26 Haziran 2024 Çarşamba

22:26   SAĞLıK BAKANLıĞı, TBMM İNSAN HAKLARıNı İNCELEME KOMISYONU`NDA SUNUM YAPTı, IKTIDAR VE MUHALEFET MILLETVEKILLERI ARASıNDA `TUTUKLU-TUTSAK` TARTıŞMASı YAŞANDı   22:21   CENGIZ ÇANDAR`DAN IKTIDARA YANGıN TEPKISI: ``CUMHURBAŞKANı `ANıZ` DEMIŞ BITIRMIŞ OLAYı, ADLI MAKAMLAR NEYIN TAHKIKATıNı YAPACAKLAR``   22:16   DP`LI SALIH UZUN: "ALI ERBAŞ VE YUSUF TEKIN VARKEN TÜRKIYE`DE ATEIZM DERNEĞINE IHTIYAÇ YOK"   21:15   2024 AVRUPA ŞAMPIYONASı`NDA ROMANYA VE BELÇIKA SON 16 TURUNDA   21:14   KRIPTO DÜZENLEMESI TBMM GENEL KURULU`NDA KABUL EDILDI   20:46   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASıNDA KARAR DURUŞMASı SANıK AVUKATLARıNıN GELMEMESI NEDENIYLE 1 TEMMUZ`A ERTELENDI   20:23   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, TBMM BAŞKANVEKILI GÜLIZAR BIÇER KARACA`Yı TEDAVI GÖRDÜĞÜ HASTANEDE ZIYARET ETTI   20:20   ÖĞRETMENLIK MESLEĞI KANUN TEKLIFI: MÜFETTIŞLERCE YETERSIZ BULUNAN ÖĞRETMENLER, ADAY ÖĞRETMENLER VE YÖNETICI ADAYLARı MILLI EĞITIM AKADEMISI`NDE EĞITIME ALıNACAK   19:29   TİP GENEL BAŞKANı ERKAN BAŞ: "ASGARI ÜCRETE TEMMUZDA ARA ZAM YAPıLMASı BIR ZORUNLULUKTUR"   18:19   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASı... MEHTAP SAKINCI`DEN MAHKEME HEYETINE: "VERECEĞINIZ KARAR ÖLÜRKEN EN AZıNDAN IÇINIZI RAHATLATACAK BIR KARAR OLSUN"   17:53   ÇANAKKALE AYVACıK`TA ORMAN YANGıNı   17:45   DEM PARTI`DEN KAYYıM UYGULAMASıNıN KALDıRıLMASı VE YERINE KAYYıM ATANAN BELEDIYE BAŞKANLARıNıN GÖREVE IADESI IÇIN KANUN TEKLIFI   17:37   SAADET PARTISI`NIN 30 HAZIRAN`DA YAPACAĞı OLAĞANÜSTÜ KONGREYI IPTAL ETTI... KONGRE OLAĞAN TARIHINDE YAPıLACAK   17:30   SUAT ÖZÇAĞDAŞ`TAN YUSUF TEKIN`E: “GEÇICI KORUMA STATÜSÜNDEKI KAÇ ÖĞRENCIYE OKULA GELMEDIKLERI HALDE NOT VERILMIŞ VE KARNE DÜZENLENMIŞTIR”   17:24   ZELIHA AKSAZ ŞAHBAZ: “DOĞU VE GÜNEYDOĞU`DAKI ILLERDE BIN KIŞIYE DÜŞEN HEKIM SAYıSı BIR”   16:57   SEVDA ERDAN KıLıÇ`TAN `KONAK BİLSEM` AÇıKLAMASı: "BIR OKULUN SADECE ÜÇÜNCÜ KATıNA HAPSETMEK AKP`NIN BILIM VE SANAT DÜŞMANLıĞıNıN YANSıMASıDıR"   16:49   TARSUS SU PARKı YOĞUN İLGIYLE YAZ SEZONUNU AÇTı   16:28   ÖMER FETHI GÜRER: “ASGARI ÜCRET MUTLAK SURETTE ARTTıRıLMALı”   15:58   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`I ZIYARET ETTI    15:22   TBMM`DE MILLETVEKILLERI ŞANLıURFA`DA YAŞANAN ELEKTRIK KESINTILERINI PROTESTO ETTI  
 
     
   

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI: ``EN ÖNEMLİ SEBEPLERİNDEN BİRİ GIDA FİYATLARININ ARTMASI VE HALKIN ALIM GÜCÜNÜN DÜŞMESİ``


ANKA Haber Ajansına konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, gıda zehirlenmelerinin politik olduğuna dikkati çekti.

 

Tarih : 20 Mayıs 2024 Pazartesi 16:01   Okunma : 387

HABER: KERİM UĞUR - KAMERA: ÖZGÜR ŞENGÜL

(İZMİR)- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, gıda zehirlenmelerinin nedenlerinin en önemli sebeplerinden birinin gıda enflasyonun yüksek olması ve halkın alım gücünün düşmesi olduğunu söyledi.

``Yaz aylarının gelmesi havanın sıcaklaşması, yemeklerin düzgün bir şekilde muhafaza edilmemesi veya hazırlığın düzgün yapılmaması kaynaklı zehirlenme vakalarında artışlar tabii ki olabilir. Ama biz esas bir zaman olarak tedavilerin politik olduğunu söylüyoruz. Bunun sebepleri birincisi gıda enflasyonunun yüksek olması, halkın alım gücünün düşmesi ve hemen hemen her gün her şeye zam gelmesi. Yemek üreten firmaların farklı fiyatları alması dolayısıyla daha ucuz ürüne yönelme ihtimali ve bunların içerisinde taklit, tahsiş ürünlerinin de olabilme ihtimalinin yanı sıra bir diğeri de tabii ki denetimlerin yeterli bir şekilde yapılmaması. Bu yüzden her iki sebepte bizim görüşümüze göre politiktir.`` 

``Gıda mühendisi sayısı yeterli değil``

Gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için denetimlerin arttırılmasını gerektiğini belirten Toprak, “Bunu önlemenin çeşitli yolları var. Bunlardan bir tanesi özellikle kamu ihalelerinde tek geçerli şeyin fiyat olmasının önüne geçilmesi. Diğer ayağı da tabii ki denetimler bu de boyutunda da Tarım ve Orman Bakanlığının başta gıda mühendisi olmak üzere daha fazla sayıda gıda kontrol görevi sağlanması lazım. 2023 faaliyet raporuna baktığımız zaman bakanlığın 7 bin 522 gıda kontrol görevlisi gözüküyor ama bunların hepsi denetime çıkmıyor. Dolayısıyla bu denetimlerde yeterli miktarda gıda mühendisi olmadığı için de denetimlerin etkinliğinden söz etmek pek de doğru olmuyor” diye konuştu.

“Son kullanma tarihi yakın olan ürünler kasa yanında satılmamalı”

Marketlerde son tüketim tarihi yaklaşan ürünlerin kasalarda satılmaması gerektiğini söyleyen Uğur Toprak, şunları söyledi:

“Bu aslında Avrupa`da da yapılan bir durum. Tavsiye edilen tüketim tarihi ya da son tüketim tarihi yaklaşan ürünler ayrı bir rafta satışa sunulabilir ama bunun tarihinin kesinlikle ve kesinlikle özellikle son tüketim tarihinin geçmemiş olması gerekiyor ve koşulları neyse aynı koşulları sağlaması lazım. Yani bir et ürünü ya da süt ürünü artı dört dolapta saklanması gerekiyor. Dolayısıyla bunun tarihi yaklaşıyor. Promosyon yapacağız deyip kasanın dibinde satılmaması gerekiyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Ve tüketici de bunu aldığı zaman hızlıca tüketecekse eğer daha uygun fiyatlı alınarak tüketilmesi gıda israfının da önüne geçebilmesi anlamında önemli.``

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA