN O EVI” DIYE BAĞıRAN SEVIM GÖLYERI`NE 5 YıL 10 AY HAPIS CEZASı   16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   16:12   GAZETECI FARUK ZABCı VEFAT ETTI   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:10   AKDENIZ’DE DÜNYA TEMIZLIK GÜNÜ KAPSAMıNDA, MAHALLELERDE TEMIZLIK KAMPANYASı BAŞLATıLDı   15:07   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, MIÇOTAKIS`LE GÖRÜŞMESINDE TÜRK KARASULARı IHLALLERININ GÜNDEME GELDIĞINI SÖYLEDI   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:41   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: "ERKEN SEÇIMIN KOŞULLARıNı YARATMAK IÇIN TOPLUMU ÖRGÜTLEMEYE IHTIYAÇ VAR"   11:09   KANDILLI RASATHANESI, DENIZ DIBI SISMOMETRELERLE DEPREM VERISI ELDE EDECEK   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   01:21   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, NEW-YORK`TA KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR ILE BIR ARAYA GELDI: “KUZEY KıBRıS`ıN HAKLı DAVASı ER YA DA GEÇ HAK ETTIĞI NOKTAYA ULAŞACAK"  
 
     
   

ÖZCAN PURÇU`DAN, KÜLTÜR BAKANI ERSOY`A: “ROMAN VATANDAŞLAR, NEDEN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI`NDA AKTİF BİR ŞEKİLDE YOK?”


CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, dün Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın bütçe görüşmeleri sırasında, Bakan Mehmet Nuri Ersoy`a; “Doğudan batıya, kuzeyden güneye kadar; özellikle sanatsal kültürün devam ettirilmesinde önemli rol oynayan Roman vatandaşlar, neden Kültür ve Turizm Bakanlığında aktif bir şekilde yok?” sorusunu yöneltti.

 

Tarih : 18 Kasım 2022 Cuma 11:47   Okunma : 296

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, dün Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın bütçe görüşmeleri sırasında, Bakan Mehmet Nuri Ersoy`a; “Doğudan batıya, kuzeyden güneye kadar; özellikle sanatsal kültürün devam ettirilmesinde önemli rol oynayan Roman vatandaşlar, neden Kültür ve Turizm Bakanlığında aktif bir şekilde yok?” sorusunu yöneltti.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın bütçe görüşmeleri sırasında söz aldı. Bakan Mehmet Nuri Ersoy`a, “Roman vatandaşlar için 2016 yılından bugüne kadar Eylem ve Strateji planı kapsamında kaç kuruş ayırdınız? Sıfır. Madem bütçe ayırmayacaktınız Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak neden strateji ve eylem planında yer aldınız?” diye soran Purçu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Doğudan batıya, kuzeyden güneye kadar; özellikle sanatsal kültürün devam ettirilmesinde önemli rol oynayan Roman vatandaşlar neden Kültür ve Turizm Bakanlığında aktif bir şekilde yok? Kültür Bakanlığı olarak Strateji ve Eylem Planı kapsamında hangi eylemi yaptınız da eylem planında hala yer alıyorsunuz?

“ROMAN SANATÇILAR OLMASA ZEYBEK OYNAYAMAZSINIZ”

Mardin`in müzik alanındaki kültürünü devam ettiren sanatçılar kimlerdir? Romanlar. Diyarbakır`dan İzmir`e; Antep`ten Aydın`a kadar sanatta hep Romanlar vardır. Aydın`da Roman sanatçılar olmasa zeybek oynayamazsınız. Mardin de düğün yapamazsınız. 200 yıllık geçmişimizi simgeleyen türküleri Roman müzisyenler ezberlemişler ve seslendiriyorlar, belgeseller çekiliyor. Sanatçılar sefalete ve açlığa mahkûm; ama hükümetten ses yok. Bakanlığın umurunda bile değil.”

“ROMANLARIN İSMİ SANATLA, KÜLTÜRLE EŞ DEĞERDİR”

Son 2 yılda 103 müzisyenin ekonomik sorunlar nedeniyle intihar ettiğini belirten Purçu, “Siz intihar eden müzisyenlere ne yaptınız? Sadece merhem sürdünüz. 1000 TL yardım ile müzisyenlerle adeta alay ettiniz. Romanların ismi sanatla, kültürle eş değerdir. Ancak siz Romanları her defasında atladınız” dedi.

Purçu, şunları söyledi:

“Türkiye`de Roman müzisyenler açlıktan yoksulluktan kırılıyor, ne yazık ki Kültür Bakanı sadece seyrediyor. Peki Roman kültürü bu şartlarda nasıl devam edecek? Geçinemeyen Romanlar artık başka işlerle uğraşmaya mecbur kalıyor. Kültür Bakanlığı`nın bütçesi yüzde 132 artmış. Ne yapıyorsunuz bu parayı? Neden sokak müzisyenlerine sanatçılara vermiyorsunuz? Vatandaşın parasını vatandaşa verin. Müzisyenler 40 yıl enstrüman çalıyor, söylüyor; emekli dahi olamıyor. Yıllar sonra sokaklarda açlıktan, sefaletten ölüyor. Bizim sanatçılarımız yurt dışlarında orkestralara, etkinliklere davet ediliyor. Bizim Bakanlığın bunlardan haberi daha olmuyor.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA