26 Haziran 2024 Çarşamba

16:49   TARSUS SU PARKı YOĞUN İLGIYLE YAZ SEZONUNU AÇTı   15:58   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`I ZIYARET ETTI    15:22   TBMM`DE MILLETVEKILLERI ŞANLıURFA`DA YAŞANAN ELEKTRIK KESINTILERINI PROTESTO ETTI   14:51   MERSIN’IN EŞSIZ DAĞ MANZARALARıNDA ATLETIZM KEYFI   14:17   CHP, MADEN KANUNU`NUN 8 MADDESININ İPTALI VE YÜRÜRLÜĞÜNÜN DURDURULMASı İSTEMIYLE AYM`YE BAŞVURDU   13:57   ÖZGÜR ÖZEL: “KıBRıS`ıN HAKLı DAVASıNı TAKIP ETMEYE, EN BARıŞÇıL ÇÖZÜM IÇIN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞIZ”   13:45   CHP’LI GÜLCAN KıŞ ULAŞTıRMA BAKANı’NA SESLENDI   13:41   MERSIN İNTERNET GAZETECILERI CEMIYETI, TARSUS BELEDIYE BAŞKANı ALI BOLTAÇ’ı ZIYARET ETTI   13:39   CHP’LI KıŞ TICARET BAKANı’NA SESLENDI: “KURBAN BAYRAMı FıRSATÇıLARıNA GEÇIT VERMEYIN”   13:38   ÖZGÜR ÖZEL: “MUHALEFETI BELLI BIR ŞEKLE SOKMAK IÇIN NORMALLEŞME TANıMı YAPMAK, OLSA OLSA ITTIFAK ORTAĞıNıN GÖNLÜNÜ YAPMAYA YÖNELIK KURULMUŞ BIR CÜMLEDIR”   13:35   TOROSLAR’DA PARK VE YEŞIL ALANLARA YAZ BAKıMı   12:06   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT: “DEĞIRMENÇAY`DA DÜNYANıN EN GÜZEL BALıNı ÜRETECEĞIZ”   10:31   AKOM`DAN ORMAN YANGıNı UYARıSı: RISK YÜKSEK   09:57   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER, KADıN ÜRETICILERLE BULUŞTU   09:34   UKRAYNA VE MOLDOVA`NıN AB`YE ÜYELIK MÜZAKERELERI BAŞLADı   23:10   SEZGIN TANRıKULU: MARDIN VE DIYARBAKıR`DAKI YANGıNLARıN SIYASI SORUMLULUĞU ELEKTRIK DAĞıTıM HIZMETINI ÖZELLEŞTIREN AKP`DEDIR   22:50   ÖZGÜR ÖZEL, 10 EKIM DERNEĞI`NDE KONUŞTU: “GÜN GELECEK KATILLER VE KATILLERI KORUYANLAR TEKER TEKER HESAP VERECEKLER. O GÜNÜ YAŞAYACAĞıMıZA ANT OLSUN”   14:57   ÖZGÜR ÖZEL`DEN BAHÇELI`YE GEÇMIŞ OLSUN MESAJı   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: "DEDAŞ`ıN ŞANLıURFA`YA ETTIĞINI KIMSE ETMIYOR"   14:16   AYLIN NAZLıAKA: "GEÇTIĞIMIZ ÜÇ GÜN IÇERISINDE SEKIZ ILDE DOKUZ KıZ KARDEŞIMIZ KATLEDILDI"  
 
     
   

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: “ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI`NIN STRATEJİ PLANI`NDA İŞÇİLERİ VE MADENCİLERİ KORUYAN DÜZENLEMENİN YAPILMADIĞI İTİRAF EDİLİYOR. MADENCİLERİN DÖRT ELİ YAKANIZDA OLACAK"


CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın 2024-2028 Strateji Planı`nda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu`nda işçileri ve madencileri koruyan düzenlemenin yapılmadığının itiraf edildiğini belirterek, “Siz 10 yıl önceki katliamın ardından bu düzenlemeyi yapmadığınız için madenciler ölmeye devam etti. En son ‘Türkiye`nin en güvenli madeni` dediğiniz, devlete ait Amasra maden ocağında 33 işçi hayatını kaybetti. O kara kömürü çıkaran madencilerin dört eli yakanızda olacak. Gece rahat nasıl uyuyorsunuz, bunu anlamakta güçlük çekiyoruz ama emin olun bu madenci ailelerinin ahı sizi bulacak ve mezarınızda rahat yatamayacaksınız” dedi.

