(ANKARA) - CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, tüketim harcamasının hane halkı başına 2022`ye göre 2 kat arttığına dikkat çekerek "AKP`nin iktidara geldiği 2002`de 100 TL`lik harcamanın 8,7`si ulaştırmaya giderken 21 yılda bu rakam 2.5 kattan fazla artarak 21,9`a çıktı. Halkı adeta bir kıskaca alan AKP iktidarı, beslenme, barınma ve ulaşım dışında insanımızın insanca, mutlu bir yaşam sürmesine izin vermiyor" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, TÜİK tüketim harcamaları verileriyle ilgili yazılı açıklama yaptı. "TÜİK verileri halkımızın yalnızca temel ihtiyaçlara harcama yapabildiğini gösteriyor" diyen İlgezdi, şunları kaydetti:
"TÜİK`in açıkladığı hane halkı tüketim harcamaları istatistikleri halkımızın harcamalarının beslenme, barınma ve ulaştırma arasında sıkışıp kaldığını net bir biçimde gösteriyor. Halkımızın artık bir hayatı yok.
TÜİK verileri halkımızın yalnızca temel ihtiyaçlara harcama yapabildiğini gösteriyor. Ülke genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 23,9 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı yüzde 21,9 ile ulaştırma harcamaları, üçüncü sırayı ise yüzde 20,6 ile gıda harcamaları aldı. Hane bütçesinin yüzde 66,4`ü bu üç kaleme harcanıyor. AKP`nin iktidara geldiği 2002`de 100 TL`lik harcamanın 8,7`si ulaştırmaya giderken 21 yılda bu rakam 2.5 kattan fazla artarak 21,9`a çıktı. Halkı adeta bir kıskaca alan AKP iktidarı, beslenme, barınma ve ulaşım dışında insanımızın insanca, mutlu bir yaşam sürmesine izin vermiyor.
"Zenginin daha zengin olması için çalışmaktan bir an olsun vazgeçmiyorlar"
Yalnızca yaşamını devam ettirebilecek kadar gelire sahip olan yoksul kesimin 8 bin 827 TL`lik ortalama harcamasının 5 bin 808 TL`si sadece gıda, kira ve ulaştırmaya gidiyor. Üstelik bu gıda harcaması dengeli ve yeterli bir beslenmeye maalesef neden olabilecek bir miktar değil. Halkımız yüksek enflasyon altında ezilirken, zenginin daha zengin olması için çalışmaktan bir an olsun vazgeçmiyorlar. Harcamalardaki uçurum o kadar keskin ki, eğitim, eğlence ve kültürde, lokanta ve otellerde, giyim ve ayakkabıda daha belirgin. 100 liralık eğlence, spor ve kültür harcamasının sadece 2,8`ini yoksullar gerçekleştiriyorken, 51,9`unu milli gelirden en yüksek payı alanlar gerçekleştirdi.
"Emeklimizin sesini duyan var mı"
2023 itibarıyla temel geliri emekli aylığı olan 4 milyon 726 bin 431 hane bulunmakta. Bu hanelerin, gelirinin yüzde 74,7`sini gıda, ulaştırma ve konut-kira harcamaları oluşturuyor. Temel gelir kaynağı emekli maaşı olan bu hanelerde aylık harcama ortalama 17 bin 763 TL. Emekli maaşı ne kadar? 10 bin TL, emeklimiz adeta göçüğün altında, emeklimizin sesini duyan var mı? Bir diğer utanç vesikası sosyal yardımla ayakta duran hanelerin sayısı! Sosyal yardımla yaşamını idame ettirme mücadelesi veren hane sayısı 3 milyon 33 bin 108`e ulaştı. Uzaya ‘turist` göndermenin bile reklamının yapıldığı ülkemizde; açlıktan, yokluktan, yeterince beslenememekten, insanlarımızın sebze-meyveye erişemediklerinden, etin mutfaklara girememesinden söz etmek acı verici. Utanması gereken, sofrası çoraklaşan, bir kuru soğana muhtaç edilen yiğit halkımız değil, ülkeyi bu hale getiren AKP iktidarıdır"