 

Tarih : 8 Şubat 2024 Perşembe 11:44   Okunma : 311

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın 2024-2028 Strateji Planı`nda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu`nda işçileri ve madencileri koruyan düzenlemenin yapılmadığının itiraf edildiğini belirterek, “Siz 10 yıl önceki katliamın ardından bu düzenlemeyi yapmadığınız için madenciler ölmeye devam etti. En son ‘Türkiye`nin en güvenli madeni` dediğiniz, devlete ait Amasra maden ocağında 33 işçi hayatını kaybetti. O kara kömürü çıkaran madencilerin dört eli yakanızda olacak. Gece rahat nasıl uyuyorsunuz, bunu anlamakta güçlük çekiyoruz ama emin olun bu madenci ailelerinin ahı sizi bulacak ve mezarınızda rahat yatamayacaksınız” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın 2024-2028 Strateji Planı`nın sendikal haklar bölümüyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Planda “6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu`nda iş sözleşmesinin sendikal nedenle fesih edilip edilmediğinin tespitine ilişkin ölçüt bulunmamaktadır. Yetki tespit otomasyon sistemine ilişkin yeterli ikincil mevzuat düzenlemesi bulunmamaktadır. Sendikal nedenle feshin geçersizliğinin ispatının kolaylaştırılabilmesi için mevzuatta düzenleme yapılması gerekmektedir. Yetki tespiti itirazlarına ilişkin davaların azaltılabilmesi için yetki tespiti otomasyon sisteminde güncelleme ve ikincil mevzuat çalışması yapılmalıdır” denildiğini anımsatan Akkuş İlgezdi, şunları kaydetti:

“İşçi hakkını almak için sendikalaşıyor, işten atılıyor ancak bunu ispatlaması yıllar alıyor. Diyelim ki AKP yargısı işçiyi haklı buldu, sendikal nedenle işten atıldığına kanaat getirdi, bu sefer de işçinin alacağı tazminat ülkede yüzde 120`leri bulan enflasyon karşısında eriyip gidiyor. İşçi topluca hakkını aradığı için mağdur oluyor. AKP`nin patron düzeni kurduğu ve hatta yandaş patron düzeni kurduğu Çalışma Bakanlığı`nın planında da itiraf ediliyor. Çalışma Bakanlığı ‘sendikal nedenle feshin geçersizliğinin ispatını kolaylaştıracak` adımlar atmak istediğini yazmış. 21 yıldır aklınız neredeydi? Sendikasızlık nedeniyle asgari ücret genel ücret haline gelirken neredeydi? Siz işçi düşmanı bir iktidarsınız. İşçi düşmanı iktidarın aklı yeni başına gelmiş.”

SİZ 10 YIL ÖNCEKİ KATLİAMIN ARDINDAN BU DÜZENLEMEYİ YAPMADIĞINIZ İÇİN MADENCİLER ÖLMEYE DEVAM ETTİ”

Planda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın Soma faciasının ardından İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu`nda işçileri ve madencileri koruyan düzenlemenin yapılmadığının da itiraf edildiğini belirten Akkuş İlgezdi, şu ifadeleri kullandı:

“Planda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu`na ilişkin ‘Manisa`nın Soma İlçesinde Başta 13 Mayıs 2014 Tarihinde Olmak Üzere Meydana Gelen Maden Kazalarının Araştırılarak Bu Sektörde Alınması Gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirlerinin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu`nun Aralık 2014 tarihli raporunda ve Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişlerinin Koordinatörlüğünde Yürütülen Araştırma Faaliyetine İlişkin Düzenlenen 19.06.2015 tarihli Araştırma Raporunda yer verildiği üzere Müfettişlerin gerçekleştirdikleri teftiş faaliyetleri nedeniyle yapmış oldukları işlemlerden ve tanzim ettikleri raporlardan sorumlu tutulamayacaklarına ilişkin müfettişlik güvencesini düzenleyen bir maddenin hem 6331 sayılı hem de 4857 sayılı Kanunlara eklenmesi gerekmektedir` deniyor.

Siz 10 yıl önceki katliamın ardından bu düzenlemeyi yapmadığınız için madenciler ölmeye devam etti. En son ‘Türkiye`nin en güvenli madeni` dediğiniz, devlete ait Amasra maden ocağında 33 işçi hayatını kaybetti. Siz bu düzenlemeyi yapsanız, gerekli denetimler yapılsa 301 madencimizin ardından 33 emekçi daha yaşamını yitirmeyecekti. 301 madencinin kanı elinizdeydi, buna 33 madenci daha eklendiniz. Öbür dünyaya inandığınızı söylüyorsunuz ya sizin derdiniz bu dünyadaki dünyalıklarınız. O kara kömürü çıkardan madencilerin dört eli yakanızda olacak. Gece rahat nasıl uyuyorsunuz, bunu anlamakta güçlük çekiyoruz ama emin olun bu madenci ailelerinin ahı sizi bulacak ve mezarınızda rahat yatamayacaksınız.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA